Meggylekvár

Hozzávalók1,5 kg meggy (magozva mérve)50 dkg cukorcsipetnyi fahéj1 csomag 2:1 dzsemfixA kimagozott meggyet a cukorral feltesszük főni és forrástól számított 35-40 percig, alacsony lángon rotyogtatjuk.Ezután botmixerrel pépesítjük, beleszórjuk a dzsemfixet és az egészet összeforraljuk.Forrón csírátlanított üvegekbe töltjük.

Zöldséges egytál (vegán)

Ahogy az időjárás melegebbre vált, egyre kevésbé vágyom húsos ételekre. Ilyenkor kerülnek elő a saláták, könnyű tészták vagy a zöldséges egytálételek.Utóbbiak közül ez a stílusában sóletre hajazó az egyik kedvencem. Annak ellenére, hogy nem tartalmaz húst, igazán laktató és nem mellékesen nagyon finom.Hozzávalók 4 személyre20 dkg csicseriborsó1 konzerv vörös bab1 szál sárgarépa1 szál petrezselyemgyökér3-4 evőkanál olaj2 vöröshagyma1 nagy gerezd fokhagyma2 közepes krumpli3 evőkanál árpagyöngy3 evőkanál paradicsomsűrítménysó1 kávéskanál őrölt pirospaprikaőrölt fekete bors2-3 babérlevélfél kávéskanál római köményA csicseriborsót előző este beáztatjuk. A sárgarépát és a petrezselyemgyökeret karikára, a krumplit kisebb kockára vágjuk.Az olajon aranysárgára pirítjuk a csíkokra vágott vöröshagymát és a lereszelt fokhagymát. Hozzáadjuk a paradicsompürét, kevés vizet és a fűszereketBeleforgatjuk a sárgarépát,

Málnatorta

A kertben folyamatosan érik a málna, így most a málnás süteményeké, desszerteké a főszerep nálunk.Hozzávalók 24 cm-es tortaformához20 dkg zabkeksz10 dkg olvasztott vaj70 dkg natúr joghurt5 evőkanál cukor20 g zselatin5 dl tejszín30 dkg málnaA tetejére20 dkg málnacsokoládédarabkákA kekszet aprítógépben morzsás állagúra aprítjuk, és hozzákeverjük az olvasztott vajat.A tortagyűrűt tortatálra helyezzük és belenyomkodjuk a kekszet.A joghurtot a cukorral és a zselatinnal kevergetve felforrósítjuk (nem forraljuk fel!), majd langyosra hűtjük.A málnát botmixerrel pürésítjük, a tejszínből kemény habot verünk. Mindkettőt a joghurtos részhez adjuk és habverő segítségével jól összedolgozzuk.A kekszréteg tetejére öntjük és 4-5 órán át hűtjük.Ha teljesen megdermedt, eltávolítjuk a tortagyűrűt, a torta tetejét kirakjuk málnával és megszórjuk csokoládédarabkákkal.

Csokoládés pite málnával

HozzávalókA tésztához22 dkg liszt3 dkg kakaópor12 dkg vaj10 dkg cukor1 tojáscsipetnyi sókéshegynyi sütőporA töltelékhez3,5 dl tejszín3 tojás20 dkg étcsokoládé10 dkg tejcsokoládé2 evőkanál cukor1 csomag vaníliás cukor30 dkg málnaA tészta hozzávalóit összegyúrjuk. Lisztezett felületen kerek lapot nyújtunk belőle és kibéleljük vele a vajjal vékonyan kikent formát.A tojást a tejszínnel és a cukrokkal kikeverjük, összedolgozzuk a vízgőz felett megolvasztott csokoládéval és a formába öntjük.180 fokra melegített sütőben 25-30 perc alatt megsütjük.Langyosra hűtjük, tetejét kirakjuk a málnával és mentalevelekkel díszítjük.

