Szilva csatni (chutney)

Indiai eredetű, gyümölcsökből és/vagy zöldségekből készülő édes, de egyben csípős ételféleség, amely hasonlít egy erősen fűszerezett szószhoz.Elsősorban húsok remek kísérője, de bevallom én csak úgy magában is nagyon szeretem kanalazgatni.Hozzávalók 4 személyre1 evőkanál olívaolaj1 kisebb lila hagyma2 evőkanál barna cukor50 dkg érett szilva (magozva mérve)1 evőkanál mazsolakéshegynyi só2-3 cm-es friss gyömbérőrölt fahéjőrölt szegfűszegőrölt ánizsőrölt fekete borscsilipaprika2 evőkanál balzsamecetA hagymát megtisztítjuk, apró kockára vágjuk és az olajon megfonnyasztjuk. Hozzáadjuk a szilvát, a mazsolát, a cukrot és a sót. Belereszeljük a gyömbért, ízlés szerint ízesítjük a fűszerekkel és lassú tűzön, időnként átkeverve addig rotyogtatjuk, amíg dzsemszerű állagot nem kapunk (15-20 perc).Ekkor hozzáöntjük a balzsamecetet és pár percig még főzzük.

Bodzalekvár

Az aszalt paradicsom után újabb, gazdaságosnak éppen nem nevezhető projektbe vágtam bele.A héj és a magvak eltávolítása után a gyümölcshús csak töredéke az eredeti mennyiségnek. Van persze, olyan recept is, ahol marad a bogyó minden része, de nekem ez a mag- és héjmentes változat jön be.Valójában egy gyógyhatású készítményhez jutunk, ha bodzalekvárt készítünk, a téli időszakban segítségünkre lehet, hogy gyorsabban kilábaljunk a náthából, már amennyiben marad belőle addigra.Egyébként sült hús, marha- vagy vadpörkölt, rántott camembert remek kísérője is lehet.Hozzávalók5 kg teljesen érett bodzabogyócukoraszkorbinsav1 csomag zselésítőszerA bogyókat villa segítségével eltávolítjuk a szárról. Leöblítjük, majd egy lábosban feltesszük főni.Forrástól számított 30-40 percig lassú tűzön, időnként átkeverve főzzük.Az egészet áttörjük szitán, ízlés szerinti mennyiségű cukrot adunk hozzá, belekeverjük a zselésítőt és

Aszalt paradicsom

Augusztus első felének igencsak forró időjárását használtam ki egy jó nagy adag napon aszalt paradicsom készítésére.A művelet nem túl bonyolult, de aki belevág (szerintem még lesz erre alkalmas meleg, napos idő), annak számolnia kell azzal, hogy 1 kg paradicsomból kb. 10-15 dkg szárított lesz. Szóval, a kihozatal elég kevés, de mindenképpen megéri vele dolgozni, különösen, ha saját termés, mert sokkal finomabb, mint a boltban kapható.Hozzávalók5 kg érett, húsos paradicsom2 kávéskanál sófokhagymagerezdekbazsalikomrozmaringolívaolajA paradicsomot megmossuk és negyedeljük (ha kisebbek, elég csak felezni).Nagyobb méretű tálba tesszük, megszórjuk a sóval és finoman átkeverjük.Félórát pihentetjük, majd a levet, amit időközben eresztett, leöntjük alóla. Tepsi aljába alufóliát terítünk és szép sorban rárakosgatjuk a gerezdeket.Keresünk az udvaron vagy teraszon egy olyan helyet, ahol folyamatosan éri a napsütés és ott elhelyezzük.3-4 nap al

Paradicsomos pite

Hozzávalók 30 cm-es piteformáhozA tésztához25 dkg liszt10 dkg vaj1 csapott kávéskanál só2 tojás2 teáskanál sűrített paradicsomkéshegynyi sütőporA töltelékhez40 dkg tejföl1 dl tej3 tojás1 kávéskanál só15 dkg feta sajt20 dkg koktélparadicsomA tészta hozzávalóit összegyúrjuk, kerek lapot nyújtunk belőle és kibéleljük vele a vajjal kikent piteformát.A tejfölt, a tejet, a tojást és a sót kikeverjük és az egészet beleöntjük a formába. Beleszórjuk a kockára vágott feta sajtot és a koktélparadicsomot.200 fokos sütőben 25-30 perc alatt megsütjük.Langyosra hűtve szeleteljük, friss bazsalikommal kínáljuk.

