Évi nyolc pókot megeszünk álmunkban?

Mindig azt szoktam mondani a blogommal kapcsolatban, hogy tágan értelmezett gasztro témája van. Hát, ez a cikk is ezt bizonyítja… Elvégre vannak, akik akarattal kóstolgatnak mindenféle bogarakat és vannak, akiknek a rémálmaikban szerepel, hogy miközben alszanak, beszalad a szájukba egy-két nyolclábú… Nos, elterjed „tény”, hogy évente nyolc pókot megeszünk álmunkban. Tény? Nálunk valami miatt ez terjedt el, de Pennsylvaniában például háromnegyed kilóra taksálják az egészéletre szóló pókfogyasztást. Ez összesen kb. 25 ezer példányt jelentene. Ennek szerencsére utánajártak – brit tudósok helyett a Scientic American csapata és a legnagyobb megnyugvásunkra megállapították, hogy ez nem valószínű. Mert bármilyen hihetetlen, a pókok nem minket akarnak megenni, hanem nálunk sokkal kisebb lényeket, így nem igazán izgatja őket, hogy ott fekszik egy hatalmas „préda”. És hát van, aki nyitott szájjal alszik, például a horkolók, de sokan nem, í

Böjtölsz? Egyél hódot, mert az hal!

A nagyböjt a keresztények számára a húsvét előtti negyven napos előkészületi időszak, a bűnbánat, lemondás, elmélyülés időszaka. A hamvazószerdától nagypéntekig tartó hat héten keresztül ki szigorúbban, ki megengedőbben böjtöl, a szabályok a történelem során is enyhültek. A szigorúbb szabályok hamvazószerdára és nagypéntekre vonatkoznak, ekkor a hívek egy nap háromszor étkezhetnek és csak egyszer lakhatnak jól és ezeken a napokon, illetve a péntekeken nem fogyaszthatnak húst. Ezzel szemben halat lehet enni. Az ő húsukat valamiért nem tekinti az egyház húsnak. Meg hódot. Hogy miért? A 17. században Észak-Amerikában rengeteg volt a hód, egyes becslések szerint legalább 400 millió. A húsáért és a prémjéért vadászták. Ez utóbbi nagyon kelendő lett, ezzel együtt megnőtt a hódhúsfogyasztás is. A quebeci püspök emiatt kezdeményezte az egyháznál, hogy mivel úgyis úszik, meg sokat van a vízben, legyen a hód hal! Az egyház pedig bel

A szüzesség erény – az olívaolajoknál is

Az olívát már az ókori Egyiptomban, Görögországban és a Római Birodalomban is használták. A világon kb. 800 millió olajfa található a mediterrán vidékeken. Nálunk tulajdonképpen néhány éve-évtizede lett igazán közkedvelt a belőle sajtolt olaj. Amellett, hogy finom, az olívaolaj számos jótékony hatása ismert: gazdag antioxidáns tulajdonságú A- és E-vitaminban, melyeknek szerepe van a káros szabadgyökök semlegesítésében. ásványi anyagokban is gazdag (kálium, kalcium, foszfor, cink) egyszeresen telítetlen olaj, csökkenti a rossz koleszterin (LDL koleszterin) szintjét. Az LDL csökkentésének köszönhetően a szív- és érrendszer támogatásában vesz részt. csökkenti a mellrák és a csontritkulás kialakulásának esélyét javítja az emésztést serkenti az agyműködést gyulladáscsökkentő hatása is van Hogyan használjuk? Magas a forráspontja, főzésre alkalmas, de magas hőfokon történő sütésre nem, ezért az olívaolajban történő sütést

Gombás lecsó

Vega lecsó – hús “helyett” gombával. Őszintén szólva otthon (szüleimnél) nem így szoktuk enni a lecsót (hanem így), de most ki akartam próbálni a hús nélküli, gombás változatát. Most nincs az a kifejezett lecsószezon, nem is készítettem belőle sokat, így rizzsel tálaltam (otthon csak kenyeret eszünk a lecsó mellé). Hozzávalók: 25 dkg gomba 4 db paprika 4 db paradicsom 1 fej vöröshagyma étolaj só Elkészítés: Az olajon üvegesre sütjük a felkockázott hagymát, beleszórjuk a feldarabolt gombát és a csíkokra vágott paprikát. Amikor kicsit puhulni kezdenek, hozzákeverjük a darabokra vágott paradicsomokat, kicsit megsózzuk, és összefőzzük (amíg a leve nagyjából elpárolog). Főtt rizzsel tálaljuk. Te is imádod a gombát? Itt találsz egy csomó-csomó gombás receptet. Ha tetszett a bejegyzés, csatlakozz a Konyhalál Facebook oldalához és iratkozz fel a heti hírlevélért a blogkövetésre, ne maradj le semmiről! A gombát most is a Bio-Fungi Kft

