Diós-vaníliás torta

Maja barátnőm szülinapjára készült ez a torta. Kakaós vajas lapok között sós karamellszósz, vaníliakrém és diógrillázs.Hozzávalók (18 cm-es tortához 8-10 szelethez)Kakaós tortalap EZ a recept alapján. Ezúttal kicsit vékonyabbra vágtam a tortalapokat (4 tortalap kell), így több felesleg maradt, de az jól jön pohárdesszertekhez vagy csak egyszerűen kávé mellé.Sós karamell és vaníliakrém ITT (sós karamellből maradt meg, viszont a vaníliakrémhez 400-400 g mascarpone és tejszín kellett)Diógrillázs: 150 g cukor + 200 g pirított dióbélA diógrillázshoz a diót száraz serpenyőben megpirítom. Egy lábosban a cukrot magas lángom égetem, akkor jó, ha a cukor teljesen elolvad, de még csak aranybarna a folyadék. Ekkor leveszem a lángról és gyorsan hozzáadom a diót és alaposan összekeverem. Egy sütőpapírra rákanalazom a cukros diós és próbálom eloszlatni, hogy minél gyorsabban kihűljön. Ha már kihűlt, akkor aprítógépben darálom. Az égetet

Szivárványszínű lepénykenyér (gluténmentes) mindenféle finomsággal

A színes lepénykenyérkék zöldségekből, őrölt mandulából és tojásból készülnek. A szendvicsbe került hummusz, egy különleges répasaláta, sült zöldségek és friss saláta.A Green Kitchen at Home szakácskönyvben (meg a blogban is) már hetek óta szemezgetek vele. Ma készült el és nekünk nagyon ízlett.Az eredeti recepthez képest annyi az újítás, hogy egy szeletben van jelen a három szín. Nem bonyolult kivitelezni, úgyhogy javaslom. Teljes mértékben követtem a receptet mégsem lett a piros és sárga nagyon élénk színű. Következőre több répát és céklát teszek bele és kevesebb karfiolt. Ízre tökéletes volt, csak a színen érdemes javítani. A mandulára is következőre figyelni fogok, hántolt mandulát fogok őrölni, nem héjasat, hogy az se befolyásolja a színt.Hozzávalók (8 darab 7x14 cm-es szelethez, 4 szendvicshez, 4 adaghoz):Zöld:200 g brokkoli (csak a rózsái, szárát a szín miatt nem használnám következőre)50 g őrölt mandula (nem hé

Aludttejes gombóc (Papanas)

Gyerekkoromban nálunk nem a túrógombóc volt az ismert, hanem az aludttejes gombóc. Mindenféle lekvárral ettük, de örök kedvencem továbbra is kristálycukorral (nádcukorral) :) Tudom, tudom ez úgy vagy százezer kalória, meg hát a fogaknak sem jó, ha ropog a cukor. Évente kétszer belefér. Én mondom! :)Az hogy Kristófnak is ízlik nem csoda, viszont a rosszevő kisebbik Dávid is két pofára ette. Mama örömére, ugyanis édesanyám készítette nekünk.Hozzávalók (2 dl-es pohárral dolgozunk):4 pohár házi aludttejvanília (nálam elhasznált vaníliarudak a cukorban vannak, abból került bele főzéskor 2 darab)1 pohár (tönköly)grízegy csipet só1 ek. (nád)cukor1 tojás (elhagyható)1 pohár (tönköly) zsemlemorzsa és néhány evőkanálnyi olajtálaláshoz baracklekvár, cukor, tejföl, porcukor kinek miEgy lábosban az aludttejet főzzük közepes lángon a sóval, cukorral és a vaníliával. Amint forrni kezd adagoljuk hozzá a grízt és nagyjából 7 percet főzzük. H