Kókuszos rizspuding

Könnyű, nyári desszert a forró napokra.Hozzávalók 6 pohárhoz10 dkg rizs1 csomag kókuszos pudingpor2 evőkanál kókuszreszelék3 evőkanál cukorcsipetnyi só1 dkg vaj1 dl víz8 dl tej50 dkg őszibarack1 evőkanál cukor1 csomag vaníliás cukor1 teáskanál citromléAz őszibarackot meghámozzuk, kisebb kockára vágjuk, meglocsoljuk a citromlével, megszórjuk a cukrokkal, lazán összeforgatjuk és félretesszük.A vajat megolvasztjuk és a rizst kicsit megfuttatjuk rajta. Felöntjük a vízzel és lassú tűzön, időnként átkeverve addig főzzük, amíg teljesen magába nem szívja a folyadékot.Két részletben hozzáöntünk 3 dl tejet és ugyanúgy járunk el, mint a víz esetében,azaz most is addig főzzük, amíg a tej is szinte teljesen el nem tűnik a lábosból.1 dl tejben elkeverjük a pudingport és a kókuszreszeléket, a maradék 4 dl-t pedig a rizshez adjuk. Ha már majdnem forr, beleöntjük a pudingporos részt is és kevergetve besűrítjük.A rizspudingot poharakba mérjük, l

Ananászos csirkemell

Hozzávalók 4 személyre80 dkg filézett csirkemell1 ananász konzerv2 dl tejszínsóőrölt fekete bors3-4 evőkanál olaj1 teáskanál étkezési keményítőA húst kisebb kockákra vágjuk. Az olajat felforrósítjuk és rádobjuk a húst.Fehéredésig pirítjuk, majd sózzuk és félig lefedve, lassú tűzön puhára pároljuk.Ha megpuhult, hozzáadjuk az előzőleg a cukros létől leöblített ananászt, felöntjük a tejszínnel és őrölt borssal ízesítjük.A keményítőt kevés hideg vízben feloldjuk, a húshoz adjuk és az egészet összeforraljuk.Párolt rizzsel tálaljuk.

Mogyorókrémes brownie

Hozzávalók 25 x 35 cm-es tepsihez35 dkg csokoládé20 dkg vaj10 dkg cukor5 tojás1 evőkanál vaníliakivonatfél kávéskanál só7 dkg őrölt mandula15 dkg liszt30 dkg mogyorókrém3 dkg mandulaforgácsA tepsit vajjal vékonyan kikenjük, a sütőt 200 fokra melegítjük.A csokoládét a vajjal vízgőz felett megolvasztjuk, majd a többi hozzávalót a felsorolás sorrendjében belekeverjük.A masszát a tepsibe simítjuk.A mogyorókrémet felmelegítjük és egyenlően a tészta tetejére kanalazzuk. Kanál segítségével márványosra keverjük, végül megszórjuk a mandulával.A sütőbe toljuk és 35-40 perc alatt megsütjük. Vigyázzunk, hogy ne süssük túl, mert kiszárad és akkor kevésbé finom.

Meggylekvár

Hozzávalók1,5 kg meggy (magozva mérve)50 dkg cukorcsipetnyi fahéj1 csomag 2:1 dzsemfixA kimagozott meggyet a cukorral feltesszük főni és forrástól számított 35-40 percig, alacsony lángon rotyogtatjuk.Ezután botmixerrel pépesítjük, beleszórjuk a dzsemfixet és az egészet összeforraljuk.Forrón csírátlanított üvegekbe töltjük.