Mennyei fahéjas-cukros mandula

Előre szólok, ez egy baromira addiktív cucc! Annyira, hogy kitaláltam, hogy ez lesz a karácsonyi gasztroajándékok egyike. Meg is csináltam egy jó adaggal, amiből rendesen tünedezett a becsomagolásig. Mindezt úgy, hogy kb. két éve nem ettem mandulát, akkor az ételallergia teszt kimutatta, hogy nekem az nem jó, így nem is vettem. Előtte jó párszor megcsapoltam a Lidlben/Aldiban a kimérős mandulás tartályt. Hát, most csúnyán elbuktam… És utána még kétszer… Szóval, így próbáljátok ki! És nem csak mandulával működik, megcsináltam dióval és mogyoróval is. Nekem a mandulás és a diós ízlett a legjobban.Hozzávalók: 20 dkg mandula 9 dkg cukor 2 ek sűrített tej (ez nem minden receptben szerepelt, de szerintem ezzel “krémesebb”, teltebb lesz az íze 1 zacskó vaníliás cukor 1 tk fahéj 2 ek vízElkészítés: A mandulát megpirítjuk. A többi hozzávalót elkezdjük melegíteni. Amikor elkezd krémesen felhabzani, beleforgatjuk a mandulát. Pár másodp

Tegyünk rendet a köretek között! – bulgur, kuszkusz, köles

Ha 20 évvel ezelőtt a hús mellé való köretekről volt szó, akkor kb. két dolgot tudtunk említeni, krumpli és rizs (sőt: rizsa! :D). Most, ha véginézünk a boltok polcain, sok egyéb dolgot is találhatunk: kuszkusz, bulgur, köles… Ezek nem újhullámos dolgok, nagyon is hagyományosak, de valamiért kiszorultak egy időre az étrendekből és így az üzletekből is. De melyik miből van? Mire használjuk? Hogyan készítsük el? Erről fogok most rizsázni… ööö mesélni.Bulgur A bulgur tulajdonképpen tört búza, „török rizsnek” is nevezik. A még éretlen vagy a meghántolt érett búzaszemeket párolják, kiszárítják, majd durvára összetörik. Az előzetesen párolás miatt alig kell főzni, akár elég csak vízzel leforrázni. Egy pohár bulgurt öntsünk le 2 pohár forró vízzel, fedjük le 20 percre, majd sózzuk. Többféle méretben kapható: van nagyobb, rizsszem nagyságú fél-egész búzaszemekből álló, és egészen apróra tört, a búzadarához hasonlító.

Knitchen – köss konyhát!

Ezt imádom! Ausztráliában készítették ezt a knitted kitchen-t, knitchen-t, azaz kötött konyhát. Az apropó az évente megrendezett Jumpers and Jazz Festival volt, amelyre valami különlegességet szerettek volna. Szerintem abszolút sikerült 7 hónapon át 50-en dolgoztok rajta, így lett meg minden apró részlet. Ezek az apróságok teszik igazán kreatívvá, nézzétek a gyümölcsöket, az ablakon a “kilátást”, a csapból folyó vizet… Ááá, szuperjó! Ha tetszett a bejegyzést, csatlakozz a Konyhalál Facebook oldalához és iratkozz fel a heti hírlevélért a blogkövetésre, ne maradj le semmiről!