Krémsajtos-nutellás bocitorta

Márványos tortalapok között krémsajtos-nutellás krém. Gyerekek kedvence. Dávidot ünnepeltük szüleimmel. A dekoráció messziről érkezett :) Köszi Lehel és Imó! A rajzok Andris művei. Dávid kedvencei kerültek rá: béka, csiga, mosolygós napocska és felhő (szigorúan esős).Hozzávalók (10-12 szeletes tortához - 18 cm-es formába):Fehér tésztarész:130 g puha vaj230 g cukor3 nagy tojás180 g tönköly finomlisztegy csipet só1 kk. sütőpor1/4 kk. szódabikarbóna100 g zsíros tejfölKakaós tészta:150 g tönköly finomliszt1 kk. sütőpor1/4 kk. szódabikarbónaegy csipet só180 g cukor50 g holland kakaópor100 g zsíros tejföl2 nagy tojás110 g puha vajKrémhez:250 g krémsajt (cserpes vagy philadelphia)200 g puha vaj150 g porcukor1 tk. vaníliakivonat1 púpozott ek. Nutella (50 g)4 csapott ek. holland kakaópor (40 g)Két 18-as tortaforma alját kibélelem sütőpapírral. Oldalait kivajazom. A sütőt előmelegítem 175 fokra. A fehér részhez a puha vajat a cukorral habosra ke

Csupa zöldség pite cheddar sajtos pitetésztában

Ezeket a gyönyörű paradicsomokat eddig csak nyersen ettük. De most már van belőle annyi, hogy jut pitébe is. A pitetészta igazán különleges lett a reszelt cheddar sajttól. Érdemes kipróbálni!Hozzávalók (26 cm-es pitéhez):Tészta:100 g olvasztott vaj50 g zsíros tejföl50 g apróra reszelt cheddar sajt (érdemes érettebb fajtával dolgozni)1/2 kk. só1 tk. sütőpor150 g tönköly finomlisztTöltelék:2 kis cukkini nagyra reszelve (200 g)1 kis csokor snidling apróra vágva1 kis csokor petrezselyem apróra vágva1 tk. só3 tojás3 ek. zsíros tejföl100 g kemény kecskesajt kisebb kockákra vágvaTetejére:3 paradicsom vékony szeletekre vágva (ha lehet eltérő színű paradicsomokat válasszunk)1 evőkanálnyi fenyőmagA tésztához egy tálban összekeverem az olvasztott vajat és a tejfölt. Kézi habverővel dolgozom. Hozzáadom a reszelt sajtot, sót, sütőport és a lisztet is. Végül egy villával kevertem össze gombóccá. Ez az a tészta, amibe nem muszáj kézzel belenyúlni.

Málna-ribizli smoothie lime levével

A víz alapú turmixok szuperek a nyári melegben. Néhány friss gyümölcs, egy kevés fűszer, víz és mehet a turmixgépbe.Jelenlegi kedvencem a málna-ribizli-lime kombináció. Több vagy kevesebb vízzel, ki hogyan szereti.Hozzávalók (2 pohár, kb. fél literhez):1 banán1 nagy marék málna1 nagy marék ribizli1/2 lime frissen facsart leve250 ml (tisztított vagy ásvány)víz (de akár több is, ha nem szeretjük túl sűrűn)A meleg miatt a legjobb ha legalább a málna és a ribizli fagyasztott, ha friss gyümölcsöt használunk, akkor érdemes jól behűtött vízzel készíteni.Turmixgépbe teszem a banánt, málnát, ribizlit, a lime levét és a vizet. Alaposan összedolgozom. Ha túl sűrű adok hozzá még vizet. Azonnal tálalom.

Vegetáriánus töltött padlizsán

Joghurthabos málnás és áfonyás torta

Dávid szülinapját ünnepeltük tágabb családi körben. Dávid szereti a könnyű gyümölcsös-joghurtos tortákat. Egyszerű torta, viszont a dermedési idők miatt időigényes (számolni kell plusz egy éjszakával tálalás előtt)Hozzávalók (23 cm-es formába, 12-14 szelethez):Lisztmentes mogyorós-mandulás piskóta:3 tojás3 ek. cukor3 ek. darált mogyoró (40 g)2 ek. darált mandula (20 g)1 tk. kukoricakeményítőMálnahab:500 g málna70 g cukor6 lapzselatin200 g görög joghurt (vagy lecsöpögtetett natúr joghurt)200 ml tejszínÁfonyahab és áfonyazselé:500 g áfonya70 g cukor5 lapzselatin100 g görög joghurt (vagy lecsöpögtetett natúr joghurt)100 ml tejszínTetejére 200-200 g friss málna és áfonya (vagy több is, ha még mellé is kínálunk)Először a lisztmentes piskótát sütöm meg. 180 fokra előmelegítem a sütőt (légkeveréses) majd kibélelem a 23 cm-es kapcsos tortaforma alját sütőpapírral és kivajazom az oldalát.A 3 tojást szétválasztom. Kimérem a mogyo

