Élet és étel Olaszországban – interjú #2

Az Élet és étel sorozat ezúttal Ildikó segítségével Olaszországba kalauzolja az olvasókat. Ez már a folytatás, az első rész: itt olvasható. Mit esznek az általában az olaszok reggelire, ebédre és vacsorára? És te? Reggelire bedobnak egy brióst (az olaszok a francia croissant briósnak hívják) egy kávéval vagy capuccinóval és esetleg, ha nagyobb az egészségtudatuk, akkor valami gyümölcslével is kisérik. Ez az átlag. Persze az egészséges életmód divatjának hulláma elérte őket is, most már sokan smoothie-t isznak és valami szofisztikáltabbat reggeliznek, de leginkább édeset és keveset. Szerintem keveset. Én reggel farkaséhes vagyok és sokat eszem. Édeset és sósat, akár együtt, kedvemtől függően és rengeteg gyümölcsöt vagyok képes reggel megenni, de csak reggel. Eléggé egészségtudatos vagyok én is, már hosszú évek óta, de a reggeli nálam szent. Amikor vendégül látom a barátaim, és nálam alszanak (gyakran előfordul), akkor van, hogy

Élet és étel Olaszországban – interjú #1

Az Élet és étel… interjúsorozatomban külföldön élő magyarokat kérdezek az ottani életükről és ételeikről. Bár tulajdonképpen a sorozat elején csak “mellékesen” kérdeztem egy-két dolgot a kinti életről is, hogy mégis megismerjük a külföldi létet is, de tulajdonképpen ez a rész sokszor érdekesebb számomra, mint a “saját témám”, a konyhai. Hétköznapi embereket keresek meg, de a történetüket néha érdekesebbnek találom, mint egy jól megírt regényt. Így volt ez a mai interjúalanyommal is. Ildikó a World of Ildiko blogot írja, innen már néhány dolgot tudtam róla, de ennyit azért nem, most faltam a szavait! Hol élsz és mióta? Olaszországban élek, 2002 óta, Milánóban. Na jó, azért volt, hogy ezalatt az idő alatt császkáltam picit, még vissza is költöztem Budapestre egyszer 11 másodszor pedig 9 hónapra. Hogy kerültél Olaszországba? Először 17 évesen kerültem Milánó városába. Egy akkor menő budapesti modellügynökség ált

Karácsonyi ajándékötletek magyar kézművesektől az utolsó pillanatra

Azt hiszem, ez úgy szokott lenni, hogy legtöbben ősz elején elhatározzuk, hogy idén minden máshogy lesz és novemberre kitaláljuk és beszerezzük az összes karácsonyi ajándékot és decemberben már csak élvezzük a karácsonyi fényeket, illatokat, zenéket… Aztán közeledünk december közepéhez és akkor eszmélünk, hogy bakker, erről megint lemaradtunk, az ajándékok nagy része még hiányzik. Az ötleteléshez most magyar kézművesek segítségét kértem, hogy ajánljanak olyat a termékeik közül, ami jól jöhet egy sütni-főzni szeretőnek és nem mellesleg elkészül és oda is ér karácsonyig. Mielőtt a konyhai munkákhoz nekilátnánk, jöhet egy alapos kézmosás! Kecsketejes levendula szappan – Piros Pont 890 Ftitt megrendelheted Aki a tortát szereti, az valószínűleg fülbevaló formájában is kedvelni fogja. Tortaszelet fülbevaló – Pantero 3600 Ftitt megrendelheted Azt hiszem, egérrel egyikünk sem szeretne találkozni a konyhában, de még a legnagyobb rá

Erre számíts egy igazi olasz étteremben

Aki szereti a pizzát és a tésztákat, az alig várja Olaszországba érve, hogy kipróbálja az „igazi” olasz éttermeket. De melyik az igazi? Erre nehéz válaszolni, mert egyrészt ízlések és pofonok különböznek Magyarországon is, de Olaszországban sokkal jelentősebb különbség van észak és dél között szokásokban, ízekben, mindenben… Másrészt nálunk is a „magyaros” éttermek egy része kifejezetten a turistákra speciálizálódott és kevés köze van az autentikus ízekhez vagy kinézethez. Mire számítsunk egy olasz étteremben? délutáni szünetAmikor Szicíliában voltunk, ez minket nagyon meglepett, egy külvárosi üdülőtelepen nyaraltunk és amikor bejutottunk a városba, alig vártuk, hogy együnk egy jót. De minden zárva volt délután 4 óra környékén. Mi voltunk a legelső vendégek, akik a legkorábban nyitó étterembe bezúdultak talán fél 7-kor. Délben általában 12 és 15 között vannak nyitva az éttermek, utána este kb. 7-től. Vannak olyan