Zöldséges egytál (vegán)

Ahogy az időjárás melegebbre vált, egyre kevésbé vágyom húsos ételekre. Ilyenkor kerülnek elő a saláták, könnyű tészták vagy a zöldséges egytálételek.Utóbbiak közül ez a stílusában sóletre hajazó az egyik kedvencem. Annak ellenére, hogy nem tartalmaz húst, igazán laktató és nem mellékesen nagyon finom.Hozzávalók 4 személyre20 dkg csicseriborsó1 konzerv vörös bab1 szál sárgarépa1 szál petrezselyemgyökér3-4 evőkanál olaj2 vöröshagyma1 nagy gerezd fokhagyma2 közepes krumpli3 evőkanál árpagyöngy3 evőkanál paradicsomsűrítménysó1 kávéskanál őrölt pirospaprikaőrölt fekete bors2-3 babérlevélfél kávéskanál római köményA csicseriborsót előző este beáztatjuk. A sárgarépát és a petrezselyemgyökeret karikára, a krumplit kisebb kockára vágjuk.Az olajon aranysárgára pirítjuk a csíkokra vágott vöröshagymát és a lereszelt fokhagymát. Hozzáadjuk a paradicsompürét, kevés vizet és a fűszereketBeleforgatjuk a sárgarépát,

Málnatorta

A kertben folyamatosan érik a málna, így most a málnás süteményeké, desszerteké a főszerep nálunk.Hozzávalók 24 cm-es tortaformához20 dkg zabkeksz10 dkg olvasztott vaj70 dkg natúr joghurt5 evőkanál cukor20 g zselatin5 dl tejszín30 dkg málnaA tetejére20 dkg málnacsokoládédarabkákA kekszet aprítógépben morzsás állagúra aprítjuk, és hozzákeverjük az olvasztott vajat.A tortagyűrűt tortatálra helyezzük és belenyomkodjuk a kekszet.A joghurtot a cukorral és a zselatinnal kevergetve felforrósítjuk (nem forraljuk fel!), majd langyosra hűtjük.A málnát botmixerrel pürésítjük, a tejszínből kemény habot verünk. Mindkettőt a joghurtos részhez adjuk és habverő segítségével jól összedolgozzuk.A kekszréteg tetejére öntjük és 4-5 órán át hűtjük.Ha teljesen megdermedt, eltávolítjuk a tortagyűrűt, a torta tetejét kirakjuk málnával és megszórjuk csokoládédarabkákkal.

Csokoládés pite málnával

HozzávalókA tésztához22 dkg liszt3 dkg kakaópor12 dkg vaj10 dkg cukor1 tojáscsipetnyi sókéshegynyi sütőporA töltelékhez3,5 dl tejszín3 tojás20 dkg étcsokoládé10 dkg tejcsokoládé2 evőkanál cukor1 csomag vaníliás cukor30 dkg málnaA tészta hozzávalóit összegyúrjuk. Lisztezett felületen kerek lapot nyújtunk belőle és kibéleljük vele a vajjal vékonyan kikent formát.A tojást a tejszínnel és a cukrokkal kikeverjük, összedolgozzuk a vízgőz felett megolvasztott csokoládéval és a formába öntjük.180 fokra melegített sütőben 25-30 perc alatt megsütjük.Langyosra hűtjük, tetejét kirakjuk a málnával és mentalevelekkel díszítjük.

Tejfölös meggyes pite

Hozzávalók 25 x 35 cm-es tepsihez30 dkg liszt20 dkg cukor1 csomag vaníliás cukorfél kávéskanál só30 dkg tejföl80 ml olaj2 tojás10 g sütőpor40 dkg magozott meggyA tepsit olajjal vékonyan kikenjük, a sütőt 180 fokra melegítjük.Az egész tojásokat a cukorral és a vaníliás cukorral fehéredésig verjük. Hozzáadjuk a tejfölt, az olajat, a sót és szintén habverővel összedolgozzuk. Beleszórjuk a sütőporos lisztet és az egészet csomómentesre keverjük.A masszát a tepsibe simítjuk, tetejére szórjuk a meggyet és 20-25 perc alatt megsütjük.Langyosra hűtve szeleteljük és porcukorral meghintve kínáljuk.

