Almás táska

Hozzávalók ( 12 darabhoz): 6o dkg liszt, 11 dkg cukor, 2 dkg tejpor, 4 teáskanál porélesztő, 1 tojás, 3 dl víz, 6 dkg vaj, csipetnyi só. A töltelékhez: 4 kemény zöld alma, 15 dkg cukor, 110 ml víz, 1 evőkanál citromlé, 4 dkg étkezési keményítő, 40 ml víz, 2 dkg vaj, csipetnyi só. A kenéshez tojás, a szóráshoz porcukor.Elkészítése: A tésztához egy tálban összekeverjük a lisztet, a cukrot, a sót, a tejport és a porélesztőt. Egy bögrében villával összekeverjük a szobahőmérsékletű vizet a tojással, majd hozzáadjuk a lisztes keverékhez és összegyúrjuk, amíg a tészta össze nem áll. Hozzáadjuk a puha vajat és sima, rugalmas tésztát dagasztunk. Folpackkal lazán letakarjuk, majd 50-60 percig kelesztjük, ezalatt a tészta kb. duplájára növekszik.Amíg a tészta kel, elkészítjük a tölteléket. Az almákat meghámozzuk, vékony cikkekre vágjuk. Egy lábasba tesszük a cukorral, a sóval, a 110 ml vízzel, valamint a citromlével együtt és felforra

Extra sajtos pizza

Hozzávalók ( 2 darabhoz): A tésztához: kb. 45-50 dkg liszt, 3 dl langyos víz, 3 evőkanál olaj, 2,5 teáskanál szárított élesztő, 2 teáskanál só, csipetnyi cukor; a feltéthez: 35 dkg paradicsomszósz, 35 dkg szeletelt mozzarella sajt, 20 dkg reszelt mozzarella, 6 evőkanál reszelt parmezán sajt.Elkészítése: Először elkészítjük a tésztát: a liszthez adjuk a cukrot, a sót, az élesztőt, majd a vízzel elkevert 2 evőkanál olajat. A tésztát jól kidolgozzuk, aztán a maradék olajjal megkenjük és hagyjuk duplájára kelni. Ezután két részre osztjuk, majd mindegyik darabot sütőpapírral ellátott tepsibe tesszük, megkenjük a paradicsomszósszal, aztán beborítjuk a szeletelt sajttal, rátesszük a reszelt sajtokat, végül pedig előmelegített sütőben kb. 15 perc alatt készre sütjük. Forrón felszeleteljük és tálaljuk. Megj. Izlés szerint fűszerezhetjük friss vagy szárított és morzsolt bazsalikommal.

Tejszínes gombás húsombócok

Hozzávalók ( 6 személyre): A gombócokhoz 70 dkg darált hús, 10 dkg zsemlemorzsa, 1-1 tojás és hagyma, só, bors, pirospaprika; a sütéshez olaj; a tejszínes mártáshoz 25 dkg gomba, 1 hagyma, 1 gerezd fokhagyma, 4 evőkanál liszt, 3 evőkanál vaj, 1 l húsleves, 60 ml tejszín, 2-2 evőkanál fehérbor és tejföl, zöldpetrezselyem, só és bors.Elkészítése: A gombócokat készítjük el először: ehhez a a húshoz adjuk a zsemlemorzsát, a tojást, az apróra vágott hagymát, majd sóval, borssal és pirospaprikával ízesítjük, ezután pedig diónyi gombócokat formázunk belőle, amiket kevés olajban hirtelen megpirítunk, majd a gombócokat kivesszük az olajból és félretesszük. A visszamaradt olajban üvegesre pároljuk az apróra vágott hagymát, sóval és borssal ízesítjük, hozzáadjuk a szeletekre vágott gombát, majd a finomra aprított fokhagymát és addig pároljuk, míg a gomba az engedett levet is elfővi. Ekkor meghintjük a liszttel, összekeverjük és lassan h