Tejszínes-szalonnás gombaragu

Nem is tudom már, hogy ez hanyadik gombás recept a blogomon, de annyiféleképpen el lehet készíteni, én meg mindenhogy szeretem! Most egy szalonnás változat készült és azt kell, hogy mondjam, a szalonna nagyon jót tett a gombának, jó kis pikáns lett tőle, próbáljátok ki ti is! Hozzávalók: 50 dkg gomba10 dkg sonka10 dkg húsos füstölt szalonnaolaj1 fej vöröshagyma (nagy)2 ek liszt5 dl tejszínsóbors1 csokor petrezselyem Elkészítés: A gombát feldaraboljuk, sonkát és a szalonnát csíkokra vágjuk. Egy kevés olajat felforrósítunk, rádobjuk a szalonnát és zsírjára pirítjuk. Hozzáadjuk a felkockázott vöröshagymát, megdinszteljük, majd hozzáadjuk a sonkát és a gombát. Megpároljuk, rászórjuk a lisztet, és megpirítjuk. Fokozatosan hozzáöntjük a tejszínt, és megsózzuk, megborsozzuk. Végül hozzáadjuk az apróra vágott petrezselymet. Rizzsel vagy tésztával tálaljuk. Te is imádod a gombát? További gombás recepteket ide kattintva találsz! Ha tetszet

Forró almás pite

Ilyen az űrbéli pizzaparty

A NASA Johnson Űrközpont osztotta meg a videót, amin a Nemzetközi Űrállomás legénysége éppen pizzapartyt tart. Korábban már írtam egy bejegyzést az űrbéli kajákról, abban a pizza nem szerepelt A hat űrhajós – Mark T. Vande Hei (NASA), Szergej Rjazanszkij (Roszkoszmosz), Alexander Miszurkin (Roszkoszmosz), Paolo Nespoli (Europai Űrügynökség, ESA), Joseph M. Acaba (NASA) és Randy Bresnik (NASA) – szalámis és sonkás pizzát fogyasztott, paradicsomos alapon, olivabogyós feltéttel, melyet nem meglepő módon az olasz kollégájuk irányításával készítettek. A pizzákat röptében kellett megpakolni a feltétekkel, majd alufóliába csomagolták őket, így rakták be a speciális sütőbe. Állítólag nagyon finom volt. Ha tetszett a bejegyzés, csatlakozz a Konyhalál Facebook oldalához és iratkozz fel a heti hírlevélért a blogkövetésre, ne maradj le semmiről!

Van zsákomban minden jó – 10 tipp az egészséges mikulácsomaghoz

Ha jön a mikulás, akkor édességet kapunk! Ez evidens volt gyerekkorunkban. Ez a nézet napjainkban is nagyrészt él, pedig sokkal jobb lenne, ha az édesség helyett finomságot mondanánk. Mert így is összejön egy csomagnyi „minden jó” és valószínűleg a gyerekek sem lesznek csalódottak, amikor kibontják. De akkor mi kerüljön bele? „Piros alma, mogyoró…” Ez az, amin nem érdemes változtatni. Viszont kerülhet a csomagba más, különlegesebb gyümölcs is, amit ritkán eszünk (például az ára miatt), de tudjuk, hogy a csemete szívesen fogyasztja.Aszalt gyümölcs A friss gyümölcsök mellett általában ez is tuti befutó, a magas cukortartalom miatt kellően édes és közben jó rost-, vitamin és ásványi anyag forrás. Csokiiiiii Igen, kerüljön bele nyugodtan csoki is. De csoki legyen és ne tejbevonómassza! És persze lehetőség szerint étcsoki, ha azt a gyerek szereti.Olajos magvak A mogyoró, dió, kesudió, mandula, pisztácia mind egészséges nassolnivaló, m

