Csokoládé mousse

A tökéletes mousse! Habos, légies, könnyű, fenomenális, esküszöm!! :)Az eredeti recept: itt.Tényleg fontos hogy jó minőségű csokoládét vegyünk, és 60-70 %-os legyen..Én az alapreceptet készítettem el, amit lehet fokozni szinte bármivel, pl kávéval, naranccsal, chilivel, különböző fűszerekkel... majdnem bármivel :)Hozzávalók:kb 7-8 db csatos üveghez 200 g étcsokoládé6 tojássárgája7 tojásfehérje 2-3 ek porcukor ( opcionális )1 dl tejszínA csokit vízgőz fölött megolvasztjuk.A tojások sárgáját elkeverjük a tejszínnel és a cukorral, majd hozzácsorgatjuk az olvasztott csokit.A fehérjékből kemény habot verünk és ezt is beleforgatjuk.Poharakba töltjük és minimum egy éjszakára, vagy 24 órára hűtőbe tesszük.

Mákos citromhabos torta

Emberem szülinapi tortája, mert én szeretem őt, ő meg a mák-citrom párost... :)Eredeti recept: ittHozzávalók:18 cm-es formáhozMákos habcsók :2 db tojásfehérjecsipet só75 g + 25 g porcukor25 g étkezési keményítőegész mákTészta: 75 g darált mák90 g liszt70 g cukor75 g vaj2 db tojássárgája100 ml tej0,5 tk szódabikarbónaCitromhabhoz:90 g puha vaj100 g cukor150 ml frissen facsart citromlé4 db tojás3 db lapzselatin200 ml habtejszín Citrommázhoz:4-5 ek a zselatinnal elkevert krémből Először a habcsókot készítjük el, én ezt előző nap tettem:A tojásfehérjéket egy csipet sóval kemény habbá verjük.2-3 részletben adjuk hozzá az átszitált 75 g porcukrot, közben folyamatosan járatjuk a gépi habverőt.Ha a porcukor utolsó részletét is hozzáadtuk akkor még addig verjük amíg egy jó kemény habot nem kapunk, amibe ha késsel belevágunk ottmarad a nyoma.Ha ez kéz akkor kézi habverőre váltunk és apránként hozzáadjuk a szintén átszitált keményít

Kinder country torta

Ünnepek előtt készült még ez a torta, egy kedves ismerősöm kért meg hogy csináljak a párja 30. szülinapjára egy ilyet.Harmadszorra készítettem már, de nem lehet megunni szerintem annyira jól néz ki :)Az eredeti receptet ITT találtam. Egy kis német-magyar szótár és már meg is volt a receptem a kívánt nyelven :)Kicsit növeltem a csokik számát, hiszen abból sosem elég.Hozzávalók:2 db 18 centis formáhozTészta:3 db tojás230 g cukor200 ml olaj100 ml tej125 g natúr joghurt300 g liszt50 g holland kakaópor1 csomag sütőporcsipet sóKrém:12 db Kinder Country csoki500 g mascarpone200 ml habtejszínDekor:150 g étcsoki2 ek olaj4 db Kinder Country csokipuffasztott rizsA tojásokat egy csipet sóval felverjük, közben apránként adagoljuk hozzá a cukrot.Hozzáadjuk az olajat, a tejet, a joghurtot, alaposan elkeverjük majd beletesszük a száraz alapanyagokat.A masszát igazságosan elosztva két, sütőpapírral bélelt tortaformába öntjük és 160 fokra előmelegített sütő

Forró csokis kanalak

Villámgyors gasztroajándék... ráadásul azzal dekoráljuk amivel csak szeretnénk :)A Glazur Shopban rengeteg szórócukor fellelhető hozzá:ITTDe lehet rátenni összetört cukorbot darabokat, liofilizált málnát, mézeskalács fűszert.... szóval sok mindent :)150 ml forró tejben kell elkeverni egy kanalat.Hozzávalók:6-7 db kanál100 g csokoládéén tejcsokit használtamBorzasztóan nehéz elkészíteni!! :)A csokit megolvasztjuk, elosztjuk a kanalakban, megszórjuk tetszés szerint dekorcukorral és hűtőbe tesszük megdermedni.

