Karácsonyi mézes hópelyhek

Hamarosan itt a nyakunkon a karácsony. Ma egy finom mézes keksz receptet hoztam nektek,amit akár már a héten el is lehet készíteni. Egy jól zárható fém dobozba sokáig el áll ha jól eldugjuk és nem eszik meg karácsonyig.Hozzávalók a keksz tésztához:10 dkg vaj5 dkg méz10 dkg porcukor1 db tojás30 dkg liszt1 csapott evőkanál mézeskalács fűszerkeverék1 mokkáskanál szódabikarbónaHozzávalók a mázhoz:125 g. Kész fehér cukormáz( Dr.Oetker kész mázat használtam)Továbbá: 5 cm átmérőjű Hópehely kiszúró és egy vékony ecsetElkészítése:A vajat a mézzel olvasszuk össze.Keverjük hozzá a porcukrot.Adjuk hozzá a lisztet,a fűszert, a szódabikarbónát és végül a tojást.Gyúrjuk tésztává.Puha,képlékeny tésztát csomagoljuk be folpackba és tegyük a fagyasztóba 30 percre.Melegítsük elő a sütőt 180 fokon,gáznál 3 fokozaton.A lehűlt tésztát ,lisztezett munka felületen kb 4 mm vastagságúra kinyújtjuk,majd a hópehely kiszúróval ki szurkáljuk.

Kókusztekercstorta

A kókusztekercset nagyon sokan szeretjük,de próbáltátok már ünnepi tortává átalakítani?Ha még nem akkor itt az ideje. Próbáljátok ki!Hozzávalók a tésztához:90 dkg darát háztartási keksz15 dkg porcukor7,5 dkg kakaópor30 dkg puha margarin15 dkg olvasztott tejcsokoládé3 evőkanál rumHozzávalók a krémhez:5 dl. tej1 csomag kókusz ízű főzős pudingpor10 dkg cukor25 dkg rámaTovábbá : kb 3 dkg kókuszreszelék, 6 db szilikonos sütőpapírElkészítése:A tészta hozzávalóit a tej kivételével jól összedolgozzuk,majd a kis adagokban hozzá gyúrjuk a tejet.Jól formázható, nyújtható tésztát kell hogy kapjunk.A tésztát hat egyenlő részre osztjuk .Öt darab szilikonos sütőpapírra egyenként egy egy 24 cm-es kört rajzolunk.Az öt darab tésztát egyenként a sütőpapíron kinyújtjuk a kör méretének megfelelően.Szúrjuk ki egy 24 cm-es kerek tortaformával is,hogy egyenlő köröket kapjunk.Mindegyik kinyújtott tésztát rajta hagyjuk a sütőpapíron ,maj

2017. Advent második vasárnapja

Advent második vasárnapjára ébredtünk: ma gyújtjuk meg a második gyertyát a koszorúnkon, ami a reményt szimbolizálja. Ajándékként Baksa Líviától hoztam nektek egy szép kis karácsonyi történetet és ráadásként egy gyönyörű filmet Romy Schneider főszereplésével.Fogadjátok sok sok szeretettel!Egy angyal a földön(Ein Engel auf Erden, 1959) Francia, német romantikus, vígjáték, hossza:87 percEgy csinos, kedves légiutas-kísérő beleszeret a híres autóversenyzőbe, aki figyelemre sem méltatja. Ellenben egy csalfa hercegnőbe szerelmes, aki az esküvő napján elhagyja. Ezért végezni akar magával, de az őrangyala - a stewardess alakjában - megakadályozza ezt, és úgy irányítja a dolgok menetét, hogy a felszarvazott vőlegény a belé szerelmes lányért legyen oda, és elhagyja a számító hercegnőt.Baksa Lívia: A hófalvai gyertyák konferenciájaKedves, csendes este volt Hófalván. Az ezüst h

