Magyaros és olaszos avagy Ez még nem bábeli

Van amikor nem tudja az emberfia eldönteni, hogy mit is akar enni. Én is így voltam tegnap, azt tudtam mivel szeretném bővíteni derékbőségemet, csak azt nem, hogy melyik nemzetet szidjam miatta, ezért aztán jól összekevertem az ízeket... vagy valami olyasmi 😉BÁBELI LANGALIHozzávalók:a tészta:40 dkg liszt2,5 dl langyos tej + 1 ek. cukor2,5 dkg élesztő1 mk. őrölt kömény3 + 2 ek. olívaolaj só a rátétek:1 p. tejföl (175g)10 dkg minőségi sonka10 dkg füstölt trappista (vagy másféle)5 dkg csemegeuborka1 db lilahagyma2 ger. fokhagymaoregánokakukkfűbazsalikombors, sóAz élesztőt kézmeleg, cukros tejben felfuttatjuk.A lisztet átszitáljuk, elkeverjük sóval és a köménnyel, majd hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt, aztán összegyúrjuk. Amikor a tészta, már kezd szépen összeállni, hozzáadjuk, és alaposan belegyúrjuk az olívaolajat. Kb. 45 percig kelesztjük (duplájára).Egy sütőbe való tepsit (igen, az a nagy) finoman kikenünk olívaolajjal (ez nem sz

Liba és kása avagy Mellesleg 2. - Megint kása, de ez igazi

Mint azt tegnap már említettem (nem csak) Márton napra kétféle módon is elkészítettem libás étkem, ami ne mellesleg a melle volt.Kétféle mód? Ez igazándiból, a körítést illeti, mert magának a húsnak csak fűszerezése más, de az ügyesen illeszkedik a köret, illetve a ragu ízéhez.FŰSZERES LIBAMELL, HAGYMÁS-ZELLERRAGUVAL ÉS KUKORICAKÁSÁVALHozzávalók:4 db libamell2-3 szál szárzeller1 fej vöröshagyma3-ger, fokhagyma1 dl fehérbormajoránnaőrölt köménybors, só4 adag kukoricakása, polentaA szárzellert felszeleteljük, a vöröshagymát, félkarikákra vágjuk, a fokhagymát pedig gyufaszálnyi darabkákra.A sütőt bemelegítjük 160 fokra.A libamellek bőrét beirdaljuk, (de csak a bőrét!), sózzuk, borsozzuk, és majoránnával , őrölt köménnyel ízesítjük.Egy száraz serpenyőben, a bőrével lefelé, közepes lángon 4-5 percig pirítjuk illetve kisütjük a zsírját, majd átfordítjuk és ott is 3-4 percig sütjük. A zsírjából egy-két kanálnyit

Liba és kása avagy Mellesleg 1. - Hamiskása-n

Aki Márton napján libát evett, az nagy százalékban, és klasszikusan a combot választotta.Én idén, nem mellesleg a melle mellet döntöttem, és két egyszerű variációt is összedobtam.Aztán, akkor nem volt időm, arra hogy megosszam veletek, mert rengeteg dolog akadályozott ebben, pl. a meló meg lustálkodás, sőt volt olyan is, amikor e kettő találkozott (mondjuk az ciki volt egy kicsit). De most itt van és már a Tiétek is.Némi magyarázkodást azért szükségesnek tartok: A libamell (akár kacsamell) sütése, kíván egy kis tapasztalatot, ennek ha utánaolvasunk, kicsi vagy nagyobb eltéréssel, találhatunk több, inkább időben különbözőbb módját is. Nekem jelen esetben, kisebb valószínűleg fiatalabb mellekkel volt dolgon (22-24 dkg) ezért, a leírtak szerint sütöttem. Akinek van saját, bevált módszere, az készítse el úgy, mert ugyi, még ott van az is, hogy ki-mennyire "átsülve" kedveli.A másik a Kása, mert ez nem a klasszikus ludas kása, (mielőtt valaki