Forralt bor zselé

A narancslekvárhoz még egy forralt bor zselét is becsomagolok a kis szatyrokba, grillezett sajtokhoz, húsokhoz vagy csak önmagában kalácsra kenve.... na hát igen, szeretem őt is nagyon. :)Hozzávalók:kb 2 db 250 ml-es üveghez és még egy picihez650 ml vörösbor2 db fahéjrúd2 db csillagánizscsipet kardamom2 db szegfűszeg500 g 3:1 befőzőcukorA bort a cukorral és a fűszerekkel feltesszük forrni, forrástól számított még 2 percig főzzük.Kiszedjük belőle a fűszereket és csírátlanított üvegekbe töltjük.

Karácsonyi narancslekvár

Többek közt ezzel a narancslekvárral lepem meg a családot Karácsonyra... ha leszámítjuk a narancs héjazását, akkor bátran állítom hogy gyors ajándék lehet belőle... és milyen finom!!! :)2 kg narancsot vettem, ennek a pucolt mennyisége kb 1600-1650 g, pont ennyire van szükségünk a befőzőcukorhoz.Hozzávalók:kb 4 db 250 ml-es üveghez1650 g narancs( ez már héj nélkül)500 g 3:1-ben befőzőcukor3 db fahéjrúd 2 db csillagánizs6 db szegfűszegA narancsokat megmossuk és meghámozzuk.Én először aprítógépben, majd botmixerrel pürésítettem.Egy nagy lábosba tesszük, hozzáadjuk a befőzőcukrot és a fűszereket.Innentől kezdve a cukor hátoldalán lévő utasításokat követjük:nagy lángon elkezdjük felforralni a lekvárt, majd forrástól számított 3 percig főzzük.Kiszedjük belőle a fűszereket, és csírátlanított üvegekbe töltjük.

Panna cotta karamellás almával

Advent 3. vasárnapjára jöjjön egy recept, amit szerintem már mindenki ismer... nekünk az egyik kedvencünk ez is...ki hitte volna :)Most a panna cottát egy kis almaraguval és mézeskalács darabokkal készítettem.Hozzávalók:250 ml tej250 ml habtejszín55 g cukor1 vaníliarúd kikapart magjai3 db lapzselatin2 db alma kockákra vágva1-2 ek barnacukorA zselatinlapokat hideg vízbe áztatjuk.A tejet a tejszínnel, a cukorral és a vaníliamagokkal feltesszük melegedni.Elég melegnek kell lennie, de forrnia nem szabad.A zselatinlapokat kinyomkodjuk és hozzákeverjük a tejes keverékhez.Poharakba töltjük és 1 éjszakára hűtőbe tesszük.A barna cukrot alacsony lángon megkaramellizáljuk, hozzáadjuk az almát és pár percig pároljuk.A panna cották tetejére rakunk az almás raguból és tálalás előtt meghintjük tört mézeskaláccsal.

Grillázs

Nem tudom miért, de mindig karácsonyra csinálok magamnak egy szerény kis adagot amit szépen egyedül elfogyasztok mert a Férfim nem szereti..... :)Hozzávalók:100 g cukor100 g dió aprítvaA cukrot karamellizáljuk majd hozzáadjuk a dió, elkeverjük vele.Végül az egészet egy vékonyan kiolajozott sütőpapírra terítjük.Hűlés után szeleteljük :)

Kókuszos hókifli

Nagy nagy kedvencünk.Talán érdemes lenne triplázni a mennyiségeket :)Hozzávalók:kb 40 kiflihez150 g liszt50 g kókuszreszelék 50 g porcukorcsipet só100 g vaj1 db tojássárgája1-2 ek vízhempergetéshez:kb 100 g porcukor1 vaníliarúd kikapart magjaiA lisztet elkeverjük a kókuszreszelékkel, a cukorral és a sóval.Belemorzsoljuk a vajat és annyi vizet adunk hozzá hogy egy jól gyúrható tésztát kapjunk ami nem száraz, nem törik.1 órára hűtőbe tesszük.A tésztából diónyi darabokat csípünk, kiflivé formáljuk és sütőpapírral kibélelt tepsire helyezzük őket.Előmelegített sütőben 180 fokon kb 8-10 percig sütjük.Langyosan vaníliás porcukorba forgatjuk.