Propolisz, virágpor, méhpempő – természetes antibiotikumok a méhektől

A mézet sokan csodaszerként ismerik. Az biztos, hogy ha máskor nem, megfázáskor előkerül és a forró teába kanalazzuk. Itt is a baktériumölő hatását használjuk ki, de számos más esetben, például fekélyeknél, húgyúti fertőzéseknél, égési sérüléseknél is segíthet. De a méhek nem csak mézet gyártanak, van még pár csodaszer a tarsolyukban (vagy inkább a kaptárukban): propolisz, virágpor és méhpempő is. Őszintén szólva én igazából csak a propoliszról hallottam úgy igazán korábban, aztán az instagramon láttam szépen feldíszített zabkásás tálakon a virágport, majd pedig Anyukám vett nekem virágport is és méhpempőt is, így ezeket meg is kóstoltam. Lássuk, mit érdemes tudni róluk!Propolisz A pro-polisz ógörög eredetű szó, jelentése: a város előtt, a város védelmezője. A dolgozók főleg a nyírfa és a nyárfa rügyeiről takarítanak be egy gyantaszerű anyagot, átalakítják, majd betömködik vele a kaptár réseit, repedéseit, a

Te is „Horváth Ilonából” tanultál főzni? Rosszul tudtad!

Azt hiszem, minden „normál” magyar háztartásban van egy Horváth Ilona. Vagyis a Szakácskönyv – ilyen egyszerű címmel, ami egybeforrt a szerzője nevével, már csak “horváthilona”-ként emlegetjük. Vagy valamit rosszul csinálunk? November 22-én elhunyt F. Nagy Angéla gasztronómiai író. Őszintén szólva egyáltalán nem volt ismerős a neve (ezen így utólag csodálkozom), így aztán utánaolvastam és meglepő dolgokkal találkoztam vele kapcsolatban. F. Nagy Angéla édesanyja nem tudott főzni, viszont azt akarta, hogy a lánya tanuljon meg, így a szakácsnőjükhöz küldte, hogy hetente egyszer ő készítse az ebédet a családnak. Angéla megkérdezte, hogy bármit főzhet? A válasz igen volt, így aztán háromszor egymás után lecsót szolgált fel, amit nagyon jól tudott, hogy az anyja kifejezetten után. Többet nem kellett főznie otthon. 1947 és 1959 között Örkény István felesége volt. Az anyósától szakácsnőt kapott nászajándékba, aki annyira jól f

Tücsöklisztből készült kenyeret ropogtatnak a finnek

A világon elsőként rovartartalmú kenyeret dobtak piacra Finnországban. (Bár ahogy láttam a napokban a Facebookon, valamelyik magyar pékség is próbált csótányos péksütit “fejleszteni”, viszont ők feltétként helyezték a veknire :D) A házi tücsök felhasználásával készült vekniket az egyik legnagyobb finn élelmiszeripari vállalat, a Fazer 11 áruházi látványpékségében árusítják péntektől. Egy-egy Fazer Sirkkaleipä (Fazer Tücsök Kenyér) mintegy 70 porrá őrölt házi tücsköt tartalmaz, a rovarhozzávaló a termék 3 százalékát teszi ki. A finnek nyitottak az újdonságokra – indokolta a rovarkenyér forgalomba hozatalát Markus Hellström, a cég kenyér- és péksüteményrészlegének igazgatója, aki azonban hangsúlyozta, hogy a termék kifejlesztésénél a fő szempont “az ízletesség és a frissesség” volt. A finn törvények november 1-je óta engedélyezik rovarok árusítását étkezési célra. A gyártó megjegyezte, hogy egyelőre nem áll

Forró mekis almás pite

Kívül ropogós tészta, belül fűszeres-krémes almás töltelék! Már nem is tudom, mióta várakozott ez a recept kipróbálásra, aztán egy barátnős házimozizós estére végre megcsináltam. Nagy vidámat vittem nekik, hogy na, ezt aztán szeretni fogjátok, de egyikőjük azt mondta, hogy ő most diétázik, nem kér, a másikójuk pedig fanyalgott egy kicsit, hogy hát, ez olajban van sütve, miért nem tepsiben stb. Néztük a filmet, aztán hirtelen elfogyott mindkettejük adagja… Úgyhogy a diéta egy kicsit mellőzve lett, az olajban sütésre pedig azt mondták, hogy nem is érződött rajta, egyáltalán nem szívta meg magát a tészta zsiradékkal. Ezek után úgy ítéltem meg, hogy jól sikerült Hozzávalók: tésztához: 25 dkg liszt 5 ek olvasztott vaj fél kk só 10-12 ek víz töltelékhez: 30 dkg megpucolt alma 1 ek citromlé 3-4 ek cukor 1 dl víz fahéj 1 ek főzős vaníliás pudingpor sütéshez: Vénusz sütőolaj Elkészítés: A tészta hozzávalóit összekeverjük, a

Felkértek, bevállaltam: Blogtuning workshopot tartok!

