Mille feuille

Évek óta sütöm, úgy hogy már megérdemelt egy normális képet magáról :)Szerintem nagyon villantós süti, ráadásul szinte alig van vele munka.Az eredeti receptet Mautner Zsófi könyvében találtam.Hozzávalók:1 csomag leveles tészta( 270 g )1 ek porcukorKrém:2 dl tej26 g étkezési keményítő2 tojássárgája65 g porcukor1 vanília rúd kikapart magjakéshegynyi vaníliapaszta csipet só250 g mascarponeElőször a krémet készítjük el: A tejet a vanília rúd kikapart magjával feltesszük melegedni, de ne forrjon.Közben a tojássárgákat kikeverjük a cukorral, a keményítővel, a csipet sóval.A tejet óvatosan hozzáöntjük a tojássárgás masszához közben azt állandóan kevergetjük, végül az egészet visszaöntjük a lábosba és addig főzzük míg besűrűsödik.Tetejére rakunk egy fóliát hogy ne bőrösödjön és kihűtjük.A mascarponét kivesszük a hűtőből, mert csak akkor lehet szépen keverni ha szobahőmérsékletű.Ha kihűlt a krém, összekeverjük a

Sajtos rúd

Mautner Zsófi azt írta hogy a világ legjobb sajtos rúdja.... és Mautner Zsófi receptjében újfent nem is csalódtam.... :)Kb 22-25 centis rudakat csináltam, amik nagyon jól néznek így ki egy pohárba beleállítva.Viszont... muszáj duplázni az adagot... vagy triplázni mert a szimpla adag nem sok... az pont arra elég hogy egyedül megeszegessem.. :)Eredeti recept: ittHozzávalók:100 g liszt60 g vaj80 g reszelt sajt( én cheddart használtam )nagy csipet só2 ek tejszín( nekem elég volt 1 ek is )pirospaprikaköménymákA hozzávalókat összegyúrjuk.Téglalappá nyújtjuk, majd kb 0,5 centi széles és min 20 cm-es hosszú rudakat szeletelünk.Sütőpapírral bélelt tepsire tesszük, tetejüket megszórjuk tetszés szerint pirospaprikával / köménnyel / egész mákkal stb stb.180 fokra előmelegített sütőben, kb 15 perc alatt készre sütjük őket.

Retro gyümölcstorta

Gyerekkori születésnapjaim elmaradhatatlan tortája, mindig ilyet kaptam és fasírt sünit... :)Mai napig imádom, és előszeretettel gyártom is a szintén rajongóknak :)Hozzávalók:Tészta:4 db tojás 5 ek cukor6 ek liszt2 ek víz100 ml olaj1 csomag sütőpor1 csipet sóKrém:500 ml tej4 ek cukor1 csomag vaníliás pudingporTortazseléGyümölcsA sütőt előmelegítjük 180 fokra.Az egész tojásokat elkeverjük a cukorral, a vízzel, az olajjal, egy csipet sóval.Hozzáadjuk a lisztet és a sütőport, majd csomómentesre keverjük.Egy gyümölcstorta formát nagyon alaposan kivajazunk, kilisztezünk, beleöntjük a masszát és 180 fokon kb 15-20 perc alatt megsütjük.Hagyjuk teljesen kihűlni, majd fordítsuk ki a formából.Elkészítjük a pudingot, majd a torta mélyedésébe öntjük.A puding tetejét kirakjuk gyümölccsel majd rácsorgatjuk a tortazselét, amit a zselé tasakján található utasítások alapján készítettünk el.A tortát hűtőbe tesszük 1-2 órára, vagy akár egy é