Rénszarvas cake pop

Pinteresten találtam ezt az ötletet és még november elején ki kellett próbálnom annyira cuki!!Szemeket is raktam az egyikre, de olyan szinten béna lett szegény szarvas hogy inkább csak így hagytam... ilyen minimálban, szemek nélkül :)))A cake pop pálcikákat a GlazurShopból rendeltem, innen.Hozzávalók:kb 8 db szarvashoz8 db nagy pillecukor8 db piros M and M's4 db perec félbevágva8 db nyalókapálca100 g tejcsoki / étcsokiA csokit egy pohárban megolvasztjuk, hogy majd bele tudjuk mártani a pillecukrokat.A pillecukrokba nyomunk 1-1 nyalóka pálcát és megmártjuk a csokiban.Sütőpapírral bélelt tálcára tesszük és hűtőbe rakjuk dermedésig.Amikor a csoki megdermedt, akkor a maradék olvasztott csokit ragasztóként használva, feltesszük rá az orrokat és az agancsokat majd hűtőbe tesszük.

Alkoholmentes karamell likőr

Legjobb barátnőm anyai szerepbe került, ennek örömére csináltam neki egy kis likőrt, ami telitalálatnak bizonyult, mert amíg ott voltam megittunk vagy 4-et :)))Természetesen 2 deci jó minőségű whiskey sem fog rajta azért sokat rontani.... :)Az eredeti receptet innen néztem.Hozzávalók:kb 500 ml-hez100 g cukor200 ml habtejszín250 ml tej100 ml kávé1-2 tk rumaromaA cukrot alacsony lángon karamellizáljuk.Felöntjük a habtejszínnel, ekkor a karamell összeáll és kemény lesz de fel fog oldódni.Főzzük addig amíg a karamell szépen eloldódik, öntsük hozzá a kávét és a tejet.Egyet forraljunk rajta és adjuk hozzá a rumaromát.Kóstoljuk meg, igény szerint tegyünk még hozzá tejet, vagy kávét, vagy rumaromát ne adj isten egy kis whiskeyt... :)

Kandírozott narancshéj

Évek óta ki akartam már próbálni, de mindig visszatartott a 2-3 napig tartó áztatás stb stb... viszont... a paprika tv-n láttam egy sokkal sokkal gyorsabb megoldást... naná hogy kipróbáltam :)Hozzávalók:2 db kezeletlen héjú narancs100 g cukor200 ml vízkb 100 g étcsokiA narancsokat meghámozzuk, héjukat felvágjuk tetsző formára.Vizet forralunk, ha felforrt beledobjuk a héjakat és 4 percig "főzzük", utána jeges vízben leöblítjük.Ezt még egyszer megismételjük.A vizet a cukorral felforraljuk, forrástól számítva 2 percig főzzük, majd beledobjuk a héjakat és 1 óráig alacsony lángon főzzük.Sütőpapírra tesszük a kész héjakat kicsit hűlni, utána olvasztott csokiba forgatjuk és hűtőbe tesszük dermedésig.

Mézeskalácsos golyók

Ismét Szofitól kívántam meg egy golyó receptet... és jaj de ráéreztem.... borzasztóan eteti magát... úgy hogy csináljunk bátran ilyet a télapónak, de csak a felét adjuk oda neki!! :)))Én hófehér candy melts-et használtam bevonásra, de fehércsokival is remekül működik... sőt.. étcsokival is! :)Ismét a GlazurShopból rendelgettem:fehér candy meltsmézis dekorcukorHozzávalók:kb 20 db golyóhoz200 g darált keksz2 tk mézeskalács fűszerkeverék1 narancs levekis tej ha nem állna összekb 100-150 g csokiAz összes hozzávalót összegyúrjuk.A csokit megolvasztjuk.A masszából golyókat formázunk, megmártjuk az olvasztott csokiban és hűtőbe tesszük hogy megdermedjen.

