Orosházi banánlevél

Ilyen esős időben nincs is jobb szerintem mint kelt tésztát sütni, legalábbis engem ez mindig erre inspirál :)Limara orosházi banánlevelét amúgy is ezer éve kinéztem már magamnak... és az idő is megjött hozzá :)Megpróbálom normálisan leírni a formázását, de az eredeti receptnél képekkel is illusztrálva van.Az eredeti recept a fázisfotókkal együtt pedig ITT érhető el.Hozzávalók:12 db-hozTészta:500 g lisztcsipet só3 ek cukor200 ml tej200 ml habtejszín25 g élesztő1 tojássárgájaTöltelék:100 g puha vaj2 ek porcukor1 ek kakaópor / 2 tk fahéjA tésztához egy tálba szitáljuk a lisztet, elkeverjük a sóval.A tejet és a tejszínt meglangyosítjuk együtt és belemorzsoljuk az élesztőt.Nem kell felfuttatni, csak elkeverjük benne.Hozzáadjuk a liszthez, beletesszük a tojássárgáját is és kidagasztjuk a tésztát.Hagyjuk 1 órát kelni.Addig kikeverjük a töltelékeket.Én kétfélét csináltam:A kakaóshoz a vaj felét kikeverjük 1 ek porcukorral és 1 ek k

Almás galette sós karamellel

A franciák almás pitéje... vékony tészta és sok sok alma... én a biztonság kedvéért csináltam mellé egy sós karamell öntet is és mellé dobtam még 1 gombóc vanília fagyit is, nem igazán rontotta el... :)))A tészta receptjét Mautner Zsófitól lestem :)Hozzávalók:Tészta:Tészta:150 g liszt100 g hideg vajcsipet só1 tojássárgája2 ek hideg víz Töltelék:3 db nagyobb alma2 ek barna cukor2 ek étkezési keményítő2 csipet fahéjKaramellöntet:150 g kristálycukor75 g vaj10 ek habtejszín1 mokkáskanálnyi sóA lisztet a vajat és a sót aprítógép segítségével összemorzsoljuk, beletesszük a tojássárgáját és a vizet és tovább aprítjuk.Kivesszük, gyorsan összedolgozzuk majd 30 percre hűtőbe tesszük.A töltelékhez az almákat meghámozzuk, felkockázzuk, hozzáadjuk a cukrot, a keményítőt, és a fahéjat majd alaposan megkeverjük.A keményítő azért kell hogy ne áztassa el az alma a tésztát.Lisztezett sütőpapírra rakjuk a tésztát, kör alakúra nyújt

Whoopie pie

Annyira cuki ez a süti!! Az íze meg... szerintem zseniális... a barna része olyan mint egy csokis kevert süti, belül finom citromos mascarpone krém... szívem szerint minden reggel vele nyitnám a napot :)))Hozzávalók:kb 15 db-hozTészta:250 g liszt8 g szódabikarbóna80 g kakaópor180 g olvasztott vaj150 g cukor1 db tojás120 ml tejKrém:250 g mascarpone200 ml habtejszín1-2 ek porcukorfél citrom leveA lisztet, a szódabikarbónát és a kakaóport összekeverjük.Az olvasztott vajat elkeverjük a cukorral, a tojással és a tejjel majd hozzászitáljuk a száraz alapanyagokat.Egy keményebb tésztát kapunk, amit 1-2 órára hűtőbe teszünk.A tésztából diónyi darabokat csípünk, meggömbölyítjük őket.Sütőpapírral bélelt tepsire tesszük a golyókat és nagyon kicsit lelapogatjuk de tényleg csak egy kicsit!!200 fokon 10-12 percig sütjük.A krémhez a habtejszínt habbá verjük, összekeverjük a szobahőmérsékletű mascarponéval, hozzáadjuk a cukrot és a citromlevet is.Utóla

Csokis almaszeletek

Nagyon szeretem az őszt és most úgy néz ki meg is érkezett... ezzel a csokis almával köszöntöm :)Az ötletet innen néztem.Hozzávalók:3 db almakb 150 g étcsoki1 ek olajAz almák tetejére:aprított dióvajkaramella darabokkaramellaAz almákat viszonylag vastagabb szeletekre vágjuk, kis késsel bemetszést vágunk az aljukba és belenyomunk 1-1 jégkrém pálcikát.A csokit az olajjal megolvasztjuk, belemártjuk az almákat, a felesleget lecsepegtetjük és sütőpapírra tesszük őket.Cukrot karamellizálunk és egy kanál segítségével áthúzzuk az almákat vele, megszórjuk vajkaramella darabokkal és aprított dióval, vagy ízlésünk szerint bármivel.1-2 órára hűtőbe tesszük.