Ez olyan, ami még nem volt és nem is gondoltam, hogy valaha lesz! Bloggereknek fogok workshopot tartani. Már majdnem hét éve blogolok, baromi sokat foglalkozom vele, hogy egyre jobb, érdekesebb és különlegesebb legyen a blogom, az írásaim, minden, ami kikerült a kezem billentyűzetem alól. Közben rengeteg blogot is olvasok, aktív vagyok blogos csoportokban is, mert egyrészt érdekel, hogy mások mit írnak és némileg a munkám része is. És sokszor érzem azt a bejegyzéseket olvasgatva, hogy uhh, de írnék ennek a bloggernek, hogy ezt meg azt módosítva mennyivel jobb, érthetőbb, egyszerűbben kezelhetőbb stb. lehetne a felülete. Van, hogy meg is teszem, de inkább visszafogom magam, nem is mindenki örül a kéretlen tanácsnak és hát ugye azt gondoltam, hogy ki vagyok én, hogy megmondjam… Most viszont eljött az én időm, aki szeretné, annak megmondom! A Digitális Tudás Akadémia felkérésére egy kiscsportos workshopot fogok tartani, amit Blogtuningnak neveztem el. Mi

Így lett hagyomány az elnöki pulykakegyelem

A hálaadásnapi pulykaszertartás ceremóniájára minden évben hálaadás ünnepe előtt kerül sor az amerikai Fehér Házban az 1940-es évek óta. Az Amerikai Egyesült Államok elnöke egy élő házi pulykát kap ajándékba, általában a broad breasted white fajtából, a Pulykatenyésztők Országos Szövetsége és az Országos Baromfi- és Tojásügyi Terméktanács közreműködésével. A ceremónia az 1940-es évekből ered. Az elnökök időnként megkegyelmeztek a nekik ajándékozott szárnyasnak; 1989 – George H. W. Bush elnökségének első hálaadása – óta hagyomány, hogy az elnök kegyelmet ad a pulykának.A hálaadási családi vacsoráknak az Egyesült Államokban jellegzetes étele a pulykasült; ez az étel legalább annyira egybeforrt az ünneppel, mint a karácsonnyal a karácsonyfa. A hagyomány, mely szerint az elnöknek minden évben pulykát adományoznak, 1947-től áll fenn, amikor Harry S. Truman volt az elnök; számos forrás tévesen neki tulajdonítja azt a hagy

Csendes órával csábítja egy szupermarket az autistákat – én is ilyet akarok!

Az ausztrál Coles szupermarketeben most vezetik be a „csendes órát”. Egy héten egyszer, keddenként 60 percig lejjebb veszik a világítást, a zenét kikapcsolják, a pénztárgépek pittyegését halkabbra veszik. A céljuk ezzel az, hogy az autizmussal élő vásárlóiknak segítsenek. Az autisták érzékszervei általában “túlvezéreltek”, azaz olyan hangok, fények, érintések, amelyek a neurotipikus (azaz “normál” idegrendszeri fejlődésű) embereknek megszokott, szinte észre sem veszik, nekik nagy megterhelést jelent, olyan érzés lehet, mint full hangerővel hallgatni folyamatosan egy zenét (mondjuk a szomszédét, amit nem feltétlenül szeretnél te magad hallgatni). Az áruháznál úgy gondolják, hogy meg kell próbálniuk a megfelelő vásárlási környezetet megteremteni minden rétegnek. A dolgozók is extra képzést kaptak az erre az időszakra elvárt viselkedésről. (Erről nem szól a hír, de gondolom, ha ezzel foglalkoznak, akko azon már túlvannak, hogy