Csicsóka és tészta avagy A gránátosok eledele

Ma, Krumplis tésztát kívántam, illetve Gránátos kockát, azaz Grenadiremars-ot, csemegeuborkával.Aztán utánanéztem, hogy miért is, az elnevezés...?Valószínűleg, ezt a finom kis mannát, amely egyszerű és még olcsó is; a Habsburgoktól örököltük, illetve az Ő tábori konyhájukból, ahol sem az egyszerűség, sem az ár, nem volt egy utolsó szempont. Azt is valószínűsíthetjük a nevéből, hogy a gránátosok kedvenc étele volt, vagy csak simán, Ők kapták a leggyakrabban.Magyarországon 1930-as években, már Magyar Elek, az Ínyesmester is megemlíti szakácskönyvében Burgonyás tészta néven.A betyárvilágban pedig, tájegységi különbséggel, és ennek megfelelően, apróságokban eltérve, Slambuc és Öhöm néven ismeretes, ami bográcsban készült, többszöri átfordítással és pirítással.Szóval rákívántam ma a krumplis tésztára. No, ekkor szembesültem azzal a tragédiával, amit később nem bántam meg... nincs itthon krumpli.Viszont csicsóka,

Gersli és pác avagy Ismét a zamat, a java

Ismét bizonyítanom kell, hogy sokszor ölég csak néhány hozzávaló és képesek vagyunk kényeztetni magunkat.Egyébként a soron következő, egyszerű kis étkem, ismét belefér a "ami itthon van" kategóriába, bár ebben most volt azért némi tudatosság is, mert már előzőnap készültem rá 😁Alma és paradicsom; valószínűleg már használtam ezt a párost, talán más dolgokkal kiegészítve; szerintem nagyon jól passzol a két íz, persze ehhez az kell, hogy valóban jó ízű legyen a paradicsom és az alma is.No, akkor lássuk...CITROMOS-FOKHAGYMÁS SERTÉSKARAJ, ALMÁS-PARADICSOMOS GERSLIVELHozzávalók:60 dkg seréskaraj1 nagyobb citrom4 egr. fokhagymaoregánóbors, olaj20 dkg gersli (árpagyöngy)3 db paradicsom (35-40 dkg)1 db alma (jelen esetben Golden)2 db babérlevélsóolívaolajA karajt felszeleteljük, kicsit megklopfoljuk.A citrom levét, egy tálba facsarjuk, zúzott fokhagymát adunk hozzá, megborsozzuk, oregánóval ízesítjük, és olajjal (kb. 1,5 dl) alaposan

Csirke és sertés avagy Nagy találkozások... furcsa kézfogás

Elvileg ez így van falun is (ahol még van) jól megfér egymás mellett csirke, és a sertés.Amikor pedig összetalálkoznak, akkor valószínű kezet fognak, és így segítenek egy másnak; és az a más, most én vagyok.No, akkor pacsi, és jó étvágyat 😁FÜSTÖLT TARJÁVAL TÖLTÖTT CSIRKEMELL, TEJSZÍNES BURGONYÁVALHozzávalók:4 db, kb. 15 dkg csirkemell15-20 dkg füstölt tarja (vékonyra szeletelve)80 dkg burgonya1 db Kápia paprika2 dl tejszín1.5 dl fehérbor (vagy víz)majoránnalestyánbors, sóA csirkemelleket, egy éles, és hegyes késsel felszúrjuk, úgy hogy az oldalát ne bökjük ki.A szeletelt, füstölt tarját picikét megtépdessük, majoránnával és borssal megszórjuk, majd ügyesen beletömködjük a felszúrt csirkemellekbe, kívülről sózzuk, borsozzuk.Egy serpenyőben olívaolajon, pici lángon, fedő alatt, szép lassan, oldalanként 3-4 percig elősütjük. Ezután felöntjük a borral, és szintén lassan, fedő alatt kb.15 percig pároljuk, közben megf

Brokkoli és besamel avagy Csőbe húzva

Ez az étek, lehetne átlagos is; de nem nálam, mert mindig ott van az az ici-pici varia.Na, és nem kell mindig a húst enni.PIKÁNS, CSŐBEN SÜLT BROKKOLI, LENMAGOS-SÁRGARÉPÁS RIZZSELHozzávalók:1 db friss brokkoli (500g)10 dkg sárgarépa20-25 dkg rizs2 ek. lenmagBesamel:5 dkg vaj5dkg liszt5 dkg reszelt sajt (pl.Gouda)3,5-4 dl tej2-3 ek. Dijoni magos mustár szerecsendiófehér borsA brokkolit rózsáira szedjük, és sós, forrásban lévő vízben 4-5 percig főzzük, és egyből "jeges vízben" lehűtjük, tehát blansírozzuk.Elkészítjük a besamelt: Egy lábasban a vajat kiolvasztjuk, kihaboztatjuk, hozzáadjuk a lisztet, elkeverjük, és jól átforrósítjuk, enyhén megpiríthatjuk, majd felöntjük meleg tejjel, és egy mártáskeverő vagy habverő segítségével gyenge lángon, sűrű, sima mártássá főzzük; sóval, szerecsendióval és egy kis fehér borssal ízesítjük. Belekeverjük a reszelt sajtot, és a mustárt, de a sajtból félre is tehetünk egy keveset, és süté

