Áfonyás, gombás szarvasragu pirított dödöllékkel

A napokban ismét a Sparban jártunk, és a húspultoknál megláttam, hogy vannak előrecsomagolt szarvashúsok. Vettem két zacskónyit, mert olyan szépnek tűntek a fólián keresztül. Szerencsére a felbontás után sem csalódtam nagyot, szép és egészséges, falkockázott húsokat sikerült vásárolnom. Mivel én nem szarvas gulyást terveztem, ezért még kisebb kockákra vagdostam az alapanyagokat, ügyelve arra, ahogy az esetleges inasabb részek Samukánk tányérjába landoljanak majd. Hozzávalók: 1,5 kg szarvas lapocka 8-10 dkg füstölt szalonna 5-6 db kisebb vöröshagyma 2 kk őrölt kömény 2 kk morzsolt kakukkfű 1 kk őrölt borókabogyó 1 kk morzsolt borsikafű 3-4 babérlevél 2-3 ek aszalt áfonya 50-60 dkg barna csiperke 1-1,5 dl száraz vörösbor só és bors, chili A fejemben a koncepció a következő volt. Szalonna csíkokat pirítok, hagymát dinsztelek, majd a húsokat előpirítom. Fontos, hogy a húsokat nem sóztam be előre, mert nem akartam, hogy túl korán levet

Sólet készítése | Húsimádó VLOG #10

Hozzávalók: 1/2 kg fehérbab 1/4 kg gersli (árpagyöngy) 1 db füstölt pulyka alsócomb 30-35 dkg füstölt lapocka 2 fej vöröshagyma 4-5 gerezd fokhagyma 4-5 ek libazsír 5 db fertőtlenített tojás 1-2 ek pirospaprika só és bors a tálaláshoz lilahagyma Az öntött vas edényemet kikenem libazsírral, majd felteszem a gázra az melegedni. A feldarabolt vöröshagymákat megdinsztelem, majd megszórom pirospaprikával, amit aztán szépen el is dolgozok a hagymával. Ezt követően érkezik a beáztatott bab és a gersli, majd jöhetnek a feldarabolt húsok. Felöntjük az edényt vízzel, de közben beletuszkoljuk a tojásokat is a babok mellé. Kicsit megroppantjuk a fokhagyma gerezdeket, ezek is mennek az edénybe - közben pedig már a sütőt is beizzítjuk. Alaposan borsozunk, finoman sózunk - de mivel a füstölt húsok sózottak, így ezzel csak finoman bánjunk. Rátesszük a fedőt az edényre, majd mehet is a sütőbe a sólet alapunk. 180-200 C-on legalább egy órán át főzzük, maj

Konfitált kacsacomb, sütőtökpüré és karamellizált körték | Húsimádó VLOG #9

Hozzávalók a konfitáláshoz: 4 db kacsacomb 1 fej hagyma 2-4 gerezd fokhagyma sertés és libazsír 1 ek kakukkfű 1 tk őrölt borókabogyó 1 ek rozmaring só és bors a püréhez: 1/2 db sütőtök 1 ek vaj 2-3 tk kakukkfű 1 tk őrölt borókabogyó só és bors víz tejszín a körtékhez 4-6 db körte barnacukor Iratkozz fel, hogy mindig értesülhess a legfrissebb videókról:

Zöldborsós, gombás sertésraguleves

Amikor a hőmérő higanyszála elkezd konvergálni a nulla fok felé, és amikor már ilyen korán sötétedik, akkor nagyon jó a hazaérkezés után egy forró, tartalmas levessel folytatni a délutánt. A fagyasztóban még van sarudi, saját termelésű borsó, a többi hozzávaló pedig szintén megtalálható otthon - vagyis nincs semmi akadálya, hogy egy ilyen ízorgiával folytassuk a délutánt. Hozzávalók: 2 fej vöröshagyma 2-3 gerezd fokhagyma 3-4 szál répa 1-2 szál gyökér zöldség 4-5 fej csiperke gomba 15-25 dkg zöldborsó 15-20 dkg sertéscomb 1 ek piros paprika 1 ek liszt 1 késhegynyi chili 1 kk őrölt kömény 1 ek szárított bazsalikom friss petrezselyem só és bors víz A lábasban megdinszteljük az apróra vágott hagymát, majd a felkockázott, nem túl nagy méretű sertéshúsokat előpirítjuk. Arra kell törekedni, hogy a húskockák szépen kifehéredjenek, de az sem baj, ha egy picit megpirul a szélük. Ezt követően megszórjuk őket liszttel, kevergetünk, maj

Tűzdelt vadnyúlgerinc zöldségmártással és polenta csíkokkal

Volt egy gyönyörű vadnyúlgerinc a fagyasztónkban, amiből egy nagyon könnyed kis ebédet terveztem. Nem fine dining fogást szerettem volna az asztalon látni, de azt sem szerettem volna, hogy egy sima raguban tűnjön el ez szép és nemes hús. Nem bántam meg a választásomat, egy igazán könnyű és finom ebéd lett a végeredmény. Hozzávalók a nyúlhoz és a mártáshoz: 4 szál sárgarépa 2 szál újhagyma 4-5 gerezd fokhagyma szalonna és fokhagyma a tűzdeléshez 1,5 dl rozé 1/2-1 dl víz 1 ek vad fűszerkeverék ( Fűszerész ) - kakukkfű, bors, gyömbér, szegfűszeg, borókabogyó, tárkony, fahéj, koriander, babérlevél 1 ek liszt 1/2 ek petrezselyem zöld 1/2 ek bazsalikom só és bors A nyúlgerincet már előző nap kivettem a fagyasztóból, majd hagytam, hogy szépen lassan kiolvadjon. Gondolkodtam, hogy készítsek-e egy zöldséges, vizes pácot - de a végén letettem róla, mert úgy gondoltam, hogy minek. Minek, mert úgyis megtűzdelem szalonnával és fokhagymával, maj

Káposztás lengyel pirog | Húsimádó VLOG #8

Hozzávalók a tésztához: 75 dkg liszt 2 tojás 2 dl víz 2,5 dkg vaj só Hozzávalók a töltelékhez: 30-40 dkg savanyú káposzta 2 fej hagyma 10-15 dkg füstölt szalonna só, bors, kömény, babérlevél víz és fehérbor a tálaláshoz 3-4 fej vöröshagyma, szalonnakockák Iratkozz fel, hogy mindig értesülhess a legfrissebb videókról:

Tejszínes vadnyúlleves erdei gombákkal

A hidegebb idő beköszöntével mindig előtérbe kerülnek nálam a tartalmas és forró levesek, amire hoznék most egy nagyon jó példát. Gondolkodtam, hogy milyen húsból készítsek levest, amikor a fagyasztónkban találtam egy csontos vadnyúl alkatrészt, amin sajna nem sok színhús van - viszont amiből tökéletes alaplevet vagy levest lehet készíteni. A fagyasztónkban a hús mellett volt még egy kilónyi erdei gomba keverék is, amit rögtön meg is feleztem - és ki is alakult a koncepció. Hozzávalók az alapléhez: 1 komplett vadnyúl borda 1 db vöröshagyma 2 db sárgarépa 1 db gyökér zöldség 1 db fokhagyma 1 db karalábé 1 csomó petrezselyem hideg víz A lábasban a vizet megsózom, belepakolom az összes összetevőt, majd alacsony lángon elkezdem főzni az alaplevet. Nagyon fontos a lassú és gyöngyöző főzés, mert ekkor a lé nem lesz zavaros, az íz és illatanyagok szépen részei lesznek az alaplevünknek. A főzés felénél a keletkező habréteget szépen lesze

