Karaj és lilahagyma avagy Na, pá!

Tehát akkor holnaptól szabadságra megyek, mint az már néhány éve teszem.Idén még az is szükségessé teszi, hogy holnap egy picikét felvágják a csuklómat...Ez van.Asszongyák 1-1,5 hónapig valószínűleg balkezes leszek, ez nem is baj, mert egyszer mindent ki kell próbálni.Szóval nem tudom mikor jönnek az új Őrültségeim, de addig azért felelevenítek néhány régi gyöngyszemet, és ha lassabban is, de talán "raktárról" bedobok újakat is (ez nem ígéret).Viszont ma még, az -ezt is el kell használni- kategória érvényesült.PANÍROZOTT SERTÉSKARAJ, LILAHAGYMÁS TÖLTELÉKKEL, ÉS EZERMAGOS HAJDINKÁSÁVALHozzávalók:60 dkg sertéskaraj2 fej lilahagyma (kb. 15dkg)10 dkg parasztkolbász10 dkg sajt (most épp Gouda)20 dkg hajdina2 ger. fokhagymatök-, len-, napraforgómagkakukkfűrozmaringsóa panírhoz: liszt, tojás, zsemlemorzsaA sertéskarajt felszeleteljük és kikloppfoljuk, megsózzuk; a lilahagymát félkarikákra vágjuk, a kolbász kis kockákra, a sajto

Karaj és hagyma avagy Mit nekem egészség

Ugyibár holnapután lesz egy aprócska műtétem, és ezáltal egy kis időre minimálisra csökken, jobb kezem használhatósága, ezért ma éveleji készlet kisöprést tartottam...Amikor nekiláttam egyből éreztem, hogy a kezem egészsége érdekében, ma és holnap (holnap má csak finoman) fel kell áldoznom magam; megint.Ahogy néztem hűtőkínálatát, megnyugvással vettem tudomásul, hogy csak egészségtelen dolgok vannak ott. Nomármostankérem! ez azért nyugtatott, mert akkor az egészséges dolgokat már meg ettem, tehát először a jókat fogyasztottam el. Ez dicséretre méltó! Oksa! ...de akkor mi legyen ezzel a sok, ganyé, mocsok, durva, egészségtelen cuccal, amik talán még a hűtőt is tönkre vágja? Ki kell dobni!Ja! a serpenyőig 😁😉PÁCOLT SERTÉSKARAJ, KÉTHAGYMÁS-TÖKMAGOS RAGUVAL ÉS RÓSEJBNIVELHozzávalók:60 dkg sertéskaraj4 ger. fokhagyma2 fej vöröshagyma4 ek. gyöngyhagyma (ecetes)4 ek. tökmag10 dkg kenyérszalonnamajoránnabors, só1 kg bu

Vöröslencse és joghurt avagy Megkezdtük

Ha már elkezdődött, akkor kezdjük meg 😉JOGHURTOS VÖRÖSLENCSE LEVESHozzávalók:10 dkg vöröslencse10 dkg sárgarépa1 kisebb fej vöröshagyma1 p. natúr joghurt (150g)1ek. liszt1 ek. egész kömény2 ek. mézlestyánchili pehely v. Cayenne borssóA hagymát felaprítjuk, a sárgarépát apró kockákra vágjuk, és egy kevéske olívaolajon, együtt elkezdjük pirítani, közben közé szórjuk a köménymagot. Aztán megsózzuk, lestyánnal, chili pehellyel és a mézzel ízesítjük, felöntjük bő 1 liter vízzel és felforraljuk. 5 perc forrás után hozzáadjuk a vöröslencsét, és 10-12 perec alatt puhára főzzük (figyeljünk, ez a fajta lencse, hamar szét főhet). Közben joghurtból és lisztből habarást készítünk, amivel a levesünket besűrítjük. Habarásnál mindig alkalmazzuk a hőkiegyenlítést és ne forraljuk túl, mert előfordulhat, hogy kicsapódik a tejtermék.Kolbász chips-sel kínáljuk.FOODYNY is szívesen oszt meg tőlem tartalmat!