Sütőtök és pite avagy Csak stílusosan

Halloween.Mindenki tököl.Én is.Meg kellene írnom a receptet.Mondtam, hogy tökölök.---Azért, mára ide értem vele 😁✌SÜTŐTÖKÖS PITEHozzávalók:-a tészta-20 dkg liszt10 dkg puha vaj5 dkg porcukor1 tojáscsipet só-a töltelék-1 db sütőtök (kb. 1,40 kg)2 dl habtejszín1 tojás 5 dkg porcukor1 cs. vaníliás cukorőrölt fahéjkristálycukor3-5 dkg pirított tökmagA sütőtök magrészét eltávolítjuk, a tököt eldaraboljuk egy alufóliával kibélelt tepsibe pakoljuk, finoman megszórjuk kristálycukorral és fahéjjal; 180 fokon kb. 1 óra alatt megsütjük.A tésztához a lisztet, a porcukrot, egy csipet sót, és a vajat összedolgozzuk, majd a tojást is hozzáadva, gyors mozdulatokkal, szép egyállagú tésztává gyúrjuk; frissentartó fóliába csomagolva, 30 percet hűtőben pihentetjük.Egy 28 centis gyümölcstortaforma, átmérőjénél kicsit nagyobb körré nyújtjuk a tésztát,és a formát kibéleljük vele, úgy a széleire is jusson tészta, a kilógó részeket le

Szarvas és tejföl avagy Egy szaftos élvezet

Egyszerű és nagyon finom.Fölösleges lenne bármi mást is ide írni.TEJFÖLÖS-PAPRIKÁS SZARVASRAGUHozzávalók:80 dkg szarvas pörkölthús25 dkg paprika10 dkg kolozsvári szalonna1 nagy fej hagyma1+1 ek. mustár1 p. tejföl (150 g)1 ek. liszt1 db babérlevélfűszerpaprikaőrölt köménykakukkfűsóA húst felkockázzuk.A hagymát felaprítjuk, a szalonnát apró kockákra vágjuk és együtt üvegesre sütjük; közben a paprikát is felkockázzuk és az alaphoz adjuk. Pár perc elteltével, hozzáadjuk a húst, és amikor elveszti nyers színét, megsózzuk, meghintjük fűszerpaprikával, elkeverjük, felöntjük vízzel, kakukkfűvel, a babérlevéllel és egy kevéske köménnyel fűszerezzük, belekeverünk 1 evőkanál mustárt, majd pörkölt módján puhára főzzük.Közben a tejfölből és a lisztből habarást készítünk, amibe 1 evőkanál mustárt is belekeverünk.Amikor a hús kellően megpuhult, a habarással besűrítjük, és galuskával tálaljuk.

Rizs ami tészta avagy Végre

Már régóta szerettem volna kipróbálni a tészta rizottót, de sajna a mi kisvárosunkban, nem gyakran van lehetőség a rizsszem tészta beszerzésére; pedig ha az emlékeim nem csalnak, régebben a paradicsomlevesbe majd mindig ez volt a betét.De a közelmúltban...TÉSZTARIZS-OTTO, PAPRIKÁVAL ÉS KAPRIVALHozzávalók:25 dkg rizsszem tészta (tésztarizs)10 dkg bacon4 db paprika2 ek. kapribogyó2-3 ger. fokhagyma5-8 dkg Parmesan v. Grana Padanolestyánpetrezselyem zöldjesó(chili)A bacont szép apró kockákra vágjuk (vagy úgy vásároljuk) és egy nagyobb serpenyőben vagy lábosban, olívaolajon, elkezdjük pirítani. Közben felkockázzuk a paprikákat is, és a szalonnához adjuk, 2-3 percig pirítjuk. A fokhagymát durvára aprítjuk, és a rizsszem tésztával együtt az alaphoz keverjük, óvatosan átforrósítjuk, vigyázva arra hogy a fokhagymát meg ne égessük, hozzá adjuk a kapribogyót, és vízzel felöntögetve, kevergetve, a rizotto-val megegyező módon puhára főzzük

