Barna sörös-fűszeres csülök krumplival.

A hidegebb idő beköszöntével egyre gyakrabban kerül a tányérunkra egy-egy nem éppen diétásnak mondható fogás, mint pl. ez a sült csülök. Míg nyáron a csülökből általában bográcsban pörkölt készül, addig ilyenkor a pácolás után a sütőben végzi. A húst érdemes már előző este bepácolni, hogy az ízek jól átjárják, és a hosszabb sütési időnek köszönhetően, így biztosítva vagyunk, hogy ebédre el is készül a körettel együtt. A köret pedig nem más, mint a csülök sütésénél visszamaradt zsírban szép pirosra sütött krumpli. Hozzávalók:1,5 kg körüli sertéscsülök1 tk köménymag1 tk koriander2 tk majoranna2-3 tk ételízesítő 1 tk füstölt pirospaprikasó3 dl barna sör20-30 dkg sertészsírA köménymagot és a koriandert állandó keverés mellett, pár pillanat alatt pörköljük meg, majd rögtön öntsük át egy mozsárba és törjük alaposan össze.A csülköt alaposan dörzsöljük be sóval, majd hagyjuk legalább egy fél órát

Tejszínes karalábéleves rántott sajtos karalábéval.

Karalábélevest valamiért ritkán főzök, pedig jó tejfölösen, kézzel szaggatott galuskával igencsak szeretjük. Mivel bevásárláskor olyan szép, zsenge karalábékat pillantottam meg a zöldségesnél, gondoltam veszek is belelő, és lesz majd finom leves. A leves valóban elkészült, csak éppen nem a megszokott módon, sőt a galuskát is felváltotta a sajtos rántott karalábé. A leves már magában is nagyon finom, így gondolhatnánk, hogy minek mellé még a rántott változat is, de állítom hogy kár lenne elhagyni, mert nagyon jól illenek egymáshoz. Hozzávalók a leveshez:1 db zsenge karalábé1 db vöröshagyma1 csokor kaporsóőrölt fehér bors1 tk ételízesítő1 ek liszt2 dl Meggle főzőkrém6 dl víz3 dkg vaj1 ek Vénusz étolaj A karalábét pucoljuk meg, majd vágjuk fel kisebb kockákra. A vöröshagymát szintén pucoljuk meg, majd vágjuk fel apróra. A kaprot alaposan mossuk meg, csepegtessük le, majd vágjuk fel apróra.A vajat és az olajat hevítsük fel, majd a

Kapros-tejszínes metélt bébi patiszonnal, cukkinivel, és buggyantott tojással.

Vaníliakrémes palacsinta karamellizált körtével.

A palacsinta az örök kedvenc, így ha valami gyors desszertet szeretnék ebéd után feltálalni mindig palacsintát sütök, majd lekvárral, túróval...... megtöltve tálalom. A palacsinta most is kisült, viszont egy kicsivel több időt szenteltem neki, így az egyszerű töltelék helyett vaníliakrémet készítettem, melybe került még előzőleg megkaramellizált körte is. Ezután egy tepsibe sorakoztattam a megtöltött palacsintákat, édes tejföllel nyakonöntöttem, apróra vágott dióval megszórtam, majd irány a sütő. A végeredmény pedig minden ráfordított plusz percért kárpótolt. Hozzávalók kb. 10 db palacsintához:20 dkg liszt2 db tojás (nagy)csipet só2 tk cukor 3-4 dl szénsavas ásványvíz2 ek olaj (+ a sütéshez)A tojásokat szórjuk meg egy csipet sóval, a cukorral, és keverjük össze.Ezután keverjünk hozzá 2 dl szénsavas ásványvizet, majd szitáljuk hozzá a lisztet, és keverjük simára, csomómentesre. Keverés közben, adjunk hozzá még annyi ásv

Melegszendvics újragondolva.

