Dávid 2 éves

Ma két éves kisebbik fiúnk. Mostantól Dávidnak is jár évente egyszer marcipános torta :) A markoló kedvenc no meg a béka és a csiga, úgyhogy ezek kerültek rá.A tortáról személyes kedvencem az útépítés tábla. Este derült ki, hogy nem vettünk ételfestékes fekete tollat, de szerintem szuperül megoldotta, nekem nagyon nagyon tetszik! Teljesen más volt nyári melegben dolgozni a marcipánnal. Jól le kellett hűteni a lakást, úgyhogy egy rövid időre el is menekültünk innen a két a gyerekkel :) A torta egyébként joghurtos málnahabbal töltött piskóta.Aki régebb óta olvas, az már biztosan tudja, hogy Kristóf második szülinapja óta készít Andris marcipán bevonatú tortákat. A torta belseje az én dolgom, a művészi rész férjemé :)Itt vannak a korábbi évek tortái. Szerintem fantasztikusak!Ezek Kristófnak készültek:2 évesen Bogyó és Babóca3 évesen helikopteres Honvéd kórház torta készült (napi szinten a mentőhelikopter leszállásokat, felszáll

Muhammara sült karfiollal, gombával és cukkinivel

A muhammara szír paprikakrém dióval. Ez itt az én verzióm sült karfiollal, barna csiperkével, cukkinivel és sok friss petrezselyemmel. A legfinomabb házi pitával / lepénykenyérrel. Túl meleg volt, úgyhogy csak a sült karfiollal és 1-2 tönköly crackerrel ettük.Hozzávalók (4 adaghoz):Muhammara:5 kápia1 paradicsom100 g dió2 ek. balzsamecet1/2 tk. cukor1 tk. fűszerpaprika3 ek. zsemlemorzsa (40 g)1 csapott tk. só, vagy ízlés szerint3 ek. olívaolaj, plusz rá még tálaláskorSült karfiol:1 karfiol2 cukkini500 g barna csiperkesóolívaolaj1 csokor petrezselyemA szír paprikakrémhez 200 fokos előmelegített sütőben a paprikákat megsütöm (nagyjából 25 perc alatt), kicsit hagyom hűlni majd meghámozom, a magokat eltávolítom és szűrőbe teszem. A paradicsomot forró vízbe teszem egy rövid időre, hogy könnyen meg tudjam hámozni. A diót száraz serpenyőben pirítom. Aprítógépbe teszem a leszűrt sült paprikát, lehámozott paradicsomot, a diót, balzsamecetet, fűszer

Zöldségekkel, quinoaval és rizzsel töltött kápia ropogós kesudió morzsával

A hosszú nevéhez képest igen egyszerű fogásról van szó. Magában is nagyon finom, de kínálhatunk mellé extra sült zöldségeket vagy valamilyen húst is. A kesudió morzsa parmezánnal készül, anélkül vegán az étel.Hozzávalók (2-4 adaghoz):4 kápia (ritkán jutok hozzá ilyen színeshez, úgyhogy a piros tökéletesen megfelel)Töltelékhez:50 g quinoa (színest választottam most)50 g basmati rizs2 mini padlizsán (vagy egy kisebb padlizsán fele)4 mini cukkini (vagy 1 közepes méretű)2 kisebb lilahagyma3 gerezd fokhagyma4 ek. olívaolaj1/2 édeskömény (szára nélkül)1/2 tk. só1 púpozott ek. aprított friss petrezselyem (kisebb csokor)Morzsa:100 g kesudió60 g parmezánA töltelékhez a quinoat és rizst dupla mennyiségű sós vízben megfőzöm. Quinoa nálam 30 perc alatt készült el, a rizs 7 perc alatt. Ha maradna rajta felesleges folyadék, akkor érdemes leszűrni.Egy lábosban a felkarikázott lilahagymát, az apróra vágott édesköményt az olívaolajon kissé átsütö

