Spárgás pite

Hozzávalók 35 x 15 cm-es formáhozA tésztához20 dkg liszt7 dkg vaj1 tojásfél kávéskanál só2-3 teáskanál tejfölA töltelékhez30 dkg tejföl0,5 dl tej2 tojás3 dkg reszelt sajt1 csapott teáskanál sóőrölt fekete bors30 dkg zöld spárgaA tészta hozzávalóit összegyúrjuk, félórát hideg helyen pihentetjük.A spárgasípok végéről a fás rész levágjuk, majd enyhén sós vízben félpuhára pároljuk.A formát vajjal vékonyan kikenjük, azután kibéleljük a tésztával.A töltelék hozzávalóit kikeverjük, a formába öntjük és keresztben rárakjuk a spárgát.200 fokos sütőben addig sütjük, amíg a töltelék meg nem szilárdul.

Nutella fagylalt

Kicsik és nagyok kedvence lehet ez az igen egyszerűen elkészíthető fagyi.Hozzávalók40 dkg mogyorókrém (Nutella)4 dl tejszín2 dl tejA mogyorókrémet vízgőz felett felmelegítjük annyira, hogy jól keverhető, lágy legyen.Hozzáadjuk a tejszínt és a tejet és az egészet jól kikeverjük.Behűtjük, majd fagyigépben előírás szerint elkészítjük.Ha nincs gépünk, fagyasztóba tesszük és időnként alaposan átkeverjük.

Medvehagymás kifli

A sajtos kifli medvehagymásított változata:-)Hozzávalók 24 darabhozA tésztához35 dkg finomliszt35 dkg rétesliszt4 dkg élesztő1 dl tejfél dl olaj35 dkg natúr joghurt1 tojás25 g só1 kávéskanál cukorA töltelékhez3 dkg olvasztott vaj25 dkg reszelt sajt1 csokor medvehagyma1 tojás a kenéshezAz élesztőt a langyos tejben pici cukorral felfuttatjuk.A tészta többi hozzávalóit tálba mérjük, hozzáadjuk a megkelt élesztőt. Kelt tésztát dagasztunk és langyos helyen, lefedve duplájára kelesztjük.A megkelt tésztát lisztezett gyúródeszkára borítjuk, kicsit átgyúrjuk és 12 egyenlő részre osztjuk.Mindegyikből kerek lapot nyújtunk és hármat-hármat egymásra helyezünk úgy, hogy minden lapot vékonyan megkenünk olvasztott vajjal, megszórunk reszelt sajttal és apróra vágott medvehagymával .Éles késsel hat egyenlő részre vágjuk az így kapott, három rétegű kört, és minden háromszögből kifliket formázunk, amit aztán sütőpapírral bélelt tepsibe sorakoz

Lusta asszony rétese

Hozzávalók 25 x 45 cm-es tepsihez40 dkg rétesliszt5 dkg cukor10 g sütőporcsipet sóA töltelékhez75 dkg túró20 dkg cukor2 csomag vaníliás cukormeggybefőttAz öntethez3 tojás3 dl tej10 dkg olvasztott vaj5 dkg cukor1 csomag vaníliás cukorA tepsit vajjal kikenjük (lehet kicsit vastagabban), a sütőt 200 fokra melegítjük.A száraz hozzávalókat elvegyítjük, a töltelék és az öntet hozzávalóit kikeverjük,A tepsi aljába simítjuk a lisztes keverék felét, meglocsoljuk az öntet harmadával.Rásimítjuk a tölteléket és megszórjuk a magozott meggyel.Befedjük a liszt másik felével és tetejére locsoljuk a maradék öntetet.Sütőbe toljuk és kb. félóra alatt megsütjük.Porcukorral meghintve kínáljuk.