Narancsos fahéjas csokikenyér

Hozzávalók ( 1 rúdhoz): 25 dkg liszt, 15 dkg vaj, 12 dkg cukor, 2 tojás, 5 dkg csokoládé, 1-2 dl narancslé, 1-1 teáskanál sütőpor és őrölt fahéj, csipetnyi só; a tetejére 1 narancs, 15 dkg csokoládé, 10 dkg cukor, 2 dl víz.Elkészítése: A vajat habosra keverjük a cukorral, egyenként hozzáadjuk a tojásokat, mindegyikkel jól kikeverve, majd felváltva a narancslevet és a sütőporral, fahéjjal, sóval átszitált lisztet, végül pedig a durvára vágott csokoládét is a masszához adjuk. A tésztát egy sütőpapírral kibélelt gyümölcskenyér formába öntjük, előmelegített sütőben kb. 45-50 perc alatt készre ( tűpróbáig) sütjük. Ezidő alatt a narancsot vékony szeletekre vágjuk és a cukorból és vízből felfőzött szirupban kb. 10 percig főzzük, majd kivesszük a szirupból. Ezzel a sziruppal meglocsoljuk a forró csokikenyeret és hagyjuk teljesen kihűlni. Ezután leöntjük a kenyeret a felolvasztott csokoládéval és szépen elrendezzük rajta a naranc

Finom túrós galuska

Hozzávalók ( 5 személyre): A galuskákhoz: 50 dkg tehéntúró, 3 tojás, 20 dkg cukor, 15 dkg búzadara, 10 dkg liszt, 10 dkg vaj, csipetnyi só. A krémhez: 3 tojás, 2 dl tejföl, 10 dkg cukor, csipetnyi só. A locsoláshoz 6 dkg olvasztott vaj; a tál kikenéséhez vaj.Elkészítése: A galuskákhoz a tehéntúrót szitán áttörjük, hozzáadjuk a tojássárgákat, a cukrot, a sót, a felolvasztott vajat, a lisztet, a búzadarát, legvégül pedig a fehérjék keményre vert habját. A masszát hagyjuk kb. 1 órát állni, majd fővő vízbe a tésztából egy kanál segítségével galuskákat szaggatunk, amiket –ha megfőttek- azonnal kiszedünk, meglocsoljuk az olvasztott vajjal, megrázogatjuk és hűlni hagyjuk. Ezidő alatt elkészítjük a krémet, amihez a tojássárgákat habosra keverjük a cukorral, hozzáadjuk a tejfölt, a sót, végül a fehérjék keményre vert habját. Ezt a krémet a galuskákra öntjük, vigyázva összekeverjük, egy vajjal kikent tűzálló tálba öntjük és

Kávéscsokis keksz

Hozzávalók ( kb. 40 darabhoz): 30 dkg liszt, 23 dkg vaj, 20 dkg cukor, 1 tojás és egy tojássárga, 8 dkg darált mogyoró, 2 evőkanál instant kávépor, 1 teáskanál vanília kivonat, fél teáskanál sütőpor, csipetnyi só. A töltéshez és a díszítéshez: kb. 15-20 dkg-nyi csokoládé.Elkészítése: Habosra keverjük a vajat a cukorral, hozzáadjuk a tojást és a tojássárgát, a kávéport és a vanília kivonatot, aztán a liszt-mogyoró-sütőpor-só keveréket. A tésztát simára dolgozzuk, majd három részre osztjuk, mindegyiket háztartási fóliába csomagoljuk és fagyasztóba tesszük 1 órára. Onnan kivéve lisztezet felületen vékonyra nyújtjuk, különböző formákkal kiszúrjuk, majd sütőpapírral ellátott tepsibe téve, előmelegített sütőben 6-8 perc alatt készre sütjük. Miután kihűltek, kettőt-kettőt összeragasztunk és lecsorgatunk olvasztott csokoládéval.

Zelleres majonézes krumplisaláta

Hozzávalók ( 4 személyre): 1,5 kg krumpli, 6 főtt tojás, 2 szárzeller, 3 dl kész majonéz, fél-fél csokor metélőhagyma és petrezselyemzöld, 3 teáskanál mustár, só, bors és pirospaprika.Elkészítése: A megtisztított krumplit közepes kockákra vágjuk és sós vízben kb. 8-10 percig főzzük, majd leszűrjük. Egy nagyobb tálban összekeverjük a majonézet a mustárral, hozzáadjuk a kihűlt krumplit, az apróra vágott zellerszárat, a megtisztított és kisebb darabokra vágott tojást, az aprórea vágott zöldfűszereket, sóval és borssal ízesítjük és összekeverjük. Tálaláskor pirospaprikával meghintjük és így kínáljuk.