Szívesen készítek melegszendvicset pl. reggelire, vagy éppen vacsorára. Bevásárláskor a szemem éppen a szendvicskenyérre tévedt, és rögtön eszembe jutott, hogy milyen régen volt már melegszendvics, így meg is vettem hozzá a kenyeret. Mivel nem volt kedvem elővenni a szendvicssütőt, így a neten látott ötlet alapján készült el a vacsoránk. A szendvicskenyeret vékonyra nyújtottam, majd vékonyan Vénusz margarinnal kentem meg. Ezután rápakoltam a szalámit és a sajtot, végül baconbe tekertem, majd pár perc alatt serpenyőben szép pirosra sütöttem. A végeredmény pedig nagyon finom volt. Ízlés szerint mustárt, majonézt, ketchup-ot kínálhatunk hozzá. Hozzávalók:10 szelet szendvicskenyér1 cs lapkasajt20 dkg bacon1 cs szeletelt szalámi Vénusz margarin (ízlés szerint)2 ek Vénusz étolaj A szendvicskenyeret egyesével nyújtsuk vékonyra, majd ízlés szerint kenjük meg Vénusz margarinnal.Ezután helyezzünk rá pár szelet szalámit, egy szelet sajtot, óvatos

Palacsintatorta húsos-zöldséges töltelékkel.

Az elmúlt időszakban többször palacsintát sütöttem ebédre, és nemcsak édes töltelékkel desszertként tálalva, hanem sós változatban is. Egyik kedvencünk volt pl. ez a sós palacsinta húsos-zöldséges töltelékkel megtöltve, majd tortaformában, egy adag fűszeres tejföllel nyakonöntve, reszelt sajttal megszórva, szép pirosra sütve. A darált húsos töltelékhez ízlés szerint választhatunk zöldségeket, én pl. a sárgarépa, paszternák, és a zöldborsó mellett döntöttem. Az elkészült palacsintatortát pedig tálalhatjuk melegen, vagy éppen hidegen, mert mindkét változatban nagyon finom, és laktató.Palacsinta hozzávalói:20 dkg liszt2 db tojás (nagy)1 mk sóegy nagy csipet őrölt fehér bors 4-5 dl szénsavas ásványvíz2 ek olaj (+ a sütéshez)A tojásokat üssük fel egy tálba, keverjük hozzá a sót, a borsot, majd az ásványvíz kétharmad részét.Ezután adjuk hozzá a lisztet, majd keverjük csomómentesre. Keverés közben, adjuk hozzá az olajat, és h

Palacsinta gombás-csirkemájas raguval és kapormártással.

A palacsintáról szerintem először az édes, túrós, lekváros, vagy éppen kakaós palacsinta jut az eszünkbe, de én pl. szívesen készítek sós palacsintát is. A minap éppen egy gombás-csirkemájas raguval töltöttem meg a sós palacsintákat, majd a kertben szedett zsenge kaporból készült mártással (szósszal) tálaltam. Az ízek nagyon jól illetek egymáshoz, és a tölteléknek köszönhetően igencsak laktató volt. Én ugyan ebédre készítettem, de szerintem előételként is megállja a helyét..... Hozzávalók 8 db palacsintához:20 dkg liszt2 db tojás (nagy)1 mk só2-3 dl szénsavas ásványvíz2 ek olaj (+ a sütéshez)A tojásokat üssük bele egy tálba, sózzuk, keverjünk hozzá 2 dl szénsavas ásványvizet, majd szitáljuk hozzá a lisztet, és keverjük simára, csomómentesre. (keverés közben, ha szükséges adjunk hozzá még ásványvizet)Ezután adjuk hozzá az olajat, majd szintén keverjük simára, és hagyjuk legalább egy fél órát állni mielőtt hozzálá

Almás levél.

