Sült madártej almával

Hozzávalók 6 bögréhez6 dl tej4-5 evőkanál mézcsipet só1 evőkanál liszt (vagy étkezési keményítő)3 tojás1 evőkanál vaníliakivonat2 közepes méretű almaA bögréket vékonyan kikenjük vajjal és egy tepsibe helyezzük. Az almákat meghámozzuk, hosszában vékony szeletekre vágjuk és állítva a bögrékbe rakosgatjuk őket.Kevés hideg tejben kikeverjük a lisztet és s tojássárgákat. A maradék tejet a mézzel, a sóval és a vaníliával felforrósítjuk. Óvatosan hozzáöntjük a tojásos részt és kevergetve besűrítjük.Langyosra hűtjük.A tojásfehérjéből kemény habot verünk, hozzákeverjük a kihűlt vaníliakrémhez és egyenletesen elosztva a bögrékbe kanalazzuk.180 fokra melegített sütőbe toljuk és addig sütjük, amíg a tetejük szép aranyszínűre nem pirul.Fahéjas porcukorral meghintve kínáljuk.

Birslekvár

A birsalma az egyik legmagasabb pektintartalmú gyümölcs, ezért lekvárt készíteni belőle nagyon egyszerű és aránylag gyorsan is megy.Idén, a birsalmasajt receptjéből kiindulva a lekvárt is sütőben készítettem és mindenkinek csak ajánlani tudom, mert tényleg alig van vele munka.A birsalmákat (vagy körtéket) alaposan megmossuk és szeleteljük úgy, hogy a magház ne kerüljön bele.Tepsibe rakjuk a szeleteket, aláöntünk 2-2,5 dl vizet és időnként átkeverve addig sütjük, amíg krémesen puha nem lesz, illetve a víz teljesen el nem tűnik alóla.Nekem 25 x 35 cm-es tepsibe 2,5 kg szeletelt gyümölcs ment, így lett teljesen teli.Ekkor lemérjük és kilónként 40 dkg cukrot adunk hozzá.Botmixerrel ízlés szerint pépesítjük, lábosba tesszük és felforraljuk.Ha hosszútávra tervezünk vele, adhatunk hozzá késhegynyi Na-benzoátot vagy K-szorbátot, de ha kisebb mennyiség készül, ez el is maradhat.Sterilizált üvegekbe töltjük és lezárjuk.

Birsalmasajt sütőben

Van már egy birsalmasajt recept a blogon, hagyományos módon készítve, azaz jó sokáig és sok cukorral felfőzve.Próbáltam párszor csökkenteni a cukor mennyiségét, de általában az lett a vége, hogy kanállal ettük ki a formából a "sajtot", mert hetek után is lágy maradt a közepe.Múlt héten hallottam ezt a (számomra) új módszert, amit most ki is próbáltam és nagyon elégedett vagyok az eredménnyel.A cukor mennyisége és a főzés ideje is jelentősen csökkent, plusz a kiöntéstől számított 24 órán belül teljesen meg is keményedett az anyag.A birsalmákat (vagy körtéket) alaposan megmossuk és szeleteljük (a héja marad).Egy tepsibe rakjuk a gyümölcsöt és kevés vizet öntünk alá, éppen csak annyit, hogy sütés közben ne égjen le. Normál méretű 25 x 35 cm,es tepsibe 2-2,5 dl vizet számítunk.Forró sütőbe toljuk és 40-50 perc alatt megsütjük. Időközben 3-4-szer átkeverjük, hogy egyenletesen puhuljon.Ha teljesen krémesre puhult, és a víz is e

Gyors kakaós csiga kelesztés nélkül

Sütéssel együtt sem vesz igénybe egy óránál többet ez az élesztő nélkül készült kakaós csiga.Hozzávalók 18 darabhozA tésztához25 dkg túró25 dkg liszt1 evőkanál cukor80 ml tej40 ml olaj6 g sütőporcsipet sóA töltelékhez8 dkg olvasztott vaj10 dkg cukor1 csomag vaníliás cukor3 dkg kakaóporA töltelék hozzávalóit kikeverjük, egy nagyobb tepsit sütőpapírral bélelünk, a sütőt 200 fokra melegítjük.A tészta hozzávalóit tálba mérjük és jól összedolgozzuk.Fél cm vastagságú, négyzet alakú lapot nyújtunk belőle és egyenletesen rákenjük a tölteléket.Feltekerjük, majd felszeleteljük úgy, hogy kb. másfél cm vastagságú csigákat kapjunk.Tepsibe sorakoztatjuk őket, betoljuk a sütőbe és 20-25 perc alatt megsütjük.