Dávid 2 éves

Ma két éves kisebbik fiúnk. Mostantól Dávidnak is jár évente egyszer marcipános torta :) A markoló kedvenc no meg a béka és a csiga, úgyhogy ezek kerültek rá.A tortáról személyes kedvencem az útépítés tábla. Este derült ki, hogy nem vettünk ételfestékes fekete tollat, de szerintem szuperül megoldotta, nekem nagyon nagyon tetszik! Teljesen más volt nyári melegben dolgozni a marcipánnal. Jól le kellett hűteni a lakást, úgyhogy egy rövid időre el is menekültünk innen a két a gyerekkel :) A torta egyébként joghurtos málnahabbal töltött piskóta.Aki régebb óta olvas, az már biztosan tudja, hogy Kristóf második szülinapja óta készít Andris marcipán bevonatú tortákat. A torta belseje az én dolgom, a művészi rész férjemé :)Itt vannak a korábbi évek tortái. Szerintem fantasztikusak!Ezek Kristófnak készültek:2 évesen Bogyó és Babóca3 évesen helikopteres Honvéd kórház torta készült (napi szinten a mentőhelikopter leszállásokat, felszáll

Muhammara sült karfiollal, gombával és cukkinivel

A muhammara szír paprikakrém dióval. Ez itt az én verzióm sült karfiollal, barna csiperkével, cukkinivel és sok friss petrezselyemmel. A legfinomabb házi pitával / lepénykenyérrel. Túl meleg volt, úgyhogy csak a sült karfiollal és 1-2 tönköly crackerrel ettük.Hozzávalók (4 adaghoz):Muhammara:5 kápia1 paradicsom100 g dió2 ek. balzsamecet1/2 tk. cukor1 tk. fűszerpaprika3 ek. zsemlemorzsa (40 g)1 csapott tk. só, vagy ízlés szerint3 ek. olívaolaj, plusz rá még tálaláskorSült karfiol:1 karfiol2 cukkini500 g barna csiperkesóolívaolaj1 csokor petrezselyemA szír paprikakrémhez 200 fokos előmelegített sütőben a paprikákat megsütöm (nagyjából 25 perc alatt), kicsit hagyom hűlni majd meghámozom, a magokat eltávolítom és szűrőbe teszem. A paradicsomot forró vízbe teszem egy rövid időre, hogy könnyen meg tudjam hámozni. A diót száraz serpenyőben pirítom. Aprítógépbe teszem a leszűrt sült paprikát, lehámozott paradicsomot, a diót, balzsamecetet, fűszer

Zöldségekkel, quinoaval és rizzsel töltött kápia ropogós kesudió morzsával

A hosszú nevéhez képest igen egyszerű fogásról van szó. Magában is nagyon finom, de kínálhatunk mellé extra sült zöldségeket vagy valamilyen húst is. A kesudió morzsa parmezánnal készül, anélkül vegán az étel.Hozzávalók (2-4 adaghoz):4 kápia (ritkán jutok hozzá ilyen színeshez, úgyhogy a piros tökéletesen megfelel)Töltelékhez:50 g quinoa (színest választottam most)50 g basmati rizs2 mini padlizsán (vagy egy kisebb padlizsán fele)4 mini cukkini (vagy 1 közepes méretű)2 kisebb lilahagyma3 gerezd fokhagyma4 ek. olívaolaj1/2 édeskömény (szára nélkül)1/2 tk. só1 púpozott ek. aprított friss petrezselyem (kisebb csokor)Morzsa:100 g kesudió60 g parmezánA töltelékhez a quinoat és rizst dupla mennyiségű sós vízben megfőzöm. Quinoa nálam 30 perc alatt készült el, a rizs 7 perc alatt. Ha maradna rajta felesleges folyadék, akkor érdemes leszűrni.Egy lábosban a felkarikázott lilahagymát, az apróra vágott édesköményt az olívaolajon kissé átsütö