Az ősz beköszöntével nálunk az alma nem hiányozhat a gyümölcsös kosárból. Minden nap megeszek egy-két darabot, de szívesen készítek belőle pl. levest, kompótot, almamártást húsok mellé, vagy éppen almás süteményt sütök. Mivel tegnap nagyobb sütéshez nem volt kedvem, így elővettem a hűtőből egy csomag leveles tésztát, a gyümölcsös kosárból két mosolygós almát, és már hozzá is láttam ehhez az egyszerű, ám annál finomabb almás levélhez. Az almákat először mézzel, almás pite fűszerkeverékkel előpároltam, majd kihűtve került a tésztára. Sütés közben finom fahéj illat lengte be a konyhát, mi pedig alig vártuk hogy végre megkóstolhassuk. A ropogósra sült tészta, a fűszeres almával langyosan pedig olyan finom volt, hogy nem győztük enni. Hozzávalók:1 cs leveles tészta (Tante Fanny)1-2 db alma 2 ek méz1 cs vaníliás cukor1 mk almás pite fűszerkeverék1 kisebb tojás a lekenéshezAz almát hámozzuk meg, távolítsuk el a magháza

Gizi-Receptjei rovat a "Küldd el A RECEPTED" novemberi lapszámban!

Megjelent a "Küldd el A RECEPTED!" 2017. novemberi lapszáma, melyben most is megtalálható a Gizi-Receptjei rovat. A receptújságban kizárólag olyan recepteket osztottam meg melyek csakis az újságban találhatóak. Olyan receptekkel próbálok meg ötletet adni, melyek kicsivel hosszabb idő alatt készülnek el, mint pl. egy melengető leves, a pikáns ízek kedvelőinek egy finom sült csirkecomb, és természetesen a sütemény sem maradhat el. Amennyiben megtetszett bármelyik étel, akkor nem is kell mást tenni, mint megvásárolni a receptújságot, és már kezdődhet is a sütés-főzés. Chilis-babos kukoricalevesPikáns citromos csirkecombPiskótatekercs lekvárhabos krémmelAmennyiben kedvet kaptál a receptek elkészítéséhez, akkor nincs más dolgod, mint felkeresni a legközelebbi postát, esetleg egy hírlapárust, és megvásárolni a legfrissebb novemberi lapszámot.

Stefánia sajttal és baconnel.

Sokszor készítek Stefánia szeletet, a közepében megbújó tojással viszont mindig az volt a gondom, hogy csakis én ettem meg, mert állítólag nagyon száraz. Ezt kiküszöbölve, volt hogy az egyik felébe főtt tojást, a másik felébe pedig egy nagyobb darab sajtot tettem, így már mindenkinek a kedvére volt. Most viszont egy új ötlet alapján készült, és nagyon finom volt. A fűszeres darált húst elterítettem egy fólián, majd vastagon megszórtam reszelt sajttal, végül pedig baconbe tekertem, majd úgy került a sütőbe. A végeredmény pedig egy nagyon ízletes, szaftos hústekercs, melyet krumplipürével és csemegeuborkával tálaltam. Hozzávalók:70 dkg darált sertéscomb2 cs szeletelt bacon (2x20 dkg) 25 dkg gouda sajt2 db zsemle1 db vöröshagyma2-3 gerezd fokhagymasóőrölt fekete bors1 tk ételízesítőcsipet őrölt szerecsendió1 db tojás (nagy) 3-4 ek Vénusz étolajA vöröshagymát pucoljuk meg, vágjuk fel apróra, és egy evőkanál olajon pároljuk vil

Kávés panna cotta csokoládéöntettel.

