Burgonyaleves fokhagymás, sült garnélákkal | Húsimádó VLOG #15

Hozzávalók: 2 fej hagyma 4-5 gerezd fokhagyma 6-8 fej szem nagyobb burgonya 10-12 db garnéla 2-3 ek liszt 3/4 l alaplé 2 kk zöldbors 3-4 kk morzsolt kakukkfű 3-4 levél babérlevél só és bors vaj fél citrom leve oliva Legfrissebb videóim Iratkozz fel, hogy mindig értesülhess a legfrissebb videókról:

Zakopane - síelés, forralt sör, pirogok és sajtok minden mennyiségben

Aszalt paradicsomos, rózsaborsos sous vide tarjaszeletek

Ismét egy sous vide (szuvid) kísérleten vagyunk túl, aminek a tárgya egy jókora sertés tarja volt. A fejemben az aszalt paradicsom és a rózsabors íze keveredett a sertéshússal - úgyhogy erre a hármas kombinációra alapoztam a receptet. Elsőként a tarját felszeleteltem - és ahogy látjátok, jó vastag, hüvelykujj méretű szeletekre vágtam az egészet. Nem sóztam, nem borsoztam őket, hanem egyből elősütöttem az összes szeletet. Miután a húsok kaptak egy gyönyörű kérget, félreraktam őket, majd ugyanabban a vajas közegben elősütöttem a vöröshagyma karikákat is. A hagymák szintén vastagok lettek, ahogy a húsok is. Egy mozsárban durva sót, rózsaborsot és fekete borsot összetörünk, majd a húsokat alaposan bedörzsöljük a fűszerekkel. A tarjákra hagymát és aszalt paradicsomot teszünk - aztán levákuumozzuk őket. Miután elkészült a sok-sok csomag, akkor jöhet a tényleges szuvidálás. A zacskókat 57,5 C-os fürdőbe tesszük, majd 4 órán át szuv

Kelbimbós csirkeraguleves

Hozzávalók: 30-40 dkg kelbimbó 2 fej vöröshagyma 3-4 csirkecomb 2 szál sárgarépa 1 szál gyökér zöldség 3 gerezd fokhagyma 1 ek paprika 1 ek liszt só és bors szárított petrezselyem, kömény A hagymát megpucoljuk, felkockázzuk, majd olajon megdinszteljük. A csirkecombokat kifilézzük, majd nagyjából egyenletes kockákra vagdossuk. A hagymán a húskockákat picit átpirítjuk, majd paprikát szórunk rájuk - ügyelve arra, hogy ne keseredjen meg a paprika. Felöntjük a lábast vízzel, majd jöhetnek a fűszerek - só, bors, szárított petrezselyem és kömény adja meg az ízvilágot. A zöldségek közül az első a felkockázott gyökérzöldség, majd később jöhetnek a répa kockák és a felezett kelbimbók, amik majd szépen megpuhulnak. A főzés vége felé liszttel vagy kevés keményítővel még sűríthetünk a levesen - majd tálalhatunk is. Iratkozz fel, hogy mindig értesülhess a legfrissebb videókról:

Sült süllőfilék hollandi mártással

A fagyasztónkban még volt 5 db gyönyörű süllőfilé, amihez nagyon-nagyon illik a hollandi mártás. Ennek azonban az elkészítése elvileg egyszerű, gyakorlatilag viszont kell hozzá egy kis gyakorlat. Nekem még annyira nem megy ez a projekt, úgyhogy a nagy Mester, a napokban elhunyt Paul Bocuse (RIP) könyvéhez nyúltam, ami segített leküzdeni ezt az akadályt. Hozzávalók a mártáshoz: 2 db tojás sárgája 125 g vaj 1 ek víz 1 ek fehérbor ecet só, bors 1/4 citrom leve Felolvasztjuk a vajat, egy másik lábasban pedig az ecet és víz kombóját kicsit beredukáljuk. A vizes, ecetes edénybe beletesszük a két tojás sárgáját, majd gőz fölött habosra verjük. ( Leírni egyszerű, megcsinálni már kicsit nehezebb. ) Amint a tojás szép habos, akkor a tálat levesszük a gőzről, majd a vajat belecsöpögtetve folyamatosan verjük, habosítjuk. ( Szintén nem egyszerű művelet, úgyhogy én a végén már a géppel dolgoztattam össze - ami aztán szép és selymes végeredmén