Mézeskalácsos pöfeteg

A kókuszos pöfeteg receptet alakítottam át egy kicsit, elhagytam a kókuszreszeléket és a citromot, viszont került bele mézeskalács fűszerkeverék és pár tk holland kakaópor.Szerintem nagyon jó lett, gyorsan fel is ettük :)))A kakaópor mennyisége sac per kb... annyit rakjunk bele hogy ilyen szép mézeskalács színe legyen a tésztának, el fogja bírni akár az 5 tk kakaóport is ha úgy ítéljük meg hogy kell bele annyi.Rakjuk csak bátran :)Hozzávalók:kb 20-25 db60 g vaj150 g cukor2 db tojás240 g liszt2 tk sütőpor2 tk mézeskalács fűszerkeverék3-5 tk kakaóporporcukorA vajat megolvasztjuk majd elkeverjük a cukorral és a tojásokkal.Hozzáadjuk a sütőporos lisztet, majd a fűszerkeveréket, végül annyi kakaóport hogy mézeskalács színe legyen a tésztának. ( Világosbarna )Elég ragacsos tésztát kapunk.2 órára, vagy egész éjszakára hűtőbe tesszük.A sütőt előmelegítjük 180 fokra.A tésztából kis golyókat formázunk, meghempergetjük őket porcukorban

Tripla csokis sajttorta

Creme brulee pite

Juhúú 1 hónap és karácsony!! Ennek örömére elkezdek pár receptet felrakni, az első rögtön egy szuper pite ami az egyik kedvencem lett... imádtam kopogtatni a tetején a cukrot :))Az eredeti ötlet és a krém receptje innen.Ez a tésztamennyiség elegendő 2 pitére, vagy 1 pitére és hozzá szaggathatunk ki pár dekorációt.Végül ajánlanám ezt a receptet Nórinak, aki az általános iskola óta nem változott semmit, kivéve hogy süt-főz és szereti a blogomat. :) Hozzávalók:Tészta:300 g liszt200 g vaj100 g porcukor1 tk sütőporcsipet só1 tojássárgája1-2 ek tejfölKrém:150 ml tejszín150 ml tej8 tojássárgája100 g cukor1 ek étkezési keményítő1 zacskó vaníliás cukorTetejére:3-4 ek cukor A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, cipót formázunk és a hűtőbe tesszük legalább 1 órára, de bent maradhat egy éjszakát is.A tésztát kinyújtjuk, egy piteformába helyezzük, alját megszurkáljuk, ráteszünk egy sütőpapírt, arra jöhet egy kis nehezék. pl szár

Brownie

Már annyira a karácsonyi receptekre koncentrálok, hogy elfelejtettem feltenni ezt a browniet.... pedig milyen jó is volt :)))A tetejére bármit lehet tenni, én most sós perecet, tört oreo kekszet, tört mini kakaós vaníliás karikát és diót szórtam.Hozzávalók:190 g vaj190 g étcsoki200 g cukor3 db tojás120 g lisztcsipet sóA sütőt előmelegítjük 180 fokra.A vajat és a csokoládét összeolvasztjuk.A tojásokat elkeverjük a cukorral, hozzáadjuk a kihűlt csokis vajat, a sót és a lisztet.Sütőpapírral bélelt kisebb tepsibe simítjuk, megszórjuk tetszés szerint kekszekkel és 180 fokon 15 percig sütjük.Ha teljesen kihűlt, rakjuk 1-2 órára hűtőbe, utána tudjuk tökéletesen szeletelni.