Most aztán télleg mingyár :D :D :D

Ezzel a recepttel megígérem, hogy idén már békibe hagylak bennetek , és kívánok nektekBOLDOG ÚJ ÉVET KORHELYLEVES, SERTÉSHÚSSAL ÉS HAJDINÁVALHozzávalók:50 dkg sertéscomb10 dkg kenyérszalonna1 szál lángolt kolbász (15-20 dkg)1 kg savanyúkáposzta1 szál sárgarépa (12-15 dkg)5 dkg hajdina1 fej vöröshagyma½ dl citromlé½ dl fehérborcsombor (borsikafű)rozmaringfűszerpaprikasóA vöröshagymát felaprítjuk. A kenyérszalonnát apró kockákra vágjuk. A sertéscombot a megszokottnál kisebb kb. centis kockákra daraboljuk. A sárgarépát félkarikákra vágjuk. a kolbászt felkarikázzuk.A káposztát jól kimossuk és egy kicsit átvagdossuk. A káposztát jelen esetben, azért mostam ki (egyébként, nem nagyon szoktam) mert a végén citromlével és fehérborral tettem pikánssá a levest.Kevéske zsiradékon a szalonnát, és a vöröshagymát együtt üvegesre sütjük; ezután hozzáadjuk a húst és a répát. Amikor a hús kifehéredett, elvesztette nyers színét bel

Bab és virsli, no meg aztán Lencse és alma

Semmi extra, két egyszerű saláta, amit lehet követni, vagy saját ínyünkre alakítani.A első szép, a második ronda, de mindkettő finom 😁😂😀😉😆😅😂😁😉...hát, ez jó buli lesz...BABOS VIRSLISALÁTAHozzávalók:2 pár virsli2 dob. babkonzerv (ez most Borlotti, de vörös-, vagy fehér babbal is készülhet)1 kisebb fej lilahagymaszínes paprika1 dl almaecet3 dl vízbors, cukor és só ízlés szerintAz fehérborecetből és vízből, oregánóval, borssal, cukorral és sóval salátalevet készítünk.(A salátalénél ezeket a hozzávalókat használtam, az ecet és a víz ilyen arányában, de ezt természetesen mindenki, saját ízlésének megfelelően készítheti, nagyjából 2 teáskanálnyi cukrot adtam hozzá, sót pedig épphogy, és csak minimálisan. Kóstolgassunk!)A többi hozzávalót feldaraboljuk, a babot lecsepegtetjük, átöblítjük és az egészet alaposan beleforgatjuk az salátalébe. Jól lehűtve kínáljuk.EGYSZERŰ LENCSESALÁTAHozzávalók:2 do

Virsli és karaj avagy Már kicsit szilveszter

Hát, akkor hangolódjunk!SZILVESZTERI VIRSLIS ROLÁDHozzávalók:60 dkg sertéskaraj2 pár virsli10 dkg sajtszínes paprikamustár sóa panírhoz: liszt, tojás, zsemlemorzsa, szezámmag, lenmagA sertéskarajt 8 szeletre vágjuk, és kiklopfoljuk.A szeletek belsőfelét megkenhetjük mustárral.A virsliket félbevágjuk és elhelyezzük a szeletekenA sajtot szintén csíkokra vágjuk és a virsli mellé tesszük.Színes paprika csíkokkal kiegészítve, ügyesen, szorosan feltekerjük, a végeket kicsit benyomkodjuk.Kívülről megsózzuk a roládjainkat, és a hagyományos módon panírozzuk, illetve sütjük; a zsemlemorzsában szezám-, és lenmagot keverünk. Bő olajban kisütjük.Kedvünkre való körettel fogyasztjuk.FOODYNY is szívesen oszt meg tőlem tartalmat!Felirat hozzáadása