Őszi krumplileves fodros kellel

Hozzávalók ( 4 személyre): 25 dkg friss kolbász, 2 krumpli, 20 dkg fodros kel, 5 dl húslé, 7,5 dl tej, 2,5 dl tejszín, 1 púpozott evőkanál liszt, 1 hagyma, 2 gerezd fokhagyma, olaj, só és bors.Elkészítése: A kolbászhúst kinyomkodjuk a bélből; kevés forró olajban üvegesre pároljuk az apróra vágott hagymát, hozzáadjuk a fokhagymát, majd a kolbászhúst és együtt morzsalékosra sütjük. Meghintjük a liszttel, összekeverjük, majd felöntjük a húslével, felforraljuk és hozzáadjuk a megtisztított és kockákra vágott krumplit, a kisebb darabokra vágott kelt. Addig főzzük, míg a krumpli megpuhul, ekkor öntjük hozzá a tejet és a tejszínt, újból felforraljuk és ha szükséges sóval és borssal ízesítjük. Levéve a tűzről, még forrón kínáljuk.

Paradicsomos bazsalikomos csirkemell tésztával

Csirkés babos leves

Tejszínes bazsalikomos paradicsomleves

Hozzávalók ( 4 személyre): 40 dkg hámozott paradicsom, 1 l húsleves, 2,5 dl tejszín, 2 lilahagyma, 3 gerezd fokhagyma, 1 csokor bazsalikom, reszelt sajt, 3 evőkanál olaj, só, bors.Elkészítése: A forró olajon üvegesre pároljuk az apróra vágott hagymát, mesózzuk, majd hozzáadjuk az ugyancsak apróra vágott fokhagymát és folytonosan kevergetve tovább pároljuk. Kb. 5 perc múlva a hagymához adjuk a paradicsomot és húslevet, sóval és borssal ízesítve felforraljuk, majd csendes tüzön, további 15 percig főzzük a levest. Ezután levesszük a tűzről és botmixerrel pűrésítjük. Most hozzáadjuk a tejszínt és az időközben apróra vágott bazsalikom ¾ részét, majd további 10 percig főzzük még a levest. Levéve a tűzről meghintjük frissen őrölt borssal, a sajttal, végül pedig a megmaradt bazsalikommal és azonnal kínáljuk.

Szendvics káposztasalátával és disznóhússal

Hozzávalók ( 4 személyre): 4 zsömle/ 8 szelet kenyér, kb. 40-40 dkg jó szaftos sertéspörkölt és sárgarépás káposztasaláta; a káposztasalátához: 25-30 dkg fehér káposzta, 2 kisebb sárgarépa, 1-1 evőkanál cukor és só; az öntethez: 6 evőkanálnyi kész majonéz, 1 evőkanál fehérborecet, 3 szál zöldhagyma, 3 evőkanálnyi frissen aprított zöldpetrezselyem, só és bors. Elkészítése: Először a sertéspörköltből a húst villával széttépkedjük, majd összekeverjük a szafttal és félretesszük. A salátához először is az almareszelőn lereszeljük a káposztát és a megtisztított sárgarépát, majd meghintjük a cukorral és a sóval, összekeverjük és kb. 10 percig állni hagyjuk. Ezután a káposztát kifacsarjuk és összekeverjük az időközben összeállított öntettel, amihez a majonézet összekeverjük az ecettel, az apróra vágott zöldhagymával és zöldpetrezselyemmel, majd sóval és borssal ízesítve összekeverjük. A zsemléket kettőbe vág