Répatorta

Jó ideje tervezem már, hogy sütök egy répatortát, ami egyszer hozzávaló, másszor alkalom híján.de valahogy mindig elmaradt.Idén végre elkészült a húsvéti asztalra.ez a finom, fűszeres torta, amit ajánlok mindenkinek kipróbálásra, megéri:-)Hozzávalók 24 cm-es tortaformáhozA tortalapokhoz35 dkg liszt5 g sütőpor5 g szódabikarbónafél kávéskanál fahéjfél kávéskanál őrölt szegfűszegfél kávéskanál őrölt gyömbérfél kávéskanál só5 tojás2 dl olaj20 dkg porcukor10 dkg mazsola10 dkg durvára darált dió30 dkg finomra reszelt sárgarépaA krémhez50 dkg mascarpone3 dl tejszín10 dkg cukor2 csomag vaníliás cukor1 kisebb narancs reszelt héja és leveA díszítéshez20 dkg marcipánnarancssárga és zöld ételfesték1 teáskanál ételfestékkel zöldre színezett kókuszreszelékA tojásokat a cukorral és az olajjal kikeverjük. Elvegyítjük a lisztet, a sütőport, a szódabikarbónát, a fűszereket, a diót és a mazsolát, majd alaposan összedolgozzuk a toj

Húsvét 2017

Kicsit megkésve, de annál nagyobb szeretettel kívánok kellemes ünnepeket, jó pihenést!Kicsit megkésve, de annál nagyobb szeretettel kívánok kellemes húsvéti ünnepeket, jó pihenést!

Mazsolás fonott kalács

Az idei mazsolás fonott húsvéti kalácsunk :-)Hozzávalók60 dkg liszt4 dl tej3 dkg friss élesztő3 evőkanál cukor3 evőkanál olajfél kávéskanál só1 tojás5 dkg mazsola1 citrom reszelt héjaA kenéshez1 tojássárgája1 teáskanál tejEgy dl langyos tejben pici cukorral felfuttatjuk az élesztőt. A többi hozzávalót tálba mérjük (a mazsolát is), hozzáöntjük a megkelt élesztőt, és a maradék tejjel kelt tésztát dagasztunk.Langyos helyen, lefedve duplájára kelesztjük. Kicsit átgyúrjuk, majd újra kelesztjük.Lisztezett munkafelületre borítjuk a tésztát és három egyenlő részre osztjuk Letakarva 10 percet pihentetjük, majd három rudat sodrunk belőlük, amiket aztán összefonunk.Kalácsformába vagy sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük és letakarva újabb 20-25 percet pihentetjük.Tetejét lekenjük a tojás és a tej keverékével. 200 fokos sütőbe toljuk és addig sütjük, amíg szép aranyszínű nem lesz.

Bableves csipetkével

Hozzávalók 4 személyre50 dkg száraz fehér bab30-40 dkg füstölt sonka1 nagyobb sárgarépa1 nagyobb petrezselyemgyökérfél dl olaj2 evőkanál lisztfél kávéskanál őrölt pirospaprikasóA csipetkéhez1 tojássárgájalisztA babot előző este annyi vízben, amennyi kétujjnyira ellepi, beáztatjuk.Másnap kb. 3 liter vízben a kisebb darabokra vágott hússal és a megtisztított zöldségekkel odatesszük főni.Ha megpuhult minden hozzávaló, a tojással és annyi liszttel, amennyit felvesz (kb.2 csapott evőkanál), kemény tésztát gyúrunk és apró darabkákat csípve belőle a levesbe szaggatjuk.Az olajat felforrósítjuk, rászórjuk a két evőkanálnyi lisztet és kevergetve világosra pirítjuk.Lehúzzuk a tűzről, hozzáadjuk a pirospaprikát és felöntjük egy merőkanálnyi levessel.Az egészet visszaöntjük a fazékba és összeforraljuk. Ha szükséges, még sózzuk.

Párologtató sótál

Most nem konyhával vagy főzéssel kapcsolatos bejegyzés következik, egy olcsó és könnyen megvalósítható ötletet szeretnék megosztani,A lakás több pontjára kihelyezhetünk magunk készítette sótálacskát, ami a közelgő allergia szezon miatt kifejezetten hasznos lehet, különösen a gyerekszobában.Hozzávalók1 kg adalékmentes tengeri vagy kősótálvízAkkora méretű tálat válasszuk,hogy a sót beletéve, kb. háromnegyed részig legyen tele.Felöntjük vízzel úgy, hogy teljesen ellepje és tányért téve alá a megfelelő helyre rakjuk.Az elpárolgó vizet időnként pótoljuk.2-3 hét alatt ilyen szép, sóvirágok ülnek ki az edény falán.Kisebb helyiségbe fél kiló sóból, kisebb méretű tálkában is készíthetjük a párologtatónkat.