Mák és tejföl avagy A guba új élete

Egyszerűen csak jött, megkívántam, elkészítettem....ALMÁS- MÁKOS GUBA, MÉZES-VANÍLIA ÖNTETTELHozzávalók:6 db szikkadt kifli1 p. tejföl (175g)0.5 dl tej1 db szép alma (15-20 dkg)1 db tojás10 dkg kristálycukor5 dkg darált mákvaníliás pudingportej, mézA tejfölt, a tejet, a tojást, a cukrot és a mákot alaposan összekeverjük.Az almát kis kockákra vágjuk és ezt is belekeverjük a mákos tejfölbe.A kiflit felkarikázzuk és a mákos masszába forgatjuk.(Ez a műveletet célszerű lazán, de alaposan, és inkább kézzel végezni.)Egy pástétomformát sütőpapírral kibélelünk, úgy, hogy legyen annyi lelógó rész, amit majd visszahajtva, befedi gubánkat.A gubát, egységesen eloszlatva beleborítjuk a formába, majd a sütőpapírral lefedjük (visszahajtjuk) és finoman lenyomkodjuk.Előmelegített sütőben 180-190 fokon, 25-30 percig sütjük.A vanília öntetet a legegyszerűbb módon készítjük el; - vanília pudingból, kicsit lazábbra és mézzel ízesítjük.

Hal és tészta avagy Még mindig lazítok

Még mindig lazítok és még mindig (viszonylag) könnyű kajákban gondolkodom.Pl. 👉 👇TŐKEHALAS PARADICSOMOS FUSILLI, CSEMEGEKUKORICÁVAL Hozzávalók:25 dkg színes fusilli (vagy orsó tészta)80 dkg friss tőkehalfilé (ez kb. 1 kiló fagyasztott, kiolvasztva)40 dkg paradicsom20 dkg csemegekukorica (konzerv)3 ek. balzsamecetkakukkfűbors, sóA tésztát kifőzzük. A halfiléket az ujjainkkal eltépkedjük, „szétmorzsoljuk”, !!! ezt azért is az ujjainkkal végezzük, hogy garantáltan szálkamentes legyen !!! de utána még késsel is megcsapkodhatjuk.A paradicsomot apró kockákra vágjuk, megsózzuk, és egy serpenyőben olívaolajon elkezdjük párolni, pár perc után meglocsoljuk balzsamecettel, hozzáadjuk a halat, kakukkfűvel és borssal ízesítve kb. 10 percig lassan pároljuk, főzzük. Aztán beleborítjuk a kukoricát, és a kifőtt tésztát, alaposan összeforgatjuk, majd forrón tálaljuk.Tálaláskor megszórhatjuk sajttal, bár én ezt most kih

Padlizsán és Feta avagy "A megszorítások"

Ma már lazítottam egy kicsit, kimenekülve a karácsonyi túlevésből, mondjuk ez szilveszterig így is lesz, aztán akkor ismét lehet minden sza......sokat enni, inni, mókázni, múlatni a évet és a derékbőséget 😁Itt jut eszembe egy nagy-nagy bölcselet, illetve inkább egy kérdés!-Szerintetek, azért vagyok 140 kiló, mert az elmúlt 47 évben, minden Karácsony és Szilveszter között felszedtem 2,97872... kilót, vagy azért, mert minden Szilveszter és Karácsony között gyarapodtam ilyen csodálatosra? Tehát létezik-e, a - Jajj, úgy meghíztam ünnepek alatt! - egetrengető jajveszékelés?...vagy belátjuk, hogy, feljött rám néhány kiló, ami január elsejétől (na jó,másodikától), a legtermészetesebb módon, "koplalás" nélkül, visszatérve a megszokott, normál étkezésre, le is fog menni...? Naddde, mindegy; én ma már koplaltam, sanyargattam magam, és csak ilyen semmi kis izét nyammogtam 😁😁😁GRILLEZETT PADLIZSÁNSALÁTA, FETÁVAL2 személyreHozzáv