Torta Ana és Csaba esküvőjére

Pizza cukkinivirággal és szardíniával

Szombaton gyönyörű cukkinivirágokat vettem a Lehel csarnokban a Színek kertjénél (32-es stand). Nem volt kérdés, hogy reprodukálni próbálom a tavasszal Rómában kóstolt cukkinivirágos-szardíniás pizzát. Mindenkinek nagyon ízlett, olyan lett mint amilyenre vágytam.A pizza tésztájába került zabpehelyliszt és teljes kiőrlésű tönkölyliszt is. Nagyon könnyed, szélén ropogós tészta lett. A pizza alapja a szokásos paradicsomos helyett fokhagymás-olívaolajas lett oreganoval és petrezselyemmel.Hozzávalók (2 nagyobb pizzához - kb. 28-30 cm átmérőjű):Tészta:200 g tönköly finomliszt70 g zabpehelyliszt80 g teljes kiőrlésű tönkölyliszt1 csapott tk. só3 ek. olívaolaj1 zacskó élesztő2.5-2.7 dl langyos víz (lisztektől függ a mennyiség)+finomliszt a nyújtáshozPizzaalap:7-8 ek. olívaolaj3 gerezd fokhagyma apróra vágva1 tk. oregano2 ek. petrezselyemFeltét:140 g szardínia (leszűrt olajos konzerv)400 g reszelt mozzarella10-12 cukkinivirág4-5 mini cukkiniaprít

Sárga görögdinnye

Nincs recept, csak gyönyörű sárga görögdinnye, ami ráadásul mézédes.

Petrezselyempesztó

A klasszikus után nekem a petrezselymes verzió a kedvencem. Dióval készül, parmezánnal és fokhagymával. Készítettem már pecorino romano sajttal is, azzal is nagyon finom.Hozzávalók (kb. 2 dl. lesz belőle):1 nagy csokor petrezselyem megmosva és megszárítva szárak nélkül 60 g50 g pirított dió20 g parmezán120 ml olívaolaj1 gerezd fokhagymasóA diót száraz serpenyőben pirítom, ha kihűl a petrezselyemmel az aprítógépbe teszem és pulzálva aprítom. Megy bele a fokhagyma, sajt és adagonként az olaj. Végül picit sózom. Hűtőben több napot eláll. Tökéletes kenyérre, húsok vagy sült zöldségek mellé, illetve nagy kedvencem tésztával cukkinisen.

Taco sült zöldségekkel, avokádóval és salsa szósszal

Mondanám, hogy ez is a gyors vacsorák egyike. De ez csak akkor igaz, ha előkészítünk mindent, illetve a szószt akár előző napon is el lehet készíteni. A ropogós tacoba került zöldcitromos avokádókrém, sült zöldségek (például ezek a gyönyörű színes répák), fűszeres sült pulykamell (vega verzió enélkül), salsa sósz, reszelt cheddar sajt és friss saláta.Hozzávalók (12 darabhoz, 4 adag):1 doboz taco ( 12 darab ropogós)Salsa szósz:1 nagy kaliforniai paprika12 koktélparadicsom2 gerezd fokhagyma6-7 szál petrezselyemzöld1 ek olívaolajsóAvokádókrém:2-3 avokádó (ha kisebb 3 is kell) + 1/2 zöldcitrom leve és sóSült zöldségek:2 édesburgonya1 csokor (5 darab répa)1 kukorica1 padlizsán1 kisebb cukkini5 gerezd fokhagymasó, olívaolaj500 g pulykamellfilé kockázva + 1/2 zacskó Fűszerész pulykasült keveréke (ennek hiányában cajun, zöldfűszerek pirospaprika)100-150 g reszelt cheddar sajtFriss aprított petrezselyem és vegyes saláta a tálaláshozA sals

Norvég torta, World's best cake

Mit eszik a vega gyerek?