Gőzgombóc

Most vettem észre hogy lemaradt a gőzgombóc recept.... gyorsan pótolom hiszen tuti lesz még hideg :)És hogy mire lesz szükségünk az elkészítéséhez azt Havas Dóra mutatja a videóban: itt.Hozzávalók:4-5 db gombóchoz250 g liszt1 tojássárgája175 ml langyos tej30 g cukorcsipet só15 g élesztőszilvalekvárolvasztott vaj a kenéshezcukrozott mákVanília sodó:500 ml tej2 tojássárgája50 g cukor1 ek liszt1 csomag vaníliás cukor10 g vajA tejet meglangyosítjuk.A tészta hozzávalóit egy tálba tesszük, ráöntjük a langyos tejet, kidagasztjuk, és meleg helyen kb 1 órát pihentetjük.Lisztezett deszkán kicsit átgyúrjuk, majd 4-5 fele vágjuk, ezeket gombóccá formáljuk, a gombócokat kinyújtjuk, közepükbe szilvalekvárt teszünk és gombóccá formázzuk megint.15-30 percig pihentetjük még, addig vizet forralunk.A gyöngyöző víz fölé tesszük az eszközünket amin sütjük majd a gombócot, én egy ilyen fröccsenésgátlót használtam.Ráhelyezünk 2 gombócot, megkenj

Csilis csokis sajttorta

Emberem apukájának előrehozott névnapi tortája :)Sajnos reggel fél 8-kor csak erre a képre futotta, de az íze...... imádtuk!!Az eredeti receptnél vannak szebb képek is... itt Hozzávalók:23 cm-es formához300 g csokis keksz150 g vaj500 g mascarpone 140 ml tejföl3 egész tojás2 tojásfehérje160 g cukor180 g étcsokoládé( én chiliset használtam )1,5 ek kakaóporA torta aljához a kekszet ledaráljuk, a vajat megolvasztjuk.A kettőt összekeverjük és egy tortaforma aljára nyomkodjuk.Hűtőbe tesszük a míg elkészítjük a krémet.Az étcsokit felolvasztjuk.A többi hozzávalót simára keverjük.A csokihoz adunk egy kicsit a krémből, addig amíg hasonló állagú mint a krém, majd beleforgatjuk a mascarponés krémbe.A tortaformát betekerjük alufóliába, egy mély tepsibe tesszük, beleöntjük a krémet a tortaformába, a tepsit meg felöntjük vízzel, úgy hogy kb a forma harmadáig érjen.175 fokon kb 45-50 percig sütjük.

Beignet a francia fánk

Valaha volt legjobb fánk recept ami az utamba kerülhetett... teljesen szalagos fánk feeling, viszont dagasztani sem kell... szaggatni sem.... ráadásul szerintem tök cukik ezek a kis négyzetek / téglatestek / kinek hogy sikerül alakzatok...Én fél adagot csináltam... mondjuk mindegy volt.. másnap sütöttem újból :)Az eredeti receptet ITT találtam. Hozzávalók:200 ml tej300 ml kefír40 g élesztő2,5 ek cukor450 g liszt1/2 tk szódabikarbónacsipet sóolaj a sütéshezporcukorA tejet meglangyosítjuk, hozzáadunk fél evőkanál cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt és hagyjuk felfutni.Eközben az összes többi hozzávalót egy tálba tesszük, beleöntjük az élesztős tejet és egy fakanállal összekeverjük.Jó ragacsos tésztát kapunk, kb mint egy nokedli.Meleg helyen 1 órát pihentetjük.A munkafelületet jó alaposan meglisztezzük, mert még mindig nagyon ragacsos a tészta, kiborítjuk, a tetejét is meglisztezzük és átgyúrjuk.Kinyújtjuk és pizzavágóval felvágjuk négyz

Csokoládé mousse

A tökéletes mousse! Habos, légies, könnyű, fenomenális, esküszöm!! :)Az eredeti recept: itt.Tényleg fontos hogy jó minőségű csokoládét vegyünk, és 60-70 %-os legyen..Én az alapreceptet készítettem el, amit lehet fokozni szinte bármivel, pl kávéval, naranccsal, chilivel, különböző fűszerekkel... majdnem bármivel :)Hozzávalók:kb 7-8 db csatos üveghez 200 g étcsokoládé6 tojássárgája7 tojásfehérje 2-3 ek porcukor ( opcionális )1 dl tejszínA csokit vízgőz fölött megolvasztjuk.A tojások sárgáját elkeverjük a tejszínnel és a cukorral, majd hozzácsorgatjuk az olvasztott csokit.A fehérjékből kemény habot verünk és ezt is beleforgatjuk.Poharakba töltjük és minimum egy éjszakára, vagy 24 órára hűtőbe tesszük.