Lángos

Most láttam csak hogy a nyár és a strandok legfőbb ételét, a lángost, teljesen elfelejtettem feltenni.... na majd most... :)Bár a legjobb lángosokat én Fehérváron a Skála melletti lángosos bódéban eszem... gyerekkorom óta ott van... a körülötte lévő bódék egyre csak változnak, de a lángosos az fix!!Azt nem döntötte be semmilyen gazdasági válság :)))Ennek a lángosnak az eredeti receptjét itt találtam.Hozzávalók:kb 6-8 darabhoz500 kg liszt25 g élesztő100 ml vízcsipet cukor2 csapott tk só kb 150-200 ml vízFokhagymás öntethez:0,5 dl víz0,5 dl olaj3-4 gerezd fokhagymaElőször a fokhagymás öntetet készítjük el, a vizet és az olajat összekeverjük, belenyomjuk a fokhagymát és hűtőbe tesszük.A tésztához 100 ml langyos vízbe teszünk egy kevés cukrot, majd felfuttatjuk benne az élesztőt.A liszthez adjuk a sót, az élesztős vizet, majd kb 200 ml vízzel közepesen lágy tésztát dagasztunk.1 órát kelni hagyjuk.A tésztából gombócokat formálunk,

Keksztekercs

Ezerféle recepttel próbáltam megcsinálni, na most sikerült úgy hogy simán fel tudtam tekerni és nem törött el.A nyújtáshoz frissen tartó fóliát használok két rétegben és még a sodrófát is betekerem vele :)Retró süti a javából!Hozzávalók:1 tekercsTészta:250 g darált keksz100 g porcukor1 dl kávé2 ek kakaópor1 ek rum50 ml tej2 ek lekvárKrém:100 g puha vaj50 g porcukor50 g kókuszreszelékA tészta hozzávalóit összegyúrjuk, majd fólián kinyújtjuk.A töltelékhez a puha vajat a porcukorral kikeverjük és hozzáadjuk a kókuszreszeléket.A krémmel megkenjük a kinyújtott tésztát és óvatosan a fólia segítségével feltekerjük.2-3 órára betesszük a hűtőbe.Tálalás előtt kókuszreszelékbe forgatjuk a tekercset.

Áfonyás sajttorta

Hatalmas nagy kedvencem, érte megéri bekapcsolnom a sütőt :)Most nem vízgőzben, hanem csak simán sütöttem, így rusztikusabb színe van.Ehhez a tortához mindig Mautner Zsófi receptjét használom, a hozzá tartozó videóban, meg is lehet nézni hogy kell vízben sütni :) A mascarponét érdemes egy fél órával a torta összeállítása előtt kivenni a hűtőből, így tökéletesen lehet majd vele dolgozni.Hozzávalók:23 centis formáhozKekszes alaphoz:250 g darált keksz( én teljes kiőrlésű vajas kekszet használtam)125 g olvasztott vajA krémhez:750 g krémsajt (mascarponét használtam)150 g porcukor1 citrom reszelt héjafél citrom leve100 ml tejföl100 ml habtejszín2 egész tojás3 tojássárgája1 ek étkezési keményítő( elhagyható )kb 200 g áfonya A sütőt előmelegítjük 180 fokra.A darált kekszet az olvasztott vajjal összekeverjük, majd egy sütőpapírral bélelt tortaforma aljára nyomkodjuk, és hűtőbe tesszük amíg elkészítjük a krémet.A krémhez a szo