Nemrég jelent meg Nagy Zita, azaz Zizikalandjai új szakácskönyve. A könyv nem csak gyerekeknek szól. A receptekkel Zita végig kíséri kisfiai táplálását, azaz Ádi és Ákos mit esznek szívesen.A könyv témák szerint van felosztva és több mint 60 receptet tartalmaz. Az összetevők csak növényi eredetűek (tehát nincs benne tojás, tejtermék és méz sem). Minimális édesítést használ Zita, így bátran javasolható azoknak is, akik erre figyelnek. Az allergének is pontosan fel vannak tüntetve minden egyes receptnél. Alapvetően az egészséges életmódot követőknek javasolt, hiszen mi felnőttek is bőven találunk benne olyat, amit szívesen megennénk.Alig várom, hogy a töltött paprikát és a kukorica krémlevest elkészítsem!A könyv a BOOOK kiadónál jelent meg és ITT rendelhető meg online.Zita, sok szeretettel gratulálok!

Fokhagymás leveles kel cukkinivel és petrezselyemmel

Ez is a gyors nyári ebédeim egyike. Vacsorára is tökéletes. A piacon rengeteg a friss zöldség, abból pillanatok alatt finomat lehet főzni minimális fűszerezéssel.Hozzávalók (1-2 adaghoz):2 kis cukkini (sárga, zöld vegyesen)1 csokor leveles kel3 gerezd fokhagymasóolívaolaj3-4 szál petrezselyemA megtisztított és megszárított fodros kelt csíkokra vágom, a cukkinit karikázom. A petrezselymet és fokhagymát is apróra vágom.Egy lábosba löttyintek egy kevés olívaolajat, beleteszem a leveles kelt és a cukkinit. 2-3 percet sütöm, míg a levelek kissé összeesnek. Hozzáadom a fokhagymát és további 2-3 percet sütöm. Végül elzárom a tüzet és belekavarom az aprított petrezselyemzöldet. Friss kenyérrel tálalom. Akár vendégváróként kenyérre is tehető.

Zabkása mindenféle jóval

Egyszerű zabkása mindenféle finomsággal. A legjobb kezdése ez a napnak. Bár már nagyon meleg van én még mindig szeretem a meleg reggeliket. Ezt a zabkását nem kell sokáig főzni. A zab a tejjel pedig éjszaka dolgozik a hűtőben. Nekünk leginkább rizstejjel ízlik, ahhoz egyáltalán nem kell édesítő (méz, juharszirup, cukor kinek mi)Hozzávalók (4 adaghoz):3 bögre apró szemű zabpehely (kisebb 2.5 dl-es bögrével számolok, zabpehelyből kb. 180 g)5 bögre rizstej1 ek mandulavajgyümölcsök, virágpor, chia mag és mandula tálaláshozA zabpelyhet egy fedeles üvegtálba teszem, felöntöm rizstejjel (cukormentest választok). Ha nincs kedvünk mérni, akkor nagyjából annyival, hogy alaposan ellepje). Éjszakára hűtőbe teszem. Reggel tálalás előtt egy lábosban vagy mikróban éppen csak felforralom. Ha szükséges adok még hozzá tejet (mi hígabban szeretjük). Hozzákeverem a mandulavajat (ez elhagyható). Tálakba szedem, majd megszórom friss gyümölccsel, chia maggal,

Pak choi újhagymával friss kenyéren

A nagy melegben minimális ételt kíván az ember. Nálam ebédre készült ez a sült pak choi újhagymával. Friss kenyéren tálaltam.A pak choi már nem számít különlegességnek, ugyanis több üzletben könnyen elérhető a zöldséges pultokon (csak, hogy egy példát mondjak: lidl)Előételnek, vendégvárónak is tökéletes.Hozzávalók 2 főre:1 pak csoi3 szál újhagyma (zöldjéből csak egy keveset használtam)olívaolajsófriss kenyérA megmosott pak choit és újhagymát vékonyabb szeletekre vágom. Egy nagy serpenyőbe teszem, meglocsolom olívaolajjal, sózom, majd közepes lángon nagyjából 5 perc alatt megsütöm. Friss kenyérrel tálalom. Mehet rá füstölt őrölt paprika, cayenne bors is, de magában is nagyon finom.