Brokkoli és sajt avagy Csirke és tészta

Néhány hozzávaló, és már kész is a hétköznapi kényeztetés 😉KAKUKKFÜVES CSIRKEMELL, SAJTOS-BROKKOLIS SPAGETTIVELHozzávalók:60 dkg csirkemell1 db brokkoli2 db natúr krémsajt-tömlős (1/100g)15-20 dkg spagetti1,5 dl fehérborkakukkfűbors, sóolívaolajA tésztát kifőzzük.A brokkolit rózsáira szedjük, és sós, forrásban lévő vízben 3-4 percig főzzük, és egyből "jeges vízben" lehűtjük, tehát blansírozzuk.A csirkemellet felszeleteljük (akár klopfolhatjuk is, de csak finoman), sózzuk, borsozzuk, kakukkfűvel fűszerezzük. Egy serpenyőben, elősütjük (megkapatjuk) a szeleteket, óvatosan felöntjük a borral, közepes lángon kiforraljuk, minimálisra elfőzzük, miközben a húsok szépen megpárolódnak.A brokkoli rózsákat olívaolajon átforrósítjuk, kb 1,5 dl vizet öntünk rá (ennek egy része lehet fehérbor is), hozzáadjuk a sajtokat, elkeverjük, szerecsendióval ízesítjük, szükség szerint sózzuk, sűrűre visszaforraljuk, és beleforgatjuk a té

Paraj és zamat avagy A zöld és a kék

Nem nagyzolásból említem meg, de ölég szépen megszokták dicsérni a krémleveseimet. Természetesen, ezt mindig követei a kérdés: -és hogy csinálod?Elmondom, és jön a követkő: -komolyan, csak ennyi? Igen.PARAJKRÉMLEVES, KÉK SAJTTAL ÉS FOKHAGYMÁS OLAJJALHozzávalók:45 dkg parajkrém (fagyasztott)2 dl tejszín1 fej vöröshagyma4 ger. fokhagyma2 ek. kristálycukor2-3 ek. lisztkékpenészes sajt (Márvány, Gorgonzola, stb.) szerecsendióolívaolajlestyánbors, sószalonna, toast kenyér2 szép gerezd fokhagymát összezúzunk, egy kis tálkába rakjuk, picikét megsózzuk, majd olívaolajjal felöntjük, elkavarjuk, és fóliával letakarva legalább félnapot pihentetjük, de előző este is elkészíthetjük.A vöröshagymát nagyobb kockákra vágjuk, kevéske olívaolajon megfuttatjuk, rászórjuk a cukrot és aranybarnára pirítjuk. Hozzáadjuk a parajkrémet és durvára aprítva 2 gerezd fokhagymát, felöntjük bő 1 liter vízzel, megsózzuk, fűszerezzük. 15-20

Makréla és saláta avagy

Az a helyzet, hogy ma ilyent kívántam, mert véletlenül volt egy kis füstölt makrélám, és különben is rám fér, hogy este már csak salát szeretem a salátát.A füstölt makrélát pedig még soha sem hagytam ott a boltban, szerintem a legjobb ízű füstölt hal; ki kell próbálni.Igen hal. Igen van benne szálka. Tudni kell enni, és az íz mindenért kárpótol. ROPOGÓS FRISS SALÁTA,TORMÁS-JOGHURTOS ÖNTETTEL ÉS FÜSTÖLT MAKRÉLÁVALHozzávalók:füstölt makrélasalátakígyóuborkaszárzeller2 p. natúr joghurt1/2 citrom3 ek. olívaolaj1 tk. kristálycukorfriss tormafriss kaporbors, sóAz öntethez, a joghurtot sóval, borssal, aprított kaporral, a cukorral és egy fél citrom levével alaposan összekeverjük. Egy kis darabka friss tormát, (3-4 dkg) meghámozunk és a belereszeljük az öntetbe majd az olívaolajjal szép "krémesre" kavarjuk; legalább 1 órát hűtőben pihentetjük. A salátához szárzellert kicsit ferdén, szép vékonyan felszeleteljük

Tarja és köret avagy Egy nagy klasszikus, csak egy ici-picit máshogy

Spenót és csibemáj avagy Tartozás

Ha még emlékeztek rá, a múlt héten valahol, valakinek, valamiért spenótos pennét "ígértem", amiből más lett... >>>nem rosszabb, de más<<

Tök és krém avagy Naná

Sütőtök krémleves.Én is meglepődtem, hogy ezt a klasszikus, egy ideje, és szezonálisan divatos finomságot még nem készítettem.Illetve készítettem, melóhelyen, de az más, pontosabban nem nagyon van méregetve...Aztán most hétvégén, receptet kértek tőlem, és nem tudtam olyan pontosan elmondani mint ahogy azt kívánták volna....Ezért most jöjjön az én verzióm... naná, hogy kicsit máshogy és egyszerűbben.JÉ!zusom, gyömbér nélkül.SÜTŐTÖK KRÉMLEVES, FAHÉJJALHozzávalók:1 db kisebb sütőtök (kb.90dkg)2 dl tejszín4 ek. méz1 tk. só1 kk. őrölt fahéj1-2 ek. liszttökmagtökmagolaj(chilipehely)A tököt megtisztítjuk, feldaraboljuk (nem kell, túl kicsire) és sós vízben, nagyon puhára főzzük.Egy botmixer segítségével simára turmixoljuk, mézzel, és a fahéjjal ízesítve, valamint tejszínből és lisztből készült habarással besűrítve, készre főzzük.Pirított tökmaggal és tökmagolajjal a tetején tálaljuk. A levesünk édessége, zamata függ

Sóska és tészta avagy Pasis ügy

Na kérem, most tessék bátran nevetni. Ott hátul is.Talán már említettem, hogy engem, itt a házban, ahol lakom, szeretnek vagy...., de mindegy.Amikor tök szezon volt, böcsüettel sorakoztak a tökök, az ajtóm előtt, mire hazaértem és nem kétszer. Ezen kívül néhány patiszon, egy-két paradicsom, paprika nagy adag csípős, de olyan, hogy a szomszéd néni, azt mondta, -Gyerek, ettől még a vala... valamid is füstölni fog.-Tegnap, amikor rápillantottam az kilincsen lógó kis zacsira, ami tele volt szép zöld levelekkel, egyből tudtam hogy narkós leszek, egyből tudtam, hogy ma fincsi, spenótos-penne lesz a mönü. Pasis módon, ahogy bevittem a lakásba, úgy zacsistól letettem a, a, hát a, valahova.Ma amikor neki láttam a főzésnek, meglepődve tapasztaltam, hogy valaki kiette a penne tésztát a spájzból.Gyerünk a boltba, tej, kolbász, pékárú, hypo, műsorújság, és csoki a gyerekeknek < ez egy jó indok, még akkor is ha nincsenek is gyerekek.Aztán haza, és vissza

Máj és hagyma avagy Csak egy kis csavar

Ismét egy klasszikus étel, illetve annak indult...Ez van, már semmit se tudok úgy elkészíteni ahogy "kell" 👈 na jó ez csak vicc, de akkor is....és valóban, mindig úgy KELL? csak úgy lehet? nem értem...TÁRKONYOS SERTÉSMÁJ Hozzávalók:70 dkg sertésmáj1 nagy fej vöröhagyma10 dkg kolozsvári szalonna1 ek. mustárliszttárkonybors, só(rizibizi)A szalonnát felcsíkozzuk és egy kevéske zsiradékon megpirítjuk, kiszedjük, félretesszük.A megtisztított sertésmájat és a vöröshagymát, csíkokra illetve félkarikákra vágjuk, majd a visszamaradt zsiradékon, együtt, elkezdjük pirítani.Amikor a máj elveszti nyers színét, megszórjuk egy evőkanálnyi lisztel, felöntjük annyi vízzel ami épp ellepi (inkább kevesebb), hozzáadjuk a mustárt, borssal és tárkonnyal ízesítjük és alaposak kiforraljuk. A májat NE főzzük sokat, mert keményedik.Tálalás előtt belekeverjük a szalonnát, szükség szerint sózzuk; és rizibizivel kínáljuk.(Aki szereti, több mustárt