Esküvő torták kutyásoknak

Egyre többen kezelik igazi családtagként a kutyájukat. Hozzájuk igazítják a programjaikat, kutyabarát éttermekbe és hotelekbe járnak és nem kérdés az sem, hogy ha esküvőre kerül a sor, a kutya ugyanolyan teljes jogú vendég, mint a barátaik. Sőt, még több “jogot” is kap, mert ott van a párral az esküvői fotón, ott van a szertartáson és ott van a menyasszonyi tortán is. Ha elég jól nevelt, akkor csak dísz formájában Nézd meg ezt is: 20 nélkülözhetetlen konyhai eszköz kutyásoknak Ha tetszett a bejegyzés, csatlakozz a Konyhalál Facebook oldalához és iratkozz fel a heti hírlevélért a blogkövetésre, ne maradj le semmiről! Forrás: BoredPanda

Japánban borravaló helyett origamiznak

Japánban nem szokás borravalót adni, sőt, kifejezetten sértőnek találják az ilyesfajta próbálkozásokat. A pincérek zavarba is jönnek miatta és kínos helyzetbe kerülnek, hogy vissza kell utasítaniuk, nemet kell mondaniuk. De mivel a japánok kifejezetten udvarias nép, mégis szeretik kifejezni valahogyan a hálájukat a pincérek felé. Így terjedt el az a szokás, hogy a pálcikatartó papírtasakból kis figurákat hajtogatnak. Juki Takumi pincérként dolgozott, így jött az ötlet, hogy összegyűjti az ország minden tájáról ezeket a miniatűr origami figurákat és kiállítja őket. 2013-ban kezdte a gyűjtést, azóta már több mint 13000 borravaló figurát szedett össze, amelyből nyolcezret ki is állított a Japanese Tip (A japán borravaló) című kiállításán. Már csak a papírtasakok különbözősége is igen sokszínű – szó szerint – a gyűjtemény, de a figurák is eltérőek, vannak nagyon egyszerűek, bonyolultak, állatfigurák, csillag, karika és mé

Vagonnyi vegán vagányság!

Imádom a kreatív dolgokat, ami kicsit (vagy nagyon) más, mint a megszokott! Ezért is akadt meg a szemem ezeken a Basket ropogtatnivalókon. Ezekkel a kis ábrás dobozokkal igencsak kitűnik a megszokott kínálatból. Engem már ezzel megvettek, úgyhogy nagyon örültem, hogy alkalmam nyílt kipróbálni is, hogy rejtenek a dobozkák. Ami nekem kevésbé számított (bár pozitívum, ha így van), viszont sokaknak meg nagyon is: a termékek vegánok, tehát nem tartalmaznak semmilyen állati eredetű hozzávalót. Sőt, a hozzávalók listája meglepően rövid, olyan, amit te is beleraknál bármilyen házi kekszbe a saját konyhádban. Például a tönköly pálca esetében ez így néz ki: tönkölybúza liszt, növényi zsír, napraforgó mag, lenmag, szezámmag, tengeri só. Ennyi. De a többi nasinál is kb. ezekre lehet számítani: liszt, növényi zsír, magok, só. Én is, mint szerintem sokan, a chipsek, krékerek harsány ízvilágához szoktam, így elsőre ezeknél a nasiknál azt mondtam,

Az izlandi kenyeret gejzírben főzik

Nem elírás sem a gejzír, sem a főzés! Izlandon 140 vulkán található a vulkanikus kráterek száma pedig 1000-nél is több, ezen kívül rengeteg hőforrással, gejzírrel is találkozhatunk. A földben rejlő energiát használják a hagyományos rozskenyerük, a rúgbrauð sütésére is. Körülbelül 30 centi mély gödröt ásnak a nedves, vulkanikus homokba, amibe berakják és betemetik a tésztával teli sütőedényt. Ezt körbeveszi a forró víz, így tulajdonképpen a kenyér nem is megsül, hanem gőzölődik, mindez elég hosszú idő, nagyjából egy nap alatt. Azt kell csak megjegyezniük, hogy hová temették a kenyeret, de a helyszín megjelölését általában egy kődarabbal megoldják. Ez a kenyér nem hasonlít a mi fehér kenyerünkhöz, az állaga jóval keményebb, tömörebb és persze rozsból van, mert arrafelé örülnek, hogy az legalább megterem. Ha tetszett a bejegyzés, csatlakozz a Konyhalál Facebook oldalához és iratkozz fel a heti hírlevélért a blogkövetés