Csokoládés gyümölcskenyér

Még messze jár a karácsony, de a gyümölcskenyeret az év minden szakában szeretjük:-)Hozzávalók normál méretű gyümölcskenyér formához20 dkg cukor4 tojás1 csomag vaníliás cukorcsipetnyi só1,6 dl tej25 dkg liszt5 g sütőpor5 dkg mazsola5 dkg aszalt áfonya10 dkg kandírozott gyümölcskeverék5 dkg csokoládédara vagy csokoládélencse1 citrom reszelt héja10 dkg étcsokoládé1 evőkanál olajA sütőformát sütőpapírral béleljük, a sütőt 180 fokra melegítjük.A tojásokat szétválasztjuk, a sárgáját a cukorral, a vaníliás cukorral, a sóval és a tejjel kikeverjük. Hozzáadjuk a lisztet, amiben előzőleg elvegyítettük a sütőport.Az egészet összedolgozzuk úgy, hogy csomómentes masszát kapjunk. Ezután belekeverjük a gyümölcsöket, a csokit és a reszelt citromhéjat, végül pedig óvatosan beleforgatjuk a tojásfehérjéből vert kemény habot is.Az így kapott tésztát beleöntjük a formába és 30-40 perc alatt megsütjük. Tűpróba!Ha megsült, kivesszü

Segítsüti 2017 - Szilvalekváros mákos krémes

Ma újra kezdetét veszi az idei őszi Segítsüti árverés.Mostani kampányunk támogatottja a Völgyzugolyház Alapítvány, mely sérült gyermekek szüleinek összefogásából jött létre. Küldetésük a sérült gyermekek és családjaik támogatása, életminőségének javítása, a társadalmi integrációjuk elősegítése.Fő projektjük egy olyan integrált fejlesztő és közösségi tér létrehozása, ahol az ellátórendszerből kiszoruló súlyos és halmozottan fogyatékos gyermekek tanuláshoz való joga teljesülhet, ahol a mindennapi fejlesztésen túl egy építő gyermekközösség tagjai lehetnek csakúgy, mint ép társaik. A napi fejlesztésen és ellátáson túl az integrált közösségi programokkal is igyekeznek az élet minden területén jelenlévő elszigetelődést megakadályozni.Licitálni 2017. szeptember 25.-től szeptember 28.-ig, azaz mától csütörtökig, a Segítsüti Sütiárverés menüpontja alatt lehet.Jómagam már hatodik éve veszek részt ebben

Szilva csatni (chutney)

Indiai eredetű, gyümölcsökből és/vagy zöldségekből készülő édes, de egyben csípős ételféleség, amely hasonlít egy erősen fűszerezett szószhoz.Elsősorban húsok remek kísérője, de bevallom én csak úgy magában is nagyon szeretem kanalazgatni.Hozzávalók 4 személyre1 evőkanál olívaolaj1 kisebb lila hagyma2 evőkanál barna cukor50 dkg érett szilva (magozva mérve)1 evőkanál mazsolakéshegynyi só2-3 cm-es friss gyömbérőrölt fahéjőrölt szegfűszegőrölt ánizsőrölt fekete borscsilipaprika2 evőkanál balzsamecetA hagymát megtisztítjuk, apró kockára vágjuk és az olajon megfonnyasztjuk. Hozzáadjuk a szilvát, a mazsolát, a cukrot és a sót. Belereszeljük a gyömbért, ízlés szerint ízesítjük a fűszerekkel és lassú tűzön, időnként átkeverve addig rotyogtatjuk, amíg dzsemszerű állagot nem kapunk (15-20 perc).Ekkor hozzáöntjük a balzsamecetet és pár percig még főzzük.

