Fahéjas tekercs

Hozzávalók ( 15-20 darabhoz): 55-60 dkg liszt, 10 dkg cukor, 2,5 teáskanál porélesztő, 2,5 dl tej, 2 tojás, 10 dkg vaj, csipetnyi só; a töltelékhez 10 dkg puha vaj, 20 dkg cukor, 2 evőkanál őrölt fahéj.Elkészítése: A lisztben elkeverjük a cukrot és az élesztőt, hozzáadjuk a tojásokat, a sóval elkevert langyos tejet és elkezdjük dagaszatni a tésztát, fokozatosan adva hozzá a felolvasztott vajat. A tésztát jól kidolgozzuk; közepesen lágy, de rugalmas tésztát kapunk. Letakarva hagyjuk kétszeresére kelni. Ezidő alatt a cukrot összekeverjük a fahéjjal. A megkelt tésztát lisztezett felületen kinyújtjuk, megkenjük a puha vajjal, megszórjuk a fahéjas cukorral, ezután pedig végighengergetjük rajta a nyújtófát, így elsimítjuk a tölteléket. Ezután a tésztát szorosan felcsavarjuk, majd óvatosan felszeleteljük és sütőpapírral ellátott tepsibe rakosgatjuk, ott hagyjuk további 30 percig kelni. Ezután előmelegített sütőben kb. 10-12 perc alatt készr

Sonkás zöldségleves

Sült csirkemelles paradicsomos tészta

Hozzávalók ( 4 személyre): 40 dkg bármilyen száraz tészta, 50 dkg csirkemell, 6 paradicsom, 3 szál zöldhagyma, 2,5 dl fehérbor, 1,5 dl tejszín, 1 gerezd fokhagyma, 4 evőkanál vaj, 2 evőkanál olaj, só és bors; a tálaláshoz kevés reszelt sajt és apróra vágott zöldpetrezselyem.Elkészítése: A tésztát a szokásos módon, bő, sós vízben kifőzzük, majd leszűrjük és átöblítjük; levéből felfogunk kb. 2 dl-nyit, félretesszük. Időközben sóval és borssal meghintjük/ízesítjük a csirkemell mindkét oldalát, majd a felforrósított olajon, mindkét oldalán 5-5 perc alatt megpirítjuk. Ezután kivesszük az olajból, 10 percig pihentetjük, majd pedig csíkokra vágjuk a húst. A visszamaradt olajba tesszük a vajat, az apróra vágott zöldhagymát, fokhagymát és paradicsomot, kicsit pároljuk, majd felöntjük a borral és addig pároljuk, míg a lé felére csökken. Most öntjük hozzá a tejszínt, sóval és borssal ízesítjük. Felforraljuk, visszatesszük a h

Sütőben sült fokhagymás krumpli

Hozzávalók ( 8 személyre): 1,5 kg krumpli, 6 gerezd fokhagyma, 50 ml olívaolaj, só, bors, zöldpetrezselyem.Elkészítése: A jól megmosott krumplit héjastól nagyobb kockákra vágjuk, majd összekeverjük az olajjal, az apróra vágott fokhagymával, majd sóval és borssal ízesítjük és jól összekeverjük. Egy nagyobb – sütőpapírral ellátott- tepsiben szétterítjük a krumplit, majd előmelegített sütőben kb. 1 óra alatt készre, szép piros-ropogósra sütjük úgy, hogy félidőben egyszer óvatosan megforgatjuk, hogy egyenlően süljön át. Amikor készen van, a tepsiből kiborítjuk, apróra vágott zöldpetrezselyemmel megszórjuk és azonnal kínáljuk.

Gazdag krumplileves

Hozzávalók ( 4-6 személyre): kb. 60 dkg krumpli, 15-15 dkg bacon szalonna és reszelt sajt, 8-8 dl húsleves és tej, 3-3 evőkanál tejföl, vaj és liszt, 1 hagyma, só és bors; a tálaláshoz reszelt sajt, szalonnakockák és zöldhagyma.Elkészítése: Az apró kockákra vágott szalonnát kiolvasztjuk, majd a pörcöt kivesszük a zsiradékból. Ehhez a visszamaradt zsiradékhoz adjuk a vajat, üvegesre pároljuk benne az apróra vágott hagymát, ezután a hagymát meghintjük a liszttel, összekeverjük, majd kavargatva felöntjük a levessel és a tejjel, ízesítjük sóval és borssal, hozzáadjuk a közben kockákra vágott krumplit és néha megkavargatva addig főzzük, míg a krumpli megpuhul. Ekkor a leveshez adjuk a szalonnát, a sajtot, felforraljuk, majd a tejfölt is hozzákeverjük, szükség szerint ízesítjük és azonnal levesszük a tűzről. Megszórjuk felszeletelt zöldhagymával, sajttal és szalonnával, majd kínáljuk.