Csokiszalámi

Hozzávalók30 dkg durvára őrölt háztartási keksz15 dkg étcsokoládé15 dkg vaj10 dkg porcukor30 ml rum5 evőkanál tejA beforgatáshozporcukorA csokoládét a vajjal megolvasztjuk. Hozzáadjuk a cukrot, a rumot, a tejet és a kekszet.Jól kikeverjük. A masszát kettévesszük és folpack segítségével két rudat formázunk belőlük.Hűtőben tartjuk 3-4 órát, majd szeletelés előtt porcukorba forgatjuk őket.

Bodzaszörp

Abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy a kertemben van egy szép, nagy bodzafa, így virágzáskor nincs limitálva a készíthető szörp mennyisége.Csak kisétálok egy ollóval és máris megvan a fő alapanyag. Mivel a menta és a citromfű is helyben terem, így pár ágat ezekből is szoktam beletenni, amitől csak még zamatosabb lesz és egy igazi gyógyital válik belőle.Hozzávalók egy nagy méretű befőttesüveghez (5 literesként ismerjük, de valójában kisebb a térfogata)2 liter víz3 kg cukor10-12 bodzavirág2 citrom (lehetőleg növényvédő szertől mentes)4 ág menta4 ág citromfű5 dkg aszkorbinsav (C-vitamin) vagy 3 dkg borkősavA vizet és a cukrot lábosba mérjük és felforrósítjuk annyira, hogy a cukor teljesen elolvadjon.Langyosra hűtjük és belekeverjük az aszkorbin- vagy a borkősavat.A bodzavirágot, a mentát és a citromfüvet leöblítjük és a tisztára mosott üveg aljába rakjuk a karikára vágott citrommal együtt.Ráöntjük a szirupot, lefedjük és 2-3

Tökfőzelék

Az egyik kedvenc ételem a tökfőzelék, különösen így tavasszal, amikor zsenge tökből és friss kaporból lehet készíteni.Hozzávalók 4 személyre1 kg gyalult tök1 nagy csokor kapor2 -3 evőkanál almaecetsófél dl olaj3 csapott evőkanál liszt2-3 evőkanál tejfölA tököt annyi vízben, amennyi ellepi odatesszük főni az apróra vágott kaporral, az ecettel és ízlés szerinti mennyiségű sóval.Forrástól számítva 8-10 percig főzzük.Nagyobb lábosban az olajon halvány színűre pirítjuk a lisztet, lehúzzuk a tűzről és óvatosan hozzáöntjük a tököt.Belekeverjük a tejfölt, visszatesszük a tűzre és az egészet összeforraljuk.Feltétként adhatunk mellé fasírtot, pörköltet, sült virslit, de önállóan is remek tavaszi étel.

Oroszkrém

Az Oroszkrém torta kedvelői jól ismerik ezt a vaníliás, narancsos krémet, aki pedig még nem kóstolta, annak ajánlom kipróbálásra.Hozzávalók 6 pohárhozA krémhez4 dl tej3 tojássárgája5 dkg liszt15 dkg cukor1 teáskanál vaníliakivonat1/2 narancs leve és reszelt héja3 dl tejszín1 púpozott evőkanál mazsola2 evőkanál rum vagy aromaA díszítéshezétcsokoládénarancsszeletekmazsolaA tojássárgákat, a lisztet, a cukrot, a narancs héját és levét és a vaníliát kevés tejjel csomómentesre keverjük. A maradék tejet felforraljuk, beleöntjük a tojásos részt és kevergetve sűrűre főzzük.Beleszórjuk az előzőleg rumba áztatott mazsolát (pár szemet félreteszünk a díszítéshez) és teljesen kihűtjük.A tejszínből kemény habot verünk, és a kihűlt krémmel összedolgozzukPoharakba töltjük, narancsszeletekkel, csokoládékockával és mazsolával díszítjük.