Tejfölös meggyes pite

Hozzávalók 25 x 35 cm-es tepsihez30 dkg liszt20 dkg cukor1 csomag vaníliás cukorfél kávéskanál só30 dkg tejföl80 ml olaj2 tojás10 g sütőpor40 dkg magozott meggyA tepsit olajjal vékonyan kikenjük, a sütőt 180 fokra melegítjük.Az egész tojásokat a cukorral és a vaníliás cukorral fehéredésig verjük. Hozzáadjuk a tejfölt, az olajat, a sót és szintén habverővel összedolgozzuk. Beleszórjuk a sütőporos lisztet és az egészet csomómentesre keverjük.A masszát a tepsibe simítjuk, tetejére szórjuk a meggyet és 20-25 perc alatt megsütjük.Langyosra hűtve szeleteljük és porcukorral meghintve kínáljuk.

Csokiszalámi

Hozzávalók30 dkg durvára őrölt háztartási keksz15 dkg étcsokoládé15 dkg vaj10 dkg porcukor30 ml rum5 evőkanál tejA beforgatáshozporcukorA csokoládét a vajjal megolvasztjuk. Hozzáadjuk a cukrot, a rumot, a tejet és a kekszet.Jól kikeverjük. A masszát kettévesszük és folpack segítségével két rudat formázunk belőlük.Hűtőben tartjuk 3-4 órát, majd szeletelés előtt porcukorba forgatjuk őket.

Bodzaszörp

Abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy a kertemben van egy szép, nagy bodzafa, így virágzáskor nincs limitálva a készíthető szörp mennyisége.Csak kisétálok egy ollóval és máris megvan a fő alapanyag. Mivel a menta és a citromfű is helyben terem, így pár ágat ezekből is szoktam beletenni, amitől csak még zamatosabb lesz és egy igazi gyógyital válik belőle.Hozzávalók egy nagy méretű befőttesüveghez (5 literesként ismerjük, de valójában kisebb a térfogata)2 liter víz3 kg cukor10-12 bodzavirág2 citrom (lehetőleg növényvédő szertől mentes)4 ág menta4 ág citromfű5 dkg aszkorbinsav (C-vitamin) vagy 3 dkg borkősavA vizet és a cukrot lábosba mérjük és felforrósítjuk annyira, hogy a cukor teljesen elolvadjon.Langyosra hűtjük és belekeverjük az aszkorbin- vagy a borkősavat.A bodzavirágot, a mentát és a citromfüvet leöblítjük és a tisztára mosott üveg aljába rakjuk a karikára vágott citrommal együtt.Ráöntjük a szirupot, lefedjük és 2-3

Tökfőzelék

Az egyik kedvenc ételem a tökfőzelék, különösen így tavasszal, amikor zsenge tökből és friss kaporból lehet készíteni.Hozzávalók 4 személyre1 kg gyalult tök1 nagy csokor kapor2 -3 evőkanál almaecetsófél dl olaj3 csapott evőkanál liszt2-3 evőkanál tejfölA tököt annyi vízben, amennyi ellepi odatesszük főni az apróra vágott kaporral, az ecettel és ízlés szerinti mennyiségű sóval.Forrástól számítva 8-10 percig főzzük.Nagyobb lábosban az olajon halvány színűre pirítjuk a lisztet, lehúzzuk a tűzről és óvatosan hozzáöntjük a tököt.Belekeverjük a tejfölt, visszatesszük a tűzre és az egészet összeforraljuk.Feltétként adhatunk mellé fasírtot, pörköltet, sült virslit, de önállóan is remek tavaszi étel.

Oroszkrém

Az Oroszkrém torta kedvelői jól ismerik ezt a vaníliás, narancsos krémet, aki pedig még nem kóstolta, annak ajánlom kipróbálásra.Hozzávalók 6 pohárhozA krémhez4 dl tej3 tojássárgája5 dkg liszt15 dkg cukor1 teáskanál vaníliakivonat1/2 narancs leve és reszelt héja3 dl tejszín1 púpozott evőkanál mazsola2 evőkanál rum vagy aromaA díszítéshezétcsokoládénarancsszeletekmazsolaA tojássárgákat, a lisztet, a cukrot, a narancs héját és levét és a vaníliát kevés tejjel csomómentesre keverjük. A maradék tejet felforraljuk, beleöntjük a tojásos részt és kevergetve sűrűre főzzük.Beleszórjuk az előzőleg rumba áztatott mazsolát (pár szemet félreteszünk a díszítéshez) és teljesen kihűtjük.A tejszínből kemény habot verünk, és a kihűlt krémmel összedolgozzukPoharakba töltjük, narancsszeletekkel, csokoládékockával és mazsolával díszítjük.

