Sült gomba édesburgonyával, párolt fodros kel és friss saláta

Ez is a gyors ebédeim egyike, a maradékot pedig megettük vacsorára. Igazi őszi ízek: csiperkegomba, édesburgonya és leveles kel.Hozzávalók (2-3 adaghoz, vagy szendvicsre 4-6 adaghoz):250 g barna csiperkegomba (1 doboz)3 kisebb édesburgonyaegy kevés olívaolaj1 kis csokor petrezselyem2 nagy marék fodros kel vagy 1 csokor2 marék madársaláta (vagy ízlés szerint több)sótálaláshoz sós granola recept ITTA gombákat megmosom és hosszanti irányban vékonyabb szeletekre vágom. Az édesburgonyákat is meghámozom és kisebb kockákra vágom. A petrezselymet megmosom, megszárítom és apróra vágom. Egy nagy tepsibe sütőpapírt teszek. Beleteszem a gombát, édesburgonyát és petrezselymet. Sózom, meglocsolom olívaolajjal, alaposan összekeverem majd előmelegített 200 fokos sütőben 25-30 perc alatt készre sütöm. Megpárolom a fodros kelt (nem vízben főzöm, érdemes párológépben vagy párolóbetéttel). Végül tálaláshoz akár friss kovászos kenyérre is kerülhet a sült

Áfonyás rozsos pite

Hétvégén ünnepeltük a szülinapomat. Mint minden évben a srácok idén is sütöttek nekem. Andrisnak egyre nehezebb a két fiúval lemenedzselni a sütést. Kristóf már segít, Dávid még lisztet szór :)De nemcsak a sütést nehéz kivitelezni, hanem a fotózást is. Mint látjátok éppen a kanapén rohangálnak a háttérben :DNagyon finom lett a sütemény, érdemes kipróbálni!Hozzávalók (24 cm-es piteformába):A tésztához:100 g puha sótlan van85 g nádcukor1 tojás enyhén felverve100 g tönköly finomliszt60 g teljes kiőrlésű rozsliszt1 tk. foszfátmentes sütőporTöltelék:100 ml tejszín150 ml tejföl1 tojás enyhén felverve3 ek. nádcukor1 tk. vaníliakivonat vagy fél rúd vanília kikapart magjaiTetejére 200 g friss áfonyaA tésztához a puha vajat a cukorral habosra keverjük robotgéppel. Hozzáadjuk a kissé felvert tojást, majd hozzáadjuk a liszteket és a sütőport. Ragadós masszát kapunk.A sütőt előmelegítjük 200 fokra (légkeveréses). Az áfonyát megmossuk

Kuglóf egy különleges összetevővel

A verjus zöld szőlőből készült különleges ízesítőszer, savanyítószer. Alapvetően mártások, salátaöntetek, főzelékekbe használják, de azért nem ritka felhasználása a desszertekben sem.A blogom nagyrészt édességekről szól, így nem volt kérdés, hogy mi készül vele: egy könnyed kevert tésztából kuglóf, hozzá sült alma, pirított dió és sűrű joghurt. A sütemény tésztájába és az almába is került belőle.Hozzávalók (egy kisebb 16 cm-es kuglófhoz - ha nagyobb formában készül az alábbi mennyiségeket duplázni kell, őzgerinc/kenyérformába is dupla mennyiség kell, illetve egy magasabb 20 cm-es tortaformához is):Tészta:6 ek. (nád)cukor60 g puha vaj3 tojás4 ek. verjus (kb 50 ml)1 csapott tk. foszfátmentes sütőpor7 ek. (tönköly) finomlisztAlma-dió:3 nagyobb alma (pl. idared)3 ek. (nád)cukor2 púpozott tk. vaj1 marék dió3 ek. verjus200 g görög joghurt vagy gézben lecsöpögtetett zsíros natúr joghurt (én ez utóbbit használtam) és egy kev