Lazac és padlizsán avagy Egy ünnepnap

Tegnap ezzel ünnepeltem 😉LAZACFILÉ, SZEZÁMMAGOS PADLIZSÁNNAL ÉS KAPROS-SÁRGARÉPÁS RIZZSELHozzávalók:4 adag lazacfilé (adagonként 15-18 dkg)1 db padlizsán 20 dkg rizs20 dkg sárgarépa2 ger. fokhagyma2 ek. szezámmagbors, sóolívaolajA padlizsánt felkockázzuk, egy tálba rakjuk, és meglocsoljuk 4 ek. olívaolajjal, alaposan beleforgatjuk, félretesszük pihenni. A sárgarépát picike kockákra vágjuk.A rizst a hagyományos módon készítjük el, azzal a kis kunkorral, hogy már az elején hozzáadjuk a sárgarépa kockákat, illetve aprított kaprot is használunk az ízesítéséhez.A lazacfiléket sózzuk, borsozzuk, meglocsoljuk olajjal és grillserpenyőben szépen, oldalankét 3-4 perc alatt megsütjük. A fokhagymát vékony szeletkékre vágjuk.A padlizsánkockákat egy száraz serpenyőben kezdjük el pirítani, (ugyi egyszer már olajoztuk!) később finoman adhatunk hozzá még olajat, de ügyeljünk arra, hogy ne legyen tocsogós (a padlizsán hajlamos arra, hogy rengeteg o

Burgonyasaláta és rántott hal avagy Nem csak karácsonyi manna

Gondoltam, vacsorára úgyis teletömjük a bendőnket minden finomsággal; ezért ebédre ettem valami könnyebbet, ami akár vacsorára is tökéletesen megfelel,és sok helyen valószínű ez lesz vagy legalábbis ilyesmi...De este sokkal jobban esik, a Halászlé, Pulyka sült, Töltött káposzta, Beiglivel tömítve, után borozgatás közben, szalon cukrot és habkarikát majszolni 😉Egy szó, mint száz....BOLDOG ÉS SZÉP KARÁCSONYI ÜNNEPEKET KÍVÁNOKMINDENKINEK !!!EGYSZERŰ BURGONYASALÁTA, PARADICSOMMAL ÉS KAKUKKFŰVELHozzávalók:1 kg burgonya20 dkg koktélparadicsom4 ek. extra szűz olívaolaj8 ek. citromlékakukkfűbors, só1 csipet cukorsalátafélék4 adag rántott halfiléA burgonyát héjában megfőzzük, megpucoljuk, és ha már kihűlt, karikákra vagy félkarikákra szeleteljük.Közben az olajat és a citromlevet egy mártáskeverővel (pici habverővel) alaposan, homogén állagú öntetté keverjük, sóval, borssal és kakukkfűvel valamint egy csipet cukorral ízesítjü

Borsó, répa, krumpli avagy Máshogy is finom

Ahogy tegnap említettem, ma a finom főzelék került a tányéromba.A finom főzeléket szintén többféle módon el lehet készíteni, illetve és lénygében, a hozzávalóit mindenki kedvére variálhatja, olyan zöldségekből amit szeret vagy épp van otthon. Ami viszont a leggyakoribb összetevője, sőt mondhatjuk, a fő alapanyaga, az a zsenge zöldborsó, és a sárgarépa (van ahol csak ezek). Ehhez jöhet burgonya, karfiol, menzákon kukorica, és olyannal is találkoztam már, hogy burgonya-sárgarépa-brokkoli....Én pedig így szeretem (így is) 😉FINOM FŐZELÉK, DEBRECENIVELHozzávalók:60 dkg zsenge zöldborsó (fagyasztott)30 dkg burgonya15 dkg sárgarépa1 pár debreceni (de lehet 2 is)1 p. tejföl2-3 ek. liszt lestyánőrölt köménysóA sárgarépát és a burgonyát megtisztítjuk, a sárgarépát félkarikákra, a burgonyát pedig kis centis kockákra vágjuk. A debreceni kolbászt kicsi kockákra daraboljuk. 1-2 kanálnyi zsiradékon addig pirongatjuk a sárgarépát, amíg a

Máj és püré avagy Csak úgy jönnek

Elvonási tüneteim vannak!...asszem...Mostanában megkívánom az általános, hétköznapi kajákat, amiket már rég nem ettem.A jó kis főzelékeket, múlt héten a tarját, ma a rántott sertésmájat, és holnapra finomfőzeléket tervezek, debrecenivel, de itt motoszkál a kis fejemben a Brassói is.Én mint blogger, elsősorban azt a célt tűztem ki magam elé, hogy ötleteket adjak az egyszerű, otthoni főzéshez, és java részt olyan alap anyagok felhasználásával, amik szerintem mindenki kamrájában fellelhetők.Talán ezért is van - bár néhány "nagy klasszikust" azért felvillantottam - hogy ezek a finom hétköznapi étkek egy picit kimaradtak a mindennapjaimból Egy szó, mint száz, az elkövetkező időszakban, több ilyesmi finomsággal is fogtok találkozni nálam.Azért minden receptben lesz egy kicsi belőlem is, mert mindenbe belenyúlok egy picikét.😄RÁNTOTT SERTÉSMÁJ, ALMÁS-RÉPÁS-BURGONYAPÜRÉVELHozzávalók:80 dkg sertésmáj1/2 l tej3-4 ger. fokhagymamajoránna