Répatorta vaníliakrémmel, sós karamellel és erdei gyümölcsökkel

Nem nagy újítás ez a korábbi répatortához képest, csak került bele erdei gyümölcs.A fenti linken leírt recept alapján készült a 2 répatortalap, 2 kakaós piskóta, közé a sós karamell és a megszokott mascarponés vaníliakrém.A ráadás a 400 g erdei gyümölcs (akkor még fagyasztott volt, de lassan jön a friss), amit 4 ek. cukorral összefőztem nagyjából 5 perc alatt. Minden tortalapra került sós karamell, a párolt gyümölcsből egy jó adag (levéből minimális került rá), illetve a vaníliakrém. Arra figyeltem, hogy a gyümölcsök a torta legszélére ne kerüljenek, hogy egységes fehér maradjon a borítás. A legfelső tortalapra értelemszerűen csak vaníliakrém került, abból is kevés, hogy inkább félpucér tortára hajazzon.

Kristóf kedvenc reggelije

Ha Kristófot megkérdezzük mit enne reggelire, akkor biztos almás müzli a válasz. Évek óta ez a kedvenc reggelije. Olyannyira, hogy például legutóbb a római nyaralásunkra képes voltam elvinni egy apró reszelőt, hogy ott se maradjon almás müzli nélkül :)Bevallom én is nagyon szeretem, sokszor gyorsan két almát reszelek, hogy nekem is maradjon belőle. Jó szaftos, édes almákat érdemes apróra reszelni (nálunk az idared vált be). És akkor nincs más hátra, mint megszórni kukoricapehellyel, puffasztott mézes tönköllyel, hántolt kendermaggal, pattogatott amaránttal, zabpehellyel, puffasztott rizzsel vagy mikor mi van itthon. Néhanapján kerül rá csokis müzli, mazsola vagy mandula is. Jó étvágyat hozzá! :)

Világbéke csokis keksz

Nagyon frappáns nevet talált ki Dorie ennek az egyszerűen fenomenális csokis keksznek, amit ráadásul nagyon egyszerű elkészíteni. World Peace Cookie. Hát ez az!Lentebb az én verziómat találjátok. Lehet ezt még tovább fokozni egy kis olvasztott csokival, vagy összeragasztani nutellával, vagy akár sütés előtt megszórni M&Ms cukorkával.Különlegessége még az, hogy tojásmentes.Hozzávalók (kb. 32 darabhoz):160 g puha vaj180 g világos nádcukor (vagy kristálycukor)170 g tönköly finomliszt2 ek. holland kakaópor (20-22%-os), 30 g1/2 tk. szódabikarbóna2 csipet só140 g süthető csokicsepp (étcsokoládé)Minden alapanyagot érdemes előre kimérni. A sütőt előmelegítem 165 fokra (légkeveréses).A puha vajat a cukorral habosra keverem robotgép segítségével. Ez a folyamat akár 5 percet is igénybe vehet. Fontos, hogy a cukorszemcsék olvadjanak. Ha lusták vagyunk, akkor fele cukrot kissé megdarálva, máris gyorsabban habosodik a vaj :) Hozzáadom a lisztet, kakakót, s

Habos pite citromkrémmel

Egy klasszikus citromos habos pite (lemon meringue pie). A citromkrém (lemon curd) inkább citrompuding. Kellemesen savanykás, habos édesség ez. Egyszerűen elkészíthető, kissé időigényes a puding főzése miatt. Következőre talán kisebb formában sütném, hogy magasabb legyen.Hozzávalók (12 szelethez - 32 cm-es piteformába - kisebb formában magasabb lesz):A tésztához:200 g tönköly finomliszt150 g vaj/margarin2 ek. (nád) porcukor1-2 ek. hideg vízCitrompuding:300 g nádcukor100 g kukoricakeményítő5 tojássárgája (M-es)4 citrom leve (120 ml)4 kezeletlen citrom reszelt héja450 ml hideg víz60 g vaj/margarinTojáshab:5 tojásfehérje (M-es)250 g nádcukor1 tk. vaníliakivonatA pitetésztához a hideg vajat és a lisztet összemorzsolom. Alaposan eldolgozom, hozzáadom a porcukrot és a vizet. Gombócot formálok. Hűtőbe teszem 10-20 percre.Elkészítem a cutrompudingot. A tojássárgákat egy kevés vízzel elkeverem. Egy másik tálkában a kukoricakeményítőt keverem csomóment