Üzletet csináltak a dühből – tányértörő klub nyílt Bécsben

Két típus van, aki benntartja a dühét (ez vagyok én) és aki kiadja, kiabál, dühöng, adott esetben tányérokat hajigál. Azért ehhez tényleg kell egyfajta zabolázhatatlan indulat, mert azért csak átgondolja az ember, hogy a 6-os készletből hiányozna az az egy-két tányér… Aki viszont úgy érzi, hogy a tényérhajigálást nem azonnal szeretné elvégezni, hanem várhat egy-két órát, annak megnyitották Bécsben a Happy Shards „smash room”-ot, azaz zúzda szobát, ahol mindenki kiélheti efféle ingerenciáit. Kicsit vicces, mert többféle csomagból választhatunk. A kezdő csomagban 9 euróért 10 tányért törhetünk, de a Happy boksz XL-ben már ennek dupláját is földhöz vághatjuk. A Happy shards csomagot nőknek találták ki, egy üveg pezsgő is jár a szetthez, amit ha megittak, szintén széttörthetnek. A zúzáshoz egyéni védőfelszerelést is biztosítanak, védőszemüvegben, fülvédőben, kesztyűben eshetünk a porcelánoknak. Ha valaki úgy gondolja, ez pa

Blogger egyenlő ingyenélő?

Semmi nincs ingyen! Felbukkant egy hír, miszerint egy YouTube videókat készítő lány írt egy hotelnek, hogy szeretnének ott a barátjával megszállni, amiért nem fizetnének, de cserébe keszítenének videót és posztokat a hotelről. A hotel visszautasította egy nyers hangvételű nyilvános Facebook posztban a lányt, majd ő egy következő videójában kifakadt, hogy hogy bántak vele. Itt olvasható a hír. Közben már sokan összeesküvéselméleteket láttak benne, hogy az egész megrendezett dolog volt, ki tudja… Nem is feltétlenül erről szeretnék írni, hanem a hírek alatt megjelenő kommentekről. A lányt és úgy általában a bloggereket/vloggereket rengetegen ingyenélőknek nevezték, akik nem csinálnak semmit és még elvárásaik is vannak, “inkább mennyen el kapáni”, akkor majd megtudja, mi a munka stb-stb. A lány csatornáját, nevét nem ismerem, írok inkább a saját tapasztalataimról. Igen, blogot írni munka. Olyan munka, amibe belefeccölsz egy csomó idő

Így lehet egyszerű konyhai tárgyakból különleges csillár

Pakold ki a felesleges tárgyakat a konyhádból és készíts belőlük csillárt! A legtöbbször a nagyáruházakból vásároljuk meg a használati tárgyainkat, így simán lehet, hogy a szomszédnak is ugyanolyan van. Ennek egyik oka általában a pénz, tömegtermelésben minden olcsóbb. De ha rászánunk egy kis időt és még némi kézügyességünk is van, szuper egyedi berendezési tárgyaink lehetnek akár a kidobásra ítélt lomokból is. Az én kedvencem a gumimacis – bár az elején tartanék tőle, hogy egyik napról a másikra kisebb lesz a csillár – és a muffinkapszlis. Ilyenje tuti nem lesz másnak!Kreatívkodásra fel! Nézd meg, hogyan lehet még újrahasznosítani a konyhai eszközöket!Ha tetszett a bejegyzés, csatlakozz a Konyhalál Facebook oldalához és iratkozz fel a heti hírlevélért a blogkövetésre, ne maradj le semmiről! Forrás: http://diply.com/different-solutions/unconventional-chandeliers/160642/1https://www.pinterest.com/honcompany/let-there-be-light/

(T)egyél a felfázás ellen!

Aki csak egyszer is átélt egy felfázást, az biztos, hogy soha többé nem akarja. Többszörösen is kellemetlen, nem elég, hogy baromira fáj is, még a WC-be is beköltözhetünk, garantáltan sok időt fogunk ott eltölteni. Nekem kétszer volt, az egyik alkalommal amikor bementem dolgozni, még semmi, de napközben már olyan szintre jutott, hogy az amúgy 50 perces hazautat több óra alatt abszolváltam, útközben több helyen be kellett rohannom mosdóba, a Westendben konkrétan vagy másfél órát töltöttem felváltva a WC előtti kanapén és a WC-n, mire el mertem indulni és NAGYON kellett sietni. Ehhez képest utána otthon szenvedni már királyság. Ezek után persze én is utánanéztem, hogy mit lehet tenni ellene, egyrészt megelőzésként, másrészt ha öt percre nem tudok elszakadni a klotyótól, akkor a dokinál várakozás is kb. megoldhatatlan. Mint sok más nyavalya esetében, a felfázás ellen is ehetünk-tehetünk, ha a megfelelő élelmiszereket vesszük magunkhoz.tőzeg