Laskagomba és tojás avagy Szokásaim szerint, most az előbb

Szokás szerint, nem nagy dolog.Szokás szerint, nem terveztem.Szokás szerint, ez volt itthon.Szokás szerint, jó lett.Szokás szerint, egyszerű.Szokás szerint, megosztom.Egyébként most az előbb készült....kb. 2 órája....hogy jól induljon a nap!ÉBRESZTŐ REGGELI TOJÁS, LASKAGOMBÁVAL ÉS JOGHURTTAL1 adagHozzávalók:2 db tojás15 dkg laskagomba1 ek. natúr joghurtpetrezselyem zöldjebors, sóvaj és olívaolajA laskagomba vastag, "keményebb" szárrészét eltávolítjuk, a többit kézzel csíkokra tépkedjük. Olívaolaj és vaj keverékén megpirítjuk,közben a tojásokat a joghurttal elhabarjuk, megsózzuk, ráöntjük a gombára és szépen megsütjük.Tálaláskor megszórjuk frissítő petrezselyem zölddel, és még egy kis joghurtot is csepegtethetünk rá.

Csirke és csicsóka avagy Gondolom nem az

A humor, a vicc sok mindenre jó.Például, jól kitudjuk magunkat vágni, "kényes" kérdésekből; mondjuk, ezzel azért vigyázni is kell!A minap a következőt hallottam:-Te Laci, tudod mi az a csicsóka?-Hát....., gondolom, nem egy mondóka!?Hát nem, de ha igazából érdekel a VITAL.HU -n olvashatsz róla bővebben.CSIBERAGU, CSICSÓKÁVAL ÉS LASKAGOMBÁVALHozzávalók:60 dkg csirkemell80 dkg csicsóka40 dkg laskagomba15 dkg koktélparadicsom2-3 ek. citromlékakukkfűchili pehelysóolívaolajA csirkemellet falatnyi darabokra, vagy csíkokra vágjuk.Csicsókát megtisztítjuk, félkarikákra vágjuk és felhasználásig hideg vízben tartjuk.A laska gomba erősebb, "keményebb" szárrészét levágjuk a többi részt pedig csak lazán kézzel, csíkokra tépkedjük.Olívaolajon elkezdjük a csirkefalatok sütését, pirítását.Amikor a hús elveszti nyers színét, hozzáadjuk a feldarabolt, és lecsepegtetett csicsókát, 3-5 perecig együtt pirítjuk, aztán jöhet a laskagomba is. Keverg

Tarja, krupli és savanyúság avagy Egyszerűen vasárnap

A tegnapi ebédemnek két apropója is volt.Az egyik egy válasz, hogy kell jól, szépen megsütni a tarját, egészben, és még szeletelni is jól lehessen...A másik az, hogy szeretem 😁No, most akkor nyugodtan lehet hüjézni, de én a tarját hosszában kettévágom és pont.Ennek meg van az oka, de ezt most nem mondom el...EGYBEN (FÉLBEN) SÜLT TARJA, KRUMPLIKÁSÁVALHozzávalók:1 db sertéstarja (1,70 kg volt az enyém)1 fej vöröshagyma4-5 ger. fokhagymamajoránnarozmaringköménybors, sóTehát a tarját hosszában félbe vágom, a fűszerekkel jól bedörzsölöm, és legalább félórát hagyom pihenni.Egy tepsibe 2 kanál zsírt raktam rátettem a tarját, és köré szórtam a durvára darabolt hagymát és fokhagymát, bő egy deci vizet öntöttem alá, és fóliával befedtem a tepsit.Előmelegített sütőben, 180 fokon 70-80 percig sütöttem, majd fólia nélkül még egy jó félórát, illetve amíg szépen megpuhult, megpirult.A 👉 krumplikását 👈jelen esetbe