Bodzalekvár

Az aszalt paradicsom után újabb, gazdaságosnak éppen nem nevezhető projektbe vágtam bele.A héj és a magvak eltávolítása után a gyümölcshús csak töredéke az eredeti mennyiségnek. Van persze, olyan recept is, ahol marad a bogyó minden része, de nekem ez a mag- és héjmentes változat jön be.Valójában egy gyógyhatású készítményhez jutunk, ha bodzalekvárt készítünk, a téli időszakban segítségünkre lehet, hogy gyorsabban kilábaljunk a náthából, már amennyiben marad belőle addigra.Egyébként sült hús, marha- vagy vadpörkölt, rántott camembert remek kísérője is lehet.Hozzávalók5 kg teljesen érett bodzabogyócukoraszkorbinsav1 csomag zselésítőszerA bogyókat villa segítségével eltávolítjuk a szárról. Leöblítjük, majd egy lábosban feltesszük főni.Forrástól számított 30-40 percig lassú tűzön, időnként átkeverve főzzük.Az egészet áttörjük szitán, ízlés szerinti mennyiségű cukrot adunk hozzá, belekeverjük a zselésítőt és

Aszalt paradicsom

Augusztus első felének igencsak forró időjárását használtam ki egy jó nagy adag napon aszalt paradicsom készítésére.A művelet nem túl bonyolult, de aki belevág (szerintem még lesz erre alkalmas meleg, napos idő), annak számolnia kell azzal, hogy 1 kg paradicsomból kb. 10-15 dkg szárított lesz. Szóval, a kihozatal elég kevés, de mindenképpen megéri vele dolgozni, különösen, ha saját termés, mert sokkal finomabb, mint a boltban kapható.Hozzávalók5 kg érett, húsos paradicsom2 kávéskanál sófokhagymagerezdekbazsalikomrozmaringolívaolajA paradicsomot megmossuk és negyedeljük (ha kisebbek, elég csak felezni).Nagyobb méretű tálba tesszük, megszórjuk a sóval és finoman átkeverjük.Félórát pihentetjük, majd a levet, amit időközben eresztett, leöntjük alóla. Tepsi aljába alufóliát terítünk és szép sorban rárakosgatjuk a gerezdeket.Keresünk az udvaron vagy teraszon egy olyan helyet, ahol folyamatosan éri a napsütés és ott elhelyezzük.3-4 nap al

Paradicsomos pite

Hozzávalók 30 cm-es piteformáhozA tésztához25 dkg liszt10 dkg vaj1 csapott kávéskanál só2 tojás2 teáskanál sűrített paradicsomkéshegynyi sütőporA töltelékhez40 dkg tejföl1 dl tej3 tojás1 kávéskanál só15 dkg feta sajt20 dkg koktélparadicsomA tészta hozzávalóit összegyúrjuk, kerek lapot nyújtunk belőle és kibéleljük vele a vajjal kikent piteformát.A tejfölt, a tejet, a tojást és a sót kikeverjük és az egészet beleöntjük a formába. Beleszórjuk a kockára vágott feta sajtot és a koktélparadicsomot.200 fokos sütőben 25-30 perc alatt megsütjük.Langyosra hűtve szeleteljük, friss bazsalikommal kínáljuk.

Kókuszos rizspuding

Könnyű, nyári desszert a forró napokra.Hozzávalók 6 pohárhoz10 dkg rizs1 csomag kókuszos pudingpor2 evőkanál kókuszreszelék3 evőkanál cukorcsipetnyi só1 dkg vaj1 dl víz8 dl tej50 dkg őszibarack1 evőkanál cukor1 csomag vaníliás cukor1 teáskanál citromléAz őszibarackot meghámozzuk, kisebb kockára vágjuk, meglocsoljuk a citromlével, megszórjuk a cukrokkal, lazán összeforgatjuk és félretesszük.A vajat megolvasztjuk és a rizst kicsit megfuttatjuk rajta. Felöntjük a vízzel és lassú tűzön, időnként átkeverve addig főzzük, amíg teljesen magába nem szívja a folyadékot.Két részletben hozzáöntünk 3 dl tejet és ugyanúgy járunk el, mint a víz esetében,azaz most is addig főzzük, amíg a tej is szinte teljesen el nem tűnik a lábosból.1 dl tejben elkeverjük a pudingport és a kókuszreszeléket, a maradék 4 dl-t pedig a rizshez adjuk. Ha már majdnem forr, beleöntjük a pudingporos részt is és kevergetve besűrítjük.A rizspudingot poharakba mérjük, l