Üdítő torta

A közismert Fanta szelet most torta formában, és nem narancs, hanem málna ízű üdítő felhasználásával készült.Egy József nevű kedves ismerősömnek (aki mellesleg a férjem) próbáltam kedveskedni vele a jobb időjárás reményében:-))Hozzávalók 24 cm-es tortaformáhozA tésztához3 tojás12 dkg cukor2 evőkanál olaj10 dkg liszt2 dkg kakaóporfél kávéskanál sütőporA krémhez50 dkg túró10 dkg cukor1 csomag vaníliás cukorfél citrom reszelt héja1 evőkanál búzadaraA zseléhez7 dl málna ízű üdítő1 evőkanál cukor2 csomag vaníliás pudingporA tortaforma alját sütőpapírral béleljük, a sütőt 180 fokra melegítjük.A tojásokat szétválasztjuk. A fehérjéből kemény habot verünk, majd hozzáadjuk a cukrot és tovább verjük addig, amíg fényes és még keményebb habot nem kapunk.Ekkor hozzáadjuk a tojássárgáját és az olajat és újra elkezdjük verni, de csak addig, amíg egynemű nem lesz az egész.Óvatosan beleforgatjuk a lisztet, amiben előzőleg

Csupacsoki torta

Csokoládéimádó férjem születésnapjára készült torta:-)Hozzávalók 18 cm-es formáhozA tortalapokhoz3 nagy méretű tojás12 dkg cukor3 evőkanál olaj12 dkg lisztfél kávéskanál sütőporA krémhez4 dl tejszín40 dkg tejcsokoládéA tetejére10 dkg étcsokoládé1 evőkanál olajA díszítéshezízlés szerint különféle bonbonok, csokoládérudak, drazsé, cukorgyöngyA krémhez a tejszínt a csokoládéval felforrósítjuk annyira, hogy a csokoládé teljesen felolvadjon.Alaposan behűtjük, majd felhasználás előtt habverővel jól felhabosítjuk.A tortalapokhoz a hozzávalókat három egyenlő részre osztjuk és három lapot sütünk belőlük az alábbiak szerint.A tortaforma alját sütőpapírral béleljük, a sütőt 180 fokra melegítjük.A tojásokat szétválasztjuk. A fehérjéből kemény habot verünk, majd hozzáadjuk a cukrot és tovább verjük addig, amíg fényes és még keményebb habot nem kapunk.Ekkor hozzáadjuk a tojássárgáját és az olajat és újra elkezdjük

Libazsíros pite

Hozzávalók 25 x 35 cm-es tepsihez6 L méretű tojás30 dkg cukor1 csapott kávéskanál só20 dkg olvasztott liba- vagy kacsazsír35 dkg liszt10 g sütőpor30 dkg piros gyümölcs (meggy, ribizli, málna, áfonya)Az egész tojásokat a sóval és a cukorral jól felverjük. Habverővel beledolgozzuk a zsírt, majd hozzáadjuk a sütőporral elvegyített lisztet és az egészet csomómentesre keverjük.Zsírral vékonyan kikent tepsibe simítjuk a masszát, megszórjuk gyümölccsel és 180 fokos sütőben kb. félóra alatt megsütjük.Langyosra hűtve szeleteljük és porcukorral meghintve kínáljuk.

Tejbegríz galuska

Hozzávalók1 l tej20 dkg búzadara10 dkg cukor1 kávéskanál só1 evőkanál vaníliakivonat15 dkg zsemlemorzsa2 evőkanál olajA tejet a cukorral, a sóval és a vaníliával felforrósítjuk, beleszórjuk a búzadarát és kevergetve sűrűre főzzük.Az olajon megpirítjuk a zsemlemorzsát. A langyosra hűtött tejbegrízből két teáskanál segítségével galuskákat szaggatunk és a zsemlemorzsába forgatjuk őket.Porcukorral meghintve, lekvárral vagy esetleg gyümölcsöntettel kínáljuk.