Házi sörfőzés - Angol IPA - I. rész

Nos újabb családi projektbe fogtunk - ez pedig a sörfőzés. A dolognak van ám előzménye is. Tamás fiam és az unokatesója, Gábor már egyszer főzött a óbudai albérletben sört - ami a maga nemében még iható lett, ízlett is. Az, hogy pozitív lett a végeredmény, az szerintem egy kisebb csoda - mert utólag szépen kiderült, hogy elég lazán kezelték a srácok a receptúrát, na nem azért mert annyira kreatívok, hanem Ők már csak ilyenek. Ennek a sörfőzésnek a folyamodványa az lett, hogy Viktor fiam kitalálta, hogy mi is főzzünk házi sört Egerben. Gábortól elkértük a sörfőző készletet, Viktor bevásárolta a szükséges alapanyagokat, majd nekiálltunk vasárnap főzicskézni. Persze mielőtt megtörtént volna a bevásárlás, előtte ki kellet találni, hogy mit is főzzünk. A szép a történetben az, hogy egymástól tök függetlenül az Angol IPA-ra szavaztunk - úgyhogy még megverekedni sem kellett, megvolt a konszenzus, egy igazi klasszikus sörrel kezdün

Szuvidált cigánypecsenye héjában sült burgonyákkal

Alapvetően egy szerény ember vagyok, azonban azt kell mondanom, hogy most sikerült tökéletes ételt alkotnom. Na nem is nekem, hanem a technikának. Ez a technika a szuvid vagyis a sous vide, ami azt jelenti, hogy vákuum alatt, alacsony hőmérsékleten készül el a hús néhány óra alatt - amitől iszonyú finom, szaftos és zamatos lesz a végeredmény. Magáról a vákuumozásról és a sous vide-ről több YouTube videót is fogok készíteni, úgyhogy most csak ezzel az étellel fogok foglalkozni, a technológiára majd később visszatérek. Hozzávalók a páchoz: egy fél tarja 3-6 gerezd apróra vágott fokhagyma 2-3 ek piros paprika 1/2 ek majoranna 2 ek étolaj mustár só és bors A húsokat felszeletelem, de nem ám valami vékonykákra, hanem legalább hüvelyujj méretűekre. Nincs klopfolás, nem csinálunk velük semmit, csak sózzuk és borsozzuk őket. A többi összetevőt egy tálban összekeverjük, majd a húsokat alaposan megforgatjuk a pácban. Fél vagy egy napra a hűtőbe

Szilveszteri kolbászos lencseleves | Húsimádó VLOG #14

Ezzel a kis videóval szeretnék nagyon Boldog Új Évet kívánni mindenkinek, aki valaha járt itt a blogomon. Iratkozz fel, hogy mindig értesülhess a legfrissebb videókról:

Feketelábú beregi csirke fokhagyma és paradicsomágyon sütve, franciás burgonyapürével és parmezán chipsszel | Húsimádó VLOG #13

Egy különleges alapanyaghoz különleges elkészítés dukál, vagyis fontos odafigyelni az ízek végső harmóniájára. Az én fejemben egyből a fokhagyma és a paradicsom ízvilága jelenet meg legelőször - így jutott eszembe ez a technika, a parmezán chips pedig menet közben ugrott be, mint kiegészítő íz és mint dekorációs is. A krumplipürét Széll Tamás receptje alapján, franciásan készítettem, ami nagyon sok vaj krémes kikeverését jelenti. Hozzávalók az "ágyhoz": 1 db feketelábú beregi csirke 8-10 db paradicsom 3-4 fej fokhagyma 1-2 szál rozmaring ág a kencéhez 3-4 kk rózsabors 2-3 kk fekete bors 2 ek oliva 3.5 gerezd fokhagyma só és bors a csirkére olvasztott vaj a lekenegetéshez