Spárgás pite

Hozzávalók 35 x 15 cm-es formáhozA tésztához20 dkg liszt7 dkg vaj1 tojásfél kávéskanál só2-3 teáskanál tejfölA töltelékhez30 dkg tejföl0,5 dl tej2 tojás3 dkg reszelt sajt1 csapott teáskanál sóőrölt fekete bors30 dkg zöld spárgaA tészta hozzávalóit összegyúrjuk, félórát hideg helyen pihentetjük.A spárgasípok végéről a fás rész levágjuk, majd enyhén sós vízben félpuhára pároljuk.A formát vajjal vékonyan kikenjük, azután kibéleljük a tésztával.A töltelék hozzávalóit kikeverjük, a formába öntjük és keresztben rárakjuk a spárgát.200 fokos sütőben addig sütjük, amíg a töltelék meg nem szilárdul.

Nutella fagylalt

Kicsik és nagyok kedvence lehet ez az igen egyszerűen elkészíthető fagyi.Hozzávalók40 dkg mogyorókrém (Nutella)4 dl tejszín2 dl tejA mogyorókrémet vízgőz felett felmelegítjük annyira, hogy jól keverhető, lágy legyen.Hozzáadjuk a tejszínt és a tejet és az egészet jól kikeverjük.Behűtjük, majd fagyigépben előírás szerint elkészítjük.Ha nincs gépünk, fagyasztóba tesszük és időnként alaposan átkeverjük.

Medvehagymás kifli

A sajtos kifli medvehagymásított változata:-)Hozzávalók 24 darabhozA tésztához35 dkg finomliszt35 dkg rétesliszt4 dkg élesztő1 dl tejfél dl olaj35 dkg natúr joghurt1 tojás25 g só1 kávéskanál cukorA töltelékhez3 dkg olvasztott vaj25 dkg reszelt sajt1 csokor medvehagyma1 tojás a kenéshezAz élesztőt a langyos tejben pici cukorral felfuttatjuk.A tészta többi hozzávalóit tálba mérjük, hozzáadjuk a megkelt élesztőt. Kelt tésztát dagasztunk és langyos helyen, lefedve duplájára kelesztjük.A megkelt tésztát lisztezett gyúródeszkára borítjuk, kicsit átgyúrjuk és 12 egyenlő részre osztjuk.Mindegyikből kerek lapot nyújtunk és hármat-hármat egymásra helyezünk úgy, hogy minden lapot vékonyan megkenünk olvasztott vajjal, megszórunk reszelt sajttal és apróra vágott medvehagymával .Éles késsel hat egyenlő részre vágjuk az így kapott, három rétegű kört, és minden háromszögből kifliket formázunk, amit aztán sütőpapírral bélelt tepsibe sorakoz

Lusta asszony rétese

Hozzávalók 25 x 45 cm-es tepsihez40 dkg rétesliszt5 dkg cukor10 g sütőporcsipet sóA töltelékhez75 dkg túró20 dkg cukor2 csomag vaníliás cukormeggybefőttAz öntethez3 tojás3 dl tej10 dkg olvasztott vaj5 dkg cukor1 csomag vaníliás cukorA tepsit vajjal kikenjük (lehet kicsit vastagabban), a sütőt 200 fokra melegítjük.A száraz hozzávalókat elvegyítjük, a töltelék és az öntet hozzávalóit kikeverjük,A tepsi aljába simítjuk a lisztes keverék felét, meglocsoljuk az öntet harmadával.Rásimítjuk a tölteléket és megszórjuk a magozott meggyel.Befedjük a liszt másik felével és tetejére locsoljuk a maradék öntetet.Sütőbe toljuk és kb. félóra alatt megsütjük.Porcukorral meghintve kínáljuk.