Barackos diós rugelach

Mautner Zsófitól hoztam egy nagyon klassz receptet, kicsit zserbó ízvilág kis kiflikben... nagyon megszerettem őket. Akár a karácsonyi aprósüti repertoárunkba is beilleszthetjük őket. :)Hozzávalók:24 dbTészta:120 g krémsajt120 g vaj3 ek cukorcsipet só150 g lisztTöltelék:50 g barna cukor2 ek sima cukor2 tk fahéj100 g dió durvára vágva6 ek baracklekvárTetejére:1 db tojás2 ek tejkevés fahéjas cukorA szobahőmérsékletű vajat és a szintén szobahőmérsékletű krémsajtot összekeverjük a cukorral, a sóval és a liszttel.Egy elég ragadós tésztát kapunk, amit egy éjszakára hűtőbe teszünk.A töltelékhez összekeverjük a diót a cukrokkal és a fahéjjal.A tésztát megfelezzük, az egyik felét kinyújtjuk egy kb 20 cm átmérőjű körré és megkenjük a lekvár felével, majd megszórjuk a cukros dió felével.12 darabra vágjuk és feltekerjük.A kifliket sütőpapírral bélelt tepsire tesszük, megkenjük a tojás és tej keverékével, megszórjuk fahéjas cuk

Tökök perecből

Hasonlóan könnyű összeállítani ezeket a kis tököket is, mint a többi halloween receptet.Megint a GalzurShopból vásároltam hozzájuk, narancssárga csokit innen, világoszöld fondant masszát pedig innen.Hozzávalók:sós perecekkb 50 g narancssárga candy melts( a perecek számától függően ez lehet több is )1 ek olajvilágoszöld fondantA csokit az olajjal megolvasztjuk.Megmártjuk benne a pereceket és egy sütőpapírral bélelt tálcára tesszük.A fondantból lecsípünk egy kicsit és ráillesztjük a tök tetejére.Mehetnek is be a hűtőbe dermedésig.

Boszorkánykalapok

Újabb halloween "recept" ami majdnem nem jött létre ezek nélkül a helyes kis csokik nélkül, ugyanis hiába kerestem itthon Hershey's Kisses-t sehol nem találtam... aztán csodák csodájára a repülőtéren, a check-in utáni boltban, szó szerint szembe jött velem.... kb mint egy eszelős úgy csaptam le rá! :)Hasonló formájú csokival helyettesíthető, esetleg fekete vagy barna fondantból készült kis kúpokat is tehetünk a helyére.Hozzávalók:Mini vaníliás karikaHershey's kisses vagy más csokoládészínes dekortollA másik fajtához:oreo kekszcsokikb 25 g vaj1/2 ek porcukornarancssárga ételfestékKicsomagoljuk a csokikat és a vaníliás karikára tesszük.Az aljukat picit meg lehet vizezni hogy odatapadjanak.Piros és sárga dekortollal megrajzoljuk a kalapokra a szalagot és a csatot.Az oreo kekszes változathoz, a kekszet elfelezzük, a krémet belőle megesszük. :)A vajat kikeverjük a porcukorral és a narancssárga festékkel.Mindegyik csoki alját megkenjük a színes vaj

Csontocskák

Óh még van egy-két halloween "recept" a tarsolyomban... folytatnám is ezekkel a kis csontocskákkal :))Természetesen fehér csokival is tökéletesen működik a "recept" de én hófehér candy melts-et használtam, a GlazurShopból, itt lehet megtekinteni. :)Vérnek, a piros zselét pedig itt.Hozzávalók:ropimini pillecukorkb 50 g olvasztott csokidekorgélA ropit eltörjük akkorára, amekkora csontokat szeretnénk.A végükre húzunk 1-1 mini pillecukrot és megmártjuk az olvasztott csokiban.Sütőpapírra tesszük őket és mehetnek a hűtőbe dermedni.Dermedés után a dekortollal tehetünk rá egy kis vért.