Tejszínes baconos kukorica

Hozzávalók ( 6 személyre): 60 dkg kukorica, 15 dkg bacon szalonna, 2 dl tejszín, só és bors.Elkészítése: A szalonnát kockákra vágjuk, majd nagyon kis lángon kiolvasztjuk. A pörcöt kivesszük, papírtörlőre szedjük. A visszamaradt zsiradékba tesszük a kukoricát, hozzáadunk 1 dl vizet, felforraljuk és 5 percig főzzük. Ezután hozzáöntjük a tejszínt, újból felforraljuk, majd sóval és borssal ízesítjük. A szalonnából keveset félreteszünk a tálaláshoz, a többit hozzákeverjük a kukoricához. Tálaláskor a félretett szalonnával megszórva kínáljuk.

Szójás-szezámos csirkemell párolt rizzsel

Hozzávalók ( 4 személyre): 60 dkg csirkemell, 1 narancs leve, 50 ml szójaszósz, 2 evőkanál méz, 1-1 teáskanál frissen reszelt gyömbér és olívaolaj; a sütéshez olaj és 1,5 evőkanál vaj; a tálaláshoz szezámmag, zöldhagyma és párolt rizs.Elkészítése: A csirkemellet kisebb darabokra vágjuk. Összekeverjük a narancslevet a szójaszósszal, a mézzel, a gyömbérrel és az olajjal, majd ebbe a páclébe tesszük bele a húsdarabokat, aztán az edényt letakarjuk és 20 percig hűtőszekrényben tartjuk. Ezután a húst leszűrjük, a páclevet felfogjuk. Kevés forró olajban, néha megkavargatva kb. 5 perc alatt megpirítjuk a húst, majd kivesszük a serpenyőből. A visszamaradt zsiradékhoz öntjük a páclevet, hozzáadjuk a vajat, majd kis lángon felforraljuk és addig főzzük, míg kissé besűrűsödik. Most visszatesszük a húst az öntethez, összekeverjük és felforrósítjuk. A húst forró párolt rizsre halmozzuk, meghintjük szezámmaggal és apróra vágott zöldhag

Könnyű citromos muffin

Hozzávalók ( kb. 14-15 darabhoz): 25-25 dkg liszt és cukor, 1 tojás, 1,5 dl aludttej, 1,2 dl olaj, 50 ml citromlé, 2-2 evőkanál tejföl és citromhéj, 1-1 teáskanál szódabikarbóna és vanília kivonat, csipetnyi só; a krémhez 25 dkg krémsajt ( Mascarpone), 8 dkg porcukor, 2 evőkanál citromlé; a díszítéshez citromszeletek és sárga szórócukor/ citromhéj.Elkészítése: Habosra keverjük a cukrot a tojással, hozzáadjuk az olajat, aludttejet, tejfölt, citromlevet és héjat, a vanília kivonatot, majd a sóval és szódabikarbónával átszitált lisztet is a tésztához keverjük. Vigyázzunk, ne keverjük túl a tésztát! A muffinsütő mélyedéseiben található papírkapszlikban egyenletesen elosztjuk a tésztát és előmelegített sütőben kb. 20 perc alatt készre sütjük a muffinokat. A sütőből kivéve hagyjuk kihűlni, ezidő alatt elkészítjük a krémet: a krémsajtot jól kikeverjük a cukorral és a citromlével, majd a krémet hűtőszekrényben tartjuk a díszí