Spárgás pite

Hozzávalók 35 x 15 cm-es formáhozA tésztához20 dkg liszt7 dkg vaj1 tojásfél kávéskanál só2-3 teáskanál tejfölA töltelékhez30 dkg tejföl0,5 dl tej2 tojás3 dkg reszelt sajt1 csapott teáskanál sóőrölt fekete bors30 dkg zöld spárgaA tészta hozzávalóit összegyúrjuk, félórát hideg helyen pihentetjük.A spárgasípok végéről a fás rész levágjuk, majd enyhén sós vízben félpuhára pároljuk.A formát vajjal vékonyan kikenjük, azután kibéleljük a tésztával.A töltelék hozzávalóit kikeverjük, a formába öntjük és keresztben rárakjuk a spárgát.200 fokos sütőben addig sütjük, amíg a töltelék meg nem szilárdul.

Nutella fagylalt

Kicsik és nagyok kedvence lehet ez az igen egyszerűen elkészíthető fagyi.Hozzávalók40 dkg mogyorókrém (Nutella)4 dl tejszín2 dl tejA mogyorókrémet vízgőz felett felmelegítjük annyira, hogy jól keverhető, lágy legyen.Hozzáadjuk a tejszínt és a tejet és az egészet jól kikeverjük.Behűtjük, majd fagyigépben előírás szerint elkészítjük.Ha nincs gépünk, fagyasztóba tesszük és időnként alaposan átkeverjük.

Medvehagymás kifli

A sajtos kifli medvehagymásított változata:-)Hozzávalók 24 darabhozA tésztához35 dkg finomliszt35 dkg rétesliszt4 dkg élesztő1 dl tejfél dl olaj35 dkg natúr joghurt1 tojás25 g só1 kávéskanál cukorA töltelékhez3 dkg olvasztott vaj25 dkg reszelt sajt1 csokor medvehagyma1 tojás a kenéshezAz élesztőt a langyos tejben pici cukorral felfuttatjuk.A tészta többi hozzávalóit tálba mérjük, hozzáadjuk a megkelt élesztőt. Kelt tésztát dagasztunk és langyos helyen, lefedve duplájára kelesztjük.A megkelt tésztát lisztezett gyúródeszkára borítjuk, kicsit átgyúrjuk és 12 egyenlő részre osztjuk.Mindegyikből kerek lapot nyújtunk és hármat-hármat egymásra helyezünk úgy, hogy minden lapot vékonyan megkenünk olvasztott vajjal, megszórunk reszelt sajttal és apróra vágott medvehagymával .Éles késsel hat egyenlő részre vágjuk az így kapott, három rétegű kört, és minden háromszögből kifliket formázunk, amit aztán sütőpapírral bélelt tepsibe sorakoz

Lusta asszony rétese

Hozzávalók 25 x 45 cm-es tepsihez40 dkg rétesliszt5 dkg cukor10 g sütőporcsipet sóA töltelékhez75 dkg túró20 dkg cukor2 csomag vaníliás cukormeggybefőttAz öntethez3 tojás3 dl tej10 dkg olvasztott vaj5 dkg cukor1 csomag vaníliás cukorA tepsit vajjal kikenjük (lehet kicsit vastagabban), a sütőt 200 fokra melegítjük.A száraz hozzávalókat elvegyítjük, a töltelék és az öntet hozzávalóit kikeverjük,A tepsi aljába simítjuk a lisztes keverék felét, meglocsoljuk az öntet harmadával.Rásimítjuk a tölteléket és megszórjuk a magozott meggyel.Befedjük a liszt másik felével és tetejére locsoljuk a maradék öntetet.Sütőbe toljuk és kb. félóra alatt megsütjük.Porcukorral meghintve kínáljuk.

Répatorta

Jó ideje tervezem már, hogy sütök egy répatortát, ami egyszer hozzávaló, másszor alkalom híján.de valahogy mindig elmaradt.Idén végre elkészült a húsvéti asztalra.ez a finom, fűszeres torta, amit ajánlok mindenkinek kipróbálásra, megéri:-)Hozzávalók 24 cm-es tortaformáhozA tortalapokhoz35 dkg liszt5 g sütőpor5 g szódabikarbónafél kávéskanál fahéjfél kávéskanál őrölt szegfűszegfél kávéskanál őrölt gyömbérfél kávéskanál só5 tojás2 dl olaj20 dkg porcukor10 dkg mazsola10 dkg durvára darált dió30 dkg finomra reszelt sárgarépaA krémhez50 dkg mascarpone3 dl tejszín10 dkg cukor2 csomag vaníliás cukor1 kisebb narancs reszelt héja és leveA díszítéshez20 dkg marcipánnarancssárga és zöld ételfesték1 teáskanál ételfestékkel zöldre színezett kókuszreszelékA tojásokat a cukorral és az olajjal kikeverjük. Elvegyítjük a lisztet, a sütőport, a szódabikarbónát, a fűszereket, a diót és a mazsolát, majd alaposan összedolgozzuk a toj