Cukormentes diós és mákos zserbó

Zserbó úgy gondolom senki karácsonyi menüjéből nem hiányozhat.Ma én hoztam nektek egy diétásabb változatot.Próbáljátok ki!Hozzávalók a tésztához:400 g liszt180 hideg margarin10 g friss élesztő100 ml kókusztej1 mokkáskanál glukonon18 db süssina édesítő tabletta1 db tojássárgája1 csomag sütőporHozzávalók a diós töltelékhez:150 g kicsit durvára darált dió70 g Süssina édesítőpor50 g cukormentes - diabetikus baracklekvárHozzávalók a mák töltelékhez:150 g darált mák70 g Süssina édesítőpor50 g. cukormentes-diabetikus meggylekvárHozzávalók a sütemény tetejére:1-1 tábla 100 - 100 g diabetikus étcsokoládé,vagy kakaóporTovábbá: a sütéshez 2 db 30 x 20 cm-es magasabb falú tepsi.Elkészítése:Három evőkanál meleg tejben oldjuk fel az édesítő tablettákat.Keverjük össze a lisztet a sütőporral,majd morzsoljuk össze a hideg margarinnal.Adjuk hozzá a tojássrgáját és az előzőleg feloldott édesítő tablettákat.Gyúrjuk tésztává,ma

Télapó pudingja

Egyszerű gyorsan elkészíthető édességet szerettem volna készíteni a kolleganőimnek Mikulás alkalmából. Fontos volt hogy szép is legyen ezért találtam ki hogy rétegezett pudingot rakok össze egy átlátszó üveg edénybe. Így született meg a konyhámban egy újabb recept amit Télapó pudingjának neveztem el.Hozzávalók a világos barna réteghez:2,5 dl tejfél csomag karamell ízű főzős pudingporfél kávéskanál folyékony édesítőHozzávalók a sárga réteghez:0,5 liter tej1 csomag vaníliás ízű főzős pudingpor1 kávéskanál folyékony édesítő1 teáskanál vanília aromaHozzávaló a fehér réteghez:4 dl. habtejszín2 csomag instant zselatinporHozzávalók a rétegezéshez:24 db babapiskóta3 dl. erős fekete kávé1 teáskanál rum30 dkg fagyasztott ribizli szemekTovábbá: 20 cm magas és kb 3 literes átlátszó üveg edényHozzávalók a díszítéshez: Ribizli szemek, aszalt áfonya, hópehely és mézi ember mézes roppanós kekszek.Elkészítése:A pudingokat

2017. Miklós napja

2017. Advent első Vasárnapja

Cukormentes Női szeszély

Hozzávalók a tésztához:150 g.finomliszt150 g. grahamliszt150 g. margarin1 cs. sütőpor300 ml kókusztej4 db tojás60 g glukononkb. 10 -15 dkg diabetikus cukormentes baracklekvárTovábbá: a sütéshez kb. egy 30 x 20 cm-es és kb 7 cm magas tepsiElkészítése:Melegítsük elő a sütőt 180 fokon.A puha margarint keverjük habosra a 2 deka glukononnal.Adjuk hozzá a tojások sárgáit és habosítsuk fel egy gépi habverő segítségével.A liszteket és a sütőport keverjük össze,majd keverjük bele a masszába.Kis adagokban adjuk hozzá a kókusztejet.Egy 30 x 20 x 7 cm-es tepsit kenjük ki margarinnal és lisztezzük ki.Öntsük bele az elkészített tésztát,majd süssük meg kb 20 perc alatt.( A sütési idő mindig függ a sütő milyenségétől)Vegyük ki a sütőből és kenjük le a felületét baracklekvárral.A tojásfehérjét verjük kemény habbá a maradék 4 deka glukononnal, majd egyenletesen kenjük rá a lekváros sütemény tetejére.A sütő hőfokát mérsékeljük 100 fokr