Sonkás brokkolis sajtos tésztasaláta

Hozzávalók ( 4 személyre): 40 dkg brokkoli, 30 dkg bármilyen száraz tészta, 25 dkg sonka, 15 dkg sajt, 3 dl tejszín, 1 hagyma, 2 gerezd fokhagyma, 1-1 evőkanál mustár és olaj, só és bors.Elkészítése: A tésztát bő, sóval ízesített vízben megfőzzük, az utolsó 5 percben adjuk hozzá az időközben rózsáira szedett brokkolit is. Ezután leszűrjük, a főzőléből félreteszünk kb. 1 dl-nyit. Időközben az olajban üvegesre pároljuk az apróra vágott hagymát, majd hozzáadjuk az ugyancsak apróra vágott fokhagymát, kis ideig pároljuk, majd hozzáadjuk a vékony csíkokra vágott sonkát, a mustárt, felöntjük a tejszínnel, felforraljuk, majd hozzáadjuk a kifőtt tésztát és a brokkolit és keveset a főzőléből. Összekeverjük, ízesítjük sóval és borssal, majd kis lángon, folyamatosan kavargatva besűrítjük. A tűzről levéve, hozzáadjuk a reszelt sajtot, majd összekeverjük és azonnal kínáljuk.

Zöldhagymás virslis lepények

Hozzávalók ( 4 személyre): 4 tojás, 4 virsli, 2 sárgarépa, 3 szál zöldhagyma, 3 evőkanál liszt, kb. 50 ml tej ( csak ha szükséges), só és bors; a sütéshez olaj; a tálaláshoz zöldhagymás paradicsom saláta.Elkészítése: A megtisztított sárgarépát lereszeljük, a zöldhagymát és a virslit vékony karikákra vágjuk, a felvert tojásokat sóval, borssal és a liszttel összekeverjük. A tojáshoz adjuk a lereszelt sárgarépát, a virslit és a zöldhagymát, jól összekeverjük, majd a ha tészta túlságosan sűrű lenne, akkor kevés tejjel higítjuk. Evőkanál segítségével lepényeket kanalazunk a tésztából, amiket forró olajban mindkét oldalukon kisütünk, végül paradicsom salátával vagy kedvenc salátánkkal kínáljuk.

Sajtos-sonkás rizsgombóc

Sárga püspökkenyér olajjal

Hozzávalók ( 1 rúdhoz): 6 tojás, 25 dkg porcukor, 7 evőkanál olaj, 25 dkg liszt, 1 teáskanál vanília kivonat, 1 citrom reszelt héja; a szóráshoz porcukor.Elkészítése: Fokozatosan adva hozzá a cukrot, az egész tojásokat kb. 30 perc alatt habos-krémes állagúvá verjük. Ekkor adjuk hozzá a vanília kivonatot, a reszelt citromhéjat, az olajat és további 10 percig habosítjuk. Óvatosan belekeverjük a lisztet, majd egy sütőpapírral ellátott formába öntjük és előmelegített sütőben kb. 30-35 perc alatt készre ( tűpróbáig) sütjük. A sütőből kivéve hagyjuk kihűlni, tetejét porcukorral meghintjük, majd szeletekre vágva kínáljuk.

Rozmaringos-fokhagymás-boros csirkecombok

Hozzávalók ( 4 személyre): 4-4 alsó- és felső csirkecomb, 1 kg krumpli, 2,5 dl fehérbor, 1 hagyma, 2 evőkanálnyi frissen aprított rozmaring, 3 gerezd fokhagyma, só és bors; a tál kikenéséhez olaj.Elkészítése: A húsdarabokat sóval és borssal ízesítjük, majd a vékony szeletekre vágott hagymával, az apróra vágott fokhagymával és a rozmaringgal összekeverjük és hűtőszekrényben hagyjuk pácolódni legalább 3 órán keresztül, de még jobb, ha egy egész éjszakáig hagyjuk. Másnap a combokat mindenestől egy kiolajozott sütőtálba tesszük, körérakjuk a kockákra vágott és sóval, borssal ízesített krumplit, majd előmelegített sütőben kb. 20 percig sütjük. A sütőből kivéve a hús alá öntünk 1,5 dl bort, majd visszatéve a sütőbe, további kb. 15 percig sütjük. Ekkor újból kivesszük a sütőből és a krumplit óvatosan megforgatjuk, hogy mindenütt átsüljön. Hozzáöntjük a megmaradt bort is, végül pedig további kb. 25-30 perc alatt készre