Mákos citromhabos torta

Emberem szülinapi tortája, mert én szeretem őt, ő meg a mák-citrom párost... :)Eredeti recept: ittHozzávalók:18 cm-es formáhozMákos habcsók :2 db tojásfehérjecsipet só75 g + 25 g porcukor25 g étkezési keményítőegész mákTészta: 75 g darált mák90 g liszt70 g cukor75 g vaj2 db tojássárgája100 ml tej0,5 tk szódabikarbónaCitromhabhoz:90 g puha vaj100 g cukor150 ml frissen facsart citromlé4 db tojás3 db lapzselatin200 ml habtejszín Citrommázhoz:4-5 ek a zselatinnal elkevert krémből Először a habcsókot készítjük el, én ezt előző nap tettem:A tojásfehérjéket egy csipet sóval kemény habbá verjük.2-3 részletben adjuk hozzá az átszitált 75 g porcukrot, közben folyamatosan járatjuk a gépi habverőt.Ha a porcukor utolsó részletét is hozzáadtuk akkor még addig verjük amíg egy jó kemény habot nem kapunk, amibe ha késsel belevágunk ottmarad a nyoma.Ha ez kéz akkor kézi habverőre váltunk és apránként hozzáadjuk a szintén átszitált keményít

Kinder country torta

Ünnepek előtt készült még ez a torta, egy kedves ismerősöm kért meg hogy csináljak a párja 30. szülinapjára egy ilyet.Harmadszorra készítettem már, de nem lehet megunni szerintem annyira jól néz ki :)Az eredeti receptet ITT találtam. Egy kis német-magyar szótár és már meg is volt a receptem a kívánt nyelven :)Kicsit növeltem a csokik számát, hiszen abból sosem elég.Hozzávalók:2 db 18 centis formáhozTészta:3 db tojás230 g cukor200 ml olaj100 ml tej125 g natúr joghurt300 g liszt50 g holland kakaópor1 csomag sütőporcsipet sóKrém:12 db Kinder Country csoki500 g mascarpone200 ml habtejszínDekor:150 g étcsoki2 ek olaj4 db Kinder Country csokipuffasztott rizsA tojásokat egy csipet sóval felverjük, közben apránként adagoljuk hozzá a cukrot.Hozzáadjuk az olajat, a tejet, a joghurtot, alaposan elkeverjük majd beletesszük a száraz alapanyagokat.A masszát igazságosan elosztva két, sütőpapírral bélelt tortaformába öntjük és 160 fokra előmelegített sütő

Forró csokis kanalak

Villámgyors gasztroajándék... ráadásul azzal dekoráljuk amivel csak szeretnénk :)A Glazur Shopban rengeteg szórócukor fellelhető hozzá:ITTDe lehet rátenni összetört cukorbot darabokat, liofilizált málnát, mézeskalács fűszert.... szóval sok mindent :)150 ml forró tejben kell elkeverni egy kanalat.Hozzávalók:6-7 db kanál100 g csokoládéén tejcsokit használtamBorzasztóan nehéz elkészíteni!! :)A csokit megolvasztjuk, elosztjuk a kanalakban, megszórjuk tetszés szerint dekorcukorral és hűtőbe tesszük megdermedni.

Forralt bor zselé

A narancslekvárhoz még egy forralt bor zselét is becsomagolok a kis szatyrokba, grillezett sajtokhoz, húsokhoz vagy csak önmagában kalácsra kenve.... na hát igen, szeretem őt is nagyon. :)Hozzávalók:kb 2 db 250 ml-es üveghez és még egy picihez650 ml vörösbor2 db fahéjrúd2 db csillagánizscsipet kardamom2 db szegfűszeg500 g 3:1 befőzőcukorA bort a cukorral és a fűszerekkel feltesszük forrni, forrástól számított még 2 percig főzzük.Kiszedjük belőle a fűszereket és csírátlanított üvegekbe töltjük.