Ünnepi Cukormentes Csokoládétorta

Sok levelet kapok tőletek hogy miért nem sütök olyan sütiket is amiben nincs cukor és nem csak a diétázók,hanem a cukorbetegek is fogyaszthatnak. Ugyan ilyen felkéréseket kapok a munkám során kezelt cukorbeteg vendégeimtől is. Ezért elkezdtem ismerkedni a különböző édesítőkkel.A piacon nagyon sokféle édesítővel találkozunk a boltok polcain,de nem igazán könnyű eldönteni hogy mivel is helyettesíthető a cukor úgy hogy ne menjen a sütemény rovására. Megmaradjon az íz világ és szépen is nézzen ki. Egy pár hónapja rászántam magam és kísérletezésbe kezdtem. Sok receptet át olvasgattam és néhányat ki is próbáltam. Valamennyi kipróbált receptet egy kicsit át kellett alakítanom,mert az édesítőkkel mindig meg gyűlt a bajom. Volt olyan hogy nem jött fel kellőképpen a piskóta,vagy nagyon érezhető volt az édesítő benne. Ezért több édesítő fajtát próbáltam keverni és többször ki is próbáltam az átalakított recepteket,mind addig amíg

Egerszalók, sódomb

Csináld magad: Így készíts pillanatok alatt dívatos Adventi koszorút

Mindig becsesebb az Adventi koszorú ha saját magunk készítjük el.Az idén december 3 -án gyújtjuk meg az első gyertyát és addig még van idő elkészíteni ha kedvet éreztek hozzá. Semmi különöset nem kell tenni,csak beszerezni a hozzávalókat,én pedig megmutatom hogyan is készül a műszörmés adventi koszorú,lépésről lépésre.Hozzávalók: 12 cm magas és 20 cm átmérőjű kerek karton díszdoboz20 cm széles hosszú szőrű műszörme1 db téglalap alakú oázis4 db gyertya4 db gyertya alátét a mérete egyezzen a gyertya méretével1 db karácsonyi kerámia figurakisebb , nagyobb karácsonyi dísz gömbökTovábbá: ragasztó pisztolyElkészítése:A dobozról vegyük le a tetejét. Nem lesz rá szükség.Mérjük le a doboz méretéhez való szőrmét és vágjuk le.Ragasszuk az oldalára a forró ragasztóval.A szőr tetejét hajtsuk vissza és vágjuk bele az oázist.Hajtsuk rá a szőrt és a széleit ragasszuk az oázisra.A gyertyákba szúrjuk bele az alátéteket a kisebb

Tiramisu , Gasztroajándékként

Évek óta divatosak a gasztroajándékok, magyarul azok az ehető finom, jó minőségű dolgok, amiket mi készítünk el. Nem csak az szól mellette, hogy a végeredmény általában tényleg klasszisokkal veri a boltit, hanem az is, hogy a beletett munka és törődés az ajándékozás igazi lényege. Holnap én a kolléganőimet lepem meg vele a születésnapjuk alkalmából. Egy kicsit már a karácsonyra hangolódva csomagoltam,hisz tökéletes ajándék lehet a szeretet ünnepén a Karácsonyfa alatt is. Bátran készítsetek ti is gasztroajándékokat,mert a siker mindig garantált!Hozzávalók :30 dkg babapiskóta25 dkg mascarpone4 dl. habtejszín1 cs. expressz zselatin fixÍzlés szerint : porcukorkb : 4 dl. erős feketekávé0,5 dl rum0,5 dl tejszínes kávélikőrkakaóporTovábbá : 800 ml. csatos üveg, dísz szalagElkészítése :A habtejszínt a zselatinnal kemény habbá verjük.A mascarponét, a porcukrot és a likőrt habosra kikeverjük, majd hozzá keverjük a felvert tejszínha