Hajtogatott krémsajtos pogácsa

Itt vagyok egy jó kis szünet után :)Köszönettel tartozom egy nagyon nagyon kedves ismerősömnek, akivel akárhányszor találkozok, mindig bátorít, hogy folytassam a blogírást.Köszönöm Lili a bátorítást és a mindig kedves szavakat! :)Hozzávalók: 1 kg liszt, 60 dkg natúr krémsajt, 25 dkg vaj, 2-2 dl tej és tejföl, 2 tojás, 2 evőkanál porélesztő, 1,5 evőkanál só; a kenéshez tojás, a szóráshoz reszelt sajt.Elkészítése: A tésztát délután állítjuk össze. A lisztben elkeverjük a sót és az élesztőt, majd elmorzsoljuk a vajat, hozzáadjuk a krémsajtot, a tojást, végül pedig a langyos tej-tejföl keveréket. A tésztát jól kidolgozzuk, majd két részre osztjuk. Egyik részt hűtőszekrényben tartjuk felhasználásig; a másikat kétszer hajtogatjuk, ( a hajtogatások között 1 óra teljen el, mialatt a tésztát hideg helyen tartjuk), ezután egy éjszakára hűtőszekrénybe tesszük, másnap még egyszer hajtogatjuk, végül ujjnyi vastagságúra nyújtjuk,

Holland zöldségleves sajtos pirítóssal

Hozzávalók: 40 dkg karfiol, 20 dkg zellergyökér, 2-2 sárgarépa és krumpli, 2 babérlevél, 2,5 l húsleves, 1 vöröshagyma, olaj, só, bors. A sajtos pirítóshoz: 6 szelet kenyér, 20 dkg sajt. A tálaláshoz: 15 dkg bacon, metélőhagyma.Elkészítése: A rózsáira szedett karfiolt annyi vízbe áztatjuk, amennyi jól ellepi. Időközben megtisztítjuk és apróra vágjuk a hagymát, kisebb kockákra a krumplit és a zellert, a sárgarépát pedig vékony szeletekre vágjuk. A felforrósított olajban üvegesre pároljuk a hagymát, hozzáadjuk a krumplit és a zellert, együtt pároljuk kb. 5 percig, ezután adjuk a krumplihoz a sárgarépát, a babérlevelet és a karfiolt, majd felöntjük a húslevessel, felforraljuk, ezután pedig kis lángon addig főzzük, míg a zöldségek megpuhulnak. Ezidő alatt a bacont felszeleteljük és kevés olajban kiolvasztjuk/ropogósra sütjük, majd konyhai papírtörlőre szedjük. A pirítóshoz a kenyérszeleteket megpirítjuk, majd még forrón rájuk hal

Krémsajtos sárgarépatorta

Citromos rozmaringos csirkecombok

Hozzávalók ( 4 személyre): 3 egész csirkecomb, 17 dkg gomba, 4 gerezd fokhagyma, 1 egész citrom+1 citrom leve, 50 ml bor, 2 teáskanálnyi aprított rozmaring, kevés olaj, só és bors; a tálaláshoz rozmaring, a felszeletelt citrom és krumplipűré.Elkészítése: 1. Előkészítjük a hozzávalókat.2. A megmosott combok mindkét oldalát meghintjük sóval és borssal, majd hozzáadjuk a lereszelt citromhéjat és a rozmaringot. 3. A megtisztított gombát szeletekre vágjuk, a fokhagyma gerezdeket felaprítjuk.4. Kevés forró olajban megpirítjuk a combok mindkét oldalát, ráöntjük a citromlevet, majd lefedve, 8-10 perc alatt elősütjük, végül a húst kivesszük a serpenyőből és félretesszük. A visszamaradt zsiardékhoz teszünk még kevés olajat, beletesszük a fokhagymát, kevés ideig pároljuk, aztán hozzáadjuk a gombát, utóbbit is 2-3 percig pároljuk, majd rájuk öntjük a bort és további 1 percet pároljuk. 5. Ekkor visszatesszük a serpenyőbe a húst és ujból lefed