Ananászos csirkemell

Hozzávalók 4 személyre80 dkg filézett csirkemell1 ananász konzerv2 dl tejszínsóőrölt fekete bors3-4 evőkanál olaj1 teáskanál étkezési keményítőA húst kisebb kockákra vágjuk. Az olajat felforrósítjuk és rádobjuk a húst.Fehéredésig pirítjuk, majd sózzuk és félig lefedve, lassú tűzön puhára pároljuk.Ha megpuhult, hozzáadjuk az előzőleg a cukros létől leöblített ananászt, felöntjük a tejszínnel és őrölt borssal ízesítjük.A keményítőt kevés hideg vízben feloldjuk, a húshoz adjuk és az egészet összeforraljuk.Párolt rizzsel tálaljuk.

Mogyorókrémes brownie

Hozzávalók 25 x 35 cm-es tepsihez35 dkg csokoládé20 dkg vaj10 dkg cukor5 tojás1 evőkanál vaníliakivonatfél kávéskanál só7 dkg őrölt mandula15 dkg liszt30 dkg mogyorókrém3 dkg mandulaforgácsA tepsit vajjal vékonyan kikenjük, a sütőt 200 fokra melegítjük.A csokoládét a vajjal vízgőz felett megolvasztjuk, majd a többi hozzávalót a felsorolás sorrendjében belekeverjük.A masszát a tepsibe simítjuk.A mogyorókrémet felmelegítjük és egyenlően a tészta tetejére kanalazzuk. Kanál segítségével márványosra keverjük, végül megszórjuk a mandulával.A sütőbe toljuk és 35-40 perc alatt megsütjük. Vigyázzunk, hogy ne süssük túl, mert kiszárad és akkor kevésbé finom.

Meggylekvár

Hozzávalók1,5 kg meggy (magozva mérve)50 dkg cukorcsipetnyi fahéj1 csomag 2:1 dzsemfixA kimagozott meggyet a cukorral feltesszük főni és forrástól számított 35-40 percig, alacsony lángon rotyogtatjuk.Ezután botmixerrel pépesítjük, beleszórjuk a dzsemfixet és az egészet összeforraljuk.Forrón csírátlanított üvegekbe töltjük.

Zöldséges egytál (vegán)

Ahogy az időjárás melegebbre vált, egyre kevésbé vágyom húsos ételekre. Ilyenkor kerülnek elő a saláták, könnyű tészták vagy a zöldséges egytálételek.Utóbbiak közül ez a stílusában sóletre hajazó az egyik kedvencem. Annak ellenére, hogy nem tartalmaz húst, igazán laktató és nem mellékesen nagyon finom.Hozzávalók 4 személyre20 dkg csicseriborsó1 konzerv vörös bab1 szál sárgarépa1 szál petrezselyemgyökér3-4 evőkanál olaj2 vöröshagyma1 nagy gerezd fokhagyma2 közepes krumpli3 evőkanál árpagyöngy3 evőkanál paradicsomsűrítménysó1 kávéskanál őrölt pirospaprikaőrölt fekete bors2-3 babérlevélfél kávéskanál római köményA csicseriborsót előző este beáztatjuk. A sárgarépát és a petrezselyemgyökeret karikára, a krumplit kisebb kockára vágjuk.Az olajon aranysárgára pirítjuk a csíkokra vágott vöröshagymát és a lereszelt fokhagymát. Hozzáadjuk a paradicsompürét, kevés vizet és a fűszereketBeleforgatjuk a sárgarépát,

Málnatorta

A kertben folyamatosan érik a málna, így most a málnás süteményeké, desszerteké a főszerep nálunk.Hozzávalók 24 cm-es tortaformához20 dkg zabkeksz10 dkg olvasztott vaj70 dkg natúr joghurt5 evőkanál cukor20 g zselatin5 dl tejszín30 dkg málnaA tetejére20 dkg málnacsokoládédarabkákA kekszet aprítógépben morzsás állagúra aprítjuk, és hozzákeverjük az olvasztott vajat.A tortagyűrűt tortatálra helyezzük és belenyomkodjuk a kekszet.A joghurtot a cukorral és a zselatinnal kevergetve felforrósítjuk (nem forraljuk fel!), majd langyosra hűtjük.A málnát botmixerrel pürésítjük, a tejszínből kemény habot verünk. Mindkettőt a joghurtos részhez adjuk és habverő segítségével jól összedolgozzuk.A kekszréteg tetejére öntjük és 4-5 órán át hűtjük.Ha teljesen megdermedt, eltávolítjuk a tortagyűrűt, a torta tetejét kirakjuk málnával és megszórjuk csokoládédarabkákkal.