Őszi sült zöldségek

Talán a leggyakrabban sült zöldségek készülnek a sütőnkben. Nagyon praktikus fogás, hiszen amikor ráérünk, akkor elő tudjuk készíteni a zöldségeket (tisztítás, darabolás) majd dobozolva hűtőben több napig várhatnak arra, hogy sütőbe kerüljenek. A hagyma és citrom kivételével ebben is a karfiol, kelbimbó, répa eltartható pár napig feldarabolva jól záródó dobozban, vagy zacskóban. Esténként nincs más hátra, mint sütőpapírra szórni, meglocsolni olívaolajjal, sóval és némi zöldfűszerrel. Aztán jöhetnek rá az extrák: sült vagy főtt gesztenye, pirított sós mandula vagy éppen pesztó (legyen az klasszikus vagy petrezselyemből készült). Hozzávalók:2 kisebb répa1/2 kg. kelbimbó1/2 karfiol3 lilahagyma2 kezeletlen citromsóolívaolajszárított zöldfűszerek (nálam éppen petrezselyem és kakukkfű)1/2 tk. zellermag1-2 marék sült gesztenye (vagy főtt)1-2 marék pirított sós mandula1 ek. pesztó+2 ek. olívaolajA sütőt előmelegítem 200 fokra

Brokkolis-gombás lencsefasírt, sós granola, szendvics

A hétvégén készült a lencsefasírt. Az itthoni zöldségekből került bele, amit éppen a hűtőben találtam. Nagyon finom lett, ráadásul vegán (nincs benne tejtermék és tojás sem). Ma ebédre egy gyors szendvics készült a maradék fasírtból: egy szelet graham kenyeret megkentem hummusszal, tettem rá bőven a fasírtból, megszórtam sós granolával és retekcsírával, petrezselyemzölddel tálaltam. Szerintem ez a guszta és gyors munkaebédek egyike.A sós granola is említésre méltó. Maga a granola a sült magvas müzli. Több helyen olvastam már sós granola recepteket, nekem leginkább a zöldfűszeres verzió jött be. Ennek a sós ropogós granolának az egyik számomra legfontosabb összetevője a hajdina, az mindenképpen kerüljön bele. A többi magot kedvünk és a kamra tartalma szerint variálhatjuk. Hogy mire jó ez a granola? Hát például egy ilyen szendvicsre. Vagy akár egy krémlevesre, salátákra, de magában is finom ropogtatnivaló egy pohár bor/sör mellé.Ho

Lencse, csicseriborsó és lilakáposzta saláta

Sütés nélküli sajttorta szederrel

A nyár már régen elköszönt, de attól még jól jönnek a sütés nélküli receptek. Plane egy sajttorta. A szedret bátran kedvünk szerint variálhatjuk. A torta krémesen lágy, nem túl édes.Hozzávalók (23 cm-es kapcsos tortaformába):Tésztaalj:1 zacskó zabfalatok zabkeksz (215 g)70 g vajKrém:450 g krémsajt (philadelphia vagy cserpes)300 ml tejszín450 g görög joghurt (natúr) (utóbbi időben nálam az Aldis 150 grammos jön be, abból 3 darab)70 g porcukor6 lapzselatinGyümölcszselé:200 g szeder2 csapott ek. cukor2 laptzselatinA kekszet aprítógépben darálom, hozzáadom az olvasztott vajat és alaposan elkeverem. A kivajazott tortaformába teszem és egy kanállal beleegyengetem, krumplitörővel egyenletesre simítom, nyomkodom. Hűtőbe teszem, míg készül a sajtkrém.A tejszínt kemény habbá verem, hűtőbe teszem. A lapzselatinokat hideg vízbe áztatom 5 percre. Addig a krémsajtot, a porcukrot és a joghurtot egy spatula segítségével homogénre keverem. Hozzáadom a felv

Segítsüti 2017 ősz

Ma indul az őszi Segítsüti árverés! 30 blogger süteményeire lehet licitálni mától szeptember 15-én, csütörtökön 16:00-ig a Segítsüti oldalán. Az idei licittel a Völgyzugolyházat támogatjuk.2017-én elején megalakult a Völgyzugolyház Alapítvány a Kacifántosokért nevű szervezet, mely sérült gyermekek szüleinek összefogásából jött létre. Küldetésük a sérült/kacifántos gyermekek és családjaik támogatása, életminőségének javítása, a társadalmi integrációjuk elősegítése.Fő projektjük egy olyan integrált fejlesztő és közösségi tér létrehozása, ahol az ellátórendszerből kiszoruló súlyos és halmozottan fogyatékos gyermekek tanuláshoz való joga teljesülhet, ahol a mindennapi fejlesztésen túl egy építő gyermekközösség tagjai lehetnek csakúgy, mint ép társaik. A napi fejlesztésen és ellátáson túl az integrált közösségi programokkal is igyekeznek az élet minden területén jelenlévő elszigetelődést megakadályoz