Bakonyi húsgolyók | Húsimádó VLOG #7

Volt már a blogon bakonyi sertésszelet, volt bakonyi csirkeragu leves - és most ismét egy bakonyi variáció érkezik... Igen, talán ebből is látszik, hogy rajongok a szalonnás, gombás, szaftos húsokhoz, úgyhogy nézzétek végig a videómat vagy nézzétek a fotókat - szerintem eléggé meggyőző lehet a végeredmény. Hozzávalók: 50 dkg darált sertéshús petrezselyem 2 tojás zsemlemorzsa 2 fej vöröshagyma 3 gerezd fokhagyma 1 paprika 2 paradicsom szalonna só, bors, piros paprika liszt, tejföl és víz spagetti vagy makaróni Iratkozz fel, hogy mindig értesülhess a legfrissebb videókról:

Francia rakott burgonya

Hozzávalók: ( 6 tálkányi körethez ) 8 db burgonya 2 fej fehér hagyma lágy sajt és parmezán vaj A burgonyákat megpucoljuk, megmossuk, majd vékonyan felszeleteljük mindet, ezt követően pedig a hagymákkal hasonlóan járunk el. A kis kerámia tálkákat alaposan kivajazzuk, azután pedig egy réteg burgonyát pakolunk az aljukba. Erre érkezik egy réteg hagyma, majd ismét burgonya, majd sajtszeletek jönnek. A következő rétegek az előzőekhez hasonlóan ismétlődnek, majd a végén reszelt parmezán réteggel zárjuk a sort. Egy tepsibe kevés vizet öntünk, majd az előkészített kerámia tálkákat a tepsibe helyezzük. 180 c-os sütőbe toljuk őket, majd addig sütjük a köretünket, míg gyönyörű aranybarnák nem lesznek. és íme a főétel: Házilag füstölt kacsamell vörösborban párolt körtével, francia rakott burgonyával és könnyed madársalátával (vinaigrette James Bond módon)

Madársaláta, radicchio és vinaigrette James Bond módra

Hozzávalók: 1 citrom leve ( 1 egység ) oliva ( 2 egység ) 4 cl vodka madársaláta 1/2 fej radicchio ( vörös cikória ) méz só és bors A citromot kettévágjuk, majd a levét kifacsarjuk. Egy kisebb üvegbe szűrjük a levet, majd dupla mennyiségű oliva olajat is öntünk az üvegcsébe. Ezt követi a vodka és a méz, majd az üvegre fedőt teszünk, és alaposan összekeverjük a vinaigrette-t. Igen, ezért James Bond, vagyis rázva, nem keverve... :-) Amikor a főételt tálaljuk, akkor az öntettel szépen meglocsoljuk a salátát, sózunk és borsozunk, majd élvezzük az ízeket. és íme a főétel: Házilag füstölt kacsamell vörösborban párolt körtével, francia rakott burgonyával és könnyed madársalátával (vinaigrette James Bond módon)

Házilag füstölt kacsamell vörösborban párolt körtével, francia rakott burgonyával és könnyed madársalátával (vinaigrette James Bond módon)

Igen, most én is kilépek a saját kis védett környezetemből, elutazom azért, hogy újabb receptekkel és élményekkel legyek gazdagabb. Igen, most egy új sorozatot szeretnék elindítani, ahol elsősorban nem én főzök, hanem Ti, én pedig szívom magamba az illatokat, az ötleteket, közben fotózok, majd megmutatom a végeredményt az olvasóknak. Remélem Nektek is jó ötletnek tűnik ez az új vállalkozás, amiben természetesen Rátok is számítok. Ha van egy klassz recepted, szeretnéd, hogy ez a recept meg is jelenjen a Húsimádó blogon, akkor írj rám - és meglátjuk, hogy mi születhet ebből az ötletből. Hozzávalók: kakukkfű levendula rozmaring borsikafű fokhagyma só és bors oliva 4 db kacsamell ................ barnacukor rizs zöldtea szegfűszeg szegfűbors fahéj csillagánizs Első lépésként készítünk egy pácot, amiben a beirdalt kacsamellek fognak pihenni, mielőtt megsütnénk őket. Ebben a pácban zöld és szárított fűszerek szerepelnek: kak