Kétszínű püspökkenyér

Hozzávalók ( 1 rúdhoz): 6 tojás, 23 dkg cukor, 13 dkg liszt, 1 dl olaj, 3 evőkanál kakaó, késhegynyi szódabikarbóna, citromlé, reszelt citrom- és narancshéj, 1 teáskanál vanília kivonat, csipetnyi só; a szóráshoz porcukor.Elkészítése: A tojásfehérjéket kemény habbá verjük a cukorral, hozzáadjuk a tojássárgákat, a vanília kivonatot, a kevés citromlében feloldott szódabikarbónát, a citrom és narancshéjat, aztán óvatosan hozzákeverjük a sóval egyelített lisztet, végül pedig az olajat is hozzákeverjük. A tészta 2/3-át sütőpapírral ellátott püspökkenyér formába öntjük, a megmaradt részhez hozzákeverjük a kakaót, ezt a formában levő masszára öntjük, majd egy kanál/villa segítségével óvatosan "felkavarjuk", így lesz szép erezett a mintája. Végül előmelegített sütőben kb. 25-30 perc alatt tűpróbáig sütjük. A sütőből kivéve hagyjuk teljesen kihűlni, tetejét porcukorral meghintjük és szeletekre vágva kínáljuk.

Finom sütemény

Mini kuglófok

Hozzávalók ( kb. 15-20 darabhoz): 18-18 dkg cukor és liszt, 12 dkg vaj, 2 tojás, 7 evőkanál aludttej, 6 evőkanál narancslé, 3 evőkanál reszelt narancshéj, 0,5-0,5 teáskanálnyi sütőpor és vanília kivonat, csipetnyi szódabikarbóna és só; a mázhoz: 10 dkg porcukor, 1-1 evőkanál víz és narancslé; a díszítéshez mandarin gerezdek.Elkészítése: Először összekeverjük a lisztet, a szódabikarbónát, a sütőport és a sót. Ezután összekeverjük az aludttejet a narancslével és a vanília kivonattal. Most habosra keverjük a vajat a cukorral, hozzáadjuk egyenként a tojásokat, mindegyikkel jól kikeverjük, majd a narancshéjat, végül pedig felváltva a lisztes és az aludttejes keveréket a tésztához keverjük. A tésztát szilikon mini kuglóf-formába kanalazzuk, majd előmelegített sütőben kb. 22 perc alatt készre ( tűpróbáig) sütjük. Ezidő alatt kikeverjük a mázat a hozzávalókból. Miután a kuglófok kihűltek, rájuk kanalazzuk a mázat, hagyjuk kis

Kati tészta

Hozzávalók: Alapokhoz: 50 dkg liszt, 20 dkg vaj, 3 tojássárga, 15 dkg cukor, 3 evőkanál tejföl, 1 tasak sütőpor. A krémhez: egyik lap a kisütött 3 közül, 1 dl rum, 15 dkg cukor, 1 dl tej, 2-2 evőkanál baracklekvár és vaj, 2 evőkanál kakaó, 1 tasak vaníliás cukor/1 teáskanál vanília kivonat. A tetejére: 3 tojásfehérje, 15 dkg cukor és reszelt csokoládé.Elkészítése: A liszthez keverjük a cukrot és a sütőport, elmorzsoljuk benne a vajat, majd hozzáadjuk a tejföllel elkevert tojássárgákat. A tésztát gyors mozdulatokkal összegyúrjuk, konyhai fóliába csomagoljuk és 1-2 órára pihentetjük. Ezután 3 részre osztjuk, majd lisztezett felületen mindegyiket kinyújtjuk és tepsi hátán külön-külön megsütjük. A lapokat hagyjuk kihűlni, majd egyiket közülük összetörjük, meglocsoljuk arummal, ezután pedig hozzáadjuk a tejet, a cukrot, a kakaót, a vaníliát, a vajat és a baracklekvárt. Ezt a jól kikevert krémet kenjük a két lap közé. A tetejére