Pulyka és patiszon avagy A vacsi ma

Tegnap amikor hazaértem a melóból, nem jutott más eszembe, mint főzés. És!?Röviden ennyi.PARADICSOMOS PULYKARAGU, PATISZONNALHozzávalók:80 dkg kockázott pulykacomb1 db patiszon (csillagtök, kb 70 dkg)25 dkg paprika2 fej vöröshagyma2 dob. darabolt paradicsom konzerv (1/400 g)1 tk. kristálycukororeánósóchili vagy fokhagyma, esetleg mindkettő 😉A vöröshagymát felaprítjuk, a paprikát apró kockákra vágjuk, és együtt szépen üvegesre sütjük. Hozzáadjuk a húst, és amikor elveszti nyers színét, megsózzuk, oregánóval ízesítjük; vízzel felöntögetve a pörkölthöz hasonlatosan főzzük 30-35 percet.Ekkor hozzáborítjuk a paradicsom konzerveket, és a cukrot, és amikor felforr belekeverjük az időközben megtisztított és felkockázott patiszont, aprított chilivel (vagy fokhagymával, esetleg mind kettővel) ízesítve 20-25 perc alatt készre, puhára főzzük.Jelen esetben gerslivel (árpagyöngy) tálaltam amit sós, babérlevél ízesített vízben főztem meg.(A

Zöldbab és petrezselyem avagy Csak rövide

Mostanában picit gyakrabban készítek főzeléket, mint az előző években. Ennek több oka is van, de erre most nem térnék ki; de ha valakit éredkel, vagy megesz a pene, esetleg a fenész, kérdezze meg priviben. A privi az egy új dolog, amit már ősidők óta használunk, csak eddig nem így hívtuk. Ez van, manapság amit lehet, lerövidítünk, még beszéd közben is; és ez egy jó dolog! A fent említett privi -nél is spóroltunk 1 egész betűt, úgy hogy hurr...A mai klasszikus étkem, lehetne stílusosan - Sert.sült, pár.káp, tört burg.De nem, sőt ezt túlzottan nem is lehet rövidíteni, mert... de mégis; ki is húzom ezt a mondatot.Ami viszont rám nagyon jellemző, hogy megkívánok egy klasszikus főzeléket, de mégsem se bírom elkészíteni, a szokásos módon.Z.BABFŐZ. PETR.-VEL ÉS S.OLD.-AL avagyZÖLDBABFŐZELÉK, PETREZSELYEMMEL ÉS SÜLT OLDALASSALHozzávalók:60-70 dkg zöldbab1 szép szál petrezselyemgyökér, zöldjével1 fej vöröshagyma2 ger. f

Brokkoli és tészta avagy Ez van. Na és?!

Egyszer már írtam arról, hogy érdekes módon a brokkoli, az fél kiló.Van amikor több, és van amikor kevesebb szárrésszel. Ma, belenyúltam rendesen, ezért a csőben sült brokkolim szépen át alakult.Na és?!Egyébként vannak nagyvilági éttermek, ahol a brokkoli szárból, előkelő, előételeket kínálnak, amit természetesen, keményen meg kell fizetni..Én meg vettem vagy 20 dekát egész jó áron 😄RICOTTÁS-FOKHAGYMÁS RAKOTT TÉSZTA, BROKKOLIVALHozzávalók:1 db brokkoli (50 dkg)20 dkg színes fusilli (orsó tészta)25 dkg ricotta 10 dkg reszelt sajt (nálam most, ementáli)1 p. tejföl (175 g)4 ger. fokhagymaoregánóbors, só2 x 4 ek. olívaolaj + kenészsemlemorzsaA tésztát kifőzzük.A ricottát, 4 evőkanál olívaolajjal, zúzott fokhagymával, oregánóval, borssal és sóval kikeverjük, majd alaposan beleforgatjuk a tésztát.Egy kis tepsit (kb. 18x27) , olívaolajjal kikenünk, és finoman kihintjük zsemlemorzsával, aztán a tésztát, ügyesen, egyenletesen elo

Gomba és tojás avagy Csak úgy; de el kell mondanom

Azt még nem is mondtam, hogy a ma kapott Fenyőalja gombát, megtisztítva és darabolva kaptam.Ugyi, ilyen állapotában vagy elhasználja az emberfia, vagy lefagyasztja, mert és különben elszíneződik "feketedik". Na, pont a fent említett dolog miatt van az, hogy ma még egy levest készítettem, de nyugalmatok érdekében ezt csak a jövőhéten hozom.Viszont a maradékból, jó kis vacsora lett, a lehető legegyszerűbben, talán nem a legmegszokottabb körítéssel, de ezt kívántam, ezt szeretem....meg az uborkát is.ÍZLETES RIZIKÉS VACSORA, TARHONYÁVAL ÉS CSEMUBIVAL A recept nagyon fontos, ezért jól figyeljetek!Szalonnát és vöröshagymát, csíkokra vágva, üvegesre sütjük.Csíkokra vágott paprikát, és feldarabolt gombát adjuk hozzá, megsózzuk, majoránnával fűszerezzük. Amikor visszasül a zsírjára, elhabart tojást öntünk rá, és ízlésünk szerint, lazábbra vagy szárazabbra sütjük.Tarhonyával és csemegeuborkával tálaljuk.Ennyi, nem nagy dolog, talán

Fenyőalja és rizike avagy Akit szeretnek a lányok, annak jó!