Citromos kakukkfüves mini kuglófok

Hozzávalók ( kb. 12 darabhoz): 25-25 dkg vaj és cukor, 20 dkg liszt, 6 tojás, 12 szál kakukkfű, 1 citrom héja, 1 teáskanál vanília kivonat, csipetnyi só; a sziruphoz 2 dl fehérbor, 50 ml víz, 10 dkg cukor és 12 szál kakukkfű.Elkészítése: Először elkészítjük a szirupot, amihez a hozzávalókat felforraljuk és hagyjuk 8-10 percig kis lángon főni, majd a tűzről levesszük és hagyjuk teljesen kihűlni. Közben szilikon formákat készítünk elő és a mélyedésekben egyenletesen elosztjuk 6 szárról lemorzsolt kakukkfüvet. A többi lemorzsolt kakukkfüvet összekeverjük a citromhéjjal, sóval és liszttel, majd félretesszük. Habosra keverjük a vajat a cukorral, hozzáadjuk a vanília kivonatot, egyenként a tojásokat, mindegyikkel jól kikavarva, végül pedig több adagban a lisztes keveréket. Az így összeállított tésztát a formákba adagoljuk, majd előmelegített sütőben kb. 40 perc alatt készre ( tűpróbáig) sütjük. A sütőből kivéve 10 percig hűlni ha

Sült túrós gombóc

Hozzávalók: 30 dkg tehéntúró, 2 tojás, 1 púpozott evőkanál liszt, 1 evőkanál búzadara ( gríz), olaj és só; a szóráshoz porcukor.Elkészítése: A túrót összedolgozzuk a tojássárgákkal, a liszttel és a sóval. A tojásfehérjéket kemény habbá verjük és a túróhoz adjuk. Vigyázzunk, hogy a keverék ne legyen túlságosan kemény! Lisztezett tenyérrel evőkanálnyi adagot gombóc alakúra formázunk, lisztbe forgatjuk, kissé ellapítjuk és kevés forró olajon, mindkét oldalukon kisütjük. Tetejüket porcukorral meghintjük és azonnal kínáljuk.

Fahéjas tekercs

Hozzávalók ( 15-20 darabhoz): 55-60 dkg liszt, 10 dkg cukor, 2,5 teáskanál porélesztő, 2,5 dl tej, 2 tojás, 10 dkg vaj, csipetnyi só; a töltelékhez 10 dkg puha vaj, 20 dkg cukor, 2 evőkanál őrölt fahéj.Elkészítése: A lisztben elkeverjük a cukrot és az élesztőt, hozzáadjuk a tojásokat, a sóval elkevert langyos tejet és elkezdjük dagaszatni a tésztát, fokozatosan adva hozzá a felolvasztott vajat. A tésztát jól kidolgozzuk; közepesen lágy, de rugalmas tésztát kapunk. Letakarva hagyjuk kétszeresére kelni. Ezidő alatt a cukrot összekeverjük a fahéjjal. A megkelt tésztát lisztezett felületen kinyújtjuk, megkenjük a puha vajjal, megszórjuk a fahéjas cukorral, ezután pedig végighengergetjük rajta a nyújtófát, így elsimítjuk a tölteléket. Ezután a tésztát szorosan felcsavarjuk, majd óvatosan felszeleteljük és sütőpapírral ellátott tepsibe rakosgatjuk, ott hagyjuk további 30 percig kelni. Ezután előmelegített sütőben kb. 10-12 perc alatt készr

Sonkás zöldségleves

Sült csirkemelles paradicsomos tészta

Hozzávalók ( 4 személyre): 40 dkg bármilyen száraz tészta, 50 dkg csirkemell, 6 paradicsom, 3 szál zöldhagyma, 2,5 dl fehérbor, 1,5 dl tejszín, 1 gerezd fokhagyma, 4 evőkanál vaj, 2 evőkanál olaj, só és bors; a tálaláshoz kevés reszelt sajt és apróra vágott zöldpetrezselyem.Elkészítése: A tésztát a szokásos módon, bő, sós vízben kifőzzük, majd leszűrjük és átöblítjük; levéből felfogunk kb. 2 dl-nyit, félretesszük. Időközben sóval és borssal meghintjük/ízesítjük a csirkemell mindkét oldalát, majd a felforrósított olajon, mindkét oldalán 5-5 perc alatt megpirítjuk. Ezután kivesszük az olajból, 10 percig pihentetjük, majd pedig csíkokra vágjuk a húst. A visszamaradt olajba tesszük a vajat, az apróra vágott zöldhagymát, fokhagymát és paradicsomot, kicsit pároljuk, majd felöntjük a borral és addig pároljuk, míg a lé felére csökken. Most öntjük hozzá a tejszínt, sóval és borssal ízesítjük. Felforraljuk, visszatesszük a h