Oldalas és mártás avagy Nem könnyű eset este

Este hat után már nem"szabad"enni...Erről azért megoszlanak a vélemények, és van aki úgy finomít ezen, hogy este hat után már ne együnk túl sokat és nehéz ételeket.Na, kérem egy normál adag az nem sok; jó harminc deka, az azért nem olyan nehéz...Egészségemre, joccakát 😁SÜLT OLDALAS, TEJFÖLÖS HAGYMAMÁRTÁSBAN, PIRÍTOTT HAJDINA GÁNICÁVALHozzávalók:1 kg oldalas 2 fej vöröshagyma1 p. tejföl1-2 ek. mustárliszt rozmaringköménybors, só4 adag hadina gánicaAz oldalast, a csontok mentén feldaraboljuk, sóval, borssal és köménnyel bedörzsöljük.Egy tepsit kizsírozunk, belepakoljuk az oldalasokat, 1,5 deci vizet öntünk alá, és fóliával letakarva, 170 fokon, 70-80 percig sütjük, pároljuk. (A sülés közben egyszer-kétszer biztonságilag rápillanthatunk.) Ezután, illetve, amikor már szépen puhul, levesszük a fóliát és magasabb hőfokon rápirítunk.A vöröshagymát fél, vagy negyed karikákra vágjuk, egy kis zsiradékon üvegesre sütjük, hozz

Gomba és tejföl avagy Ez van, amikor nincs más csak bukta

Pulykacomb és leves avagy A forduló végére

Ismét levest ajánlok az én Drágájimnak!Az apropója egy játék, verseny, stb...Karácsonyi ízeket kell varázsolni a tányérra. Nézem a többi "pályázót", jönnek a jó kis húsos étkek, a fincsi sütik, de valamiért a leves háttérbe szorul (no, azért van, de minimális).A karácsonyhoz a finom, kellemes zamatot adó fűszerek illata is hozzájárul, amit én most egy kicsit talán átértelmezve, talán bátran egy fincsi pulykaragulevesben próbálok megjeleníteni.ZAMATOS PULYKARAGULEVESHozzávalók:50 dkg kockázott pulyka felsőcomb filé15 dkg sárgarépa15 petrezselyem gyökér15 dkg zöldborsó (fagyasztott)4 ek. méz3 dl tej1,5 ek lisztszerecsendiókakukkfűpetrezselyem zöldjebors, sóvaj és olívaolaj5 dkg apró tésztaVaj és olívaolaj hevített keverékén megpirítjuk a pulykacomb kockákat.Közben megtisztítjuk, felkarikázzuk a zöldségeket és a húshoz adjuk.Együtt szépen lepirítjuk, majd belekeverjük a mézet, és finoman megkaramellizáljuk.Ezután hozzáadjuk a fa

Pizza és töltött avagy ...és jött az ötlet

A fészen vannak főzős , főzéssel kapcsolatos csoportok, többek között az egyikben az admin minden nap fel teszi a kérdést, Mit eszünk ma? Csak úgy mint más, ide én is be szoktam írogatni a napi mannáimat és természetesen mindig megnézem a mások menüjét is.Ez tök jó dolog arra az esetre, ha Jajj! nem tudom mit főzzek....Tegnap mivel ebédre csak a Szójababsaláta volt, estére mindenképp valami komolyabbat terveztem, hama-gyorsan végig szaladtam a csoporttagok ötletadó étkein és LIMARA ebédjén felbuzdulva estére én is Calzonét készítettem....CALZONE a'la MADCHEFHozzávalók:45 dkg liszt2,5 dkg élesztő2,5 dl víz4-5 ek. olívaolajsó1 csapott mk. őrölt köményA élesztőt, 2,5 dl kézmeleg, cukros vízben felfuttatjuk. A átszitált lisztet elkeverjük a sóval és a köménnyel, majd hozzáadjuk a felfutott élesztőt, és elkezdjük összegyúrni. (A csapott mokkáskanálnyi kömény természetesen fakultatív, én ezzel a pici mennyiséggel teszem "ke