Mickey Egér muffinok

Hozzávalók:25 dkg liszt2 kávéskanál sütőpor12,5 dkg cukor1 csipet só1,25 dl.olaj1 db tojás2 dl.tejfölTovábbá: muffinpapír,vagy muffin sütőformák.Elkészítése :Sütőt 190-fokra gáznál 3 fokozaton,előmelegítjük.A muffin papírokat egy tepsire rátesszük. Normál muffin papírból 12 darabot.Amit én használtam az 5 cm magas kemény muffin papír,abból elég lesz 6 darab.A száraz hozzávalókat ( liszt,sütőpor,só,cukor) egy nagy tálba kimérjük és összekeverjük.A folyékony hozzávalókat kimérjük egy másik tálba ( tojás,olaj,tejföl ) és egy kézi habverővel alaposan összekeverjük.A folyékony hozzávalókat ráöntjük a lisztes keverékre és egy fakanállal összekeverjük. A tésztát egy fagylaltos kanállal 3/4 -részig bele kanalazzuk a formákba.Könnyebb kiadagolni ha a tésztát beletöltjük egy habzsákba és beletöltjük az előkészített formákba,szintén 3/4 részig. A tésztákat forró sütőbe a középső rácsra téve készre sütjük.A muffin

Gránátalmával díszített, vaníliás krémtorta

Hozzávalók a piskótához:3 db tojás6 evőkanál hideg vízA tojások súlyával megegyező liszt és cukorHozzávalók a krémhez:1 csomag vanília ízű főzős pudingpor3 dl. tejízlés szerint cukor25 dkg mascarponeHozzávalók a díszítéshez:2 db gránátalmabazsalikom levélElkészítése:Melegítsük elő a sütőt 160 fokra,gáznál 1-2 fokozat között.Első lépésben készítsük el a piskótát.Mérjük le az egész tojásokat és jegyezzük meg a súlyukat.Üssük fel egy tálba és adjuk hozzá annyi deka cukrot ahány dekák voltak a tojások. Mérjük ki hozzá a vizet és egy robotgéppel verjük fel habosra.Mérjünk ki annyi deka lisztet ahány dekák voltak a tojások.Keverjük el a sütőport a liszttel,és egy fakanál segítségével keverjük a tojásos habba.Tegyük a sütőbe és süssük tű próbáig,majd hagyjuk a formában kihűlni.Készítsük el a krémet.A pudingport a tejjel és az ízlésünknek megfelelő cukorral főzzük sűrű krémmé,majd hűtsük ki.A kész pudi

2017. Édességek különszáma

Megjelent a Küldd el a recepted Édességek különszáma,benne a Kakaós Trüffelszelet receptem,amely az év süteményei rovatban olvasható. Az újság már kapható az újságárusoknál!Kakaós Trüffelszelet

Gránátalmás túrós palacsinta

Hozzávalók:20 dkg liszt2 tojás3 dl tej2 dl szénsavas ásványvíz1 csipet só2 dl olajHozzávaló a töltelékhez:25 dkg túró1 db tojássárgája1 csomag vaníliás cukorízlés szerint cukor1 fél citrom leve1 db gránátalmaElkészítése:A palacsinta hozzávalóit kimérjük egy tálba és egy gépi habverővel összekeverjük.Forró palacsintasütőben egyesével kiütjük.A palacsinta ütőbe ne tegyünk olajat,mert a tésztába már tettünk.A töltelékhez a gránátalmából kiszedjük a magokat és átöblítjük, majd lecsöpögtetjük őket.A túrót a vaníliás cukorral,a cukorral,a citromlével és a tojássárgájával összekeverjük.Hozzáadjuk a gránátalma szemeket és betöltjük vele a palacsintákat.A palacsinta tésztát kisüthetjük egy mini palacsintasütőben is és egymásra halmozva be is tölthetjük.Így dekoratív egy személyes palacsintákat kapunk,ami igazán jól mutat ha vendégeknek szolgáljuk fel.