Katalán krém

Amikor Barcelonában jártunk sikerült jó pár autentikus ételt megkóstolnunk, kivéve a katalán krémet... Így 4 év után jött egy villanásom hogy nekem már pedig katalán krémet kell csinálnom, anélkül nem élet az élet :)))Villámgyorsan összeállítható desszert, kánikula idején is tökéletes.Hozzávalók:4 db kisebb formához500 ml tejcsipet fahéjfél lime leve4 db tojássárgája50 g cukor2 csapott ek étkezési keményítő1-1 ek cukor a tetejéreA tejet a fahéjjal és a lime levével összemelegítjük, de nem forraljuk.A tojások sárgáját kikeverjük a cukorral és a keményítővel.A meleg tejet lassan a tojásos keverékhez öntjük amit közben folyamatosan keverünk.Visszatesszük a tűzre és besűrítjük.Megvárjuk míg kihűl és hűtőbe tesszük.Tálaláskor a tetejére 1-1 ek cukrot teszünk és rákaramellizáljuk.

Lekváros piskótatekercs

Januárban döntöttem el hogy szeretném lecserélni a gáztűzhelyemet villanyra.... elég hosszú volt az út, mire eljutottam ide de végre tegnap birtokba vehettem az új sütőmet, és megfogadtam hogy piskótatekerccsel fogom felavatni, hiszen az nekem soha de soha nem sikerült még!!A felavatás megtörtént, a sütőm remek, de nála már csak ez a tekercs szuperebb :))))Ja meg hát a recept is tökéletes amit innen vettem.Videó a recepthez: itt.Hozzávalók:1 tekercshez6 db tojás120 g cukor120 g lisztbaracklekvárA tojásokat szétválasztjuk és a fehérjét a cukorral habbá verjük.Hozzáadjuk a tojássárgákat és óvatosan belekeverjük.Hozzákeverjük az átszitált lisztet is.Sütőpapírral bélelt gáztepsin egyenletesen elkenjük a masszát.200 fokra előmelegített sütőben 10-12 perc alatt megsütjük.Mikor langyosra hűlt, lehúzzuk róla a sütőpapírt és átesszük egy másik papírra.Megkenjük baracklekvárral és a papír segítségével feltekerjük.Hagyjuk teljesen kih

Vaníliakrémes gyümölcsös pite

Úgy terveztem ez lesz a hétvégi desszertünk... ez lett, csak nem a hétvégi, hanem a pénteki, mert Emberem pikk pakk eltüntette :)Mivel nem volt sok időm, ezért hidegen kikeverhető pudingot használtam, nagyon finom lett....na de azért egy főzött vaníliapudinggal... vagy egy kis nutellás mascarponekrémmel.... ugye ugye :)Az eredeti receptet innen néztem.Hozzávalók:Tészta:180 g liszt100 g vaj 70 g porcukor1 tojássárgájacsipet só1 ek hideg vízKrém:1 csomag vaníliás Dr Oetker Gála krém400 ml tejTetejére:sok sok gyümölcsEgy aprítógépbe mérjük a lisztet és a vajat majd elmorzsoljuk.Hozzáadjuk a többi alapanyagot és az aprítót addig nyomjuk amíg össze nem áll a tészta.30 percet hűtőbe tesszük.Enyhén lisztezett felületen kinyújtjuk, majd beleillesztjük a piteformába.Tetejére sütőpapírt teszünk, nehezéknek beleszórunk egy kis szárazbabot és így sütjük 170 fokra előmelegített sütőben 15 percet, utána eltávolítjuk a babot és a sütőpapírt

Nutellás bögrés süti mikróban

Nem nem, senkit nem akarok meggyőzni arról hogy mikróban sütni szuper jó, egészséges, nagy kihívás stb stb.... de, édesség elleni vágy legyőzésére a 35 fokban szerintem ideális, mert a végeredmény egy finom kakaós süti, aminek olvadt Nutella van a tetején... ugye hogy nem hangzik szörnyen? :)Hozzávalók:1 db 250 ml-es bögréhez45 g liszt15 g kakaópor0,5 tk sütőpor35 g cukor50 ml tej30 ml olaj2 tk Nutella a tetejéreA száraz hozzávalókat a bögrében összekeverjük, hozzáadjuk a tejet és az olajat, kikeverjük.Tetejére Nutellát teszünk és 750 W-on 2,5 perc alatt "megsütjük".