20 nélkülözhetetlen konyhai eszköz kutyásoknak

Aki igazi kutyabarát, annak biztosan akad a háztartásában néhány kutyás tárgy. És még többet szeretne, mert ugye kedvencével nem lehet betelni. Mivel én a konyha-szekcióért vagyok “felelős”, összegyűjtöttem korábban egy jó adagnyi cicás konyhai eszközt, akkor kértétek, hogy legyen kutyás rész is belőle, ennek most jött el az ideje. Íme 20 konyhai cucc, aminek talán örülnének a gazdik (hátha ötletet ad valamelyik karácsonyra).inneninneninneninneninneninneninneninneninneninneninneninneninneninneninneninneninneninneninnen Ha meg inkább a pénzt adnád, hajtogass belőle kutyát!innen Inkább macskás vagy? Nézd meg a cicásoknak való konyhai eszközöket! Ha tetszett a bejegyzés, csatlakozz a Konyhalál Facebook oldalához és iratkozz fel a heti hírlevélért a blogkövetésre, ne maradj le semmiről!

Hogyan kergesd őrületbe a szakácsokat? Tuti tippek!

Sokunknak egyfajta ünnep, amikor étterembe megyünk. A kedvencünket ehetjük, nem kell előtte főzni, utána mosogatni, kellemes környezet, kiszolgálnak, az egész személyzet értünk dolgozik. Ha ízlik az étel, nem hagyunk semmit a tányéron, esetleg még direkt mondjuk is, hogy minden nagyon finom volt, a szakács örül. De mi az, aminek nem örül a vendégtől, mondhatni “kissé” ideges lesz tőle? Szakácsokat kértem meg, hogy meséljék el a velük történt eseteket. Íme! “Babgulyást kért bab nélkül a kedves vendég.” “Medium steak-et kért pürésítve!” “Vegán hamburgert rendelt baconnel és sajttal.” “Ne legyen nagyon fűszeres a bolognai és reméli, hogy frissen főzzük a spagettit, mert csak így eszi meg a kutyája.” “Visszaküldte a vendég a kacsamellet, hogy az libamáj.” “Visszaküldte a steak-et, hogy az disznóból van. Mi nem használunk disznót, csak marhát, behívtuk a konyhára és megmutattuk a bontatlan csomagolt húst a címkével. Kapo

Szerintem – És akkor mi van, ha én “divatból” diétázom?

Sok helyen olvasom, kommentekben, de még blogbejegyzésekben is, hogy valaki leírja, hogy mondjuk gluténmentes diétát tart, de a következő mondatban már szabadkozik is, hogy ő nem divatból diétázik, hanem orvosi tanácsra. De miért kell szabadkozni? Akkor mi van, ha én “divatból”, vagyis saját elhatározásból (de nyilván valamilyen céllal) kezdek el követni valamilyen étkezési szabályrendszert? Egyrészt látom én is a blogomra érkező hozzászólásokból, hogy sokan pl. a gluténérzékenységet, laktózérzékenyéget úgy kezelik, mint egy hisztit, mert “a nagyanyáink se volt gluténérzékenyek”. De valószínűleg voltak, csak nem tudták, miért ül a pottyantóson a dédi olyan sokat, másrészt úgy gondolom, sok köze van az érzékenységek kialakulásában a feldolgozott élelmiszereknek, amik az ő korukban nem voltak. Valakinek egy strapabíróbb szervezet jutott, valakinek meg kevésbé (és ők voltak azok, akik pár generációval korábban lehet, hogy ak

Ezeket zabálni fogod! – vicces kajás képek #2

Együnk a fejfájás ellen

Ha fejfájás a téma, akkor tudnék mesélni. Úgy emlékszem, gyerekkorom óta fejfájós vagyok, aztán egyre sűrűbben fájt, heti kétszer legalább, aztán most ott tartok, hogy talán ritkábban, viszont akkor aztán vannak migrénbe hajló, gyógyszerekre el nem múló, 4 napos maratonok – ezt legalább havonta egyszer produkálom, persze vannak mellette „normál” fejfájások is. Vizsgálatokon és ilyen-olyan (sokféle) kezeléseken túlvagyok. Elvileg minden oké, de azért fáj. Amit még nem próbáltam, de nem azt hiszem, érdemes lenne, hogy tudatos étrenddel jó eséllyel csökkenthető a fejfájás kialakulása vagy legalább a gyakorisága. Inkább ennek az ellentétét csináltam, vagyis nem ettem bizonyos ételeket, pl. glutént. De vannak olyan élelmiszerek, amelyek segíthetnek a fejfájósóknak. Most ezeket szedtem össze és igyekszem beépíteni őket minél jobban az étrendembe.Spenót és más leveles zöldségek A spenót riboflavinban (B2-vitaminban) igen gazdag, ez ped

Így huncutkodik Kasszás Erzsi!