Pikáns sütőtökkrémleves whiskys, pirított magvakkal | Húsimádó VLOG #6

Ha ősz, akkor sütőtökkrémleves - mert ezt sohasem lehet kihagyni. Most egy kicsit ismét variálok a megszokott receptemen, ugyanis chilivel is pikánsabbá teszem az ízvilágot, ami pedig a pirított magvakat illeti - na ott van egy kis finomság. A magokat beáztatom whiskybe, majd egy serpenyőben megpirítom őket, a maradék alkoholt pedig szintén a magokra locsolom. Hogy milyen lett? Nos ha erre kíváncsi vagy, akkor ezt a videót nézd meg :-) Hozzávalók: 1/2-1 db sütőtök 2-3 fej burgonya 2 fej hagyma 6-7 dl alaplé 2 gerezd fokhagyma 3-4 ág kakukkfű friss gyömbér chili só és bors fenyő- és tökmagok whisky

Burgonyacurry báránnyal

Hozzávalók: 3 db burgonya 3 vöröshagyma 1 kg csontozott báránycomb 1 tk garam masala 1,5-2 tk reszelt gyömbér 2 gerezd fokhagyma 1 tk chilipor 3-5 szem szemesbors 1 tk római kömény 2 szál fahéjrúd 1 tk őrölt paprika 1 tk himalája só 1 tk szárított koriander 1,5-2 dl joghurt 5-7 dl víz A vöröshagymákat megpucoljuk, majd hajszálvékony karikákra vágjuk őket, amiket egy lábasban megdinsztelünk, megpirítunk. Amint elkészültek, kivesszük mindet egy tálba, de az olajat ne öntsük ki. A gyönyörű báránycombot megtisztítjuk az inasabb részektől, majd egyenletes méretű kockákra vágjuk mind az egy kilónyi húst. A kockákat megszórjuk garam masalával, majd az olajon elősütjük a húsokat. Arra kell törekedni, hogy a húsok kifehéredjenek, de nem kell őket túlsütni. Egy kisebb tálba összekeverjük a fűszereket: a gyömbért, a fokhagymát, a chiliport, a borsot, a koriandert, a római köményt, a fahéjat, a paprikát és a sót, majd villával alaposan öss

Tojásos tonhalkrém | Húsimádó VLOG #5

Hozzávalók: 3 db tojás 2 db tonhalkonzerv 1 lilahagyma kb 8-10 dkg csemege uborka 1 ek mustár 1/2 citrom kb 5 dkg majonéz só és bors Iratkozz fel, hogy mindig értesülhess a legfrissebb videókról:

Bográcsos csirkeraguleves

Nem hagyom magam befolyásolni az időjósoktól és az időjárástól - én akkor is bográcsozok, amikor már állítólag vége a nyárnak. Egy kamra és hűtő kisöprő akciót végzek, vagyis megnézem, hogy milyen alapanyagom van, amikből aztán összeáll egy nagyszerű és tartalmas leves. Hozzávalók: 2 fej vöröshagyma 2 szál gyökérzöldség 2 szál sárgarépa 1 kaliforniai paprika 30-40 dkg zöldborsó 2 gerezd fokhagyma 10-15 dkg gomba 1/2 citrom leve 35-40 dkg csirkemell 1 ek szárított bazsalikom 1/4 ek őrölt fűszerkömény 1/4 ek morzsolt kakukkfű 1/4 ek őrölt római kömény só és bors 1-1,5 dl joghurt 1 pohár fehérbor víz Tüzet gyújtok, majd mehet a láng fölé a bogrács, amiben megdinszteljük a vöröshagymát. A felkockázott csirkehúsokat a hagymán kifehérítjük, sőt egy kicsit le is pirítjuk. Ezt követően az egy pohár száraz fehér bort a húsra öntjük, hagyjuk, hogy egy kicsit párolódjanak, majd érkezhet a hideg víz. Amint felforrósodik a v