Sárgabarackos gombóc

Végre egy gombóc recept amibe nem kell krumplit főzni, áttörni, megvárni míg kihűl, annyi liszt amennyit felvesz... de még mindig ragad... ugyanis ebben túró van!Mindent összegyúrunk, kicsit pihentetjük és már kész is! Emberem azt mondta hogy ugyanolyan mint a szilvás gombóc csak sárgabarackkal.... szóval még az íze is ugyanolyan jó :)Az eredeti receptet itt találtam.A margarint vajra cseréltem, mást nem változtattam rajta.Hozzávalók:kb 10-12 db gombóchoz60 g vaj250 g zsíros túró1 db egész tojás1 db tojássárgájacsipet só1 citrom reszelt héja160 g liszt10-12 db sárgabarackpirított zsemlemorzsafahéjas porcukorA vajat megolvasztjuk.A túrót kicsit áttörjük, hozzáadjuk a vajat, a tojásokat, csipet sót, a citromhéjat és végül a lisztet.Egy ruganyos könnyen kezelhető tésztát kapunk,1 órára hűtőbe tesszük, addig kevés olajon megpirítjuk a zsemlemorzsát és kimagozzuk a barackokat.A tésztából csípünk egy darabkát, kézzel kilapítjuk, beletesz

Jegeskávé

2-3 naponta meglepem magam egy ilyennel, annyira jól sikerült az első belőle :)Sokáig gondolkoztam hogy feltegyem e egyáltalán a receptet mert annyira egyszerű.... aztán persze hogy felteszem... hátha jövő nyárra teljesen kimegy a fejemből :)))Hozzávalók:2 pohárrakb 250 ml frissen lefőzött kávé2-3 tk cukor100-200 ml tej4 gombóc vanília fagylalttejszínhabcsokiforgácsvalamilyen csoki amit bele tudunk állítani a habba, nálam KitKat.Lefőzzük a kávét, beletesszük a cukrot és hagyjuk teljesen kihűlni.Ha sietek, akkor pár jégkockát is szoktam beletenni hogy gyorsabban hűljön.Ízlésünk szerint felöntjük tejjel.A poharakba 1-2 gombóc vanília fagyit teszünk, felöntjük a tejeskávéval, tetejére mehet a tejszínhab, azt megszórjuk csokival és a habba állítunk 1-1 db csokit :)

Linzer

A legeslegklasszikusabb aprósüteményhez tartozó, jól bevált receptem következzék :)Hozzávalók:300 g liszt200 g vaj100 g porcukor2 db tojássárgája12 g vaníliás cukor1 citrom reszelt héjaLekvárA lisztben elmorzsoljuk a vajat, hozzáadjuk a cukrokat, a tojássárgákat és a citrom héjat.Jól összegyúrjuk majd 1 órára hűtőbe tesszük pihenni.Ha nem állna össze, kevés tejfölt, ha ragad, akkor lisztet adjunk még hozzá.A sütőt előmelegítjük 180 fokra.A tésztát lisztezett deszkán kinyújtjuk, kiszaggatjuk.Sütőpapírral bélelt tepsire tesszük őket és kb 8-10 percig sütjük.Amikor kivesszük a sütőből még teljesen puhák, de ahogy hűlnek úgy keményednek.Ha kihűltek, lekvárral összeragasztjuk őket és jól záródó dobozba rakjuk.

Áfonyás sajttorta fagyi

Na most már nem kapcsolom be a sütőt... nagyon meleg van, fagyi kell!!! :)Na jó, azért az ostyasütőt bekapcsoltam a tölcsérekhez...A tölcsérek receptjét itt találtam.Hozzávalók:300 g áfonya200 ml habtejszín500 g mascarpone170 g sűrített tej1-2 tk porcukor ha szükséges2-3 db kekszAz áfonyát feltesszük főni, amíg össze nem esik, kicsit lekvár állagú nem lesz.Természetesen lekvárt is használhatunk helyette.A habtejszínt habbá verjük.A mascarponét elkeverjük a sűrített tejjel, beleforgatjuk a habtejszínt, ha szükségesnek érezzük porcukrot teszünk bele.Ha kihűlt az áfonya, elkezdjük rétegezni.Egy püspökkenyér formába öntjük a mascarponés krém felét, rá az áfonyát, kicsit belekeverjük, megszórjuk tört keksszel.Ráöntjük a krém másik felét, mehet rá az áfonya, kicsit elkeverjük benne, megszórjuk keksszel és mehet is a fagyasztóba.Mielőtt fogyasztjuk 10-15 perccel vegyük ki a fagyasztóból, hogy könnyen lehessen kanalazni.Tölcsérekhez