Egy szegedi üzletben találták az alábbi táblát, melyet részben a külföldi vásárlóknak szántak. Ez aztán same is po-ruszki! Aki ismeri a cirill betűket, csak kezdje el olvasni…

Magyar nyertese van a torta-Oscarnak!

A Cake Masters Awards a tortadíszítők nemzetközi versenye, a díjakat 18 kategóriában osztják ki. A Royal Icing kategóriát magyar cukrász nyerte, Vargáné Orbán Anikó. A royal icing cukormázas díszítést jelent, kb. olyasmi, mint ami a mézeskalácsokon is van, csak Anikóé „egy kicsit” bonyolultabb. A blogján azt írja, hogy a torta elkészítése az ötleteléstől a megvalósításig kb. két hétig tartott. A palota ötlete a férjétől származott. Sok valós és képzeletbeli kastély képét végignézte, mire a sok-sok részletből egy egyedi forma állt össze a keze alatt. Előtte még ő sem készített ekkora tortát, ehhez más igazi mérnöki ismeretek is szükségesek voltak, hogy minden passzoljon. A kevés idő miatt nem is volt lehetőség minden részlet előre kigondolására, de az eddigi rutinja alapján Anikónak ez már ösztönösen ment. Külön meg kellett tervezni, hogy milyen formában lesz szállítható, mert a torta tekintélyes méretekkel rendelkezik, 1

Ilyen volt Magyarország első plázája, a Corvin Nagyáruház

Furcsa nevű cuccok a bioboltból

Sorra nyílnak a bioboltok, de a „normál” élelmiszerüzletek is egyre több reformélelmiszert forgalmaznak. Halljuk a furcsa neveket, de nem feltétlenül tudjuk, hogy „mi fán terem” (főleg, ha néha még ez is kérdés, hogy a tarhonya milyen növény…). Legtöbbjükkel én is úgy vagyok, hogy tudom, hogy olyan izé, meg hogy jó, de nem árt tisztába jönni azzal, hogy milyen „izé” és miért is mire is jók. Na, lássuk!maca A maca segít szabályozni a hormonrendszert, erősítheti a nemi vágyat, javíthatja a férfiak nemzőképességét, segíthet a fájdalmas és szabálytalan menstruáció esetén, illetve a menopauza kellemetlen tüneteinek enyhítésében. Erősítheti az immunrendszert, fokozza az életerőt, és fiatalító hatása van. Támogathatja az izomtömeg, valamint a fizikai és szellemi teljesítőképesség növekedését. Kedvezően hathat az akné és a csontritkulás gyógyításánál. Por formájában kapható, melyet általában turmixba szoktak keverni. A p

Világháborús bombához riasztották a német rendőrséget, de csak egy óriáscukkini volt

Második világháborús bombához riasztotta a rendőrséget egy idős dél-németországi férfi, de a félelmetes tárgyról kiderült, hogy csak egy szokatlanul nagyra nőtt cukkini – adta hírül az MTI. Valószínűleg nem ártana szemüveget cserélnie a bácsinak, ha már riasztották miatta az ottani TEK-et Még jó, hogy gránátalma nem volt mellette… A baden-württembergi Bretten városkában csütörtökön történt bizarr esetről pénteken számolt be a legközelebbi nagyváros, Karlsruhe rendőrsége. Eszerint a 81 éves bretteni férfi azzal hívta ki a rendőrséget, hogy világháborús bombát talált a kertjében. A helyszínre siető rendőrök azonban nagy megkönnyebbülésre azt állapították meg, hogy a bomba nem egyéb, mint egy sötét színű, 40 centiméter hosszú, ötkilós cukkini, amely azonban a közlemény szerint “valóban úgy nézett ki, mint egy bomba”. A rendőrök szerint a túlméretezett zöldséget valaki a sövényen át dobhatta a férfi kertjébe. A n