Gombás tokány tarhonyával

Hozzávalók 4 személyre70-80 dkg sertéscomb vagy -lapocka25 dkg gomba1 vöröshagyma4-5 evőkanál olaj1 dl tejszínsóőrölt fekete bors40 dkg tarhonya2 evőkanál olaj1 teáskanál sóvízAz olajon aranysárgára pirítjuk az apróra vágott hagymát és rádobjuk a vékony csíkokra vágott húst.Fehéredésig kevergetjük, majd sózzuk, őrölt borssal ízesítjük és félig lefedve, lassú tűzön pároljuk. A főzési idő felénél hozzáadjuk a gombát is.Ha a hús teljesen megpuhult, hozzáöntjük a tejszínt és az egészet összeforraljuk. Ha szükséges, még sózzuk.A tarhonyát egy nagyobb csészébe öntjük, így határozzuk meg a térfogatát.Ezután egy lábosban az olajon aranyszínűre pirítjuk és felöntjük annyi vízzel, amennyi a tarhonya térfogatának másfélszerese.Sózzuk, majd félig lefedve, lassú tűzön addig főzzük, amíg a teljes vízmennyiséget magába nem szívja a tészta. Ekkor levesszük a tűzről, lefedjük, és még 10 percet pihentetjük.A tokányt a tar

Párnafánk

Az idei farsangot ezzel a párnafánkkal zártuk tegnap.Hozzávalók50 dkg liszt2,5-3 dl tej3 dkg friss élesztő1 tojás5 dkg cukor3 dkg vaj1 evőkanál rumfél kávéskanál rumfél citrom reszelt héjaEgy dl langyos tejben pici cukorral felfuttatjuk az élesztőt. A többi hozzávalót tálba mérjük, hozzáöntjük a megkelt élesztőt és a maradék tejjel lágyabb kelt tésztát dagasztunk. Lefedve langyos helyen duplájára kelesztjük, majd átgyúrjuk és újra duplájára kelesztjük.Lisztezett munkafelületre borítjuk a tésztát, és 1-1,5 cm vastagságúra nyújtjuk. 5 x 5 cm-es négyzetekre vágjuk és letakarva 15-20 percet kelesztjük.Közepesen forró olajban mindkét oldalukat megsütjük. Szűrőlapáttal kiszedjük a fánkokat és langyosra hűtjük.Sárgabaracklekvárral és/vagy porcukorral kínáljuk.

Mézes linzer

Akad már néhány linzer recept a blogon itt, itt és itt, most pedig egy még újabb változattal bővül a paletta.Ennek averziónak a szódabikarbónától könnyebb a tésztája, a méztől pedig teltebb az íze, sütés és töltés után azonnal fogyasztható, nincs szükség zárt dobozban való tárolásra.Hozzávalók30 dkg liszt15 dkg hideg vaj (margarin esetén 20 dkg)10 dkg porcukor1 tojás1 kávéskanál (6 g) szódabikarbóna1 evőkanál mézfél kávéskanál sósárgabarack lekvárA hozzávalókat összegyúrjuk és lisztezett munkafelületen 2-3 mm vastagságúra nyújtjuk a tésztát.Tetszőleges formájú kiszúróval négyzeteket vagy korongokat szaggatunk, amiket sütőpapírral bélelt tepsibe rakosgatunk.200 fokos sütőben 8-10 perc alatt megsütjük őket. Gyakrabban ellenőrizzük a sütés során, mert a méz miatt gyorsabban megbarnulnak!Ha kihűltek, kettőt-kettőt lekvárral összeragasztunk.

Túrós kalács

Hozzávalók 35 x 15 cm-es formáhozA tésztához40 dkg liszt2 dkg friss élesztő2 dkg vaj3-3,3 dl tej2 evőkanál cukor½ kávéskanál só1 felvert tojás feleA töltelékhez50 dkg túró2 közepes méretű krumpli3-4 evőkanál cukor1 csomag vaníliás cukorfél citrom reszelt héja5 dkg mazsolaA tetejére1 felvert tojás feleA töltelékhez a krumplit megfőzzük és összetörjük. Ha langyosra hűlt, kikeverjük a többi hozzávalóval.Langyos tejben pici cukorral felfuttatjuk az élesztőt. Tálba mérjük a többi hozzávalót, hozzáöntjük a megkelt élesztőt, és annyi tejjel, hogy rugalmas, közepesen kemény tésztát kapjunk, jól kidagasztjuk. Lefedve langyos helyen duplájára kelesztjük, kicsit átgyúrjuk, majd újra kelesztjük.Lisztezett munkafelületen kb. fél cm vastagságú téglalapot nyújtunk belőle és a Kígyórétesnél látható módon a tészta mindkét oldalát bevagdossuk.A tészta közepére halmozzuk a tölteléket és felváltva balról és jobbról ráhajtogatjuk a