Diós-vaníliás torta

Maja barátnőm szülinapjára készült ez a torta. Kakaós vajas lapok között sós karamellszósz, vaníliakrém és diógrillázs.Hozzávalók (18 cm-es tortához 8-10 szelethez)Kakaós tortalap EZ a recept alapján. Ezúttal kicsit vékonyabbra vágtam a tortalapokat (4 tortalap kell), így több felesleg maradt, de az jól jön pohárdesszertekhez vagy csak egyszerűen kávé mellé.Sós karamell és vaníliakrém ITT (sós karamellből maradt meg, viszont a vaníliakrémhez 400-400 g mascarpone és tejszín kellett)Diógrillázs: 150 g cukor + 200 g pirított dióbélA diógrillázshoz a diót száraz serpenyőben megpirítom. Egy lábosban a cukrot magas lángom égetem, akkor jó, ha a cukor teljesen elolvad, de még csak aranybarna a folyadék. Ekkor leveszem a lángról és gyorsan hozzáadom a diót és alaposan összekeverem. Egy sütőpapírra rákanalazom a cukros diós és próbálom eloszlatni, hogy minél gyorsabban kihűljön. Ha már kihűlt, akkor aprítógépben darálom. Az égetet

Szivárványszínű lepénykenyér (gluténmentes) mindenféle finomsággal

A színes lepénykenyérkék zöldségekből, őrölt mandulából és tojásból készülnek. A szendvicsbe került hummusz, egy különleges répasaláta, sült zöldségek és friss saláta.A Green Kitchen at Home szakácskönyvben (meg a blogban is) már hetek óta szemezgetek vele. Ma készült el és nekünk nagyon ízlett.Az eredeti recepthez képest annyi az újítás, hogy egy szeletben van jelen a három szín. Nem bonyolult kivitelezni, úgyhogy javaslom. Teljes mértékben követtem a receptet mégsem lett a piros és sárga nagyon élénk színű. Következőre több répát és céklát teszek bele és kevesebb karfiolt. Ízre tökéletes volt, csak a színen érdemes javítani. A mandulára is következőre figyelni fogok, hántolt mandulát fogok őrölni, nem héjasat, hogy az se befolyásolja a színt.Hozzávalók (8 darab 7x14 cm-es szelethez, 4 szendvicshez, 4 adaghoz):Zöld:200 g brokkoli (csak a rózsái, szárát a szín miatt nem használnám következőre)50 g őrölt mandula (nem hé

Aludttejes gombóc (Papanas)

Gyerekkoromban nálunk nem a túrógombóc volt az ismert, hanem az aludttejes gombóc. Mindenféle lekvárral ettük, de örök kedvencem továbbra is kristálycukorral (nádcukorral) :) Tudom, tudom ez úgy vagy százezer kalória, meg hát a fogaknak sem jó, ha ropog a cukor. Évente kétszer belefér. Én mondom! :)Az hogy Kristófnak is ízlik nem csoda, viszont a rosszevő kisebbik Dávid is két pofára ette. Mama örömére, ugyanis édesanyám készítette nekünk.Hozzávalók (2 dl-es pohárral dolgozunk):4 pohár házi aludttejvanília (nálam elhasznált vaníliarudak a cukorban vannak, abból került bele főzéskor 2 darab)1 pohár (tönköly)grízegy csipet só1 ek. (nád)cukor1 tojás (elhagyható)1 pohár (tönköly) zsemlemorzsa és néhány evőkanálnyi olajtálaláshoz baracklekvár, cukor, tejföl, porcukor kinek miEgy lábosban az aludttejet főzzük közepes lángon a sóval, cukorral és a vaníliával. Amint forrni kezd adagoljuk hozzá a grízt és nagyjából 7 percet főzzük. H