A napokban kaptam egy meglepetés csomagot, melyben több üveg MARESI kávétej lapult. Egy előző blogbejegyzésben már írtam is róla, ha érdekel akkor erre a linkre kattintva elolvashatod. Az ebéd utáni kávémba is szívesen öntök belőle, mert igazi ízélményt nyújt a kávé finom, és selymes lesz tőle, de azért szerettem volna süteménybe, vagy éppen egy desszertbe is belerejteni. Végül úgy döntöttem, hogy kávés panna cottát készítek, mivel nem túl bonyolult, igencsak szeretjük, így aztán igazán jó ötletnek bizonyult. Bizony jó ötlet volt, mert a kávétejtől még selymesebb, és krémesebb lett. Tálaláskor csokoládéöntettel és reszelt csokoládéval kínáltam, melynek bizony nehéz lett volna ellenállni. A MARESI kávétejek között mindenki talál kedvére valót, mellyel még élvezetesebbé teheti a kávézást, vagy éppen elkészítheti ezt a finom panna cottát.A MARESI nyereményjátékán pedig bárki részt vehet, és egy kis szerencsével meg is n

MARESI ajándékcsomag, és a meghirdetett nyereményjáték.

A napokban csengettek, és az ajtóban egy futár állt a kezében egy csomaggal. Először nagyon meglepődtem, majd izgatottan bontottam ki a csomagot, hogy vajon mit is rejthet. Nagyon megörültem amikor az első üveget kiemelve megláttam, hogy a csomag tartalma több üveg MARESI kávétej, egy pohár, és egy kis apró figyelmesség.Nagyon köszönöm a MARESI csapatának a meglepés ajándékcsomagot!A MARESI kávétejek között mindenki talál kedvére valót, mellyel még élvezetesebbé teheti a kávézást. A megvásárolt termékekkel pedig bárki részt vehet a 2017. október. 01-től -- november 30.-ig tartó nyereményjátékban. Sorsolás 2017. december 12."Kávézás az Alpok hegycsúcsai" A Maresi nyereményjátékán bárki részt vehet, és nincs is más dolga mint vásárolni legalább 1 db bármilyen kiszerelésű Maresi kávétejet. Ezután a vásárlást igazoló blokkon szereplő AP kódot töltsd fel december 7.-ig a www.maresijatek.hu weboldalon, és már részt is veszel a já

Kókuszos-tejbegríz mascarponés-körtekrémmel.

A gyümölcsös kosárban várakozott pár darab érettebb körte, így azon gondolkodtam hogy mi is készüljön belőlük. Mivel nem volt kedvem nagyobb sütkérezéshez, így egy egyszerű pohárkrémet készítettem. A körtékből egy finom krém készült, melyet kókuszreszelékkel ízesített tejbegrízzel váltakozva kanalaztam a poharakba. A kókuszos tejbegríz már magában is nagyon finom volt, de ezt az ízélményt csakis fokozta a körtekrém. Hozzávalók a tejbegrízhez:1 dl búzadara4 dl tej3 ek kókuszreszelék1 cs vaníliás cukor2-3 ek barna cukorEgy serpenyőbe tegyük bele a búzadarát, a barna cukrot, a vaníliás cukrot, a kókuszreszeléket, majd adjuk hozzá a tejet.Ezután állandó kevergetés mellett, kisebb lángon főzzük sűrűre, majd hűtsük ki teljesen. Mascarponés körtekrém hozzávalói:2 db körte1/2 citrom leve és reszelt héja1,5 ek barna cukor2 cs vaníliás cukor1/2 mk őrölt fahéj0,5 dl fehérbor (v. víz)15 dkg mascarpone10 dkg porcukor 1 dl Hulala (v. h

Sült tarja gyümölcsökkel.

A hosszú hétvégére egy egyszerűen összeállítható tepsis hús készült nálam, melyet ajánlani tudok mindazoknak akik szeretik az édes és sós ízek együttesét, valamit a hús és gyümölcs párosítást. Én pl.a szaftos tarját választottam, de ez ízlés dolga, lehet szárazabb hús is, majd fűszerezés után almával, lilahagymával, és szőlővel rétegezve került a tepsibe, és irány a sütő. Ezután már csakis annyi volt vele a dolgom, hogy párolás után pár perc alatt készre süssem, és közben elkészítsem a köretként tálalt krumplipürét, de illik hozzá a rizs is, vagy éppen egy szelet friss kenyérrel is tunkolhatjuk. Hozzávalók:6 szelet sertéstarja (csont nélkül)sóőrölt színes bors 1 tk koriander1 tk ételízesítő1 kisebb csokor friss zsályalevél 2 db lilahagyma (nagy)2 db édes alma1-2 fürt szőlő 0,5 dl fehérbor10 dkg sertészsírA koriandert állandó kevergetés mellett, pár pillanat alatt pörköljük meg, majd öntsük át egy mozsárba, é

Kelt tésztás sós rúd.