Répatorta

Jó ideje tervezem már, hogy sütök egy répatortát, ami egyszer hozzávaló, másszor alkalom híján.de valahogy mindig elmaradt.Idén végre elkészült a húsvéti asztalra.ez a finom, fűszeres torta, amit ajánlok mindenkinek kipróbálásra, megéri:-)Hozzávalók 24 cm-es tortaformáhozA tortalapokhoz35 dkg liszt5 g sütőpor5 g szódabikarbónafél kávéskanál fahéjfél kávéskanál őrölt szegfűszegfél kávéskanál őrölt gyömbérfél kávéskanál só5 tojás2 dl olaj20 dkg porcukor10 dkg mazsola10 dkg durvára darált dió30 dkg finomra reszelt sárgarépaA krémhez50 dkg mascarpone3 dl tejszín10 dkg cukor2 csomag vaníliás cukor1 kisebb narancs reszelt héja és leveA díszítéshez20 dkg marcipánnarancssárga és zöld ételfesték1 teáskanál ételfestékkel zöldre színezett kókuszreszelékA tojásokat a cukorral és az olajjal kikeverjük. Elvegyítjük a lisztet, a sütőport, a szódabikarbónát, a fűszereket, a diót és a mazsolát, majd alaposan összedolgozzuk a toj

Húsvét 2017

Kicsit megkésve, de annál nagyobb szeretettel kívánok kellemes ünnepeket, jó pihenést!Kicsit megkésve, de annál nagyobb szeretettel kívánok kellemes húsvéti ünnepeket, jó pihenést!

Mazsolás fonott kalács

Az idei mazsolás fonott húsvéti kalácsunk :-)Hozzávalók60 dkg liszt4 dl tej3 dkg friss élesztő3 evőkanál cukor3 evőkanál olajfél kávéskanál só1 tojás5 dkg mazsola1 citrom reszelt héjaA kenéshez1 tojássárgája1 teáskanál tejEgy dl langyos tejben pici cukorral felfuttatjuk az élesztőt. A többi hozzávalót tálba mérjük (a mazsolát is), hozzáöntjük a megkelt élesztőt, és a maradék tejjel kelt tésztát dagasztunk.Langyos helyen, lefedve duplájára kelesztjük. Kicsit átgyúrjuk, majd újra kelesztjük.Lisztezett munkafelületre borítjuk a tésztát és három egyenlő részre osztjuk Letakarva 10 percet pihentetjük, majd három rudat sodrunk belőlük, amiket aztán összefonunk.Kalácsformába vagy sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük és letakarva újabb 20-25 percet pihentetjük.Tetejét lekenjük a tojás és a tej keverékével. 200 fokos sütőbe toljuk és addig sütjük, amíg szép aranyszínű nem lesz.

Bableves csipetkével

Hozzávalók 4 személyre50 dkg száraz fehér bab30-40 dkg füstölt sonka1 nagyobb sárgarépa1 nagyobb petrezselyemgyökérfél dl olaj2 evőkanál lisztfél kávéskanál őrölt pirospaprikasóA csipetkéhez1 tojássárgájalisztA babot előző este annyi vízben, amennyi kétujjnyira ellepi, beáztatjuk.Másnap kb. 3 liter vízben a kisebb darabokra vágott hússal és a megtisztított zöldségekkel odatesszük főni.Ha megpuhult minden hozzávaló, a tojással és annyi liszttel, amennyit felvesz (kb.2 csapott evőkanál), kemény tésztát gyúrunk és apró darabkákat csípve belőle a levesbe szaggatjuk.Az olajat felforrósítjuk, rászórjuk a két evőkanálnyi lisztet és kevergetve világosra pirítjuk.Lehúzzuk a tűzről, hozzáadjuk a pirospaprikát és felöntjük egy merőkanálnyi levessel.Az egészet visszaöntjük a fazékba és összeforraljuk. Ha szükséges, még sózzuk.