Karácsonyi narancslekvár

Többek közt ezzel a narancslekvárral lepem meg a családot Karácsonyra... ha leszámítjuk a narancs héjazását, akkor bátran állítom hogy gyors ajándék lehet belőle... és milyen finom!!! :)2 kg narancsot vettem, ennek a pucolt mennyisége kb 1600-1650 g, pont ennyire van szükségünk a befőzőcukorhoz.Hozzávalók:kb 4 db 250 ml-es üveghez1650 g narancs( ez már héj nélkül)500 g 3:1-ben befőzőcukor3 db fahéjrúd 2 db csillagánizs6 db szegfűszegA narancsokat megmossuk és meghámozzuk.Én először aprítógépben, majd botmixerrel pürésítettem.Egy nagy lábosba tesszük, hozzáadjuk a befőzőcukrot és a fűszereket.Innentől kezdve a cukor hátoldalán lévő utasításokat követjük:nagy lángon elkezdjük felforralni a lekvárt, majd forrástól számított 3 percig főzzük.Kiszedjük belőle a fűszereket, és csírátlanított üvegekbe töltjük.

Panna cotta karamellás almával

Advent 3. vasárnapjára jöjjön egy recept, amit szerintem már mindenki ismer... nekünk az egyik kedvencünk ez is...ki hitte volna :)Most a panna cottát egy kis almaraguval és mézeskalács darabokkal készítettem.Hozzávalók:250 ml tej250 ml habtejszín55 g cukor1 vaníliarúd kikapart magjai3 db lapzselatin2 db alma kockákra vágva1-2 ek barnacukorA zselatinlapokat hideg vízbe áztatjuk.A tejet a tejszínnel, a cukorral és a vaníliamagokkal feltesszük melegedni.Elég melegnek kell lennie, de forrnia nem szabad.A zselatinlapokat kinyomkodjuk és hozzákeverjük a tejes keverékhez.Poharakba töltjük és 1 éjszakára hűtőbe tesszük.A barna cukrot alacsony lángon megkaramellizáljuk, hozzáadjuk az almát és pár percig pároljuk.A panna cották tetejére rakunk az almás raguból és tálalás előtt meghintjük tört mézeskaláccsal.

Grillázs

Nem tudom miért, de mindig karácsonyra csinálok magamnak egy szerény kis adagot amit szépen egyedül elfogyasztok mert a Férfim nem szereti..... :)Hozzávalók:100 g cukor100 g dió aprítvaA cukrot karamellizáljuk majd hozzáadjuk a dió, elkeverjük vele.Végül az egészet egy vékonyan kiolajozott sütőpapírra terítjük.Hűlés után szeleteljük :)

Kókuszos hókifli

Nagy nagy kedvencünk.Talán érdemes lenne triplázni a mennyiségeket :)Hozzávalók:kb 40 kiflihez150 g liszt50 g kókuszreszelék 50 g porcukorcsipet só100 g vaj1 db tojássárgája1-2 ek vízhempergetéshez:kb 100 g porcukor1 vaníliarúd kikapart magjaiA lisztet elkeverjük a kókuszreszelékkel, a cukorral és a sóval.Belemorzsoljuk a vajat és annyi vizet adunk hozzá hogy egy jól gyúrható tésztát kapjunk ami nem száraz, nem törik.1 órára hűtőbe tesszük.A tésztából diónyi darabokat csípünk, kiflivé formáljuk és sütőpapírral kibélelt tepsire helyezzük őket.Előmelegített sütőben 180 fokon kb 8-10 percig sütjük.Langyosan vaníliás porcukorba forgatjuk.

Rénszarvas cake pop

Pinteresten találtam ezt az ötletet és még november elején ki kellett próbálnom annyira cuki!!Szemeket is raktam az egyikre, de olyan szinten béna lett szegény szarvas hogy inkább csak így hagytam... ilyen minimálban, szemek nélkül :)))A cake pop pálcikákat a GlazurShopból rendeltem, innen.Hozzávalók:kb 8 db szarvashoz8 db nagy pillecukor8 db piros M and M's4 db perec félbevágva8 db nyalókapálca100 g tejcsoki / étcsokiA csokit egy pohárban megolvasztjuk, hogy majd bele tudjuk mártani a pillecukrokat.A pillecukrokba nyomunk 1-1 nyalóka pálcát és megmártjuk a csokiban.Sütőpapírral bélelt tálcára tesszük és hűtőbe rakjuk dermedésig.Amikor a csoki megdermedt, akkor a maradék olvasztott csokit ragasztóként használva, feltesszük rá az orrokat és az agancsokat majd hűtőbe tesszük.

Alkoholmentes karamell likőr

Legjobb barátnőm anyai szerepbe került, ennek örömére csináltam neki egy kis likőrt, ami telitalálatnak bizonyult, mert amíg ott voltam megittunk vagy 4-et :)))Természetesen 2 deci jó minőségű whiskey sem fog rajta azért sokat rontani.... :)Az eredeti receptet innen néztem.Hozzávalók:kb 500 ml-hez100 g cukor200 ml habtejszín250 ml tej100 ml kávé1-2 tk rumaromaA cukrot alacsony lángon karamellizáljuk.Felöntjük a habtejszínnel, ekkor a karamell összeáll és kemény lesz de fel fog oldódni.Főzzük addig amíg a karamell szépen eloldódik, öntsük hozzá a kávét és a tejet.Egyet forraljunk rajta és adjuk hozzá a rumaromát.Kóstoljuk meg, igény szerint tegyünk még hozzá tejet, vagy kávét, vagy rumaromát ne adj isten egy kis whiskeyt... :)

Kandírozott narancshéj

Évek óta ki akartam már próbálni, de mindig visszatartott a 2-3 napig tartó áztatás stb stb... viszont... a paprika tv-n láttam egy sokkal sokkal gyorsabb megoldást... naná hogy kipróbáltam :)Hozzávalók:2 db kezeletlen héjú narancs100 g cukor200 ml vízkb 100 g étcsokiA narancsokat meghámozzuk, héjukat felvágjuk tetsző formára.Vizet forralunk, ha felforrt beledobjuk a héjakat és 4 percig "főzzük", utána jeges vízben leöblítjük.Ezt még egyszer megismételjük.A vizet a cukorral felforraljuk, forrástól számítva 2 percig főzzük, majd beledobjuk a héjakat és 1 óráig alacsony lángon főzzük.Sütőpapírra tesszük a kész héjakat kicsit hűlni, utána olvasztott csokiba forgatjuk és hűtőbe tesszük dermedésig.

Mézeskalácsos golyók

Ismét Szofitól kívántam meg egy golyó receptet... és jaj de ráéreztem.... borzasztóan eteti magát... úgy hogy csináljunk bátran ilyet a télapónak, de csak a felét adjuk oda neki!! :)))Én hófehér candy melts-et használtam bevonásra, de fehércsokival is remekül működik... sőt.. étcsokival is! :)Ismét a GlazurShopból rendelgettem:fehér candy meltsmézis dekorcukorHozzávalók:kb 20 db golyóhoz200 g darált keksz2 tk mézeskalács fűszerkeverék1 narancs levekis tej ha nem állna összekb 100-150 g csokiAz összes hozzávalót összegyúrjuk.A csokit megolvasztjuk.A masszából golyókat formázunk, megmártjuk az olvasztott csokiban és hűtőbe tesszük hogy megdermedjen.

Mézeskalácsos pöfeteg

A kókuszos pöfeteg receptet alakítottam át egy kicsit, elhagytam a kókuszreszeléket és a citromot, viszont került bele mézeskalács fűszerkeverék és pár tk holland kakaópor.Szerintem nagyon jó lett, gyorsan fel is ettük :)))A kakaópor mennyisége sac per kb... annyit rakjunk bele hogy ilyen szép mézeskalács színe legyen a tésztának, el fogja bírni akár az 5 tk kakaóport is ha úgy ítéljük meg hogy kell bele annyi.Rakjuk csak bátran :)Hozzávalók:kb 20-25 db60 g vaj150 g cukor2 db tojás240 g liszt2 tk sütőpor2 tk mézeskalács fűszerkeverék3-5 tk kakaóporporcukorA vajat megolvasztjuk majd elkeverjük a cukorral és a tojásokkal.Hozzáadjuk a sütőporos lisztet, majd a fűszerkeveréket, végül annyi kakaóport hogy mézeskalács színe legyen a tésztának. ( Világosbarna )Elég ragacsos tésztát kapunk.2 órára, vagy egész éjszakára hűtőbe tesszük.A sütőt előmelegítjük 180 fokra.A tésztából kis golyókat formázunk, meghempergetjük őket porcukorban

Tripla csokis sajttorta

Creme brulee pite

Juhúú 1 hónap és karácsony!! Ennek örömére elkezdek pár receptet felrakni, az első rögtön egy szuper pite ami az egyik kedvencem lett... imádtam kopogtatni a tetején a cukrot :))Az eredeti ötlet és a krém receptje innen.Ez a tésztamennyiség elegendő 2 pitére, vagy 1 pitére és hozzá szaggathatunk ki pár dekorációt.Végül ajánlanám ezt a receptet Nórinak, aki az általános iskola óta nem változott semmit, kivéve hogy süt-főz és szereti a blogomat. :) Hozzávalók:Tészta:300 g liszt200 g vaj100 g porcukor1 tk sütőporcsipet só1 tojássárgája1-2 ek tejfölKrém:150 ml tejszín150 ml tej8 tojássárgája100 g cukor1 ek étkezési keményítő1 zacskó vaníliás cukorTetejére:3-4 ek cukor A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, cipót formázunk és a hűtőbe tesszük legalább 1 órára, de bent maradhat egy éjszakát is.A tésztát kinyújtjuk, egy piteformába helyezzük, alját megszurkáljuk, ráteszünk egy sütőpapírt, arra jöhet egy kis nehezék. pl szár

Brownie

Már annyira a karácsonyi receptekre koncentrálok, hogy elfelejtettem feltenni ezt a browniet.... pedig milyen jó is volt :)))A tetejére bármit lehet tenni, én most sós perecet, tört oreo kekszet, tört mini kakaós vaníliás karikát és diót szórtam.Hozzávalók:190 g vaj190 g étcsoki200 g cukor3 db tojás120 g lisztcsipet sóA sütőt előmelegítjük 180 fokra.A vajat és a csokoládét összeolvasztjuk.A tojásokat elkeverjük a cukorral, hozzáadjuk a kihűlt csokis vajat, a sót és a lisztet.Sütőpapírral bélelt kisebb tepsibe simítjuk, megszórjuk tetszés szerint kekszekkel és 180 fokon 15 percig sütjük.Ha teljesen kihűlt, rakjuk 1-2 órára hűtőbe, utána tudjuk tökéletesen szeletelni.

Barackos diós rugelach

Mautner Zsófitól hoztam egy nagyon klassz receptet, kicsit zserbó ízvilág kis kiflikben... nagyon megszerettem őket. Akár a karácsonyi aprósüti repertoárunkba is beilleszthetjük őket. :)Hozzávalók:24 dbTészta:120 g krémsajt120 g vaj3 ek cukorcsipet só150 g lisztTöltelék:50 g barna cukor2 ek sima cukor2 tk fahéj100 g dió durvára vágva6 ek baracklekvárTetejére:1 db tojás2 ek tejkevés fahéjas cukorA szobahőmérsékletű vajat és a szintén szobahőmérsékletű krémsajtot összekeverjük a cukorral, a sóval és a liszttel.Egy elég ragadós tésztát kapunk, amit egy éjszakára hűtőbe teszünk.A töltelékhez összekeverjük a diót a cukrokkal és a fahéjjal.A tésztát megfelezzük, az egyik felét kinyújtjuk egy kb 20 cm átmérőjű körré és megkenjük a lekvár felével, majd megszórjuk a cukros dió felével.12 darabra vágjuk és feltekerjük.A kifliket sütőpapírral bélelt tepsire tesszük, megkenjük a tojás és tej keverékével, megszórjuk fahéjas cuk

Tökök perecből

Hasonlóan könnyű összeállítani ezeket a kis tököket is, mint a többi halloween receptet.Megint a GalzurShopból vásároltam hozzájuk, narancssárga csokit innen, világoszöld fondant masszát pedig innen.Hozzávalók:sós perecekkb 50 g narancssárga candy melts( a perecek számától függően ez lehet több is )1 ek olajvilágoszöld fondantA csokit az olajjal megolvasztjuk.Megmártjuk benne a pereceket és egy sütőpapírral bélelt tálcára tesszük.A fondantból lecsípünk egy kicsit és ráillesztjük a tök tetejére.Mehetnek is be a hűtőbe dermedésig.