Egyszerű sós kiflinek indult, de időközben a tészta, és a formázás is kissé módosult, így született meg ez a kelt tésztás sós rúd, melyet én sütés előtt mákkal szórtam meg. A frissen kisült rudat kóstolva, pedig nem bántam meg hogy nem kiflit sütöttem. Konyharuhával letakarva a tésztája egy-két napig finom puha marad, így csomagolhatjuk pl. a gyerekeknek tízóraira, de reggelire vagy éppen vacsorára is kínálhatjuk egy bögre meleg tej, esetleg kakaó mellé.Hozzávalók kb. 24 db-hoz:45 dkg liszt (Nagyi titka)2 dkg élesztő (friss)2 db tojássárga (nagy)1,5 tk só1,5 dl olaj2,5 dl tej1 tk cukorLekenéshez:1 tojássárga2 ek tejSzóráshoz:Pl. mák, szezámmag, köménymag, tengeri só.....A langyos tejhez keverjük hozzá a cukrot, majd morzsoljuk bele az élesztőt, és futtassuk fel.A tojássárgát keverjük össze az olajjal, majd öntsük bele a keverőtálba. Ezután adjuk hozzá a felfuttatott élesztőt, majd szitáljuk hozzá a sóval összekevert lisztet. Ezut

Fűszeres nyúlcomb krémes hagymás-gombával.

A nyúlhús valahogy teljesen háttérbe szorult az utóbbi években, ennek az oka pedig az, hogy nagyon ritkán sikerül beszereznem. Emlékszem gyermekkoromban mindig voltak nyulaink, és én nagyon szerettem pl. a rántott nyúlmájat, de a vadas is a kedvenceim közé tartozott. Most éppen pár darab nagyobb nyúlcombot vásároltam, és gondoltam fűszeresen sütöm majd meg. Végül került a combok mellé még gomba, hagyma, fűszeres-krémes szósz, majd irány a sütő. Tálaláskor pedig egyszerűen csak rizst kínáltam hozzá.....Hozzávalók:3-4 db nyúlcomb25 dkg mascarpone (v. krémsajt)2 dl krémes Hulala főzőkrém 3 dl fehérbor 50 dkg gomba1 kisebb póréhagyma1 csokor petrezselyemzöld2 ek lisztsóőrölt színes borsőrölt szerecsendiómajorannakakukkfű 2 ek zsír (v. olaj)A nyúlcombokat sózzuk, borsozzuk, szórjuk meg szerecsendióval, majorannával és kakukkfűvel, majd hagyjuk legalább egy órát állni, hogy az ízek átjárják. (ízlés szerint előző nap befűszerezhetjü

A "Kistücsök Étterem"-ben jártam.

Egyszer egyik ismerősöm aki már járt a balatonszemesi Kistücsök Étteremben, azt mondta hogy egyszer mindenkinek be kell térnie, és meg kell kóstolnia az étlapon szereplő, gasztronómia élményt nyújtó ételeket. Mivel eddig sok jót hallottam blogger körökben is a színvonalas étteremről, megfogadtam, hogy egyszer én is ellátogatok majd, de ez eddig sajnos váratott magára. A napokban aztán éppen Balatonszemesen akadt egy kis dolgunk, és teljesen egyértelmű volt számunkra, hogy az ebédet a Kistücsökben költjük el. Megérkezésünk pillanatától szívélyes vendéglátásban volt részünk. Az étterem a hagyományok megőrzésére törekszik, ez rögtön belépéskor szembetűnik a bútorokat, berendezést látva, de az étlapon szereplő ételkínálaton is visszaköszön. A vidék jellegzetes ízeivel, gourmet fogásaival felejthetetlen gasztronómia élményt nyújtott számunkra az ebéd.Mostantól pedig én is azt vallom "egyszer mindenkinek be kell térni a Kistücsö

Diós csokoládétorta.