Erdei gyümölcsös crumble

Vagyis morzsasüti :)Ezt a sütit még egy muffinál is gyorsabb elkészíteni, de az íze... Tavaly már elkészült áfonyás változatban, most erdei gyümölcsökkel készítettem, de kedvünk és ízlésünk szerint bármilyen gyümölccsel elkészíthető.Dobjunk mellé egy gombóc fagyit és máris kész a szuper hétvégi sütink :)Tökéletesen működik, befőttel és fagyasztott gyümölccsel is.Hozzávalók:Tészta:150 g liszt50 g mandulaliszt50 g szeletelt mandula100 g barna cukor100 g vaj1 tk vaníliás cukor400 g gyümölcs( nálam: áfonya, fekete ribizli, cseresznye, málna, szeder, eper )100 g fehércsokiA sütőt előmelegítjük 180 fokra.A tészta hozzávalóit gyors mozdulatokkal összemorzsoljuk, vagy késes aprítóba tesszük és hagyjuk hadd végezze a dolgát.Ennek a morzsalékos tésztának a felét egy piteformába szórjuk, kissé lenyomkodjuk.Rátesszük a gyümölcsöket, rádobáljuk a kis kockákra felaprított fehércsokit, és végül megszórjuk a tészta másik felév

Pizza

Kedvenc pizzatészta receptem nem mástól van mint Mautner Zsófitól... sajnos nem személyesen adta át nekem a titkos receptjét, hanem a könyvében találtam, na de attól még örök hálám fogja üldözni érte természetesen :)))Az eredeti receptet ebben a könyvében találtam.A feltétet kedvünk szerint variálhatjuk, én megkentem paradicsomszósszal, raktam rá paradicsomot, mozzarellát így sütöttem.Sütés után került még rá friss mozzarella, serrano sonka és bazsalikom.Hozzávalók:Tészta:150 g liszt150 g pizzaliszt ( "00"-ás)1 tk só1 ek olívaolajkb 200 ml langyos víz1 tk szárított élesztőA liszthez hozzáadjuk a sót, az olajat, a vizet, végül a szárított élesztőt. A tésztát alaposan kidagasztjuk.Letakarva szobahőmérsékleten 15 percig pihentetjük.Ezután két lehetőségünk van.1: ha aznap szeretnénk pizzát enni akkor 2-3 órát szobahőmérsékleten kelesztjük és sütjük.2: a 15 perces pihenő után hűtőbe tesszük, és másnap sütjük, vagy 4-5 nap

Panna cotta pite

Mert hétvége nem telhet el süti nélkül :)Az eredeti receptet itt találtam.Hozzávalók:1 pitéhezTészta:250 g liszt50 g kakaópor100 g porcukorcsipet só150 g vaj2 db tojásKrém:400 ml tejszín200 ml tej4 ek porcukor1 vaníliarúd kikapart magjai4 db lapzselatin Tetejére:gyümölcsök A tésztához a lisztet, a kakaóport, a porcukrot és a sót összekeverjük, elmorzsoljuk benne a vajat majd a két egész tojással egy könnyen nyújtható tésztát gyúrunk.Fél órára hűtőbe tesszük.Enyhén lisztezett felületen, nem túl vékony körré nyújtjuk majd belehelyezzük a piteformába.A kilógó széleket lecsipkedjük.A pite tetejére sütőpapírt teszünk, bele egy adag nehezéket. Én száraz fehér babot használtam.170 fokon 15 percig, majd sütőpapír nélkül 5 percig sütjük.Hagyjuk teljesen kihűlni.A panna cottához a zselatin lapokat hideg vízbe áztatjuk.A tejet a tejszínnel, a cukorral és a vaníliával összemelegítjük, de nem forraljuk.Ha elég meleg, levesszük a tűz