Párologtató sótál

Most nem konyhával vagy főzéssel kapcsolatos bejegyzés következik, egy olcsó és könnyen megvalósítható ötletet szeretnék megosztani,A lakás több pontjára kihelyezhetünk magunk készítette sótálacskát, ami a közelgő allergia szezon miatt kifejezetten hasznos lehet, különösen a gyerekszobában.Hozzávalók1 kg adalékmentes tengeri vagy kősótálvízAkkora méretű tálat válasszuk,hogy a sót beletéve, kb. háromnegyed részig legyen tele.Felöntjük vízzel úgy, hogy teljesen ellepje és tányért téve alá a megfelelő helyre rakjuk.Az elpárolgó vizet időnként pótoljuk.2-3 hét alatt ilyen szép, sóvirágok ülnek ki az edény falán.Kisebb helyiségbe fél kiló sóból, kisebb méretű tálkában is készíthetjük a párologtatónkat.

Üdítő torta

A közismert Fanta szelet most torta formában, és nem narancs, hanem málna ízű üdítő felhasználásával készült.Egy József nevű kedves ismerősömnek (aki mellesleg a férjem) próbáltam kedveskedni vele a jobb időjárás reményében:-))Hozzávalók 24 cm-es tortaformáhozA tésztához3 tojás12 dkg cukor2 evőkanál olaj10 dkg liszt2 dkg kakaóporfél kávéskanál sütőporA krémhez50 dkg túró10 dkg cukor1 csomag vaníliás cukorfél citrom reszelt héja1 evőkanál búzadaraA zseléhez7 dl málna ízű üdítő1 evőkanál cukor2 csomag vaníliás pudingporA tortaforma alját sütőpapírral béleljük, a sütőt 180 fokra melegítjük.A tojásokat szétválasztjuk. A fehérjéből kemény habot verünk, majd hozzáadjuk a cukrot és tovább verjük addig, amíg fényes és még keményebb habot nem kapunk.Ekkor hozzáadjuk a tojássárgáját és az olajat és újra elkezdjük verni, de csak addig, amíg egynemű nem lesz az egész.Óvatosan beleforgatjuk a lisztet, amiben előzőleg

Csupacsoki torta

Csokoládéimádó férjem születésnapjára készült torta:-)Hozzávalók 18 cm-es formáhozA tortalapokhoz3 nagy méretű tojás12 dkg cukor3 evőkanál olaj12 dkg lisztfél kávéskanál sütőporA krémhez4 dl tejszín40 dkg tejcsokoládéA tetejére10 dkg étcsokoládé1 evőkanál olajA díszítéshezízlés szerint különféle bonbonok, csokoládérudak, drazsé, cukorgyöngyA krémhez a tejszínt a csokoládéval felforrósítjuk annyira, hogy a csokoládé teljesen felolvadjon.Alaposan behűtjük, majd felhasználás előtt habverővel jól felhabosítjuk.A tortalapokhoz a hozzávalókat három egyenlő részre osztjuk és három lapot sütünk belőlük az alábbiak szerint.A tortaforma alját sütőpapírral béleljük, a sütőt 180 fokra melegítjük.A tojásokat szétválasztjuk. A fehérjéből kemény habot verünk, majd hozzáadjuk a cukrot és tovább verjük addig, amíg fényes és még keményebb habot nem kapunk.Ekkor hozzáadjuk a tojássárgáját és az olajat és újra elkezdjük

Libazsíros pite

Hozzávalók 25 x 35 cm-es tepsihez6 L méretű tojás30 dkg cukor1 csapott kávéskanál só20 dkg olvasztott liba- vagy kacsazsír35 dkg liszt10 g sütőpor30 dkg piros gyümölcs (meggy, ribizli, málna, áfonya)Az egész tojásokat a sóval és a cukorral jól felverjük. Habverővel beledolgozzuk a zsírt, majd hozzáadjuk a sütőporral elvegyített lisztet és az egészet csomómentesre keverjük.Zsírral vékonyan kikent tepsibe simítjuk a masszát, megszórjuk gyümölccsel és 180 fokos sütőben kb. félóra alatt megsütjük.Langyosra hűtve szeleteljük és porcukorral meghintve kínáljuk.