Húsvét 2017

Kicsit megkésve, de annál nagyobb szeretettel kívánok kellemes ünnepeket, jó pihenést!Kicsit megkésve, de annál nagyobb szeretettel kívánok kellemes húsvéti ünnepeket, jó pihenést!

Mazsolás fonott kalács

Az idei mazsolás fonott húsvéti kalácsunk :-)Hozzávalók60 dkg liszt4 dl tej3 dkg friss élesztő3 evőkanál cukor3 evőkanál olajfél kávéskanál só1 tojás5 dkg mazsola1 citrom reszelt héjaA kenéshez1 tojássárgája1 teáskanál tejEgy dl langyos tejben pici cukorral felfuttatjuk az élesztőt. A többi hozzávalót tálba mérjük (a mazsolát is), hozzáöntjük a megkelt élesztőt, és a maradék tejjel kelt tésztát dagasztunk.Langyos helyen, lefedve duplájára kelesztjük. Kicsit átgyúrjuk, majd újra kelesztjük.Lisztezett munkafelületre borítjuk a tésztát és három egyenlő részre osztjuk Letakarva 10 percet pihentetjük, majd három rudat sodrunk belőlük, amiket aztán összefonunk.Kalácsformába vagy sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük és letakarva újabb 20-25 percet pihentetjük.Tetejét lekenjük a tojás és a tej keverékével. 200 fokos sütőbe toljuk és addig sütjük, amíg szép aranyszínű nem lesz.

Bableves csipetkével

Hozzávalók 4 személyre50 dkg száraz fehér bab30-40 dkg füstölt sonka1 nagyobb sárgarépa1 nagyobb petrezselyemgyökérfél dl olaj2 evőkanál lisztfél kávéskanál őrölt pirospaprikasóA csipetkéhez1 tojássárgájalisztA babot előző este annyi vízben, amennyi kétujjnyira ellepi, beáztatjuk.Másnap kb. 3 liter vízben a kisebb darabokra vágott hússal és a megtisztított zöldségekkel odatesszük főni.Ha megpuhult minden hozzávaló, a tojással és annyi liszttel, amennyit felvesz (kb.2 csapott evőkanál), kemény tésztát gyúrunk és apró darabkákat csípve belőle a levesbe szaggatjuk.Az olajat felforrósítjuk, rászórjuk a két evőkanálnyi lisztet és kevergetve világosra pirítjuk.Lehúzzuk a tűzről, hozzáadjuk a pirospaprikát és felöntjük egy merőkanálnyi levessel.Az egészet visszaöntjük a fazékba és összeforraljuk. Ha szükséges, még sózzuk.

Párologtató sótál

Most nem konyhával vagy főzéssel kapcsolatos bejegyzés következik, egy olcsó és könnyen megvalósítható ötletet szeretnék megosztani,A lakás több pontjára kihelyezhetünk magunk készítette sótálacskát, ami a közelgő allergia szezon miatt kifejezetten hasznos lehet, különösen a gyerekszobában.Hozzávalók1 kg adalékmentes tengeri vagy kősótálvízAkkora méretű tálat válasszuk,hogy a sót beletéve, kb. háromnegyed részig legyen tele.Felöntjük vízzel úgy, hogy teljesen ellepje és tányért téve alá a megfelelő helyre rakjuk.Az elpárolgó vizet időnként pótoljuk.2-3 hét alatt ilyen szép, sóvirágok ülnek ki az edény falán.Kisebb helyiségbe fél kiló sóból, kisebb méretű tálkában is készíthetjük a párologtatónkat.