Sütőben sült fokhagymás krumpli

Hozzávalók ( 8 személyre): 1,5 kg krumpli, 6 gerezd fokhagyma, 50 ml olívaolaj, só, bors, zöldpetrezselyem.Elkészítése: A jól megmosott krumplit héjastól nagyobb kockákra vágjuk, majd összekeverjük az olajjal, az apróra vágott fokhagymával, majd sóval és borssal ízesítjük és jól összekeverjük. Egy nagyobb – sütőpapírral ellátott- tepsiben szétterítjük a krumplit, majd előmelegített sütőben kb. 1 óra alatt készre, szép piros-ropogósra sütjük úgy, hogy félidőben egyszer óvatosan megforgatjuk, hogy egyenlően süljön át. Amikor készen van, a tepsiből kiborítjuk, apróra vágott zöldpetrezselyemmel megszórjuk és azonnal kínáljuk.

Gazdag krumplileves

Hozzávalók ( 4-6 személyre): kb. 60 dkg krumpli, 15-15 dkg bacon szalonna és reszelt sajt, 8-8 dl húsleves és tej, 3-3 evőkanál tejföl, vaj és liszt, 1 hagyma, só és bors; a tálaláshoz reszelt sajt, szalonnakockák és zöldhagyma.Elkészítése: Az apró kockákra vágott szalonnát kiolvasztjuk, majd a pörcöt kivesszük a zsiradékból. Ehhez a visszamaradt zsiradékhoz adjuk a vajat, üvegesre pároljuk benne az apróra vágott hagymát, ezután a hagymát meghintjük a liszttel, összekeverjük, majd kavargatva felöntjük a levessel és a tejjel, ízesítjük sóval és borssal, hozzáadjuk a közben kockákra vágott krumplit és néha megkavargatva addig főzzük, míg a krumpli megpuhul. Ekkor a leveshez adjuk a szalonnát, a sajtot, felforraljuk, majd a tejfölt is hozzákeverjük, szükség szerint ízesítjük és azonnal levesszük a tűzről. Megszórjuk felszeletelt zöldhagymával, sajttal és szalonnával, majd kínáljuk.

Tejszínes baconos kukorica

Hozzávalók ( 6 személyre): 60 dkg kukorica, 15 dkg bacon szalonna, 2 dl tejszín, só és bors.Elkészítése: A szalonnát kockákra vágjuk, majd nagyon kis lángon kiolvasztjuk. A pörcöt kivesszük, papírtörlőre szedjük. A visszamaradt zsiradékba tesszük a kukoricát, hozzáadunk 1 dl vizet, felforraljuk és 5 percig főzzük. Ezután hozzáöntjük a tejszínt, újból felforraljuk, majd sóval és borssal ízesítjük. A szalonnából keveset félreteszünk a tálaláshoz, a többit hozzákeverjük a kukoricához. Tálaláskor a félretett szalonnával megszórva kínáljuk.

Szójás-szezámos csirkemell párolt rizzsel

Hozzávalók ( 4 személyre): 60 dkg csirkemell, 1 narancs leve, 50 ml szójaszósz, 2 evőkanál méz, 1-1 teáskanál frissen reszelt gyömbér és olívaolaj; a sütéshez olaj és 1,5 evőkanál vaj; a tálaláshoz szezámmag, zöldhagyma és párolt rizs.Elkészítése: A csirkemellet kisebb darabokra vágjuk. Összekeverjük a narancslevet a szójaszósszal, a mézzel, a gyömbérrel és az olajjal, majd ebbe a páclébe tesszük bele a húsdarabokat, aztán az edényt letakarjuk és 20 percig hűtőszekrényben tartjuk. Ezután a húst leszűrjük, a páclevet felfogjuk. Kevés forró olajban, néha megkavargatva kb. 5 perc alatt megpirítjuk a húst, majd kivesszük a serpenyőből. A visszamaradt zsiradékhoz öntjük a páclevet, hozzáadjuk a vajat, majd kis lángon felforraljuk és addig főzzük, míg kissé besűrűsödik. Most visszatesszük a húst az öntethez, összekeverjük és felforrósítjuk. A húst forró párolt rizsre halmozzuk, meghintjük szezámmaggal és apróra vágott zöldhag