Disznókő Szőlőbirtok

Szőlőbirtok aljában minden hónap második vasárnapján összegyűlnek a különféle kézművesek és egy hangulatos családias délelőtt során kínálják a jobbnál jobb portékájukat. Megtalálhatóak itt a kézműves sajtok,lekvárok,szörpök,balzsamecetek,ívólék,házi sütemények,mangalica termékek,savanyúságok, és helyet kapnak még a játék készítők ,bőrösök , és más kézművesek is. Itt ott vásároltunk,kóstoltunk és utána sétáltunk egyet a birtokon. Hoztam nektek egy pár fotót és videót kedvcsinálóként,hisz ne feledjétek a piac minden hónap második vasárnapján meglátogatható!Mi sem jöttünk haza üres kézzel!A Disznókő szőlőbirtok a fehér filagória mellett található kőszikláról kapta nevét, amely a környék lakóinak elmondása szerint egy vaddisznó formájára emlékeztetett. A birtok a múltban nagy magyar családoké volt, úgymint a Rákócziaké a XVIII. század elejéig, majd a Szirmayaké, Lónyayiaké a XVIII. és XIX. Században

Szomolyai Kaptárkövek

Márton napi libamell

Csípős fafüle gombaleves

Szeretitek a kínai leveseket?Ha igen akkor próbáljátok ki ezt a gyorsan elkészíthető levest. Hozzávalók:10 dkg sárgarépa10 dkg petrezselyem gyökér5 dkg karalábé20 dkg mirelit borsó4-6 db fokhagyma40 g. szárított fafüle gombaízlés szerint só, chili2 evőkanál olivaolaj120 g. kínai üveg tészta2 csipet őrölt gyömbér3 liter vízElkészítése:A szárított gombát bő vízzel felöntjük és egy órán át áztatjuk a vízbe,majd leszűrjük és vékonyabb csíkokra összevágjuk. Bő forrásban lévő vízbe dobjuk és 10 percig főzzük,majd leszűrjük és félre tesszük.A sárgarépát,a petrezselyem gyökeret és a karalábét tísztitsuk meg és a vastagabb lukú reszelőn reszeljük le. Az olajon pirítsuk át a mirelit borsót,majd keverjük hozzá a reszelt zöldségeket is és azonnal öntsük fel a vízzel. Ízlés szerint sózzuk, adjuk hozzá a gyömbért,az áttört fokhagymát és a chilit.Forrástól számítva kb 20 percig főzzük,addig amíg a borsó puha nem les

Sajtfelfújt

A sajtfelfújt nem csak szemet gyönyörködtető,hanem nagyon finom is.Fogyaszthatjuk előételként vagy sült húsokhoz köretként,de nagyobb formában elkészítve akár egy könnyű vacsoraként is meg állja a helyét. Próbáljátok ki!Hozzávalók:25 g. vaj150 ml tej1 evőkanál liszt3 db tojás1 db tojásfehérjesó, bors75 g. reszelt parmezán sajt2 evőkanál finomra összevágott snidlingElkészítése:A besamelmártáshoz olvasszuk fel a vajat egy lábasban,és szórjuk rá a lisztet.Kevergetés közben pirítsuk meg kis lángon kb. 1 perc alatt.Apránként öntsük hozzá a tejet, és közben habverővel kevergessük nehogy csomós legyen.Addig főzzük amíg be nem sűrűsödik.Ízesítsük ízlés szerint sóval,borssal.Melegítsük elő a sütőt 200 -fokon. Válasszuk szét a tojásokat.A kihűlt besamelmártáshoz keverjük hozzá a tojássárgáját.Keverjük hozzá a reszelt sajtot és a snidlinget.Vajazzunk ki négy darab felfújt formát és szórjuk be reszelt sajttal.Verjük kemény

De la Motte Kastély, Noszvaj

A Bükk déli kapujában, Egertől 10, Budapesttől 150 kilométerre fekszik Noszvaj Magyarország egyik legtisztább levegőjű települése. Kellemes őszi időnk volt ma és útnak is indultunk hogy megnézzük a De la Motte Kastélyt. A késő barokk, copfstílusban emelt épület a magyar kastélyépítészet egyik gyöngyszeme, a szőlőhegyekkel körbevett, idilli fekvésű Noszvajon, a Bükk lábánál, Egertől 12 km-re keletre fekszik. A 2012-ben újra nyitott kastély elsősorban gyönyörű rokokó falfestményeiről híres, de a völgybe nyúló hangulatos angolpark is megér egy sétát. A kastélyt idegenvezetéssel lehet megnézni,és amíg a következő időpontra vártunk beültünk egy kávéra a kastély ősfás parkjában található Tündérkert hotel Ambrózia bisztrójába.A vintage stílusú erdei hotel bisztrójából indult a kastély idegenvezetése,és amíg várakoztunk készítettem nektek egy pár fotót a bisztró belső teréről,ami igazán mesébe illő voltGyertek ve