Torta Ana és Csaba esküvőjére

Pizza cukkinivirággal és szardíniával

Szombaton gyönyörű cukkinivirágokat vettem a Lehel csarnokban a Színek kertjénél (32-es stand). Nem volt kérdés, hogy reprodukálni próbálom a tavasszal Rómában kóstolt cukkinivirágos-szardíniás pizzát. Mindenkinek nagyon ízlett, olyan lett mint amilyenre vágytam.A pizza tésztájába került zabpehelyliszt és teljes kiőrlésű tönkölyliszt is. Nagyon könnyed, szélén ropogós tészta lett. A pizza alapja a szokásos paradicsomos helyett fokhagymás-olívaolajas lett oreganoval és petrezselyemmel.Hozzávalók (2 nagyobb pizzához - kb. 28-30 cm átmérőjű):Tészta:200 g tönköly finomliszt70 g zabpehelyliszt80 g teljes kiőrlésű tönkölyliszt1 csapott tk. só3 ek. olívaolaj1 zacskó élesztő2.5-2.7 dl langyos víz (lisztektől függ a mennyiség)+finomliszt a nyújtáshozPizzaalap:7-8 ek. olívaolaj3 gerezd fokhagyma apróra vágva1 tk. oregano2 ek. petrezselyemFeltét:140 g szardínia (leszűrt olajos konzerv)400 g reszelt mozzarella10-12 cukkinivirág4-5 mini cukkiniaprít

Sárga görögdinnye

Nincs recept, csak gyönyörű sárga görögdinnye, ami ráadásul mézédes.

Petrezselyempesztó

A klasszikus után nekem a petrezselymes verzió a kedvencem. Dióval készül, parmezánnal és fokhagymával. Készítettem már pecorino romano sajttal is, azzal is nagyon finom.Hozzávalók (kb. 2 dl. lesz belőle):1 nagy csokor petrezselyem megmosva és megszárítva szárak nélkül 60 g50 g pirított dió20 g parmezán120 ml olívaolaj1 gerezd fokhagymasóA diót száraz serpenyőben pirítom, ha kihűl a petrezselyemmel az aprítógépbe teszem és pulzálva aprítom. Megy bele a fokhagyma, sajt és adagonként az olaj. Végül picit sózom. Hűtőben több napot eláll. Tökéletes kenyérre, húsok vagy sült zöldségek mellé, illetve nagy kedvencem tésztával cukkinisen.

Taco sült zöldségekkel, avokádóval és salsa szósszal

Mondanám, hogy ez is a gyors vacsorák egyike. De ez csak akkor igaz, ha előkészítünk mindent, illetve a szószt akár előző napon is el lehet készíteni. A ropogós tacoba került zöldcitromos avokádókrém, sült zöldségek (például ezek a gyönyörű színes répák), fűszeres sült pulykamell (vega verzió enélkül), salsa sósz, reszelt cheddar sajt és friss saláta.Hozzávalók (12 darabhoz, 4 adag):1 doboz taco ( 12 darab ropogós)Salsa szósz:1 nagy kaliforniai paprika12 koktélparadicsom2 gerezd fokhagyma6-7 szál petrezselyemzöld1 ek olívaolajsóAvokádókrém:2-3 avokádó (ha kisebb 3 is kell) + 1/2 zöldcitrom leve és sóSült zöldségek:2 édesburgonya1 csokor (5 darab répa)1 kukorica1 padlizsán1 kisebb cukkini5 gerezd fokhagymasó, olívaolaj500 g pulykamellfilé kockázva + 1/2 zacskó Fűszerész pulykasült keveréke (ennek hiányában cajun, zöldfűszerek pirospaprika)100-150 g reszelt cheddar sajtFriss aprított petrezselyem és vegyes saláta a tálaláshozA sals

Norvég torta, World's best cake

Mit eszik a vega gyerek?

Nemrég jelent meg Nagy Zita, azaz Zizikalandjai új szakácskönyve. A könyv nem csak gyerekeknek szól. A receptekkel Zita végig kíséri kisfiai táplálását, azaz Ádi és Ákos mit esznek szívesen.A könyv témák szerint van felosztva és több mint 60 receptet tartalmaz. Az összetevők csak növényi eredetűek (tehát nincs benne tojás, tejtermék és méz sem). Minimális édesítést használ Zita, így bátran javasolható azoknak is, akik erre figyelnek. Az allergének is pontosan fel vannak tüntetve minden egyes receptnél. Alapvetően az egészséges életmódot követőknek javasolt, hiszen mi felnőttek is bőven találunk benne olyat, amit szívesen megennénk.Alig várom, hogy a töltött paprikát és a kukorica krémlevest elkészítsem!A könyv a BOOOK kiadónál jelent meg és ITT rendelhető meg online.Zita, sok szeretettel gratulálok!

Fokhagymás leveles kel cukkinivel és petrezselyemmel

Ez is a gyors nyári ebédeim egyike. Vacsorára is tökéletes. A piacon rengeteg a friss zöldség, abból pillanatok alatt finomat lehet főzni minimális fűszerezéssel.Hozzávalók (1-2 adaghoz):2 kis cukkini (sárga, zöld vegyesen)1 csokor leveles kel3 gerezd fokhagymasóolívaolaj3-4 szál petrezselyemA megtisztított és megszárított fodros kelt csíkokra vágom, a cukkinit karikázom. A petrezselymet és fokhagymát is apróra vágom.Egy lábosba löttyintek egy kevés olívaolajat, beleteszem a leveles kelt és a cukkinit. 2-3 percet sütöm, míg a levelek kissé összeesnek. Hozzáadom a fokhagymát és további 2-3 percet sütöm. Végül elzárom a tüzet és belekavarom az aprított petrezselyemzöldet. Friss kenyérrel tálalom. Akár vendégváróként kenyérre is tehető.

Zabkása mindenféle jóval

Egyszerű zabkása mindenféle finomsággal. A legjobb kezdése ez a napnak. Bár már nagyon meleg van én még mindig szeretem a meleg reggeliket. Ezt a zabkását nem kell sokáig főzni. A zab a tejjel pedig éjszaka dolgozik a hűtőben. Nekünk leginkább rizstejjel ízlik, ahhoz egyáltalán nem kell édesítő (méz, juharszirup, cukor kinek mi)Hozzávalók (4 adaghoz):3 bögre apró szemű zabpehely (kisebb 2.5 dl-es bögrével számolok, zabpehelyből kb. 180 g)5 bögre rizstej1 ek mandulavajgyümölcsök, virágpor, chia mag és mandula tálaláshozA zabpelyhet egy fedeles üvegtálba teszem, felöntöm rizstejjel (cukormentest választok). Ha nincs kedvünk mérni, akkor nagyjából annyival, hogy alaposan ellepje). Éjszakára hűtőbe teszem. Reggel tálalás előtt egy lábosban vagy mikróban éppen csak felforralom. Ha szükséges adok még hozzá tejet (mi hígabban szeretjük). Hozzákeverem a mandulavajat (ez elhagyható). Tálakba szedem, majd megszórom friss gyümölccsel, chia maggal,

Pak choi újhagymával friss kenyéren

A nagy melegben minimális ételt kíván az ember. Nálam ebédre készült ez a sült pak choi újhagymával. Friss kenyéren tálaltam.A pak choi már nem számít különlegességnek, ugyanis több üzletben könnyen elérhető a zöldséges pultokon (csak, hogy egy példát mondjak: lidl)Előételnek, vendégvárónak is tökéletes.Hozzávalók 2 főre:1 pak csoi3 szál újhagyma (zöldjéből csak egy keveset használtam)olívaolajsófriss kenyérA megmosott pak choit és újhagymát vékonyabb szeletekre vágom. Egy nagy serpenyőbe teszem, meglocsolom olívaolajjal, sózom, majd közepes lángon nagyjából 5 perc alatt megsütöm. Friss kenyérrel tálalom. Mehet rá füstölt őrölt paprika, cayenne bors is, de magában is nagyon finom.

Répatorta vaníliakrémmel, sós karamellel és erdei gyümölcsökkel

Nem nagy újítás ez a korábbi répatortához képest, csak került bele erdei gyümölcs.A fenti linken leírt recept alapján készült a 2 répatortalap, 2 kakaós piskóta, közé a sós karamell és a megszokott mascarponés vaníliakrém.A ráadás a 400 g erdei gyümölcs (akkor még fagyasztott volt, de lassan jön a friss), amit 4 ek. cukorral összefőztem nagyjából 5 perc alatt. Minden tortalapra került sós karamell, a párolt gyümölcsből egy jó adag (levéből minimális került rá), illetve a vaníliakrém. Arra figyeltem, hogy a gyümölcsök a torta legszélére ne kerüljenek, hogy egységes fehér maradjon a borítás. A legfelső tortalapra értelemszerűen csak vaníliakrém került, abból is kevés, hogy inkább félpucér tortára hajazzon.

Kristóf kedvenc reggelije

Ha Kristófot megkérdezzük mit enne reggelire, akkor biztos almás müzli a válasz. Évek óta ez a kedvenc reggelije. Olyannyira, hogy például legutóbb a római nyaralásunkra képes voltam elvinni egy apró reszelőt, hogy ott se maradjon almás müzli nélkül :)Bevallom én is nagyon szeretem, sokszor gyorsan két almát reszelek, hogy nekem is maradjon belőle. Jó szaftos, édes almákat érdemes apróra reszelni (nálunk az idared vált be). És akkor nincs más hátra, mint megszórni kukoricapehellyel, puffasztott mézes tönköllyel, hántolt kendermaggal, pattogatott amaránttal, zabpehellyel, puffasztott rizzsel vagy mikor mi van itthon. Néhanapján kerül rá csokis müzli, mazsola vagy mandula is. Jó étvágyat hozzá! :)

Világbéke csokis keksz

Nagyon frappáns nevet talált ki Dorie ennek az egyszerűen fenomenális csokis keksznek, amit ráadásul nagyon egyszerű elkészíteni. World Peace Cookie. Hát ez az!Lentebb az én verziómat találjátok. Lehet ezt még tovább fokozni egy kis olvasztott csokival, vagy összeragasztani nutellával, vagy akár sütés előtt megszórni M&Ms cukorkával.Különlegessége még az, hogy tojásmentes.Hozzávalók (kb. 32 darabhoz):160 g puha vaj180 g világos nádcukor (vagy kristálycukor)170 g tönköly finomliszt2 ek. holland kakaópor (20-22%-os), 30 g1/2 tk. szódabikarbóna2 csipet só140 g süthető csokicsepp (étcsokoládé)Minden alapanyagot érdemes előre kimérni. A sütőt előmelegítem 165 fokra (légkeveréses).A puha vajat a cukorral habosra keverem robotgép segítségével. Ez a folyamat akár 5 percet is igénybe vehet. Fontos, hogy a cukorszemcsék olvadjanak. Ha lusták vagyunk, akkor fele cukrot kissé megdarálva, máris gyorsabban habosodik a vaj :) Hozzáadom a lisztet, kakakót, s

Habos pite citromkrémmel

Egy klasszikus citromos habos pite (lemon meringue pie). A citromkrém (lemon curd) inkább citrompuding. Kellemesen savanykás, habos édesség ez. Egyszerűen elkészíthető, kissé időigényes a puding főzése miatt. Következőre talán kisebb formában sütném, hogy magasabb legyen.Hozzávalók (12 szelethez - 32 cm-es piteformába - kisebb formában magasabb lesz):A tésztához:200 g tönköly finomliszt150 g vaj/margarin2 ek. (nád) porcukor1-2 ek. hideg vízCitrompuding:300 g nádcukor100 g kukoricakeményítő5 tojássárgája (M-es)4 citrom leve (120 ml)4 kezeletlen citrom reszelt héja450 ml hideg víz60 g vaj/margarinTojáshab:5 tojásfehérje (M-es)250 g nádcukor1 tk. vaníliakivonatA pitetésztához a hideg vajat és a lisztet összemorzsolom. Alaposan eldolgozom, hozzáadom a porcukrot és a vizet. Gombócot formálok. Hűtőbe teszem 10-20 percre.Elkészítem a cutrompudingot. A tojássárgákat egy kevés vízzel elkeverem. Egy másik tálkában a kukoricakeményítőt keverem csomóment

Rizs és quinoa mángolddal

A gyors ebédek egyike. Kifejezettem szeretem a basmati rizs és quinoa keverékét különféle zöldségekkel. Van, hogy nem is eszem húst mellé.Hozzávalók (3-4 adaghoz):60 g quinoa120 g basmati rizs5 gerezd fokhagyma2-3 újhagyma (a szárát is felhasználom)150 g (mini) mángold / egy nagyobb doboznyiegy kevés olívaolaj és sóA quinoat és a rizst külön főzöm meg dupla mennyiségű vízben. A quinoa kb 25 perc alatt készül el, a basmati rizsnek elég volt 7 perc (változó milyen márkát veszek, van, hogy 10-12 perc is szükséges). Ha megfőttek alaposan átmosom őket és leszűröm.Olívaolajon a felkarikázott hagymát és fokhagymát 1 percig sütöm, majd hozzáadom a megtisztított és megszárított mángoldot. Csak addig sütöm, míg a mángold össze nem esik. Hozzákeverem a magokat, sózom és máris lehet tálalni.A pulykaszelet ezúttal Fűszerész Sültcsirke fűszerkeverékkel készült, de finom a pulykasült fűszerkeverékük is.

Kellemes ünnepet!

Fűszeres csirkecombfilé karamellizált édesköménnyel, sült édesburgonyával és salátával

Jó hosszú címe van az ételnek. Ahhoz képest egyszerű elkészíteni, gyors vacsorának is tudom ajánlani. A húshoz elengedhetetlen a sok zöldfűszer a petrezselyem, snidling és ha van akkor metélőfokhagyma (ennek hiányában fokhagymával is el lehet készíteni). A sült édesköményt és édesburgonyát se felejtsétek el mellé tálalni. Úgy kerek az egész.Hozzávalók (3-4 adaghoz):Hús:500 g csirkecombfilé (6-8 darab)1 csokor petrezselyem1 csokor snidling1 csokor metélőfokhagyma2 ek. dijoni mustár (enyhén csípős)1 tk. őrölt pirospaprika3-4 ek. olívaolajsóÉdeskömény és édesburgonya:2 édeskömény2 édesburgonyaolívaolajsóegy kevés őrölt római köményTálaláshoz friss vegyes salátaA zöldfűszereket apróra vágom és összekeverem az olívaolajjal és mustárral. A combfiléket sózom, rászórom a paprikát. Minden combfilébe kerül 1 teáskanálnyi zöldfűszer keverék. Göngyölöm, majd hőálló tálba / jénaiba teszem. A maradék mustáros-olívás fűszer

Snidlinges tojáskrém

Végre a piacon megjelentek a friss zöldek: van metélőhagyma és saláták minden mennyiségben. Ha húsvét, akkor tojás vagy répa. Ezúttal egy tojáskrém, ami előételnek vagy vacsorára tökéletes.Ha répa, akkor EZT a répatortát érdemes megsütni.Hozzávalók (2-4 adaghoz, attól függően, hogy előételnek vagy vacsorára szánjuk):3 főtt tojás apróra reszelve1 csokor apróra vágott snidling1.5 ek. dijoni mustár (enyhén csípős)2 ek. tejfölsóA reszelt tojást összekeverem a mustárral, a tejföllel és a metélőhagymával, majd sózom. Mártogatósként grissinivel lehet tálalni, vagy friss kenyérrel. Vendégváróként előre elkészíthető. Hűtőben 1-2 napot eláll. Jól passzol mellé a friss saláta és retek.

Túró rudi torta puha vajas piskótával

Március elején készült Andris szülinapjára egy túró rudi torta. Kristóffal sütöttük a vajas kakaós piskótát és ő készítette a marcipán dekorációt. Hozzávalók (20 cm-es tortához, 10-12 szelethez):Kakaós tortalap receptje ITT. A leírt recept szerint két 18 cm-es formában készül a tortalap. Ha kihűlnek ketté vágom, úgy hogy a púpos tetejét nem használom fel. A túró rudi tortához 4 darab 2-3 cm vastag tortalapra lesz szükség.Töltelék:750 g túró (érdemes krémesebbet választani)200 g zsírós tejföl140 g porcukor1 nagy kezeletlen citromnak a reszelt héja2 vaníliarúd kikapart magjai2 zselatin fix300 ml tejszín kemény habbá verveCsoki nálunk csak a tetejére került, de ha van otthon, akkor a tortalapokra is lehet csurgatni belőle (100 g étcsoki+50 ml tejszínt használtam)100-200 g marcipán dekorációhozA tortalapokat akár előző napon is meg lehet sütni, a fentebb linkelt recept szerint. Négy tortalapra lesz szükségünk.A krémhez a túrót a tejf

Fodros kel cukkinivel, sült édesburgonyával és grillsajttal

Ahogy már hetedik éve írom a blogot azt veszem észre, hogy a torták, desszertek mindig nagyon népszerűek. A mindennapi gyors ebédek, vacsorák kevésbé keltik fel az érdeklődést. Pedig biztos vagyok benne, hogy minden tortakedvelő előbb valami sós finomságot eszik, hogy élvezhesse a desszertet :) Legalábbis mi így teszünk. Fontos nekünk a minőségi étel.A fodros kel különlegesebb összetevőnek számít. Korábban csak a Csörsz utcai biopiacon találtam, de megtudtam, hogy bizony a tesco is árulja. Szóval érdemes figyelni, gyönyörű mosott leveles kelt találtam (zacskóban árulják, akárcsak a salátákat).Hozzávalók (2-4 főre):1 vöröshagyma3 gerezd fokhagyma5 ek. olívaolaj10-12 zsályalevél1 répa1 cukkini150 g leveles kel (egy csokor)só2 édesburgonya1-2 csipet sókevés olívaolaj1 csomag halloumi grillezni való sajttökmag és retekcsíra tálaláshozA megtisztított hagymát és fokhagymát aprítóban darálom majd egy nagyobb lábosba teszem az olajjal együtt

Vegetáriánus muszaka lencsével és édesburgonyával

Szeretjük a rakott ételeket, melyeket előre el lehet készíteni és másnap (akár irodában is) igazán finomak. Hús helyett lencsével, krumpli helyett édesburgonyával. A tetején jó sok besamel és reszelt sajt. Tálaláshoz csíra, esetleg tejföl.Hozzávalók (4-6 adaghoz):3 kisebb (2 nagyobb) padlizsán vékonyabb karikákra vágva2 közepes édesburgonya meghámozva és vékony karikákra vágvaolívaolajTöltelék:250 g zöld vagy puy lencse (klasszikus lencsét áztatni kell, ezeket nem)1 vöröshagyma apróra kockázva2 gerezd fokhagyma aprítva4 ek olívaolaj400 g paradicsom (1 darabolt natúr paradicsom konzerv)1 tk sócsipetnyi őrölt fahéj1 tk oregano700 ml víz (vagy egy kicsit több)Besamel:3 ek olívaolaj4 ek tönköly finomliszt600 ml zsíros tej (ha vegán, akkor növényi tej)1/4 tk. sócsipetnyi őrölt szerecsendióTetejére kb 150 g reszelt sajt (gouda, mozzarella vagy trappista)Tálaláshoz 1 marék csíra (póréhagyma, retek vagy bármilyen vegyesen, esetleg tejfölA tölte

Vaníliakrémes torta sós karamellel és francia drazséval

Apósom szülinapjára készült a torta. A kakaós vajas piskóta ezúttal világos rozsliszttel és teljes kiőrlésű tönkölyliszttel készült. Féltem tőle, hogy száraz lesz, de meglepően puha, szaftos piskóta készült a reform lisztekkel. Minden tortalapra csurgattam sós karamellt, került rá a könnyed mascarpones vaníliakrémből és szórtam rá aprított francia drazsét. Kívül nem a krém fogyott el, hanem semi naked-nek, azaz félpucérnak terveztem :)Hozzávalók (18 cm-es tortához, 10-12 szelet):Tortalap:100 g átszitált (tönköly) finomliszt30 g átszitált világos rozsliszt40 g átszitált teljes kiőrlésű tönkölyliszt2 ek. kukoricakeményítő1 csapott tk. (foszfátmentes) sütőpor1/4 tk. szódabikarbóna75 g kakaó (20-22%)1 csipet só150 g vaj370 g nádcukor4 tojás110 ml tej100 ml joghurt (nem túl zsíros, nálam 3.5%-os)Vaníliakrém:250 g mascarpone200 ml habtejszín2 csapott ek. (nád) porcukor1 vanília kikapart magjaiSós karamell:120 g cukor200 ml tejszín 2 za