Zöldségleves grízgaluskával

Hozzávalók 4 személyre50 dkg friss vagy mirelit petrezselyemgyökér, sárgarépa, karfiol, brokkoli, zöldborsó vegyesen2 evőkanál olajsó1 teáskanál ételízesítőA grízgaluskához1 tojás2-3 evőkanál búzadarafél kávéskanál friss vagy szárított petrezselyemzöld (elmaradhat)késhegynyi sóegy csipet szódabikarbónaAz olajat felforrósítjuk és rádobjuk a megtisztított és kisebb darabokra vágott/karikázott zöldségeket.2-3 percig dinszteljük, majd felengedjük 2 liter vízzel.Sózzuk és takarék lángon addig főzzük, amíg a zöldségek majdnem teljesen meg nem puhulnak.Ekkor a tojást a sóval, a szódabikarbónával, a petrezselyemzölddel és annyi búzadarával, hogy se nem túl lágy,se nem túl kemény masszát kapjunk, összekeverjük.Két kanál segítségével mogyorónyi galuskákat szaggatunk belőle a levesbe és még kb. 12-15 percig főzzük.Ezalatt a galuskák szépen meghíznak és megpuhulnak.A főzés végén az elpárolgott vizet pótoljuk és ha kell, még s

Áfonyás-csokoládés keksz

Hozzávalók kb. 60 darabhoz40 dkg liszt25 dkg vaj20 dkg barna cukor1 tojás1 kávéskanál só10 g sütőpor1 evőkanál vaníliakivonat10 dkg csokoládé apró darabokra törve15 dkg aszalt vörös áfonyaA hozzávalókat a gyümölcs és a csokoládé kivételével tálba mérjük és összegyúrjuk, majd jól kidolgozzuk, hogy sima, egynemű tésztát kapjunk.Ezután gyúrjuk bele több, kisebb adagban a csokoládét és az áfonyát.Négy egyenlő részre osztjuk a tésztát és mindegyikből egy-egy rudat formázunk, amiket aztán kb. egy cm szélességű korongokra szeletelünk.Sütőpapírral bélelt tepsibe rakosgatjuk őket,,egymástól legalább 2 cm távolságra, mert sütés közben kicsit szétterülnek.200 fokos sütőben 10-12 perc alatt megsütjük a kekszeket.

Sonkás-gombás pite

Pite nem csak édes, hanem sós változatban is készülhet, utóbbiak közül ez a sonkás-gombás az egyik kedvencünk.Hozzávalók 30 cm-es piteformáhozA tésztához25 dkg liszt10 dkg vaj1 csapott kávéskanál só2 tojás2-3 teáskanál tejfölA töltelékhez40 dkg tejföl1 dl tej3 tojásfél teáskanál provence-i fűszerkeverék2 kávéskanál só1 piros kaliforniai paprika15 dkg sajt (trappista, edami,stb.)20 dkg füstölt főtt sonka25 dkg gomba (itt barna csiperke)egy kisebb vöröshagymaA töltelékhez a paprikát,a sajtot és a sonkát kockára vágjuk. A sonkát egy evőkanálnyi olajon megpirítjuk.Az apróra vágott vöröshagymát az olajon aranysárgára dinszteljük. Rátesszük a vékony szeletekre vágott gombát, sózzuk, borsozzuk és zsírjára sütjük.A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, kerek lapot nyújtunk belőle és kibéleljük vele a piteformát.A tejfölt, a tejet, a tojást, a sót és a fűszereket kikeverjük, majd beleforgatjuk a pirított sonkát és gombát, illetve a