Akit szeretnek a nők, annak még jobb!De igazán csak azok boldogok, akiket szeretnek az asszonyok...Ez egy nóta.A valóság pedig az, hogy azok a legjobban boldog, boldogok, akiket szeretnek szomszédok! Na kérem, így jutottam egy szép mennyiségű, Fenyőalja gombához vagy aki úgy ismeri Ízletes rizikéhez és valószínűnek tartom, hogy lehet más elnevezése is. ⤎ ha valaki tud ilyenről, ossza meg velünk, velem, nekem, nekünk 😁SAVANYKÁS, RIZIKELEVES, NAGY TÉSZTÁVALHozzávalók: 40 dkg ízletes rizike (mifelénk=fenyőalja)1 fej vöröshagyma 2 ger. fokhagyma1 db paradicsom1 db paprika5 dkg lebbencs-, vagy fodros nagy kocka tészta3-4 ek. fehérborecet2 db babérlevélpetrzselyemzöldfűszerpaprikaköménybors, sóA gombát megtisztítjuk, feldaraboljuk.A vöröshagymát felaprítjuk, és egy kis zsiradékon üvegesre sütjük.A paprikát és a paradicsomot kis kockákra vágjuk és a hagymához adjuk, sózzuk, borsozzuk, köménnyel, babérlevéllel ízesítjük, megh

Karaj és rizs avagy Köret a húsban

Ez nem egy mai ötlet, de eddig megóvtalak bennetek tőlem 😁Ma viszont, nincs menekvés, kemény vagyok 😠SÁRGARÉPÁS RIZZSEL TÖLTÖTT SERTÉSKARAJ, BORSOS, PÁROLT ALMÁVALHozzávalók:4db, 16-18 dekás sertéskaraj szelet20 dkg rizs15 dkg sárgarépa5 dkg ementáli sajtpetrezselyem zöldjeliszt, tojás, zsemlemorzsa4 db zöld alma1 dl fehérbor1 tk. kristálycukorbors, sóolívaolaj és vajPárolt rizst készítünk, amibe már az elején, szép apróra vágott sárgarépa kockákat keverünk, amikor elkészült és kihűlt, aprított petrezselyem zölddel és szintén pici kockákra vágott, vagy reszelt sajttal összeforgatjuk.A hús szeleteket kikloppfoljuk. A rizst elosztjuk a szeletek egyik szélén, majd a végeit kicsit behajtogatva, szorosan feltekerjük, kívülről megsózzuk, a hagyományos módszerrel bepanírozzuk. Annyi olajban, hogy legalább félig ellepje, lassan, minden oldalukról, szép pirosra sütjük. (Könnyebben dolgozhatunk, ha egy órácskára, jó hideg

Nyulica és krumpli avagy Most a legjobb

Egy szezonális leves, még tegnapról 😉NYULICÁS BURGONYALEVESígy talán többen ismerikRÓKAGOMBÁS BURGONYALEVESHozzávalók:50 dkg burgonya15-20 dkg rókagomba (mifelénk nyulica)1 kisebb fej vöröshagyma1 szál szárzeller1/2 p. tejföl fűszerpaprikarozmaringlisztbors, sóA rókagombát megtisztítjuk, és kedvünkre kisebbre vagy csak felekre, negyedekre (ez a gombák méretétől függ) daraboljuk.A burgonyát megpucoljuk és kb. 1,5 centis kockákra vágjuk.A vöröshagymát és a szárzellert felaprítjuk, és együtt üvegesre sütjük, majd rátesszük a gombát, 3-4 percig pirítjuk, sózzuk, borsozzuk, meghintjük fűszerpaprikával, gyorsan elkeverjük, és hozzáadjuk a burgonyát. Rozmaringgal ízesítjük és vízzel felöntve puhára főzzük, majd tejfölből és lisztből készült habarással besűrítjük.