Tisza-tó kerülés - 2017.09.16. | Húsimádó VLOG #4

Gyönyörű késő nyári, kora őszi idő, jó társaság és egy nagyon klassz helyszín - ennyi kell egy kiváló kerékpározáshoz. Sarudról indulunk, áttekerünk Poroszlón és Tiszafüreden, majd Abádszalókon eszünk egy magyaros hamburgert, iszunk egy IPA-t, aztán tekerünk tovább. A cél Sarud, ahol Eszterem egy konfitált sertéstarjával, cukkini tócsnival és tzazikivel vár bennünket. Lehet ennél jobb egy őszi szombati nap? Iratkozz fel, hogy mindig értesülhess a legfrissebb videókról:

Néha a legegyszerűbb ételek a legjobbak - Grillezett csirkecombok bazsalikomos paradicsomsalátával

Ismét Sarud, nyár végi, ősz eleji napozgatás, kerti munkálkodás közben nincs az embernek túl nagy kedve főzni - így az egyszerűbb ételek kerülnek képbe. A hűtő tele van gyönyörű és friss, ropogós koktélparadicsommal, ott van még három termetes csirkecomb is, a grill pedig békésen várakozik a szilvafa árnyékában. Nem bonyolítom túl a grillezést - gyakorlatilag a combokat bevagdosom a csontok mentén, majd alaposan besózom és finoman borsozom a combok mindkét oldalát. A grill két szélső lángját beindítom, közepes állásba kapcsolom, majd lecsukom a tetőt - és hagyom, hogy 150 C-ig felszaladjon a hőmérő. Ha megvan a hőfok, akkor középre felpakolom a három combot, tehát indirekt hőkezelést adok a húsoknak. A tetőt lecsukom, a grillen belül elindul a természetes légáramlás - én pedig hagyom, hogy szépen süljenek a húsok. Van egy kis időm, elkészítem a paradicsom salátát. Megpucolok egy vöröshagymát, majd fel is darabolom illetve két

Sertés és marha satay dinnyesalátával és fetasajt-krémmel

Egy olyan grillételt hozok most az képzeletbeli asztalotokra, ami után biztos, hogy megnyaljátok a tíz ujjatokat. A húsrudak a fűszerektől, a citromtól és a füsttől olyan üde ízvilágot kaptak, amihez nagyon illik ez a spéci saláta. Sohasem gondoltam, hogy a görögdinnye ennyire szépen illeszkedik a cukkinihez és a többi zöldséghez - még véletlenül sem az édes ízvilága dominál a salátában. A fetasajt-krém pedig tényleg lehetne a hab a tortán, feltéve ha tényleg tortát készítettünk volna. Ha még a nyár végén, vagy a gyönyörű ősz elején barátokat, haverokat hívtok, akkor ezt próbáljátok ki. Ígérem, nem bánjátok meg. :-) Hozzávalók a satay-hoz: 30-35 dkg darált sertés comb vagy tarja 30-35 dkg darált marhanyak 3/4 ek őrölt gyömbér 1 tk őrölt fűszerkömény 1 tk őrölt római kömény 1 citrom 2 gerezd fokhagyma só és bors A kétféle húst egy edényben alaposan összedolgozzuk, majd a háromféle fűszert szintén beledolgozzuk. Meglocso