Karácsonyi tojáslikőr | Húsimádó VLOG #12

Ezzel a kis videóval és recepttel szeretnék mindenkinek kellemes Karácsonyi ünnepet kívánni Hozzávalók: 10 db tojás 1 l tej 3 zacskónyi vaníliás cukor 50 dkg porcukor 7,5 dl vodka 2 cl vanília aroma

Kapirgálós vs Nagyüzemi | Húsimádó VLOG #11

Most egy érdekes témát illetve egy három epizódból álló minisorozatot hozok, amiben megpróbálom megmutatni, hogy mi a különbség a kapirgálós és a nagyüzemi csirkehús előállítása között. Íme a három videó, remélem hasznos és tanulságos lesz.

Áfonyás, gombás szarvasragu pirított dödöllékkel

A napokban ismét a Sparban jártunk, és a húspultoknál megláttam, hogy vannak előrecsomagolt szarvashúsok. Vettem két zacskónyit, mert olyan szépnek tűntek a fólián keresztül. Szerencsére a felbontás után sem csalódtam nagyot, szép és egészséges, falkockázott húsokat sikerült vásárolnom. Mivel én nem szarvas gulyást terveztem, ezért még kisebb kockákra vagdostam az alapanyagokat, ügyelve arra, ahogy az esetleges inasabb részek Samukánk tányérjába landoljanak majd. Hozzávalók: 1,5 kg szarvas lapocka 8-10 dkg füstölt szalonna 5-6 db kisebb vöröshagyma 2 kk őrölt kömény 2 kk morzsolt kakukkfű 1 kk őrölt borókabogyó 1 kk morzsolt borsikafű 3-4 babérlevél 2-3 ek aszalt áfonya 50-60 dkg barna csiperke 1-1,5 dl száraz vörösbor só és bors, chili A fejemben a koncepció a következő volt. Szalonna csíkokat pirítok, hagymát dinsztelek, majd a húsokat előpirítom. Fontos, hogy a húsokat nem sóztam be előre, mert nem akartam, hogy túl korán levet

Sólet készítése | Húsimádó VLOG #10

Hozzávalók: 1/2 kg fehérbab 1/4 kg gersli (árpagyöngy) 1 db füstölt pulyka alsócomb 30-35 dkg füstölt lapocka 2 fej vöröshagyma 4-5 gerezd fokhagyma 4-5 ek libazsír 5 db fertőtlenített tojás 1-2 ek pirospaprika só és bors a tálaláshoz lilahagyma Az öntött vas edényemet kikenem libazsírral, majd felteszem a gázra az melegedni. A feldarabolt vöröshagymákat megdinsztelem, majd megszórom pirospaprikával, amit aztán szépen el is dolgozok a hagymával. Ezt követően érkezik a beáztatott bab és a gersli, majd jöhetnek a feldarabolt húsok. Felöntjük az edényt vízzel, de közben beletuszkoljuk a tojásokat is a babok mellé. Kicsit megroppantjuk a fokhagyma gerezdeket, ezek is mennek az edénybe - közben pedig már a sütőt is beizzítjuk. Alaposan borsozunk, finoman sózunk - de mivel a füstölt húsok sózottak, így ezzel csak finoman bánjunk. Rátesszük a fedőt az edényre, majd mehet is a sütőbe a sólet alapunk. 180-200 C-on legalább egy órán át főzzük, maj