Sebtapaszok

Kedvenc halloween sütim!!Szerintem nagyon cuki, már ha lehet ilyet mondani pár véres nápolyi sebtapaszra.... :)))A piros dekor gélt a GlazurShopból rendeltem, innen.Hozzávalók:Pár darab a kedvenc nápolyinkból, én citromosat használtamporcukorvízdekorgélKb 1 ek porcukorhoz adjunk egy nagyon kevés vizet és keverjük el, ha kell adjunk még hozzá de egy sűrű jól kenhető krémet kell hogy kapjunk.A nápolyit, ha nem sebtapasz formájú / méretű, vágjuk el.Közepére kenjünk egy kevés fehér masszát, igény szerint rakjunk rá vért dekor géllel.

Szellemek

Tudom halloween kicsit még odébb van, mégis egy ilyen last minute ötlettel indítanék, mert dekorációnak is tökéletesen alkalmasak ezek a kis szellemek.Anyuék nappalijában már két hete sértetlenül kísértenek :)))Megint a GlazurShopból rendeltem a hozzávalókat mutatom is:Fehér fondant: ittEhető fekete filctoll: ittSzükségünk lesz hozzá valamire amit be lehet vonni fehér fondanttal, fehér fondantra és ehető fekete dekortollra.Mi az a valami amit be lehet vonni és szellem formájú? - Én az Aldiban vettem mini choko kissest. Na ők tökéletesek bevonni, abszolút szellem formájúak :)A fondantot porcukros / keményítős deszkán vékonyra nyújtjuk, nagy pogácsaszaggatóval kört vágunk belőle, kicsit még kinyújtjuk, majd ráhelyezzük a szellem alapra. Széleit kicsit összenyomkodjuk.Dekortollal szemeket és szájat rajzolunk nekik.

Mascarponés sós karamellás torta

Családi szülinapozás elengedhetetlen kelléke :)Az eredeti receptet itt találtam, viszont a saját jól bevált tésztámmal dolgoztam.A karamell szószból ami maradt, azt kis üvegben megkapta az ünnepelt. :)Hozzávalók:18 centis tortaformáhozTészta:3 db tojás200 g cukor200 ml olaj100 ml tejcsipet só125 g natúr joghurt350 g liszt1 csomag sütőporMascarponés krém:500 g mascarpone200 ml habtejszín1-2 ek porcukorSós karamellkrém:300 g cukor200 ml tejszín50 g vaj2-3 csipet só2-3 marék pattogatott kukoricaAz egész tojásokat fehéredésig keverjük, közben adagonként adjuk hozzá a cukrot.Mehet bele az olaj, a tej, a só, a joghurt, alaposan elkeverjük majd hozzáadjuk a lisztet és a sütőport.3 db 18 centis tortaformába osztjuk a tésztát és 180 fokon kb 30 perc alatt megsütjük őket.Tűpróba!!Még langyosan kivesszük őket a formából és egy sütőpapírra rátesszük, fejjel lefelé, rakhatunk rá egy tányért is nehezékként.. ez azért kell hogy eltüntessük a púpot.

Aranygaluska

És elmaradhatatlan társa a vanília sodó... mint Batman és Robin :))Most egy 26 centis tortaformában sütve.Hozzávalók:500 g liszt2 tojássárgája300 ml tej60 g vaj25 g élesztő50 g cukorcsipet só200 g darált dió 150 g cukorAz élesztőt felfuttatjuk 1 dl langyos tejben 1 tk cukorral.A liszt közepébe beletesszük a tojássárgákat, cukrot, csipetnyi sót, majd az élesztős tejet is, illetve a maradék 2 dl tejet.Fakanállal összedolgozzuk a tésztát, majd az olvasztott vajat is hozzáöntjük. Letakarva, meleg helyen egy órát kelesztjük.Ha megkelt, kiborítjuk egy meglisztezett nyújtódeszkára, kb. 2 cm vastagra kinyújtjuk és pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk.Kivajazott jénai edénybe leteszünk egy sort,megkenjük olvasztott vajjal majd megszórjuk darált cukros dióval. Addig folytatjuk a rétegezést, míg tart az alapanyag. A tetejére kerüljön bőven a dióból.