Zakuszka készítése | Húsimádó VLOG #3

A nyári befőzések egyik fontos eleme - amiben én is részt vállalok - a zakuszka készítése. Eszter, a feleségem ilyenkor sok minden finomságot eltesz télire: barackot, uborkát, paradicsomot, stb, de a zakuszka elkészítésében én is fontos szerepet kapok. Én grillezek, Ő irányít és végzi az érdemi munkát. Most ismét itt a nyár, lenn vagyunk Sarudon - és készül a télire való zakuszkánk. Mivel a műveletsorról videó vagy vlog is készült, így kevesebbet írok - talán elég lesz az összetevők felsorolása és a képi anyag is... Hozzávalók: 4 kg padlizsán 2 kg kápia vagy kaliforniai paprika 2 kg paradicsom 2 kg répa 1 fej fokhagyma 2 kg vöröshagyma babérlevél só és bors olaj Iratkozz fel, hogy mindig értesülhess a legfrissebb videókról:

Citromos, joghurtos sertésszűzleves bográcsban elkészítve

Sarud, Tisza-tó, nyár. Érkezik hozzánk a legjobb barátom és a kedvese - és ilyenkor az ember próbál kitenni magáért. Tehát valami különleges levest kellene készíteni, ami nem egy nehéz, zsíros étel, mert ebben a melegben ez bűn lenne. Tehát legyen viszonylag könnyed, de mégis szabad tűzön lehessen készíteni, legyen komplex az ízvilág - vagyis nincs könnyű dolgom. Keresgélek a neten, de semmi sem fog meg - tehát rögtönöznöm kell. A hűtőben van három szép sertészűz pecsenyénk, ezeknek az elkeskenyedő végeit levágom - ez lesz a levesem alapja, a többi, szép és egyenletes hús pedig majd jó lesz vacsorára. Tehát megvan a hús, keressük meg a többi összetevőt. Legyen egy kicsit savanykásabb, citromos, joghurtos ízvilág, mert az így nyárra tejesen jó - tehát az ízvilág már kezd kialakulni. Jöhetnek a zöldségek. Legyen benne paradicsom - gondolom én. De Eszter rögtön jelzi, hogy a savas paradicsom és a joghurt nem biztos hogy harmonikus ál

Sopa de Albondigas Húsimádó módra | Húsimádó VLOG #2

Ismét egy videós blogbejegyzés, és ismét egy ízletes különlegesség. Ez a leves egy spanyol/mexikói tartalmas első fogás, aminek nagyon sok elkészítési módja van, így én egy saját verziót mutatok be Nektek. Hozzávalók: 2-3 fej vöröshagyma 3 fej paradicsom 3 szál répa 6-7 dl alaplé 5-6 dl víz 30 dkg darált sertés comb 30 dkg darált marha nyak 3 gerezd fokhagyma 1/2 ek őrölt római kömény 1 ek oregánó friss petrezselyem só és bors 1 tojás kukorica dara 1 db kápia vagy kaliforniai paprika 1 db tv paprika 1 db cukkini + friss petrezselyem Egy serpenyőben olajat hevítünk, majd a feldarabolt hagymát megdinszteljük. A felkockázott répákat a hagymákra dobjuk, karamellizáljuk és pirítjuk őket, majd jöhetnek a paradicsom darabok is. Ezt a három összetevőt klasszul összedolgozzuk, ez lesz a levesünk alapja. Egy nagyobb lábast veszünk elő, majd az elkészített alapunkat beleöntjük, amire jöhet az alaplé és a víz is. Alágyújtunk, majd főzzük tovább

Idén ismét körbetekrjük a Balatont :-D #husimado #balaton #bike #bicaj

husimado készítette ezt a képet.

Egyik kedvenc városunkban voltunk ismét... #husimado #velence #venice #nyár #gastronomia #gasztró

husimado készítette ezt a képet.

Egyik kedvenc városunkban voltunk ismét... #husimado #velence #venice #nyár #gastronomia #gasztró

husimado készítette ezt a képet.

Graz #husimado #Graz #iszonyumelegvan #nyaralunk

husimado készítette ezt a képet.