Konfitált kacsacomb, sütőtökpüré és karamellizált körték | Húsimádó VLOG #9

Hozzávalók a konfitáláshoz: 4 db kacsacomb 1 fej hagyma 2-4 gerezd fokhagyma sertés és libazsír 1 ek kakukkfű 1 tk őrölt borókabogyó 1 ek rozmaring só és bors a püréhez: 1/2 db sütőtök 1 ek vaj 2-3 tk kakukkfű 1 tk őrölt borókabogyó só és bors víz tejszín a körtékhez 4-6 db körte barnacukor Iratkozz fel, hogy mindig értesülhess a legfrissebb videókról:

Zöldborsós, gombás sertésraguleves

Amikor a hőmérő higanyszála elkezd konvergálni a nulla fok felé, és amikor már ilyen korán sötétedik, akkor nagyon jó a hazaérkezés után egy forró, tartalmas levessel folytatni a délutánt. A fagyasztóban még van sarudi, saját termelésű borsó, a többi hozzávaló pedig szintén megtalálható otthon - vagyis nincs semmi akadálya, hogy egy ilyen ízorgiával folytassuk a délutánt. Hozzávalók: 2 fej vöröshagyma 2-3 gerezd fokhagyma 3-4 szál répa 1-2 szál gyökér zöldség 4-5 fej csiperke gomba 15-25 dkg zöldborsó 15-20 dkg sertéscomb 1 ek piros paprika 1 ek liszt 1 késhegynyi chili 1 kk őrölt kömény 1 ek szárított bazsalikom friss petrezselyem só és bors víz A lábasban megdinszteljük az apróra vágott hagymát, majd a felkockázott, nem túl nagy méretű sertéshúsokat előpirítjuk. Arra kell törekedni, hogy a húskockák szépen kifehéredjenek, de az sem baj, ha egy picit megpirul a szélük. Ezt követően megszórjuk őket liszttel, kevergetünk, maj

Tűzdelt vadnyúlgerinc zöldségmártással és polenta csíkokkal

Volt egy gyönyörű vadnyúlgerinc a fagyasztónkban, amiből egy nagyon könnyed kis ebédet terveztem. Nem fine dining fogást szerettem volna az asztalon látni, de azt sem szerettem volna, hogy egy sima raguban tűnjön el ez szép és nemes hús. Nem bántam meg a választásomat, egy igazán könnyű és finom ebéd lett a végeredmény. Hozzávalók a nyúlhoz és a mártáshoz: 4 szál sárgarépa 2 szál újhagyma 4-5 gerezd fokhagyma szalonna és fokhagyma a tűzdeléshez 1,5 dl rozé 1/2-1 dl víz 1 ek vad fűszerkeverék ( Fűszerész ) - kakukkfű, bors, gyömbér, szegfűszeg, borókabogyó, tárkony, fahéj, koriander, babérlevél 1 ek liszt 1/2 ek petrezselyem zöld 1/2 ek bazsalikom só és bors A nyúlgerincet már előző nap kivettem a fagyasztóból, majd hagytam, hogy szépen lassan kiolvadjon. Gondolkodtam, hogy készítsek-e egy zöldséges, vizes pácot - de a végén letettem róla, mert úgy gondoltam, hogy minek. Minek, mert úgyis megtűzdelem szalonnával és fokhagymával, maj

Káposztás lengyel pirog | Húsimádó VLOG #8

Hozzávalók a tésztához: 75 dkg liszt 2 tojás 2 dl víz 2,5 dkg vaj só Hozzávalók a töltelékhez: 30-40 dkg savanyú káposzta 2 fej hagyma 10-15 dkg füstölt szalonna só, bors, kömény, babérlevél víz és fehérbor a tálaláshoz 3-4 fej vöröshagyma, szalonnakockák Iratkozz fel, hogy mindig értesülhess a legfrissebb videókról:

Tejszínes vadnyúlleves erdei gombákkal

A hidegebb idő beköszöntével mindig előtérbe kerülnek nálam a tartalmas és forró levesek, amire hoznék most egy nagyon jó példát. Gondolkodtam, hogy milyen húsból készítsek levest, amikor a fagyasztónkban találtam egy csontos vadnyúl alkatrészt, amin sajna nem sok színhús van - viszont amiből tökéletes alaplevet vagy levest lehet készíteni. A fagyasztónkban a hús mellett volt még egy kilónyi erdei gomba keverék is, amit rögtön meg is feleztem - és ki is alakult a koncepció. Hozzávalók az alapléhez: 1 komplett vadnyúl borda 1 db vöröshagyma 2 db sárgarépa 1 db gyökér zöldség 1 db fokhagyma 1 db karalábé 1 csomó petrezselyem hideg víz A lábasban a vizet megsózom, belepakolom az összes összetevőt, majd alacsony lángon elkezdem főzni az alaplevet. Nagyon fontos a lassú és gyöngyöző főzés, mert ekkor a lé nem lesz zavaros, az íz és illatanyagok szépen részei lesznek az alaplevünknek. A főzés felénél a keletkező habréteget szépen lesze

Bakonyi húsgolyók | Húsimádó VLOG #7

Volt már a blogon bakonyi sertésszelet, volt bakonyi csirkeragu leves - és most ismét egy bakonyi variáció érkezik... Igen, talán ebből is látszik, hogy rajongok a szalonnás, gombás, szaftos húsokhoz, úgyhogy nézzétek végig a videómat vagy nézzétek a fotókat - szerintem eléggé meggyőző lehet a végeredmény. Hozzávalók: 50 dkg darált sertéshús petrezselyem 2 tojás zsemlemorzsa 2 fej vöröshagyma 3 gerezd fokhagyma 1 paprika 2 paradicsom szalonna só, bors, piros paprika liszt, tejföl és víz spagetti vagy makaróni Iratkozz fel, hogy mindig értesülhess a legfrissebb videókról:

Francia rakott burgonya

Hozzávalók: ( 6 tálkányi körethez ) 8 db burgonya 2 fej fehér hagyma lágy sajt és parmezán vaj A burgonyákat megpucoljuk, megmossuk, majd vékonyan felszeleteljük mindet, ezt követően pedig a hagymákkal hasonlóan járunk el. A kis kerámia tálkákat alaposan kivajazzuk, azután pedig egy réteg burgonyát pakolunk az aljukba. Erre érkezik egy réteg hagyma, majd ismét burgonya, majd sajtszeletek jönnek. A következő rétegek az előzőekhez hasonlóan ismétlődnek, majd a végén reszelt parmezán réteggel zárjuk a sort. Egy tepsibe kevés vizet öntünk, majd az előkészített kerámia tálkákat a tepsibe helyezzük. 180 c-os sütőbe toljuk őket, majd addig sütjük a köretünket, míg gyönyörű aranybarnák nem lesznek. és íme a főétel: Házilag füstölt kacsamell vörösborban párolt körtével, francia rakott burgonyával és könnyed madársalátával (vinaigrette James Bond módon)

Madársaláta, radicchio és vinaigrette James Bond módra

Hozzávalók: 1 citrom leve ( 1 egység ) oliva ( 2 egység ) 4 cl vodka madársaláta 1/2 fej radicchio ( vörös cikória ) méz só és bors A citromot kettévágjuk, majd a levét kifacsarjuk. Egy kisebb üvegbe szűrjük a levet, majd dupla mennyiségű oliva olajat is öntünk az üvegcsébe. Ezt követi a vodka és a méz, majd az üvegre fedőt teszünk, és alaposan összekeverjük a vinaigrette-t. Igen, ezért James Bond, vagyis rázva, nem keverve... :-) Amikor a főételt tálaljuk, akkor az öntettel szépen meglocsoljuk a salátát, sózunk és borsozunk, majd élvezzük az ízeket. és íme a főétel: Házilag füstölt kacsamell vörösborban párolt körtével, francia rakott burgonyával és könnyed madársalátával (vinaigrette James Bond módon)