Epres sajttorta sütés nélkül

Szupergyorsan kellett csinálnom valami desszertet és ilyenkor nem is kérdés hogy valami gyümölcsös dologra fog esni a választásom.Ez lett belőle :)Hozzávalók:18 centis formához150 g keksz75 g vaj500 g mascarpone200 ml habtejszín4-5 ek porcukorkéshegynyi vaníliapaszta kevés citromlékb 300 g eperA kekszet ledaráljuk, a vajat megolvasztjuk, majd összekeverjük őket.Egy sütőpapírral bélelt forma aljába nyomkodjuk és hűtőbe tesszük amíg a krém készül.A habtejszínt kemény habbá verjük, összekeverjük a szobahőmérsékletű mascarponéval, a cukorral, a vaníliával, a citromlével és az apró darabokra vágott eperrel.Rákenjük a krémet a kekszes alapra és 3-4 órára vagy egy éjszakjára visszatesszük a hűtőbe.Dekoráljuk és megesszük.

Gyümölcsös jégkrém nyalóka

Markoljuk fel a kedvenc gyümölcseinket a zöldségesnél és szaladjunk haza ilyen szuper aranyos jégkrém nyalókákat gyártani :))Én áfonyát és málnát használtam, de bármivel tökéletesen működik.4 db 1 dl-es műanyagpohárra és 4 db nyalókapálcára lesz szükségünk egy adaghoz.Az eredeti receptet itt találtam.Hozzávalók:Az áfonyás réteghez:100 g áfonya1,5 ek natúr / görög joghurt1 ek méz A joghurtos réteghez:3 ek natúr / görög joghurt1 ek mézkéshegynyi vanília pasztaA málnás réteghez:100 g málna1,5 ek natúr / görög joghurt1 ek mézAz áfonyás réteghez, az áfonyához adjuk a mézet és a joghurtot majd botmixerrel pürésítjük.Átszűrjük és elosztjuk a 4 pohárka aljába.A poharakat mélyhűtőbe tesszük kb 20-25 percre.A joghurtos réteghez, a joghurtot elkeverjük a mézzel és a vaníliával, majd a már megdermedt áfonyás rétegre öntjük.20-25 percre visszatesszük a mélyhűtőbe.A málnás réteg előtt, mindegyikbe nyomunk 1-1 pálcikát.A

Epres túrós alagút

Emberem mamájának készült ez a süti... öröm neki bármit csinálni, hiszen minden "tésztát" imád :)Még egy szuper grillvacsora befejezéséhez is tökéletes édesség szerintem.Hozzávalók:30*11 cm-es püspökkenyér formáhozA tetejéhez:4-5 db eper1 csomag piros tortazseléA krémhez:450 g túró100 g porcukor400 ml habtejszín1 citrom reszelt héja1 csomag expressz zselatin fix7-8 db eperkb 9 db babapiskótakevés tejA tortazselét a csomag hátoldalán lévő utasítások szerint megcsináljuk.Amíg hűl, folpackkal kibéleljük a formát és kirakjuk az alját eperrel.Ráöntjük a zselét és hűtőszekrénybe tesszük.A krémhez a túrót a porcukorral kicsit összetörjük, hozzáadjuk a citromhéjat.A habtejszínből kemény habot verünk, hozzáadjuk a zselatin fixet és összekeverjük a túrós krémmel.Az epreket kis darabokra vágjuk és azt is belekeverjük a krémbe.A krémet a tortazselés rétegre kenjük.A babapiskótákat megmártjuk a tejben és befedjük vele a túrós réte