Csokoládés pite málnával

HozzávalókA tésztához22 dkg liszt3 dkg kakaópor12 dkg vaj10 dkg cukor1 tojáscsipetnyi sókéshegynyi sütőporA töltelékhez3,5 dl tejszín3 tojás20 dkg étcsokoládé10 dkg tejcsokoládé2 evőkanál cukor1 csomag vaníliás cukor30 dkg málnaA tészta hozzávalóit összegyúrjuk. Lisztezett felületen kerek lapot nyújtunk belőle és kibéleljük vele a vajjal vékonyan kikent formát.A tojást a tejszínnel és a cukrokkal kikeverjük, összedolgozzuk a vízgőz felett megolvasztott csokoládéval és a formába öntjük.180 fokra melegített sütőben 25-30 perc alatt megsütjük.Langyosra hűtjük, tetejét kirakjuk a málnával és mentalevelekkel díszítjük.

Tejfölös meggyes pite

Hozzávalók 25 x 35 cm-es tepsihez30 dkg liszt20 dkg cukor1 csomag vaníliás cukorfél kávéskanál só30 dkg tejföl80 ml olaj2 tojás10 g sütőpor40 dkg magozott meggyA tepsit olajjal vékonyan kikenjük, a sütőt 180 fokra melegítjük.Az egész tojásokat a cukorral és a vaníliás cukorral fehéredésig verjük. Hozzáadjuk a tejfölt, az olajat, a sót és szintén habverővel összedolgozzuk. Beleszórjuk a sütőporos lisztet és az egészet csomómentesre keverjük.A masszát a tepsibe simítjuk, tetejére szórjuk a meggyet és 20-25 perc alatt megsütjük.Langyosra hűtve szeleteljük és porcukorral meghintve kínáljuk.

Csokiszalámi

Hozzávalók30 dkg durvára őrölt háztartási keksz15 dkg étcsokoládé15 dkg vaj10 dkg porcukor30 ml rum5 evőkanál tejA beforgatáshozporcukorA csokoládét a vajjal megolvasztjuk. Hozzáadjuk a cukrot, a rumot, a tejet és a kekszet.Jól kikeverjük. A masszát kettévesszük és folpack segítségével két rudat formázunk belőlük.Hűtőben tartjuk 3-4 órát, majd szeletelés előtt porcukorba forgatjuk őket.

Bodzaszörp

Abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy a kertemben van egy szép, nagy bodzafa, így virágzáskor nincs limitálva a készíthető szörp mennyisége.Csak kisétálok egy ollóval és máris megvan a fő alapanyag. Mivel a menta és a citromfű is helyben terem, így pár ágat ezekből is szoktam beletenni, amitől csak még zamatosabb lesz és egy igazi gyógyital válik belőle.Hozzávalók egy nagy méretű befőttesüveghez (5 literesként ismerjük, de valójában kisebb a térfogata)2 liter víz3 kg cukor10-12 bodzavirág2 citrom (lehetőleg növényvédő szertől mentes)4 ág menta4 ág citromfű5 dkg aszkorbinsav (C-vitamin) vagy 3 dkg borkősavA vizet és a cukrot lábosba mérjük és felforrósítjuk annyira, hogy a cukor teljesen elolvadjon.Langyosra hűtjük és belekeverjük az aszkorbin- vagy a borkősavat.A bodzavirágot, a mentát és a citromfüvet leöblítjük és a tisztára mosott üveg aljába rakjuk a karikára vágott citrommal együtt.Ráöntjük a szirupot, lefedjük és 2-3

Tökfőzelék

Az egyik kedvenc ételem a tökfőzelék, különösen így tavasszal, amikor zsenge tökből és friss kaporból lehet készíteni.Hozzávalók 4 személyre1 kg gyalult tök1 nagy csokor kapor2 -3 evőkanál almaecetsófél dl olaj3 csapott evőkanál liszt2-3 evőkanál tejfölA tököt annyi vízben, amennyi ellepi odatesszük főni az apróra vágott kaporral, az ecettel és ízlés szerinti mennyiségű sóval.Forrástól számítva 8-10 percig főzzük.Nagyobb lábosban az olajon halvány színűre pirítjuk a lisztet, lehúzzuk a tűzről és óvatosan hozzáöntjük a tököt.Belekeverjük a tejfölt, visszatesszük a tűzre és az egészet összeforraljuk.Feltétként adhatunk mellé fasírtot, pörköltet, sült virslit, de önállóan is remek tavaszi étel.