Krémsajtos-nutellás bocitorta

Márványos tortalapok között krémsajtos-nutellás krém. Gyerekek kedvence. Dávidot ünnepeltük szüleimmel. A dekoráció messziről érkezett :) Köszi Lehel és Imó! A rajzok Andris művei. Dávid kedvencei kerültek rá: béka, csiga, mosolygós napocska és felhő (szigorúan esős).Hozzávalók (10-12 szeletes tortához - 18 cm-es formába):Fehér tésztarész:130 g puha vaj230 g cukor3 nagy tojás180 g tönköly finomlisztegy csipet só1 kk. sütőpor1/4 kk. szódabikarbóna100 g zsíros tejfölKakaós tészta:150 g tönköly finomliszt1 kk. sütőpor1/4 kk. szódabikarbónaegy csipet só180 g cukor50 g holland kakaópor100 g zsíros tejföl2 nagy tojás110 g puha vajKrémhez:250 g krémsajt (cserpes vagy philadelphia)200 g puha vaj150 g porcukor1 tk. vaníliakivonat1 púpozott ek. Nutella (50 g)4 csapott ek. holland kakaópor (40 g)Két 18-as tortaforma alját kibélelem sütőpapírral. Oldalait kivajazom. A sütőt előmelegítem 175 fokra. A fehér részhez a puha vajat a cukorral habosra ke

Csupa zöldség pite cheddar sajtos pitetésztában

Ezeket a gyönyörű paradicsomokat eddig csak nyersen ettük. De most már van belőle annyi, hogy jut pitébe is. A pitetészta igazán különleges lett a reszelt cheddar sajttól. Érdemes kipróbálni!Hozzávalók (26 cm-es pitéhez):Tészta:100 g olvasztott vaj50 g zsíros tejföl50 g apróra reszelt cheddar sajt (érdemes érettebb fajtával dolgozni)1/2 kk. só1 tk. sütőpor150 g tönköly finomlisztTöltelék:2 kis cukkini nagyra reszelve (200 g)1 kis csokor snidling apróra vágva1 kis csokor petrezselyem apróra vágva1 tk. só3 tojás3 ek. zsíros tejföl100 g kemény kecskesajt kisebb kockákra vágvaTetejére:3 paradicsom vékony szeletekre vágva (ha lehet eltérő színű paradicsomokat válasszunk)1 evőkanálnyi fenyőmagA tésztához egy tálban összekeverem az olvasztott vajat és a tejfölt. Kézi habverővel dolgozom. Hozzáadom a reszelt sajtot, sót, sütőport és a lisztet is. Végül egy villával kevertem össze gombóccá. Ez az a tészta, amibe nem muszáj kézzel belenyúlni.

Málna-ribizli smoothie lime levével

A víz alapú turmixok szuperek a nyári melegben. Néhány friss gyümölcs, egy kevés fűszer, víz és mehet a turmixgépbe.Jelenlegi kedvencem a málna-ribizli-lime kombináció. Több vagy kevesebb vízzel, ki hogyan szereti.Hozzávalók (2 pohár, kb. fél literhez):1 banán1 nagy marék málna1 nagy marék ribizli1/2 lime frissen facsart leve250 ml (tisztított vagy ásvány)víz (de akár több is, ha nem szeretjük túl sűrűn)A meleg miatt a legjobb ha legalább a málna és a ribizli fagyasztott, ha friss gyümölcsöt használunk, akkor érdemes jól behűtött vízzel készíteni.Turmixgépbe teszem a banánt, málnát, ribizlit, a lime levét és a vizet. Alaposan összedolgozom. Ha túl sűrű adok hozzá még vizet. Azonnal tálalom.