Lecsós csirketokány juhtúrós puliszkával

Hozzávalók ( 6 személyre): A tokányhoz: 60 dkg csirkemell, 30-30 dkg paprika és paradicsom, 10 dkg bacon szalonna, 1 nagyobb vöröshagyma, só, bors, pirospaprika. A puliszkához: 30 dkg kukoricadara, 15 dkg juhtúró, 2 dl tejföl. A tál kikenéséhez vaj.Elkészítése: A szalonnát apróra vágjuk és kis lángon kiolvasztjuk, majd rátesszük a megtisztított és apróra vágott hagymát, ezt üvegesre pároljuk, meghintjük pirospaprikával, majd hozzáadjuk a kockára vágott húst, ezután pedig a lehéjazott és negyedekbe vágott paradicsomot, majd pedig a kicsumázott és kis szeletekre vágott paprikát. Sóval, borssal és pirospaprikával ízesítjük és lefedve, kis lángon addig sütjük/pároljuk míg a hús puha lesz. Közben a puliszkához felforralunk 1 liter, sóval ízesített vizet, majd amikor a víz forr, folytonosan kevergetve beleszórjuk a darát. Néhány percig főzzük, majd fedő alatt hagyjuk duzzadni. A kész puliszkát egy kivajazott tálba simítjuk, elmorzsoljuk raj

Sajtos-kolbászos krumpli sütőben

Hozzávalók ( 6 személyre): 1,5 kg krumpli, 50 dkg kolbász, 20 dkg reszelt sajt, 10 dkg vaj felolvasztva, 1 hagyma, 1 gerezd fokhagyma, só és bors; a forma kikenéséhez olaj.Elkészítése: A megtisztított és szeletekre vágott krumplit sós vízben 10 perc alatt előfőzzük, majd leszűrjük. Ezidő alatt a forró olajban puhára pároljuk a szeletekre vágott hagymát, az apróra vágott fokhagymát, hozzáadjuk a szeletekre vágott kolbászt és kb. 5 perc alatt átsütjük. Egy tűzálló edényt kikenünk vékonyan vajjal, beletesszük a hagymás kolbásszal összekevert és vajjal meglocsolt krumplit, az ételt megszórjuk a reszelt sajttal és előmelegített sütőben kb. 10 perc alatt készre sütjük. Csak addig sütjük, míg a sajt elolvad a tetején! Forrón kínáljuk.

Kétszínű házicsoki

Hozzávalók: 40 dkg sürített tej, 20 dkg barna cukor, 13 dkg vaj, 3 evőkanál méz, 9-9 dkg fehér és étcsokoládé.Elkészítése: A fele tejet, a cukrot, a vajat és másfél evőkanál mézet anélkül hogy forrna 5-6 perc alatt felforrósítunk, majd további kb. 5 percig, folytonosan kavargatva besűrítjük. Ezután levesszük a tűzről és hozzáadjuk az időközben apróra vágott étcsokoládét és addig kavargatjuk, míg a csokoládé elolvad. Ezt a masszát egy 20*20 cm, sütőpapírral ellátott tepsibe öntjük, hagyjuk kihűlni kb. 30 percig. A főzőedényt elmossuk és a megmaradt tejet, a cukrot, a mézet és a vajat felforrósítjuk, aztán besürítjük- ugyanúgy járunk el, mint az előbbiekben. Levéve a tűzről hozzákeverjük a felaprított fehér csokoládét, végül az étcsokis rétegre öntjük, félretesszük 30 percre, majd háztartási fóliával letakarjuk és egy éjszakára hűtőbe tesszük. Tálaláskor kockákra vágjuk és kínáljuk.Megj. Étcsokoládéként é

Meggyes pohárkrém

Hozzávalók: A tejpudinghoz: 3-3 dl tej és tejszín, 10 dkg cukor, 1 evőkanál por zselatin, 3 evőkanál víz, 2 teáskanál vanília kivonat. A meggyzseléhez: 35-40 dkg meggy, 10 dkg cukor, 3 evőkanál víz, 1 teáskanál étkezési keményítő.Elkészítése: Először beáztatjuk a zselatint a 3 evőkanál vízbe. Ezidő alatt a tejet a tejszínnel és a cukorral felmelegítjük ( de nem forraljuk fel!), levéve a tűzről hozzákeverjük a vaníliát, 5 percig hagyjuk hűlni, majd belekeverjük a beáztatott zselatint, összekeverjük és szobahőmérsékletűre hagyjuk hűlni. Ekkor poharakba öntjük, hagyjuk teljesen kihűlni és 4 órára hűtőszekrénybe tesszük. Ezidő alatt a meggyhez adjuk a cukrot és a vizet, felforraljuk, majd hozzáadjuk a kevés vízzel elkevert keményítőt, ezután folytonosan kevergetve besűrítjük. Levéve a tűzről hagyjuk teljesen kihűlni, majd a hűtőszekrényből kivett tejpudingra öntve kínáljuk.