Szép lassan lepotyog a diófákról az összes dió, melyet gondolom már mindenki begyűjtött, és csakis a diótörés van hátra. Mivel már van utánpótlás, így ha tavalyról maradt még dióbél, a hétvégére süthetünk egy tortát melynek a tésztájába is keverhetünk. Mivel mi a krémes tortáknak nem tudunk ellenállni, így bizony sokszor sütök hétvégére. Ez a torta is a kedvenceink közé tartozik, már többször megsütöttem. A tésztába a darált dió és a csokoládé mellett, csakis minimális liszt került. A krémből a rumot sem sajnáltam ki, majd a megtöltött torta tetejére tejszínes csokoládét csorgattam. Érdemes tálalás előtt egy nappal megsütni, majd hideg helyen, vagy a hűtőben tárolni, hogy a krém és a csokoládé teljesen megdermedjen, és az ízek jól összeérjenek. A recept megjelent a "Küldd el A RECEPTED" receptújságban is.Tészta hozzávalói 3 db 22 cm-es tortaformához:15 dkg darált dió18 dkg porcukor3 cs vaníliás cukor 18 dkg étcsoko

Gombás csirkemáj paszternákpürével és párolt zöldségekkel.

Almás-krémsajtos pite.

Nagyon szeretem a az omlós tésztájú pitéket, így az ősz beköszöntével sokszor a tányérunkra kerül, különböző töltelékkel. A napokban pl. már sütöttem egy karamelles almás pitét, (receptje itt) mely nagyon ízlett, de ezt az almás-krémsajtos változatot is szerettem volna kipróbálni. A tésztája szintén jó omlós, csak éppen az alma került pépesítve a krémsajtos töltelékbe. A pite összeállítása egyszerű, a sütési idő sem sokkal hosszabb mint más pitéknél. A különbség csakis annyi, hogy sütés után a töltelék még kissé remegős, így érdemes előző nap megsütni, majd a formában hagyni hogy teljesen kihűljön,és megdermedjen. Tészta hozzávalói 26 cm-es piteformához:30 dkg liszt (Nagyi süteményliszt)20 dkg Vénusz sütőmargarin (laktózmentes)10 dkg barna cukor1 cs vaníliás cukor csipet só1 db tojás (nagy)1-2 ek hideg vízA lisztet keverjük össze egy csipet sóval, majd adjuk hozzá a felkockázott hideg margarint, és kezdjük el öss

Diós-szilvás pite.

Az egyik kedvencem ez az egyszerű szilvás pite, finom diós töltelékkel. Évekkel ezelőtt sütöttem először, így éppen azon gondolkodtam, hogy a "Küldd el A RECEPTED" szeptemberi lapszámában megosztom a receptújság, majd pedig most a blog olvasóival is a receptet. A szilvafákon ugyan már nincs szilva, de piacokon, és a zöldségüzletekben még megvásárolhatjuk. A linzertésztához pl. Vénusz vaníliaízű sütőmargarint használtam, mellyel nemcsak ízletesebb, de finom omlós is lett a tészta. Az elkészült pite pedig szinte abbahagyhatatlan az omlós tésztának, a szaftos-diós tölteléknek, és a tetejére pakolt szilvának köszönhetően. Tészta hozzávalói:20 dkg liszt15 dkg Vénusz sütőmargarin (vaníliaízű)5 dkg porcukor1 db tojás (közepes)1 tk sütőporcsipet sóA lisztet keverjük össze a sóval és a sütőporral, majd adjuk hozzá a felkockázott hideg sütőmargarint, és kezdjük el összemorzsolni.Amikor már morzsalékos, keverjük hozzá a porcukrot, maj

Karamelles diós-almás pite.