Oroszkrém

Az Oroszkrém torta kedvelői jól ismerik ezt a vaníliás, narancsos krémet, aki pedig még nem kóstolta, annak ajánlom kipróbálásra.Hozzávalók 6 pohárhozA krémhez4 dl tej3 tojássárgája5 dkg liszt15 dkg cukor1 teáskanál vaníliakivonat1/2 narancs leve és reszelt héja3 dl tejszín1 púpozott evőkanál mazsola2 evőkanál rum vagy aromaA díszítéshezétcsokoládénarancsszeletekmazsolaA tojássárgákat, a lisztet, a cukrot, a narancs héját és levét és a vaníliát kevés tejjel csomómentesre keverjük. A maradék tejet felforraljuk, beleöntjük a tojásos részt és kevergetve sűrűre főzzük.Beleszórjuk az előzőleg rumba áztatott mazsolát (pár szemet félreteszünk a díszítéshez) és teljesen kihűtjük.A tejszínből kemény habot verünk, és a kihűlt krémmel összedolgozzukPoharakba töltjük, narancsszeletekkel, csokoládékockával és mazsolával díszítjük.

Spárgás pite

Hozzávalók 35 x 15 cm-es formáhozA tésztához20 dkg liszt7 dkg vaj1 tojásfél kávéskanál só2-3 teáskanál tejfölA töltelékhez30 dkg tejföl0,5 dl tej2 tojás3 dkg reszelt sajt1 csapott teáskanál sóőrölt fekete bors30 dkg zöld spárgaA tészta hozzávalóit összegyúrjuk, félórát hideg helyen pihentetjük.A spárgasípok végéről a fás rész levágjuk, majd enyhén sós vízben félpuhára pároljuk.A formát vajjal vékonyan kikenjük, azután kibéleljük a tésztával.A töltelék hozzávalóit kikeverjük, a formába öntjük és keresztben rárakjuk a spárgát.200 fokos sütőben addig sütjük, amíg a töltelék meg nem szilárdul.

Nutella fagylalt

Kicsik és nagyok kedvence lehet ez az igen egyszerűen elkészíthető fagyi.Hozzávalók40 dkg mogyorókrém (Nutella)4 dl tejszín2 dl tejA mogyorókrémet vízgőz felett felmelegítjük annyira, hogy jól keverhető, lágy legyen.Hozzáadjuk a tejszínt és a tejet és az egészet jól kikeverjük.Behűtjük, majd fagyigépben előírás szerint elkészítjük.Ha nincs gépünk, fagyasztóba tesszük és időnként alaposan átkeverjük.

Medvehagymás kifli

A sajtos kifli medvehagymásított változata:-)Hozzávalók 24 darabhozA tésztához35 dkg finomliszt35 dkg rétesliszt4 dkg élesztő1 dl tejfél dl olaj35 dkg natúr joghurt1 tojás25 g só1 kávéskanál cukorA töltelékhez3 dkg olvasztott vaj25 dkg reszelt sajt1 csokor medvehagyma1 tojás a kenéshezAz élesztőt a langyos tejben pici cukorral felfuttatjuk.A tészta többi hozzávalóit tálba mérjük, hozzáadjuk a megkelt élesztőt. Kelt tésztát dagasztunk és langyos helyen, lefedve duplájára kelesztjük.A megkelt tésztát lisztezett gyúródeszkára borítjuk, kicsit átgyúrjuk és 12 egyenlő részre osztjuk.Mindegyikből kerek lapot nyújtunk és hármat-hármat egymásra helyezünk úgy, hogy minden lapot vékonyan megkenünk olvasztott vajjal, megszórunk reszelt sajttal és apróra vágott medvehagymával .Éles késsel hat egyenlő részre vágjuk az így kapott, három rétegű kört, és minden háromszögből kifliket formázunk, amit aztán sütőpapírral bélelt tepsibe sorakoz