Könnyű citromos muffin

Hozzávalók ( kb. 14-15 darabhoz): 25-25 dkg liszt és cukor, 1 tojás, 1,5 dl aludttej, 1,2 dl olaj, 50 ml citromlé, 2-2 evőkanál tejföl és citromhéj, 1-1 teáskanál szódabikarbóna és vanília kivonat, csipetnyi só; a krémhez 25 dkg krémsajt ( Mascarpone), 8 dkg porcukor, 2 evőkanál citromlé; a díszítéshez citromszeletek és sárga szórócukor/ citromhéj.Elkészítése: Habosra keverjük a cukrot a tojással, hozzáadjuk az olajat, aludttejet, tejfölt, citromlevet és héjat, a vanília kivonatot, majd a sóval és szódabikarbónával átszitált lisztet is a tésztához keverjük. Vigyázzunk, ne keverjük túl a tésztát! A muffinsütő mélyedéseiben található papírkapszlikban egyenletesen elosztjuk a tésztát és előmelegített sütőben kb. 20 perc alatt készre sütjük a muffinokat. A sütőből kivéve hagyjuk kihűlni, ezidő alatt elkészítjük a krémet: a krémsajtot jól kikeverjük a cukorral és a citromlével, majd a krémet hűtőszekrényben tartjuk a díszí

Sonkás brokkolis sajtos tésztasaláta

Hozzávalók ( 4 személyre): 40 dkg brokkoli, 30 dkg bármilyen száraz tészta, 25 dkg sonka, 15 dkg sajt, 3 dl tejszín, 1 hagyma, 2 gerezd fokhagyma, 1-1 evőkanál mustár és olaj, só és bors.Elkészítése: A tésztát bő, sóval ízesített vízben megfőzzük, az utolsó 5 percben adjuk hozzá az időközben rózsáira szedett brokkolit is. Ezután leszűrjük, a főzőléből félreteszünk kb. 1 dl-nyit. Időközben az olajban üvegesre pároljuk az apróra vágott hagymát, majd hozzáadjuk az ugyancsak apróra vágott fokhagymát, kis ideig pároljuk, majd hozzáadjuk a vékony csíkokra vágott sonkát, a mustárt, felöntjük a tejszínnel, felforraljuk, majd hozzáadjuk a kifőtt tésztát és a brokkolit és keveset a főzőléből. Összekeverjük, ízesítjük sóval és borssal, majd kis lángon, folyamatosan kavargatva besűrítjük. A tűzről levéve, hozzáadjuk a reszelt sajtot, majd összekeverjük és azonnal kínáljuk.

Zöldhagymás virslis lepények

Hozzávalók ( 4 személyre): 4 tojás, 4 virsli, 2 sárgarépa, 3 szál zöldhagyma, 3 evőkanál liszt, kb. 50 ml tej ( csak ha szükséges), só és bors; a sütéshez olaj; a tálaláshoz zöldhagymás paradicsom saláta.Elkészítése: A megtisztított sárgarépát lereszeljük, a zöldhagymát és a virslit vékony karikákra vágjuk, a felvert tojásokat sóval, borssal és a liszttel összekeverjük. A tojáshoz adjuk a lereszelt sárgarépát, a virslit és a zöldhagymát, jól összekeverjük, majd a ha tészta túlságosan sűrű lenne, akkor kevés tejjel higítjuk. Evőkanál segítségével lepényeket kanalazunk a tésztából, amiket forró olajban mindkét oldalukon kisütünk, végül paradicsom salátával vagy kedvenc salátánkkal kínáljuk.

Sajtos-sonkás rizsgombóc