Gőzgombóc tojásmentesen – a bajor csoda

Próbáld ki te is a bajorok desszertjét!Nekem kb tavalyig kimaradt az életemből a gőzgombóc. Aztán egyszer valamelyik boltban le volt akciózva a mirelit pultban, kipróbáltam és nagyon ízlett. Utána már motoszkált a fejemben, hogy meg kellene nekem is csinálnom, de nem szereztem be hozzá megfelelő eszközt (pl egy szűrőt), meg amúgy is, olyan bonyolultnak gondoltam az elkészítését. Aztán utánanéztem és nincs benne semmi extra és elsőre abszolút jól sikerült. Hozzávalók:50 dkg liszt2,5 dkg friss élesztő1 ek cukor3 dl tej5 dkg olvasztott vajcsipet sóegy citrom reszelt héjakb 8 ek szilvalekvár (vagy másmilyen savanykás, keményebb lekvár)4 ek darált mák4 ek cukorElkészítés:A meleg tejben a cukorral az élesztőt felfuttatjuk.A lisztet, olvasztott vajat, citromhéjat hozzáadjuk és elkezdjük összegyúrni.Ha szép, fényes, egynemű a tészta, kelni hagyjuk kb 40 percig.Hatfelé osztjuk, kinyújtjuk, a közepébe lekvárt teszünk és alaposan lezárjuk, hogy ne

Személyre szabott online blogtuning program bloggereknek

Már majdnem hét éve blogolok, baromi sokat foglalkozom vele, hogy egyre jobb, érdekesebb és különlegesebb legyen a blogom, az írásaim, minden, ami kikerült a kezem billentyűzetem alól. Közben rengeteg blogot is olvasok, aktív vagyok blogos csoportokban is, mert egyrészt érdekel, hogy mások mit írnak és némileg a munkám része is. És sokszor érzem azt a bejegyzéseket olvasgatva, hogy uhh, de írnék ennek a bloggernek, hogy ezt meg azt módosítva mennyivel jobb, érthetőbb, egyszerűbben kezelhetőbb stb. lehetne a felülete. Van, hogy meg is teszem, de inkább visszafogom magam, nem is mindenki örül a kéretlen tanácsnak és hát ugye azt gondoltam, hogy ki vagyok én, hogy megmondjam… Most viszont annak, aki szeretné, megmondom! Egyéni, online „mentor” programot indítok bloggereknek. Miért blogtuning? Sokan nem tudják olvasói szemmel nézni a blogjukat, az író természetesen érti, hogy miről van szó, de egy odakerülő új olvasó egyszerűen eltéved, nem érti,

Kéken világító csirkehúst vásárolt egy ikrényi férfi

Vásárolt egy adag csirkemellet egy ikrényi férfi, melynek egy részét megsütötte, a másik részét viszont kintfelejtette éjszakára a konyhapulton. Hajnalban furcsa, kékes fény derengett a helyiségből, először azt hitte, égve hagyta a gázt, majd meglepődve látta, hogy a hús világít. A Kisalföld szerkesztősége járt utána, hogy mi lehetett ennek az oka. Először a győri Széchenyi István Egyetem mosonmagyaróvári Mezőgazdaság- és Élelmiszer-tudományi Karát keresték meg, ott laborvizsgálat nélkül nem akartak találgatni. A Nébih budapesti központjában találkoztak már ilyen jelenséggel, két lehetséges magyarázatot adtak rá. Az egyik szerint egy baktériumfajjal (Pseudomonas) szennyeződhetett a hús. Ez a baktérium sötétben fluoreszkáló pigmenteket termel. A másik szerint foszforvegyületek okozhatják a fényjelenséget, melyek a gyors csontnövekedés folytán épülnek a csontokba. Ez nem általános, így például a takarmányozás során is bekerü

Szerintem – gyilkos a csirkét vágó nagymama?