Fűszeres almaleves

Ma egy finom fűszeres meleg almaleves receptet hoztam nektek.Próbáljátok ki!Hozzávalók:50 dkg alma800 ml víz5 dkg cukor1 teáskanál citromlé1 teáskanál mézeskalács fűszer keverék1 csomag tejszín ízű pudingpor3 dl tejElkészítése:Az almákat meghámozzuk, kivágjuk a magházat, és kockákra vágjuk.Citromos vízbe tesszük,hogy ne barnuljanak meg.Egy fazékba kimérjük a vizet,hozzáadjuk a cukrot,a citromlét,és fűszer keveréket.Felforraljuk és hozzáadjuk az alma darabokat. ( a vízre nincs szükség amiben állt)Levesszük a gázt alatta és kb. 15 percig főzzük,addig amíg meg nem puhul az alma.A tejjel kikeverjük a pudingport és amikor puha az alma hozzáadjuk.3 -4 percig még főzzük és ezután kikapcsoljuk alatta a gázt.Fogyaszthatjuk melegen tejszínhab rózsával,vagy nyáron hidegen vanília fagylalttal kínálva. Bármelyik tálalási módot választjátok ,biztos a siker mert nagyon finom.

Meztelen torta élővirággal díszítve

Nagy divat a meztelen torta készítése. A vélemények megosztóak. Van akinek tetszik van aki teljesen elzárkózik előle. Én csak ajánlani tudom,hisz nem kell hozzá nagy sütési gyakorlat. Viszont minden alkalomra szebbnél szebb tortákat tudunk készíteni. A meztelen tortát nem vonjuk be csak összetöltjük abba a formába amiben készítettük a piskótánkat. Így is maradhat de divatos ha az oldalán csak egy kevés krémet elkenünk úgy hogy azért kilátszódjanak a piskóták. A valódi angolszász jellegű tortát friss gyümölcsökkel vagy élővirágokkal díszítjük. A lányomnak nem rég volt a névnapja,és erre az alkalomra készítettem én is egy 15 cm-es kisebb tortát,aminek a tetejét élővirágokkal díszítettem. Semmi esetre se szerettem volna a virágokat beleszúrni a tortába,ezért én vásároltam a virágosok által használt kerek műanyagba zárt vizes oázist és ebbe szurkáltam bele a virágokat. Ennek az alja egy kerek műanyag amit olvasztott csokolád

Halloween

Őri István: Vers Halloween-reTök, tök, sárga tök,Halloween-re mit főztök? Kígyót, békát, csontvázakat,Mindenféle bogarakat.Tök, tök, kicsi tök,Ugye hozzánk eljöttök?Elmegyünk, elmegyünk,Ajtódon becsengetünk.Megtréfálunk, cukrot kérünk,Aztán gyorsan odébb lépünk.Tök, tök, csúnya tök,Jobb lesz, hogyha nem jöttök!Cukrot, csokit mi is várunk,Házról-házra körbejárunkAz ünnep eredete: Halloween, Mindenszentek, Halottak napjaNovember elsejének ünnepe, Mindenszentek napja az Egyesült Államokból indult, angolszász eredetû Halloween-ünnepre vezethető vissza (All Hallows magyarul mindenszentek).A nap előestéje (angolul „All Hallows Eve”, rövidítve: Halloween) a kóbor lelkek, a kelták halotti istenének éjszakája. Halloween azonban az egyik legrégibb ünnep, melynek évszázados történetisége kevéssé ismert. Évszázadokkal ezelőtt a mai Nagy-Britannia és észak-Franciaország területén éltek a kelták.A kelták a természetet magasztalták,