Crostata

Rigó Jancsi muffin

Hozzávalók 12 darabhozA piskótához4 tojás16 dkg cukor30 ml olaj13 dkg liszt3 dkg kakaóporfél kávéskanál sütőporA krémhez3 dl tejszín10 dkg csokoládé1 csomag vaníliás cukorA tetejére5 dkg étcsokoládé5 dkg tejcsokoládé1 evőkanál olajA sütőt 200 fokra melegítjük, a muffinsütő mélyedéseibe egy-egy muffinpapírt teszünk.A tojásokat szétválasztjuk. A fehérjéből kemény habot verünk, majd hozzáadjuk a cukrot és tovább verjük addig, amíg fényes és még keményebb habot nem kapunk.Ekkor hozzáadjuk a tojássárgáját és az olajat és újra elkezdjük verni, de csak addig, amíg egynemű nem lesz az egész.Óvatosan beleforgatjuk a lisztet, amiben előzőleg elkevertük a sütőport és a kakaóport. A masszát egyenlően elosztva a muffinpapírba kanalazzuk, sütőbe toljuk és 12-15 perc alatt megsütjük.Langyosra hűtjük, lehúzzuk róla a papírt és éles késsel levágjuk a muffinok kalapját.A krémhez a tejszínből a cukorral kemény habot verünk. A csoko

Narancsos csokoládétorta

Hozzávalók 24 cm-es tortaformáhozA tortalapokhoz6 tojás24 dkg cukor45 ml olaj24 dkg liszt1 kávéskanál sütőporA krémhez4 dl tejszín20 dkg étcsokoládé20 dkg tejcsokoládéA díszítéshez15 dkg étcsokoládé2evőkanál olajnarancsos trüffelmandaringerezdekA krémhez a tejszínt a csokoládéval felforrósítjuk annyira, hogy a csokoládé teljesen felolvadjon.Alaposan behűtjük, majd felhasználás előtt habverővel jól felhabosítjuk.A trüffelgolyókat előírás (linkre kattintva) szerint elkészítjük, félretesszük.A tortalapokhoz a hozzávalókat három egyenlő részre osztjuk és három lapot sütünk belőlük az alábbiak szerint.A tortaforma alját sütőpapírral béleljük, a sütőt 180 fokra melegítjük.A tojásokat szétválasztjuk. A fehérjéből kemény habot verünk, majd hozzáadjuk a cukrot és tovább verjük addig, amíg fényes és még keményebb habot nem kapunk.Ekkor hozzáadjuk a tojássárgáját és az olajat és újra elkezdjük verni, de csak addig, amíg e

Energiagolyók

Egészen beleszerettünk mostanában a házi készítésű aszalt gyümölcsös, magvas édességekbe, így a müzli szelet mellé most hoztam egy hasonló finomságot.A különbség annyi, hogy ez nem tartalmaz gabonaféléket, sokkal könnyebb formázni és ráadásul sütni sem kell.Hozzávalók kb.25 golyóhoz10 dkg datolya (mag nélkül mérve)15 dkg sózatlan mogyoró15 dkg aszalt papaya (lehet aszalt sárgabarack is)5 dkg mazsola5 dkg aszalt vörös áfonya10 dkg fehér csokoládé2 evőkanál mézA hempergetéshez2 evőkanál kókuszreszelékA magvakat és a gyümölcsöket aprítógépben kisebb darabokra aprítjuk. A csokoládét csak az aprítás legvégén adjuk a keverékhez.Tálba töltjük az egészet és jól elkeverjük a két kanál mézzel.Nedves kézzel diónyi golyókat formázunk belőle, amit kókuszreszelékbe forgatunk, de ízlés szerint ez el is hagyhatjuk.

Tapenade - Olívapástétom

Nagyon finom mediterrán krém, ami pirítóssal remek előétel, de reggelire, vacsorára is kiváló választás lehet.Használhatunk csak zöld vagy csak fekete olívabogyót is, nekünk ez a kevert változat jött be leginkább.Hozzávalók15 dkg zöld olívabogyó10 dkg fekete olívabogyó50 ml olívaolaj1 gerezd fokhagymafél teáskanál oregánósó (ha szükséges)A hozzávalókat aprítógépben vagy botmixer segítségével teljesen pépesre aprítjuk/mixeljük.Pirítóssal kínáljuk.