Házilag füstölt kacsamell vörösborban párolt körtével, francia rakott burgonyával és könnyed madársalátával (vinaigrette James Bond módon)

Igen, most én is kilépek a saját kis védett környezetemből, elutazom azért, hogy újabb receptekkel és élményekkel legyek gazdagabb. Igen, most egy új sorozatot szeretnék elindítani, ahol elsősorban nem én főzök, hanem Ti, én pedig szívom magamba az illatokat, az ötleteket, közben fotózok, majd megmutatom a végeredményt az olvasóknak. Remélem Nektek is jó ötletnek tűnik ez az új vállalkozás, amiben természetesen Rátok is számítok. Ha van egy klassz recepted, szeretnéd, hogy ez a recept meg is jelenjen a Húsimádó blogon, akkor írj rám - és meglátjuk, hogy mi születhet ebből az ötletből. Hozzávalók: kakukkfű levendula rozmaring borsikafű fokhagyma só és bors oliva 4 db kacsamell ................ barnacukor rizs zöldtea szegfűszeg szegfűbors fahéj csillagánizs Első lépésként készítünk egy pácot, amiben a beirdalt kacsamellek fognak pihenni, mielőtt megsütnénk őket. Ebben a pácban zöld és szárított fűszerek szerepelnek: kak

Pikáns sütőtökkrémleves whiskys, pirított magvakkal | Húsimádó VLOG #6

Ha ősz, akkor sütőtökkrémleves - mert ezt sohasem lehet kihagyni. Most egy kicsit ismét variálok a megszokott receptemen, ugyanis chilivel is pikánsabbá teszem az ízvilágot, ami pedig a pirított magvakat illeti - na ott van egy kis finomság. A magokat beáztatom whiskybe, majd egy serpenyőben megpirítom őket, a maradék alkoholt pedig szintén a magokra locsolom. Hogy milyen lett? Nos ha erre kíváncsi vagy, akkor ezt a videót nézd meg :-) Hozzávalók: 1/2-1 db sütőtök 2-3 fej burgonya 2 fej hagyma 6-7 dl alaplé 2 gerezd fokhagyma 3-4 ág kakukkfű friss gyömbér chili só és bors fenyő- és tökmagok whisky

Burgonyacurry báránnyal

Hozzávalók: 3 db burgonya 3 vöröshagyma 1 kg csontozott báránycomb 1 tk garam masala 1,5-2 tk reszelt gyömbér 2 gerezd fokhagyma 1 tk chilipor 3-5 szem szemesbors 1 tk római kömény 2 szál fahéjrúd 1 tk őrölt paprika 1 tk himalája só 1 tk szárított koriander 1,5-2 dl joghurt 5-7 dl víz A vöröshagymákat megpucoljuk, majd hajszálvékony karikákra vágjuk őket, amiket egy lábasban megdinsztelünk, megpirítunk. Amint elkészültek, kivesszük mindet egy tálba, de az olajat ne öntsük ki. A gyönyörű báránycombot megtisztítjuk az inasabb részektől, majd egyenletes méretű kockákra vágjuk mind az egy kilónyi húst. A kockákat megszórjuk garam masalával, majd az olajon elősütjük a húsokat. Arra kell törekedni, hogy a húsok kifehéredjenek, de nem kell őket túlsütni. Egy kisebb tálba összekeverjük a fűszereket: a gyömbért, a fokhagymát, a chiliport, a borsot, a koriandert, a római köményt, a fahéjat, a paprikát és a sót, majd villával alaposan öss

Tojásos tonhalkrém | Húsimádó VLOG #5

Hozzávalók: 3 db tojás 2 db tonhalkonzerv 1 lilahagyma kb 8-10 dkg csemege uborka 1 ek mustár 1/2 citrom kb 5 dkg majonéz só és bors Iratkozz fel, hogy mindig értesülhess a legfrissebb videókról: