Vaníliakrémes torta sós karamellel és francia drazséval

Apósom szülinapjára készült a torta. A kakaós vajas piskóta ezúttal világos rozsliszttel és teljes kiőrlésű tönkölyliszttel készült. Féltem tőle, hogy száraz lesz, de meglepően puha, szaftos piskóta készült a reform lisztekkel. Minden tortalapra csurgattam sós karamellt, került rá a könnyed mascarpones vaníliakrémből és szórtam rá aprított francia drazsét. Kívül nem a krém fogyott el, hanem semi naked-nek, azaz félpucérnak terveztem :)Hozzávalók (18 cm-es tortához, 10-12 szelet):Tortalap:100 g átszitált (tönköly) finomliszt30 g átszitált világos rozsliszt40 g átszitált teljes kiőrlésű tönkölyliszt2

Vegetáriánus muszaka lencsével és édesburgonyával

Szeretjük a rakott ételeket, melyeket előre el lehet készíteni és másnap (akár irodában is) igazán finomak. Hús helyett lencsével, krumpli helyett édesburgonyával. A tetején jó sok besamel és reszelt sajt. Tálaláshoz csíra, esetleg tejföl.Hozzávalók (4-6 adaghoz):3 kisebb (2 nagyobb) padlizsán vékonyabb karikákra vágva2 közepes édesburgonya meghámozva és vékony karikákra vágvaolívaolajTöltelék:250 g zöld vagy puy lencse (klasszikus lencsét áztatni kell, ezeket nem)1 vöröshagyma apróra kockázva2 gerezd fokhagyma aprítva4 ek olívaolaj400 g paradicsom (1 darabolt natúr paradicsom konzerv)1 tk sócsipetnyi őrölt fahéj1 tk oregano700 ml víz (vagy

Csokitorták

Kristóf szülinapjára több torta is készült. Konkrétan 5. Ez a két csokitorta picit különbözik csak, ezért úgy döntöttem egy posztban elférnek. A töltelék és borítás egyforma, csak a tortalapok különböznek.A magasabb torta az ovis ünneplésre készült: 4 lapból áll, közötte 3 adag krém. Az alacsonyabb (zöld hátterű torta itthoni szülinapi bulira készült) három tortalapból állt, így közé 2 adag krém került.És akkor a receptek. Kezdem a fentebbi magasabb (ovis) tortával.23 cm-es formában két adag 6 tojásos kakaós piskóta készült (valószínű 5 tojásból is elég lett volna, de biztosra akartam menni,

Kristóf 5 éves

A hétvégén lett 5 éves Kristóf. Nagyon határozott elképzelése volt az idei tortáról. 5 emeletes házat kért, virágos réttel. Lego torta lett. Mindez Andris műve.Aki visszatérő vendég a blogon az már biztosan tudja, hogy második szülinapja óta készít neki Andris marcipán bevonatú tortákat. A torta belseje az én dolgom, a művészi rész férjemé :)Itt vannak a korábbi évek tortái. Szerintem fantasztikusak!2 évesen Bogyó és Babóca3 évesen helikopteres Honvéd kórház torta készült (napi szinten a mentőhelikopter leszállásokat, felszállásokat csodáltuk)4 évesen Thomas és Shaun the sheep A torta belseje EZ a

Vegán banánkenyér

Ezt a receptet nem vegánoknak is javaslom. Már sokféle tojásos banánkenyeret sütöttem, de eddig ez a legkönnyedebb, pedig még tojás sincs benne. A tésztája szépen felnő, nem tömör.Az eredeti recept ITT. Ez pedig az én verzióm kisebb alakításokkal.Hozzávalók:60 ml rizstej (egyéb magtej is tökéletes)6 ek. kókuszolaj (olvasztott) / mehet olívaolaj is6 ek. juharszirup (ha nem vegán akkor méz, de akár agavé is jó)5 (közepes) érett banán300 g tönkölyliszt (nálam fele finom fele teljes kiőrlésű)1 tk. foszfátmentes sütőpor1 tk. szódabikarbóna130 g aprított mag (nálam dió, pekándió és mandula, de lehet tökmag, kesudió, mogyoró is)100

Gombakrémleves

A karácsonyi menünk része volt ez a vargányakrémleves babbal.Hozzávalók (kb. 4 adaghoz)300 g fagyasztott vargánya240 g canellini bab (leszűrt konzerv)3 gerezd fokhagyma1 kis vöröshagyma1 csokor petrezselyem2 ek. olívaolajsóAz olajon a megtisztított és felaprított hagymát és fokhagymát picit átsütöm. Hozzáadom a vargányát, a felaprított petrezselymet (egy keveset hagyok a tetejére) majd felöntöm zöldségalaplével /vízzel és sózom. 10 percet főzöm alacsony lángon. A végén hozzáadom a babot is és éppen csak összeforralom. A gomba egy részét kiveszem (3-4 evőkanálnyit, ez a tetejére kerül). A leves többi részét botmixerrel

Vaníliakrémes torta karamellizált körtével, pekándióval és tejcsokoládéval

Ez volt a szilveszteri torta. Könnyed, nem túl édes, mégis karakteres ízvilágú. A lágy krémben karamellizált körtekockák és pekándió.  Hozzávalók (18 centiméteres magas tortához - ez az adag egy laposabb 22-25 centiméteres tortának is elegendő, magashoz duplázni szükséges):Kakaós piskóta:5 nagy tojás szétválasztva10 ek .(nád)cukor10 ek. (dió)olaj1 tk. foszfátmentes sütőpor6 ek. holland kakaópor4 ek. (tönköly) finomlisztVaníliakrém:250 g habtejszín kemény habbá verve250 g mascarpone (legjobb a lidl sajátmárkása)1 púpozott ek. porcukor, vagy ízlés szerint kicsit több1 vaníliarúd kikapart magjaiKaramellizált körte

Répatorta vaníliakrémmel és sós karamellával

Talán ez az a torta, amit eddig legtöbbször sütöttem meg, de még sosem jutottam el addig, hogy lefényképezzem és megírjam. Pedig az egyik legegyszerűbb torta és igazán mutatós. Még akkor is, ha elhagyjuk a karamellszószt a tetejéről. A torta rétegei közül viszont tilos kihagyni a sós karamellt!Én szeretem a kisebb átmérőjű magas tortákat, ez is 18 cm átmérőjű (Aldiban egy ezresért lehet kapni nagyon szuper tortaformát, abból kettőt vettem, egyszerre sül a kettő). Amennyiben 22-25 centiméteres tortaformában alacsony tortát szeretnétek, akkor a lenti mennyiségekkel számoljatok. Egy magas 22-25 centimétereshez viszont mindenképpen duplázzátok a mennyiséget.A tortalapokat EZ