Mákos guba

A megszokott mákos guba íz, egy kicsit más formában... nekem nagyon tetszik és bár nem vagyok mákrajongó egy kicsit sem, még így is ettem három szeletet :)Az eredeti receptet Bernáth József könyvében találtam és szerettem meg, kicsit módosítottam rajta.Hozzávalók:400 g formakalács( napkalács néven találtam ilyet )2 db tojás200 ml tejszín300 ml tej15 g porcukor135 g darált mák50 g porcukor1 db citrom reszelt héjaHa friss a kalácsunk, akkor 1 órára fagyasztóba tesszük, hogy könnyebben lehessen vágni.Addig egy püspökkenyér formát kibélelünk sütőpapírral.A tojásokat a porcukorral, a tejszínnel és a tejjel összekeverjük.A darált mákhoz hozzáadjuk a porcukrot, a citromhéjat és az előbbi tejszínes keverékből 165 g-ot, hogy egy kenhető mákkrémet kapjunk.A kalácsból végeiből annyit levágunk hogy beleférjen a formába, ezután hosszában kb 1,5 centis szeletekre vágjuk. 3 db szeletre van szükségünk.Az első szelet kalácsot beletesszük a formá

Epres galette

Vasárnapi ebéd utáni desszertünk ez az epres pite lett :)Bármilyen más gyümölccsel el lehet készíteni, csináltam már almásan is, az is nagyon finom volt.A tészta receptjéért pedig Mautner Zsófit üldözi a hálám :)Az epret étkezési keményítővel összeforgattam egy kicsit hogy ne eresszen levet... eresztett, úgy hogy az akár el is hagyható.Hozzávalók:A tészta:150 g liszt100 g hideg vaj20 g porcukor1 db tojássárgája2 ek hideg vízA töltelék:kb 500 g eper2 ek cukor2 tk étkezési keményítőA lisztet a vajat és a sót aprítógép segítségével összemorzsoljuk, beletesszük a tojássárgáját és a vizet és tovább aprítjuk.Kivesszük, gyorsan összedolgozzuk majd 30 percre hűtőbe tesszük.A töltelékhez az epreket felkockázzuk, hozzáadjuk a cukrot, a keményítőt majd alaposan megkeverjük.Lisztezett sütőpapírra rakjuk a tésztát, kör alakúra nyújtjuk, áttesszük abba a tepsibe amiben sütni fogjuk, közepére ráhalmozzuk a tölteléket, széleit felhajt

Madártej

Mikrós habbal.... ha a nagymamám olvasná ezt, nem biztos hogy büszke lenne rám... pedig én próbáltam más módon is elkészíteni a habot, de a madaraim rendszerint lapostetvek maradtak.... ekkor olvastam hogy mikróban is el lehet készíteni a habot... és hát bizony hogy el lehet :))Mi jobban szeretjük a kicsit sűrűbb madártejet, ellenkező esetben plusz tej mehet bele még!Hozzávalók:500 ml tej1 vanília rúd4 ek cukor5 db tojásA tejhez adjuk a vanília rúdból kikapart magokat és magát a rudat is, feltesszük főni.Közben a tojásokat ketté választjuk.A sárgákat elkeverjük a cukorral.A forró tejből pár merőkanállal adagolunk a tojássárgához és gyorsan elkeverjük, majd az egészet hozzáöntjük a többi tejhez.( Ez azért fontos hogy a forró tej ne kapja össze a tojásokat )Időközben kihalásszuk a vanília rudat.Addig főzzük amíg elérjük a nekünk szimpatikus állagot.A tojások fehérjét kemény habbá verjük egy mikrózható tálban, majd 750 W-on 1,5 perc

Panna cotta málnaöntettel

Nagyon imádom ezt az édességet és mégis rettentően megfeledkeztem róla mostanság... már önmagában is nagyon krémes és finom, de ezzel a málnával... na meg a ropogós amaretti keksszel... szerintem egészen zseniális :)Hozzávalók:4 pohárhoz250 ml tej250 ml habtejszín55 g cukor1 vaníliarúd kikapart magjai3 db lapzselatin250 g fagyasztott / friss málna2 tk mézA zselatinlapokat hideg vízbe áztatjuk.A tejet a tejszínnel, a cukorral és a vaníliamagokkal feltesszük melegedni.Elég melegnek kell lennie, de forrnia nem szabad.A zselatinlapokat kinyomkodjuk és hozzákeverjük a tejes keverékhez.Poharakba töltjük és 1 éjszakát hűtőbe tesszük.A kiolvasztott málnát botmixerrel pürésítjük, elkeverjük benne a mézet, majd a panna cotta tetejére kanalazzuk.Megszórjuk keksszel tálalás előtt.