Vegetáriánus töltött padlizsán

Joghurthabos málnás és áfonyás torta

Dávid szülinapját ünnepeltük tágabb családi körben. Dávid szereti a könnyű gyümölcsös-joghurtos tortákat. Egyszerű torta, viszont a dermedési idők miatt időigényes (számolni kell plusz egy éjszakával tálalás előtt)Hozzávalók (23 cm-es formába, 12-14 szelethez):Lisztmentes mogyorós-mandulás piskóta:3 tojás3 ek. cukor3 ek. darált mogyoró (40 g)2 ek. darált mandula (20 g)1 tk. kukoricakeményítőMálnahab:500 g málna70 g cukor6 lapzselatin200 g görög joghurt (vagy lecsöpögtetett natúr joghurt)200 ml tejszínÁfonyahab és áfonyazselé:500 g áfonya70 g cukor5 lapzselatin100 g görög joghurt (vagy lecsöpögtetett natúr joghurt)100 ml tejszínTetejére 200-200 g friss málna és áfonya (vagy több is, ha még mellé is kínálunk)Először a lisztmentes piskótát sütöm meg. 180 fokra előmelegítem a sütőt (légkeveréses) majd kibélelem a 23 cm-es kapcsos tortaforma alját sütőpapírral és kivajazom az oldalát.A 3 tojást szétválasztom. Kimérem a mogyo

Dávid 2 éves

Ma két éves kisebbik fiúnk. Mostantól Dávidnak is jár évente egyszer marcipános torta :) A markoló kedvenc no meg a béka és a csiga, úgyhogy ezek kerültek rá.A tortáról személyes kedvencem az útépítés tábla. Este derült ki, hogy nem vettünk ételfestékes fekete tollat, de szerintem szuperül megoldotta, nekem nagyon nagyon tetszik! Teljesen más volt nyári melegben dolgozni a marcipánnal. Jól le kellett hűteni a lakást, úgyhogy egy rövid időre el is menekültünk innen a két a gyerekkel :) A torta egyébként joghurtos málnahabbal töltött piskóta.Aki régebb óta olvas, az már biztosan tudja, hogy Kristóf második szülinapja óta készít Andris marcipán bevonatú tortákat. A torta belseje az én dolgom, a művészi rész férjemé :)Itt vannak a korábbi évek tortái. Szerintem fantasztikusak!Ezek Kristófnak készültek:2 évesen Bogyó és Babóca3 évesen helikopteres Honvéd kórház torta készült (napi szinten a mentőhelikopter leszállásokat, felszáll

Muhammara sült karfiollal, gombával és cukkinivel

A muhammara szír paprikakrém dióval. Ez itt az én verzióm sült karfiollal, barna csiperkével, cukkinivel és sok friss petrezselyemmel. A legfinomabb házi pitával / lepénykenyérrel. Túl meleg volt, úgyhogy csak a sült karfiollal és 1-2 tönköly crackerrel ettük.Hozzávalók (4 adaghoz):Muhammara:5 kápia1 paradicsom100 g dió2 ek. balzsamecet1/2 tk. cukor1 tk. fűszerpaprika3 ek. zsemlemorzsa (40 g)1 csapott tk. só, vagy ízlés szerint3 ek. olívaolaj, plusz rá még tálaláskorSült karfiol:1 karfiol2 cukkini500 g barna csiperkesóolívaolaj1 csokor petrezselyemA szír paprikakrémhez 200 fokos előmelegített sütőben a paprikákat megsütöm (nagyjából 25 perc alatt), kicsit hagyom hűlni majd meghámozom, a magokat eltávolítom és szűrőbe teszem. A paradicsomot forró vízbe teszem egy rövid időre, hogy könnyen meg tudjam hámozni. A diót száraz serpenyőben pirítom. Aprítógépbe teszem a leszűrt sült paprikát, lehámozott paradicsomot, a diót, balzsamecetet, fűszer

Zöldségekkel, quinoaval és rizzsel töltött kápia ropogós kesudió morzsával

A hosszú nevéhez képest igen egyszerű fogásról van szó. Magában is nagyon finom, de kínálhatunk mellé extra sült zöldségeket vagy valamilyen húst is. A kesudió morzsa parmezánnal készül, anélkül vegán az étel.Hozzávalók (2-4 adaghoz):4 kápia (ritkán jutok hozzá ilyen színeshez, úgyhogy a piros tökéletesen megfelel)Töltelékhez:50 g quinoa (színest választottam most)50 g basmati rizs2 mini padlizsán (vagy egy kisebb padlizsán fele)4 mini cukkini (vagy 1 közepes méretű)2 kisebb lilahagyma3 gerezd fokhagyma4 ek. olívaolaj1/2 édeskömény (szára nélkül)1/2 tk. só1 púpozott ek. aprított friss petrezselyem (kisebb csokor)Morzsa:100 g kesudió60 g parmezánA töltelékhez a quinoat és rizst dupla mennyiségű sós vízben megfőzöm. Quinoa nálam 30 perc alatt készült el, a rizs 7 perc alatt. Ha maradna rajta felesleges folyadék, akkor érdemes leszűrni.Egy lábosban a felkarikázott lilahagymát, az apróra vágott édesköményt az olívaolajon kissé átsütö