Beköszöntött az ősz, és vele együtt a gyümölcsös piték sütésének ideje is. Az omlós linzertésztára kerülhet pl. almás, körtés, birsalmás, esetleg sütőtökös töltelék is. Én most almás pitét sütöttem, melynek a tésztájához Vénusz laktózmentes vaníliaízű sütőmargarint használtam. A formában lévő tésztát diós-édes morzsával szórtam meg, majd rákanalaztam a fűszeres almát. Végül karamellel nyakon öntöttem, majd irány a sütő. Sütés közben a konyhát belengte a fűszeres alma illata, és már alig vártuk, hogy végre megkóstolhassuk.Hozzávalók a tésztához:30 dkg liszt20 dkg Vénusz sütőmargarin (laktózmentes)10 dkg barna cukorcsipet só5-6 ek hideg vízA lisztet keverjük össze egy csipet sóval, majd adjuk hozzá a hideg, felkockázott margarint, a barna cukrot, és gyors mozdulatokkal morzsoljuk össze.Ezután gyúrás közben, apránként kanalazzunk hozzá annyi vizet, hogy szépen összeálljon a tészta, majd csipjük le a 2/3 részét,

Zelleres-tejszínes paradicsom krémleves ropogós polentával.

A kertekben még itt-ott találni szép érett paradicsomot, de ha már csak zöld paradicsommal találkoznánk, a piacokon, és a zöldségesnél még többfajta között válogathatunk, ha éppen egy krémlevest szeretnénk főzni. Ezt a levest én még akkor főztem, amikor bőségesen termett a paradicsom, és a "Küldd el A RECEPTED" szeptemberi számában megjelent, így esetleg már többen találkozhattatok is vele. A fűszeres-krémes levest ropogósra sült polentával tálaltam, de ízlés szerint a polenta el is hagyható, mert a leves nélküle is finom. Hozzávalók a krémleveshez:1 kg paradicsom1 db vöröshagyma2 gerezd fokhagyma2-3 szál zellerzöldsóőrölt színes bors1 tk ételízesítő1 tk cukor2 dl víz2 dl Meggle főzőkrém (v. főzőtejszín)1 ek étolaj3 dkg vaj A paradicsomot daraboljuk fel. A vöröshagymát és a fokhagymát pucoljuk meg, és vágjuk fel apróra. A zellerzöldet szintén vágjuk apróbbra.Az olajat és a vajat hevítsük fel, majd adjuk hozzá az apróra vágot

Fűszeres-paradicsomos metélt tejszínes húsgombóccal.

Az utolsó pár szem nap érlelte paradicsomot szedtem le kertben, és gondoltam csinálok belőle egy fűszeres pürét, melyet felhasználok a tészta gyúrásánál, ezzel is ízletesebbé téve. A paradicsompüré egyszerűen és gyorsan el is készült, a tészta gyúrás sem tartott sokáig, és ameddig a tészta pihent, elkészült a tejszínes húsgombóc is. Mivel friss bazsalikom is bőven van még, így került egy-egy marékkal paradicsompürébe és a tejszínes szószba is.Hozzávalók a fűszeres paradicsompüréhez:10 dkg paradicsom1 kisebb vöröshagyma1 gerezd fokhagyma1 kisebb marék friss bazsalikomsóőrölt színes bors1 ek olívaolajA paradicsomot vágjuk fel kisebb darabokra. A vöröshagymát és a fokhagymát pucoljuk meg, majd vágjuk fel apróra.Az olajat hevítsük fel, majd adjuk hozzá az apróra vágott vöröshagymát és pároljuk üvegesre.Ezután adjuk hozzá az apróra vágott fokhagymát, pár pillanat múlva a feldarabolt paradicsomot, és a bazsalikomot, majd sózzuk, b

Tejben pácolt-csípős sült oldalas.