A Facebookot görgetve szembejött velem Steiner Kristóf egy posztja. Aki nem tudja róla, neki is van gasztroblogja, a Kristóf konyhája, amelyen vegán recepteket oszt meg. (A vegán az, aki nem eszik húst és semmilyen állati származékot, tehát tejet, tojást, mézet sem, nem visel bőrcipőt, a vegetáriánus az, aki húst nem eszik, de ezeknek is vannak különféle válfajai.) Nekem a vegánság szemlélete szimpatikus, de nem táplálkozom, viselkedem eszerint. Bár egyre kevesebb húst fogyasztok, de ez inkább csak azért van, mert valahogy nem kívánom annyira. Mondjuk sajtból pótolom azt, ami húsból kiesik… De tiszteletet ébreszt bennem az, aki az állatok miatt megteszi, hogy vegán lesz. Szóval, Kristóf posztja egy, a vegán csoportjában gerjedt vitáról szólt, szerintem nagyon érdekes: „A napokban egy erdész csatlakozott a csoportunkhoz, a “Titkos vegán traccsparti”-hoz, akit kimondottan érdekel a vegán világnézet, és maga is növényi alapú ételeket fogyaszt,

2017 top 10 kedvenc sütije

2017 is a sütik éve volt! És ha már süti, jó helyen jársz a receptekért! Bár 2017-ben kevesebb receptes bejegyzés került a blogomra és jóval több “egyéb”, leírós, mesélős, véleménynyilvánítós poszt, azért persze a főzni-, sütnivalókhoz is adtam inspirációkat (remélem). És mint tavaly, idén is összegyűjtöttem az év általatok legkedveltebb sütijeit a blogomról. Ők azok: A receptekhez kattints a sütik nevére.10. datolyás energiagolyó sütés nélkül9. forró Mekis almás pite8. kölespuding gyümölcsraguval7. szuperpuha sajtos pogácsa6. narancsos mákgolyó5. paleo almatorta4. tejfölös kekszes3. tízperces kuglóf2. sós négyes1.epergolyó Nektek lett új kedvenc sütitek idén? Ha tetszett a bejegyzés, csatlakozz a Konyhalál Facebook oldalához és iratkozz fel a heti hírlevélért a blogkövetésre, ne maradj le semmiről!

Szerintem – ezért hülyeség az 52 hetes spórolási kihívás

Év eleje van, ilyenkor jönnek a fogadkozások, hogy most aztán leszokom a cigiről, lefogyok, spórolni fogok, MINDEN más lesz. Ilyenkor bukkan fel mindig az 52 hetes spórolós kihívás. Lényege, hogy fogsz egy befőttesüveget, amibe első héten bele raksz 100 forintot, majd minden héten 100 forinttal többet, így év végén összejön kb. 140 ezer forint. Az emberek meg osztják az erről szóló posztokat mintha muszáj lenne. Én meg fogom a fejem, hogy de miéééért? Ez megint olyan hülyeség, amit mindenki ész nélkül osztogat, mintha emiatt valami virtuális piros pont járna. Maga a spórolás hasznos és kell és persze ez a módszer is vezet(het) eredményre, de ebben a formában nem tartom életszerűnek. Miért? Például mert hetente kell belerakni egy-egy összeget, ami mindig növekszik. A magyar emberek többsége havonta kap fizetést, tehát kb. felesleges hetente sz@rakodni vele, miért nem havi egy összeg, aztán kész? Ráadásul, mivel hó vége felé fogy az a pénz, ke

Így lett a virsli Bécsben frankfurti, Frankfurtban meg bécsi

1805. október 15-e a bécsi-frankfurti virsli „születésnapja”. Ekkor készítette el először egy svájci származású hentes, Johann Georg Lahner. A mesterségét Frankfurtban tanulta, majd egy ismeretlen hölgytől kapott 300 guldent, hogy megnyithassa első hentesüzletét. Frankfurtban szigorú céhes szabályok voltak érvényben, ezért inkább Bécsben kezdett neki egy új termék kikísérletezésének. Ő kétfajta húst, marhát és disznót kevert össze, ami Frankfurtban megengedhetetlen lett volna. A darált húshoz fűszereket, sót és vizet adott, majd juhbélbe töltötte és enyhén megfüstölte. El is nevezte bécsi frankfurtinak, de a bécsiek ezt röviden csak frankfurtinak hívták. Frankfurtban viszont bécsinek, megkülönböztetve a saját, egyfajta húsból készülő virslijüktől. A terméke olyan sikert aratott, hogy az előkelő társasági eseményeken mindig felszolgálták, sőt állítólag még II. Ferencnek is a kedvenc ételeinek egyike volt. Lahnert annyira meg