Torta Ana és Csaba esküvőjére

Pizza cukkinivirággal és szardíniával

Szombaton gyönyörű cukkinivirágokat vettem a Lehel csarnokban a Színek kertjénél (32-es stand). Nem volt kérdés, hogy reprodukálni próbálom a tavasszal Rómában kóstolt cukkinivirágos-szardíniás pizzát. Mindenkinek nagyon ízlett, olyan lett mint amilyenre vágytam.A pizza tésztájába került zabpehelyliszt és teljes kiőrlésű tönkölyliszt is. Nagyon könnyed, szélén ropogós tészta lett. A pizza alapja a szokásos paradicsomos helyett fokhagymás-olívaolajas lett oreganoval és petrezselyemmel.Hozzávalók (2 nagyobb pizzához - kb. 28-30 cm átmérőjű):Tészta:200 g tönköly finomliszt70 g zabpehelyliszt80 g teljes kiőrlésű tönkölyliszt1 csapott tk. só3 ek. olívaolaj1 zacskó élesztő2.5-2.7 dl langyos víz (lisztektől függ a mennyiség)+finomliszt a nyújtáshozPizzaalap:7-8 ek. olívaolaj3 gerezd fokhagyma apróra vágva1 tk. oregano2 ek. petrezselyemFeltét:140 g szardínia (leszűrt olajos konzerv)400 g reszelt mozzarella10-12 cukkinivirág4-5 mini cukkiniaprít

Sárga görögdinnye

Nincs recept, csak gyönyörű sárga görögdinnye, ami ráadásul mézédes.

Petrezselyempesztó

A klasszikus után nekem a petrezselymes verzió a kedvencem. Dióval készül, parmezánnal és fokhagymával. Készítettem már pecorino romano sajttal is, azzal is nagyon finom.Hozzávalók (kb. 2 dl. lesz belőle):1 nagy csokor petrezselyem megmosva és megszárítva szárak nélkül 60 g50 g pirított dió20 g parmezán120 ml olívaolaj1 gerezd fokhagymasóA diót száraz serpenyőben pirítom, ha kihűl a petrezselyemmel az aprítógépbe teszem és pulzálva aprítom. Megy bele a fokhagyma, sajt és adagonként az olaj. Végül picit sózom. Hűtőben több napot eláll. Tökéletes kenyérre, húsok vagy sült zöldségek mellé, illetve nagy kedvencem tésztával cukkinisen.

Taco sült zöldségekkel, avokádóval és salsa szósszal

Mondanám, hogy ez is a gyors vacsorák egyike. De ez csak akkor igaz, ha előkészítünk mindent, illetve a szószt akár előző napon is el lehet készíteni. A ropogós tacoba került zöldcitromos avokádókrém, sült zöldségek (például ezek a gyönyörű színes répák), fűszeres sült pulykamell (vega verzió enélkül), salsa sósz, reszelt cheddar sajt és friss saláta.Hozzávalók (12 darabhoz, 4 adag):1 doboz taco ( 12 darab ropogós)Salsa szósz:1 nagy kaliforniai paprika12 koktélparadicsom2 gerezd fokhagyma6-7 szál petrezselyemzöld1 ek olívaolajsóAvokádókrém:2-3 avokádó (ha kisebb 3 is kell) + 1/2 zöldcitrom leve és sóSült zöldségek:2 édesburgonya1 csokor (5 darab répa)1 kukorica1 padlizsán1 kisebb cukkini5 gerezd fokhagymasó, olívaolaj500 g pulykamellfilé kockázva + 1/2 zacskó Fűszerész pulykasült keveréke (ennek hiányában cajun, zöldfűszerek pirospaprika)100-150 g reszelt cheddar sajtFriss aprított petrezselyem és vegyes saláta a tálaláshozA sals

Norvég torta, World's best cake