Tejbegríz galuska

Hozzávalók1 l tej20 dkg búzadara10 dkg cukor1 kávéskanál só1 evőkanál vaníliakivonat15 dkg zsemlemorzsa2 evőkanál olajA tejet a cukorral, a sóval és a vaníliával felforrósítjuk, beleszórjuk a búzadarát és kevergetve sűrűre főzzük.Az olajon megpirítjuk a zsemlemorzsát. A langyosra hűtött tejbegrízből két teáskanál segítségével galuskákat szaggatunk és a zsemlemorzsába forgatjuk őket.Porcukorral meghintve, lekvárral vagy esetleg gyümölcsöntettel kínáljuk.

Gombás tokány tarhonyával

Hozzávalók 4 személyre70-80 dkg sertéscomb vagy -lapocka25 dkg gomba1 vöröshagyma4-5 evőkanál olaj1 dl tejszínsóőrölt fekete bors40 dkg tarhonya2 evőkanál olaj1 teáskanál sóvízAz olajon aranysárgára pirítjuk az apróra vágott hagymát és rádobjuk a vékony csíkokra vágott húst.Fehéredésig kevergetjük, majd sózzuk, őrölt borssal ízesítjük és félig lefedve, lassú tűzön pároljuk. A főzési idő felénél hozzáadjuk a gombát is.Ha a hús teljesen megpuhult, hozzáöntjük a tejszínt és az egészet összeforraljuk. Ha szükséges, még sózzuk.A tarhonyát egy nagyobb csészébe öntjük, így határozzuk meg a térfogatát.Ezután egy lábosban az olajon aranyszínűre pirítjuk és felöntjük annyi vízzel, amennyi a tarhonya térfogatának másfélszerese.Sózzuk, majd félig lefedve, lassú tűzön addig főzzük, amíg a teljes vízmennyiséget magába nem szívja a tészta. Ekkor levesszük a tűzről, lefedjük, és még 10 percet pihentetjük.A tokányt a tar

Párnafánk

Az idei farsangot ezzel a párnafánkkal zártuk tegnap.Hozzávalók50 dkg liszt2,5-3 dl tej3 dkg friss élesztő1 tojás5 dkg cukor3 dkg vaj1 evőkanál rumfél kávéskanál rumfél citrom reszelt héjaEgy dl langyos tejben pici cukorral felfuttatjuk az élesztőt. A többi hozzávalót tálba mérjük, hozzáöntjük a megkelt élesztőt és a maradék tejjel lágyabb kelt tésztát dagasztunk. Lefedve langyos helyen duplájára kelesztjük, majd átgyúrjuk és újra duplájára kelesztjük.Lisztezett munkafelületre borítjuk a tésztát, és 1-1,5 cm vastagságúra nyújtjuk. 5 x 5 cm-es négyzetekre vágjuk és letakarva 15-20 percet kelesztjük.Közepesen forró olajban mindkét oldalukat megsütjük. Szűrőlapáttal kiszedjük a fánkokat és langyosra hűtjük.Sárgabaracklekvárral és/vagy porcukorral kínáljuk.

Mézes linzer

Akad már néhány linzer recept a blogon itt, itt és itt, most pedig egy még újabb változattal bővül a paletta.Ennek averziónak a szódabikarbónától könnyebb a tésztája, a méztől pedig teltebb az íze, sütés és töltés után azonnal fogyasztható, nincs szükség zárt dobozban való tárolásra.Hozzávalók30 dkg liszt15 dkg hideg vaj (margarin esetén 20 dkg)10 dkg porcukor1 tojás1 kávéskanál (6 g) szódabikarbóna1 evőkanál mézfél kávéskanál sósárgabarack lekvárA hozzávalókat összegyúrjuk és lisztezett munkafelületen 2-3 mm vastagságúra nyújtjuk a tésztát.Tetszőleges formájú kiszúróval négyzeteket vagy korongokat szaggatunk, amiket sütőpapírral bélelt tepsibe rakosgatunk.200 fokos sütőben 8-10 perc alatt megsütjük őket. Gyakrabban ellenőrizzük a sütés során, mert a méz miatt gyorsabban megbarnulnak!Ha kihűltek, kettőt-kettőt lekvárral összeragasztunk.