10 egyszerű sós süti szilveszterre

A karácsony az édes sütiké, a szilveszter viszont a sósaké. Ha már van egy kis pezsgő vagy egyéb alkohol (de anélkül is), a baráti beszélgetésekhez, pláne bulizáshoz jobban passzolnak a sós nasik. Legyenek viszonylag kicsik, egy-két falattal fogyaszthatóak, jó, ha nem kell hozzájuk evőeszköz, esetleg tányér sem és persze legyenek egyszerűen, gyorsan elkészíthetőek. Ezekből hoztam most egy nagy csokorral, szilveszterkor már lehet velük debütálni. A receptekért kattints a képek felett az ételek nevére!Fűszeres sajtchipsFüstölt sajtos túrógolyó sütés nélkülCsípős fetás kekszFokhagymás grissini Krumplis rétes (rétestészta nélkül)Sütőben sült sajtos túrófánkJuhtúrós-chilis-mákos falatkákPaprikás háromszögekGoldfischliSzuperpuha sajtos pogácsa Nem volt elég? Itt még találsz jó pár sós, sajtos nasit! Szeretnél hozzá valamilyen mártogatós cuccot? Katt ide a sok-sok receptért! Ha tetszett a bejegyzés, csatlakozz a Konyhalál Facebook o

Virsli kisokos – milyen virslit vegyünk?

Évente kb harmincezer tonna virslit vásárolunk, ez háztartásonként mintegy 7,3 kg-ot jelent, ám a virsli igazi szezonja a december, a szilveszter. Mit nevezünk virslinek?A Magyar Élelmiszerkönyv meghatározása szerint: legfeljebb 30 mm átmérőjű, természetes, vagy műbélbe töltött, húspépet tartalmazó, főzéssel hőkezelt, füstölt, (vízgőzzáró műbélbe töltött termék esetén) füstöletlen, vagy füst ízesítésű homogén metszéslapú készítmény. A hústartalom a késztermékre vonatkoztatva legalább 51 %.Az első “virslit”, a frankfurtert Johann Georg Lahner készítette 1805-ben kétféle húsból, marhából és disznóból. Ehhez sót, fűszereket és vizet adott, majd ezt juhbélbe töltötte és enyhén füstölte. Innen indult világhódító útjára, amit szinte mindenhol frankfurternek hívnak, a mi virsli szavunk a würstchen (kolbászka) szóból ered.Az Élelmiszerkönyvbéli meghatározást bár szigorították, de így is viszonylag lazák a követe

25 ország – 25 karácsonyi menü

A legtöbb magyar családban nincs karácsony halászlé, töltött káposzta és bejgli, zserbó, szaloncukor (és Kevin) nélkül. (Mondjuk a miénkben pont van, nálunk csak a bejgli a „kötelező” elem.) És mit tesznek az asztalra ugyanekkor a nagyvilágban? Ennek néztem most utána. Svédország Svédországban karácsonyi vacsorához is kedvelt a smörgåsbord, azaz a „svédasztal” mindenféle finomsággal: karácsonyi főtt sonkával, kolbásszal, grubbrörával (tojásos szardellakrém), heringsalátával, pácolt heringgel, házi májpástétommal, húsgolyókkal, rozskenyérrel és krumplival. Gubbröra | sweden.se Chile Chilében az egész nagy család összegyűlik karácsonykor, gyakran rendeznek asadot, azaz grillpartit. Különlegességük a kifejezetten karácsonykor fogyasztott cola de mono, azaz majomfarok, amiben kávé, tej és cukor van. A másik érdekesség egy gyümölcskenyérféleség, amiben a spanyol pascua szó szerepel, ez pedig húsvétot jelent. A chileieknél azonban