Szójabab és szezámmag avagy Újkori leletek

Imádok fagyasztót takarítani...Pontosabban a jégbarlangban kutatásokat, feltárásokat végezni.Na, ez már jobban hangzik.Szóval, ilyenkor az ember viszonylag érdekes dolgokra is lelhet, ami velem is megtörtént.Fagyasztott szójabab!Valószínűleg ez úgy történt hogy valamikor, valami akció keretében, megpillantottam a boltban és úgy éreztem, hogy ez nekem kell. Normál esetben nem vásárolnék ilyesmit - gondoltam 😜Azt hogy ez milyen fontos volt számomra, azt misem bizonyítja jobban, hogy szeptember végén még nyíl lejárt a szav.ideje; de még ez sem rettentet meg, EL KELL HASZNÁLNI.Hama-gyorsan egy salit varázsoltam belőle.....és képzeljétek el, ha valahol látok még ilyen finomságot, tuti hogy a kosaramba kerül és fogtok még vele találkozni itt a blogon.SZÓJABABSALÁTA, PIRÍTOTT SZEZÁMMAGGAL2 személyreHozzávalók:30 dkg szójabab (fagyasztott)½ lilahagyma2 ek. citromlé2 ek. olívaolaj

Hajdina és zöldség avagy Hétfő hús nélkül

Nagyon jól telt a húsvége hétvége, jól meg tömtük a bendőnket; talán nem is nagy csoda, hogy, itt a hét elején, nem kívánja az emberfia a hús.... vagy legalább is én nem kívánom. TEJSZÍNES- ZÖLDSÉGES HAJDINA RIZOTTÓHozzávalók:25 dkg hadina20 dkg sárgarépa20 dkg zöldbab (fagyasztott)2 szál szálzeller1 db kaliforniai paprika (piros)1 fej vöröshagyma 1 dl tejszín1,5 dl fehérbor (félédes)rozmaringlestyánsóolívaolajsajtA szárzellert, a sárgarépát, a vöröshagymát, apró kockákra vágjuk, és olívaolajon együtt, egyszerre, elkezdjük pirítani. Közben felkockázzuk a kaliforniai paprikát és a hajdinával együtt a zöldséges alaphoz adjuk, megsózzuk; lestyánnal és rozmaringgal ízesítve, vízzel felöntögetve, kevergetve, úgy mint a rizottót, kívánt puhaságúra főzzük.A főzés felénél, hozzáadjuk a fagyos zöldbabot és a bort; az utolsó 2 percben pedig a tejszínt, aztán kellemes szaftosra forraljuk.Frissen, forrón tálaljuk, egy ki

Csoki és fahéj avagy Áfonya és joghurt

Szóval és tettel; ez egy ilyen hét.Tegnapelőtt írtam, hogy nem nagyon desszertezem......ma meg mégis, igaz reggel (-ire), ez olyan amerikás. Nem?Van ez így, főleg a "muszáj"....és különben is, volt még csokipasztillám, kellett köré raknom valamit 😉😁 CSOKIS-FAHÉJAS PALACSINTA, ÁFONYÁS GÖRÖG JOGHURTTALHozzávalók:25 dkg liszt 2 db tojás1 p. natúr joghurt (150g)1,5 dl tej5 dkg kristálycukor5 dkg vaj1 cs. sütőpor1 cs. vaníliás cukor2 ek. apró csokipasztillafahéj az öntet:1 nagy p. görög joghurt (400 g)5 dkg aszalt áfonya3-4 ek. áfonya lekvár (ízlés szerint cukor)Az öntethez az áfonyát beáztatjuk, amikor kellően felpuhult, kinyomkodjuk és a lekvárral együtt a joghurthoz keverjük; ízlés szerint cukrozhatjuk. (én nem tettem) Jól lehűtjük.A tojásokat, a joghurtot, a tejet összekavarjuk; beleszórjuk a sütőporral elkevert lisztet, a cukrot, vaníliás cukrot, a csokipasztillát, egy csipet sót, és ezekkel is elkavarjuk. A vajat felolvasztjuk