Cukkinifelfújt.

Rengeteg cukkini terem idén is a kertben, így szinte minden nap készül egy adag rántott cukkini, melyet csak úgy magában elnassolunk. Persze azért más formában is az asztalra került, most éppen cukkinifelfújt készült ebédre. Húsmentes, egyszerű és könnyű nyári ebéd, de ennek ellenére igen laktató. Én most sárga cukkinit használtam, mert szerintem annak más, selymesebb az íze, és a füstölt sajt is remekül illett hozzá. Az elkészült felfújt nagyon finom volt, persze inkább csak olyan nőknek való, mert hús hiányában a férfiak nem hiszem hogy rajonganának érte. (további cukkinis receptek itt megtalálhatóak)Hozzávalók:3 db zsenge cukkini1 cs újhagyma20 dkg füstölt sajt10 dkg edami sajt1,5 dl főzőtejszín (20%-os)3 db tojás (nagy)2 ek liszt1 mk currysóőrölt színes bors2 ek kukoricacsíra olaj2 dkg vaj Az egyik cukkinit vékonyan szeleteljük fel, a másik kettőt pedig vágjuk fel kisebb kockákra.Az újhagymának vágjuk le a zöld szárát, majd vékon

Gyümölcsös joghurttorta.

Tombol a kánikula és én bizony be nem kapcsolom a sütőt, ha egy mód van rá. Ilyenkor készülnek a sütés nélküli sütemények, torták, mint pl. ez a gyümölcsös joghurttorta. A tortához háromféle gyümölcsöt használtam, citromot, szedret, és sárgadinnyét, de ez jól látható a rétegek színén is. A torta elkészítése igen egyszerű, viszont a várakozási idő eléggé hosszadalmas, mert minden rétegnek külön-külön kell megdermedni. Ezért érdemes már előző nap összeállítani, így a rétegeknek van idejük megdermedni, és az ízek is kellően összeérnek. Közvetlenül tálalás előtt vegyük csak ki a tortát hűtőből, mert akkor szépen feltudjuk majd szeletelni. Nálunk a joghurttortáknak mindig nagy sikere van, de ennek a rétegesnek egyszerűen nem tudunk ellenállni.....Kekszes alap hozzávalói 24 cm-es tortaformához:15 dkg Győri édes keksz10 dkg vajA kekszet morzsoljuk össze (v. daráljuk le), majd adjuk hozzá a felmelegített vajat, és keverjük ala

Marinált mentás cukkinisaláta.

Sokszor gondban vagyok, hogy a grill vagy éppen a sütőben sült húsok mellé milyen salátát készítsek, de gondolom ezzel nem vagyok egyedül. Cukkinisalátát már többször is készítettem, nagy kedvenc nálunk, (recept itt, valamint itt, és itt található) de most valami új ízre vágytunk. Így aztán a zsenge cukkinit és a lila hagymát egyszerűen csak nyakon öntöttem a fehér borecetes dresszinggel, majd fóliával lefedve hagytam hogy az ízek jól összeérjenek. Mivel a dresszing cukrot nem tartalmaz, így ezt a salátát csakis a savanykásabb ízek kedvelőinek ajánlanám. Sültek mellé pedig nagyon jól illik a friss ízeivel. Hozzávalók: 1 db zsenge zöld cukkini1 db zsenge sárga cukkini1 nagy lila hagyma1 kisebb csokor menta 2-3 ek méz1 tk magos dijoni mustár2 ek kukoricacsíra olaj 3 ek fehér borecetcsipet sóA cukkinit egy zöldséghámozóval vékonyra szeleteljük fel. A lila hagymát pucoljuk meg, vágjuk félbe, és szintén vékonyan szeleteljük fel. A mentá

Csőben sült zöldbab debrecenivel.

Olyan szép sárga hüvelyű zöldbab kínálta magát a zöldségesnél, hogy gyorsan tele is pakoltam egy zacskót. Gondoltam főzök egy finom tejfölös zöldbabfőzeléket ebédre, de aztán jött egy hirtelen ötlet és a nagy meleg ellenére végül csőben sült zöldbab lett belőle, debrecenivel. Mivel zsenge volt a bab, így pár perc alatt roppanósra főztem, ezalatt az idő alatt a debrecenit elősütöttem, majd a sütőtálban nyakon öntöttem a tejföllel, bőven megszórtam a sajttal, és bő fél óra alatt szép pirosra sütöttem. Bevallom, én melegen és hidegen is nagyon szeretem.....Hozzávalók:50 dkg zöldbab4 db debrecenisóőrölt színes bors2 tk ételízesítő 3 dl tejföl1 ek liszt10 dkg trappista sajt1 ek olajA zöldbab végeit törjük le, majd enyhén sós vízben főzzük pár perc alatt roppanósra. Ezután szűrjük, és csepegtessük le. A debrecenit karikázzuk fel, és az olajon süssük szép pirosra, majd szedjük ki a zsiradékból.A visszamaradt zsiradékot önts

Meggyes-túrós szelet.

A túrós és a meggyes sütemények a kedvenceink közé tartoznak, így a kettő együtt pedig nagyon, de nagyon finom. Mivel pár nappal ezelőtt kimagoztam, és lecukroztam egy nagyobb mennyiségű meggyet, így gondoltam meggyes pitét sütök a gulyásleves mellé. Aztán megláttam ezt a receptet a Vidék íze magazinban, és gondoltam miért is ne ezt süssem meg. Kicsit azért változtattam rajta, mert ugye nem is én lennék, ha az eredeti recept szerint készült volna el. Végül is a kétféle kevert tészta, a túró, és a meggy nagyon jól illetek egymáshoz. Mivel igen egyszerű sütemény, így kezdő háziasszonyok is bátran hozzáfoghatnak, és a siker garantált.Tészta hozzávalói 22x32 cm-es tepsihez:25 dkg liszt15 dkg porcukor1 cs vaníliás cukor1/2 cs sütőpor1 ek holland kakaó (kisebb kanállal)3 db tojás (nagy)10 dkg vaj csipet sóA vajat olvasszuk fel, majd hűtsük vissza. A porcukorhoz adjuk hozzá a vaníliás cukrot, egy csipet sót, és az egész tojásokat, majd pár pe

Csokoládés-málnás csiga.

A málna és a csokoládé nagyon jól összeillenek, és a ropogósra sült leveles tésztával szinte abbahagyhatatlan ez az egyszerű csiga. Így aztán, ha éppen váratlan vendégek toppannának be, és mindhárom hozzávaló megtalálható a kis konyhánkban, bő fél óra alatt az asztalra varázsolhatjuk a mini csigákat. Málna helyett pl. megszórhatjuk meggyel, áfonyával, vagy éppen ribizlivel, a siker mindenképpen garantált. Hozzávalók:2 cs Tante Fanny leveles tészta1 cs csokoládés pudingpor3 dl tej3 ek kristálycukor1 cs vaníliás cukor10 dkg étcsokoládé20 dkg málna A pudingport keverjük simára egy kevés tejjel, majd adjuk hozzá a maradék tejet, a kristálycukrot, és a vaníliás cukrot, majd állandó keverés mellett főzzük sűrűre.Ezután vegyük le a tűzről, adjuk hozzá az apróra tördelt csokoládét, és addig keverjük, míg teljesen elolvad, majd hagyjuk teljesen kihűlni. (közben többször keverjük át)A mindkét leveles tésztát csomagoljuk ki, majd egyen

Cukkinis-hagymás csirkemáj.

Bőségesen ontják a termést idén is a cukkinibokrok, így szinte naponta készül egy-egy cukkinis finomság. Most pl. egy bő harminc perc alatt elkészíthető serpenyős csirkemáj, melyhez zöld és sárga cukkinit egyaránt használtam. Köretnek kuszkuszt készítettem, majd azzal tálaltam, de jól illik hozzá a rizs, a bulgur, de egy szelet friss kenyérrel is kitunkolhatjuk. Hozzávalók:2 db zsenge cukkini5-6 db csirkemáj1 nagy vöröshagyma1 csokor petrezselyemzöldsóőrölt színes borsmajoránna (ízlés szerint) 1 ek olívaolaj3 dkg vajA cukkinit vágjuk fel kisebb kockákra. A vöröshagymát pucoljuk meg, vágjuk félbe, majd szeleteljük fel. A petrezselyemzöldet vágjuk fel apróra. A csirkemájat vágjuk fel kisebb darabokra.Egy serpenyőbe hevítsük fel az olajat és a vajat, majd adjuk hozzá a felszeletelt vöröshagymát és kezdjük el párolni.Amikor már kicsit összeesett, adjuk hozzá a felkockázott cukkinit, sózzuk, borsozzuk, szórjuk meg a majoránnával, majd fél

Őszibarackos-túrós szelet.

A nagy melegben megpróbálok lehetőleg olyan süteményeket az asztalra varázsolni, melyeknek rövid a sütési ideje, és nincs vele sok macera. Ilyenkor bizony jól jön egy-egy készen megvásárolt tészta, mint pl. most a Tante Fanny édes linzertészta. A tésztával egyszerűen csak kibéleltem a sütőformát, majd szép világos zsemleszínűre sütöttem. Ameddig a tészta sült, és teljesen kihűlt, előkészítettem a túrós tölteléket, felszeleteltem az őszibarackot, majd megtöltöttem, és végül olvasztott csokoládéval megcsorgattam. Ezután pár órára betettem a hűtőbe, hogy kellően megdermedjen, és az ízek jól összeérjenek. Az omlós tészta, a habkönnyű túrós töltelékkel, az őszibarackkal, na és persze a csokoládéval, közvetlenül tálalás előtt a hűtőből kivéve, jól lehűlve, nagyon finom volt. Hozzávalók a tésztához:1 cs Tante Fanny édes linzertésztaAz előnyújtott linzertésztát a papírral együtt, helyezzük bele a piteformába, majd az a

Áfonyás torta levendulás vaníliakrémmel.

A napokban levendulás cukrot készítettem (recept itt) és szerettem volna minél előbb kipróbálni. Így a vasárnapi ebéd utáni desszertnek sütöttem egy tortát, és a mascarpone krémbe a vaníliás cukor mellett, áfonyás cukor is került. Persze azért mértékkel, de az íze így is jól érződik a selymesen krémes vaníliakrémben. Az egyszerű mákos piskótalapokat jó vastagon megkentem a levendulás vaníliakrémmel, majd megszórtam áfonyával, és pár órára betettem a hűtőbe. Ameddig a torta a hűtőben pihent a krém kellően megdermedt, és az ízek jól összeértek. A végeredmény pedig nagyon, de nagyon finom volt. Hozzávalók 4 db 20 cm-es tortalaphoz:25 dkg liszt25 dkg porcukor2 cs vaníliás cukor4 ek egész mák 8 db tojás4 ek forró vízA mákot állandó kevergetés mellett, pár pillanat alatt pörköljük meg, majd rögtön öntsük át egy tányérba és hűtsük ki teljesen.A porcukorhoz adjuk hozzá a vaníliás cukrot és az egész tojásokat, keverjük habosr

Meggyes-diós lepény.

A meggyes sütemények igencsak kedveltek nálunk, így ameddig még van meggy lehetőleg minél többféle süteménybe belekerül. Erre a hétvégére egy finom meggyes-diós lepényt sütöttem, és mondhatom igen nagy sikere van. A tészta egy egyszerű linzer tészta, melynek az egyik felébe reszelt citromhéjat, a másikba pedig kakaót gyúrtam. A töltelékhez a meggyet már előző nap előkészíthetjük, így lesz ideje kellően kihűlni, és besűrűsödni. Az omlós tészta, és a szaftos meggyes-diós töltelék nagyon finom együtt, és egy szelet biztosan nem elég belőle.Tészta hozzávalói 22x32 cm-es tepsihez:40 dkg liszt12 dkg kristálycukor10 dkg zsír (v. 12 dkg vaj)1 tojás (nagy)1-2 ek tejföl 1/2 cs sütőporcsipet só2 cs vaníliás cukor1 citrom reszelt héja1 ek holland kakaó A lisztet keverjük össze egy csipet sóval és a sütőporral, majd adjuk hozzá a zsírt (v. vajat) és kezdjük el összemorzsolni. Amikor már kellően morzsalékos, keverjük hozzá a kristálycukr

Vegetáriánus cukkinis pizza.

A hagyományos pizzával ellentétben megint egy új, most éppen vega változat került a tányérunkra. Bevallom sem a paradicsomos kence, sem pedig a húsféleség nem hiányzott, a pizza mégis nagyon finom és laktató volt. Időhiány miatt a pizzatésztát sem én készítettem, hanem a Tante Fanny pizzatésztát hívtam segítségül. Így csakis a cukkinikrémet kellett elkészíteni, mely olyan finom volt, hogy legszívesebben csak úgy magában elkanalazgattam volna. Persze ez nem így történt, mert gyorsan rákentem, majd megpakoltam a kertben szedett zsenge cukkinikkel a tésztát, majd irány a sütő. Röpke fél óra múlva pedig már tálalhattam is..... Hozzávalók:1 cs Tate Fanny pizzatészta1 db zsenge zöld cukkini1 cs újhagyma1 kisebb csokor petrezselyemzöld2 ek laktózmentes tejföl (pl. Riska)sóőrölt színes bors1 tk ételízesítő1 ek olívaolaj3 dkg laktózmentes vaj (pl. Riska)1 db mozzarellafeltétnek ízlés szerint többféle apró, zsenge cukkini A zsenge cukkinit vág

Levendulás cukor.

Nagyon szeretem a levendula illatát, a gyönyörű szép színét, és nem is egyszer készítettem már levendulás sütemény, kekszet, vagy éppen limonádét. Hosszú évekig gondot okozott, a levendula beszerzése, majd egyszer úgy döntöttem, hogy a virágos kertbe ültetek egy bokrocskát. A bokrocska idő közben szép, nagy bokorrá fejlődött, és most éppen telis-tele van virággal. Szedtem is egy pár szálat, majd pár napig szárítottam, végül pedig kristálycukorral üvegbe rétegeztem. A levendulás cukorral pedig krémeket, süteményeket, sütemény tetejére kerülő cukros mázat...... fogok majd ízesíteni. Persze ízesítésre csakis kevéske levendulás cukrot használjunk, mert az íze igencsak intenzív, és gondolom senki nem szeretné, ha ehetetlen lenne tőle az elkészült sütemény. Hozzávalók:5-6 szál levendula 25-30 dkg kristálycukor (v. barna cukor)1 cs vaníliás cukor Az aprócska virágokat csipkedjük le a szárról, majd a vaníliás cukorral összekevert

Grízes tészta csokoládés meggymártással.

Az egyszerű grízes tésztát lehet szeretni, vagy éppen nem szeretni, de egy csokoládés meggymártással garantált, hogy senki nem tudd majd neki ellenállni. Én nagyon szeretem pl. porcukorral megszórva, vagy éppen házi sárgabarcklevárral, de annak ellenére mégis ritkán készítek. A mai ebéd is a ritka alkalmak egyike volt....de a meggymártás olyan jól illett a tésztához, hogy lehet hamarosan újra terítékre kerül.Hozzávalók a tésztához:15 dkg búzadara (gríz)1,5 dl víz2 csipet só3 ek olaj25 dkg széles metélt Az olajat melegítsük fel, majd szórjuk hozzá a búzadarát. Ezután sózzuk, és állandó keverés mellett, pirítsuk aranybarnára. (kis lángon pirítsuk, sűrűn kevergessük, és figyeljünk nehogy megégjen)Amikor már szép aranybarnára pirult, vegyük le a tűzről, és óvatosan öntsük fel a vízzel. (figyeljünk hogy a kezünk ne legyen az edény felett, mert amikor a forró gríz, és a víz találkozik hirtelen felcsap a gőz)Ezután keverjük össze

Meggyes tejes pite.

A tejes pite az egyszerűsége ellenére nagyon finom, és bármilyen gyümölccsel készíthetjük. Nem mellesleg elronthatatlan, és rövid idő alatt az asztalra varázsolhatjuk. Így aztán amikor kevés időm marad a sütésre, szívesen sütöm. Ez most is így történt, és mivel éppen érik a meggy, így az került a tortaforma aljára, majd egyszerűen rákanalaztam a tésztát, és irány a sütő. Bő fél óra múlva pedig már ott illatozott a pite az asztalon, és kóstolásra várt. Ízlés szerint a tejet tejszínre cserélhetjük, én így is tettem, mert a tésztát elrontani nem fogja, sőt..... Hozzávalók 24 cm-es formához:50 dkg magozott meggy15 dkg liszt1 tk sütőporcsipet só 15 dkg kristálycukor2 cs vaníliás cukor1 mk őrölt fahéj2 db tojás (nagy)2 dl habtejszín (v. tej)3-4 dkg vaj A pite vagy tortaforma aljába tegyünk sütőpapírt, majd vastagon kenjük ki a vajjal. Ezután terítsük el benne a kimagozott meggyet, és szórjuk meg egy csomag vaníliás cukorral. (a f

Meggyes-túrós levél.

Nálam a hűtőben mindig meglapul pár csomag leveles tészta, így ha nincs kedvem nagyobb sütkérezéshez, csak előkapok egy csomagot, és már készülhet is a finom sütemény. Persze jó hasznát vesszük a készen vásárolható tésztának, ha éppen váratlan vendégek futnak be, mert bő fél óra alatt elkészül, és már kínálhatjuk is. Mivel éppen nem volt kedvem a sütéshez, a gyümölcsös kosárban pedig ott kínálta magát a meggy, a hűtőben pedig várakozott egy csomag túró, így pikk-pakk elkészült ez az egyszerű, ám finom meggyes-túrós levél. Fele tésztára kimagozott-cukrozott meggy került, mely sütés közben szépen megkaramellizálódott. A másik felére pedig maggal-szárral együtt pakoltam a meggyet, mely kissé savanykásabb ízvilágú volt, de mindkettő nagyon finom. Hozzávalók:1 cs leveles tészta (Tante Fanny) 25 dkg túró10 dkg porcukor2 cs vaníliás cukor1 citrom reszelt héja1 db tojás (közepes)20 dkg meggyA meggyet ízlés szerint kimagozh

Citromos zöldborsóleves csirkemájjal, kapros krumpligombóccal.

A zöldborsóleves az egyik kedvenc levesünk, főleg nyáron, amikor zsenge zöldborsóval készül. Az eddigiektől eltérően most egy kicsit másképpen készítettem el, a citromtól kissé savanykás lett a leves ízvilága, melyhez nagyon jól illett a kapros krumpligombóc. Került a levesbe még csirkemáj is, így a férfinép is szívesebben kanalazta. Ízlés szerint a krumpligombóc helyett más levesbetétet is választhatunk, vagy éppen a kapor ki is maradhat, ha valaki nem szereti az ízét. Hozzávalók a leveshez:50 dkg zöldborsó2 db sárgarépa1 cs újhagyma2 gerezd fokhagyma1 citrom leve5-6 db csirkemájsóőrölt fehér bors2 tk ételízesítő3 dkg vaj1 ek olaj1,5-2 l víz A sárgarépát pucoljuk meg, majd vágjuk fel ízlés szerint. Az újhagymát vékonyan karikázzuk fel, a fokhagymát vágjuk fel apróra. A csirkemájat vágjuk fel nagyobb darabokra.A vajat és az olajat hevítsük fel, adjuk hozzá a felkarikázott újhagymát, majd pár perc múlva a sárgarépát, és kezdjü

Gizi-Receptjei rovat a "Küldd el a Recepted" júliusi lapszámában!

Megjelent a "Küldd el a RECEPTED!" 2017. júliusi lapszáma, melyben most is megtalálható a Gizi-Receptjei rovat. A receptújságban kizárólag olyan recepteket osztottam meg melyek csakis az újságban találhatóak. Mivel beköszöntött a kánikula, így olyan receptekkel próbálok meg ötletet adni, melyek rövid idő alatt elkészülnek, és nem kell órákat a meleg konyhában a főzéssel tölteni. Megtetszett bármelyik étel, akkor nem is kell mást tenni, mint megvásárolni a receptújságot..... Mentás-diós barackleves Csirkemell körözöttel töltött cukkiniroláddalKókuszos tejbegríz rumos meggyelAmennyiben kedvet kaptál a receptek elkészítéséhez, akkor nincs más dolgod, mint felkeresni a legközelebbi postát, esetleg egy hírlapárust, és megvásárolni a legfrissebb júliusi lapszámot.

Meggyes-túróhabos pohárkrém.

Tikkasztó meleg van, egyik percben szikrázóan süt a nap, a másikban már lóg az eső lába, és én nagyon nem szeretem az ilyen időjárást. Hétvége lévén, és egy csodálatos Tisza-parti nyaralás után, a sütéshez bevallom semmi kedvem nem volt, így aztán egy egyszerű pohárkrémet készítettem. Nyaralásunk alatt a meggy beérett, így az egyik hozzávaló máris adott volt. A hűtőben pedig akadt egy csomag túró, és a kifogyhatatlan tejszín...... A pohárkrém így aztán pikk-pakk elkészült, majd tálalásig a hűtőben pihent. Ezalatt az ízek jól összeértek, és amilyen gyorsan elkészült, olyan gyorsan el is fogyott. Hozzávalók a meggyes réteghez:50 dkg magozott meggy2 cs vaníliás cukor2-3 ek barna cukor1 ek cherry brandy aroma1/2 mk őrölt fahéjA kimagozott meggyet tegyük egy serpenyőbe, adjuk hozzá a cukrot, vaníliás cukrot, az őrölt fahéjat, és az aromát, majd néha megkeverve, addig főzzük míg besűrűsödik. Ezután hűtsük ki teljesen, mielő

Cseresznyés-diós muffin.

A muffin sütés különösebb hozzáértést nem igényel, hiszen csak egyszerűen össze kell keverni a hozzávalókat, majd a formába kanalazni. Így akár a gyerekek is részt vehetnek a muffin sütésben, sőt a nagyobbak már maguk is elkészíthetik. Ehhez a diós alaptésztához bármilyen gyümölcs jól illik, így most mivel éppen érik a cseresznye, én azzal sütöttem meg. Tálalás előtt porcukorral szórtam meg az éppen csak langyos muffint, de tejszínhabbal vagy éppen csokoládéval megcsorgatva is nagyon finom. Hozzávalók 12 db muffinhoz:20 dkg liszt (Nagyi titka)5 dkg darált dió1 cs sütőpor10 dkg porcukor2 cs vaníliás cukor10 dkg vaj2 db tojás (nagy)1 dl habtejszíncsipet só1 citrom reszelt héja1 mik őrölt fahéj20 dkg magozott cseresznyeA cseresznyét magozzuk ki, majd ízlés szerint daraboljuk fel. (én kisebb darabokra vágtam, így jól elkeveredett a tésztában)A liszthez adjuk hozzá a darált diót, a sütőport, egy csipet sót, az őrölt fahéjat, a reszelt

Vöröslencsés-tojásos lepény

A napokban csengettek és egy futár állt a kapuban, majd egy csomagot adott át, melyben a Tante Fanny legújabb tésztái lapultak. Nagyon megörültem, és itt is szeretném megköszönni az egész Csapatnak, hogy gondoltak rám..... Először teljesen tanácstalan voltam, hogy a többféle tészta közül melyiket is próbáljam ki. Végül elsőként a pizzatésztára esett a választásom, melyre egy fűszeres-korianderes vöröslencse és tojás került, majd irány a sütő. Bő fél óra múlva pedig már tálalhattam is. Igaz pizzatésztát használtam, de pizzának azért nem mondanám az elkészült finomságot, inkább lepénynek titulálnám. Sütés közben a tészta széle ropogósra sült (én így szeretem) a tojások sárgája pedig még kellően folyós maradt. Az ízek pedig magukért beszéltek, mert rövid idő múlva morzsája sem maradt.Hozzávalók:1 cs Tante Fanny pizzatészta10 dkg vöröslencse1 cs újhagyma2 gerezd fokhagyma2 dl zöldségalaplésó őrölt fehér bors2 mk curry

Tárkonyos csirkeraguleves újragondolva.

A tárkony az egyik kedvenc fűszerem, így amikor ragulevest főzök általában nem spórolok vele, és bőségesen kerül a levesbe. A csirkeragulevesből sem maradhatott ki, sőt a tárkony és a fűszerek mellett citromhéj, és citromlé is került a levesbe, melyektől kissé pikáns lett. A friss, zsenge zöldségeknek, és az elősütött csirkemellnek köszönhetően a leves egykettőre elkészült, és az íze is különösen finom volt. Levesbetétnek én petrezselymes-vajas galuskát főztem bele, de ízlés szerint más levesbetétet is készíthetünk. A levesbe laktózmentes tejföl, a galuskába pedig laktózmentes vaj került, így laktózérzékenyek is bátran megfőzhetik. A recept megjelent a "Küldd el a Recepted" Gizi-Receptjei rovat májusi lapszámában. Hozzávalók:50 dkg csirkemellfilé25 dkg gomba25 dkg zöldborsó 2-3 db sárgarépa1 db petrezselyemgyökér1/4 zellergumó 2 db vöröshagyma2 gerezd fokhagyma1 citrom reszelt héja1/2 citrom leve1 tk ételízesítő sóőrölt fek

Vaníliakrémes-Oreo kekszes pohárkrém eperrel.

Vaníliakrém, Oreo keksz és eper, hát kell ennél finomabb desszert egy hétvégi ebéd után.... A pohárkrémek a kedvenceim közé tartoznak, mert saját, éppen abban a pillanatban kitalált összeállítás szerint készülnek, elronthatatlanok, és nagy melegben szívesen kanalazgatjuk. Most éppen adott volt az Oreo keksz és az eper, így már csak azt kellett eldönteni, milyen krémmel is rétegezzem a poharakba. Végül vaníliapudingot főztem, majd tejszínhabbal simára kevertem. A selymes vaníliakrém pedig nagyon jól illet a ropogós kekszhez, melyre az eperdzsem tette fel a koronát. Imádtuk, és élvezettel kanalaztuk.Hozzávalók:1 cs vaníliás pudingpor2 cs Oreo keksz25 dkg mascarpone2 dl Hulala (v. habtejszín)4 dl tej3 ek porcukor2 cs vaníliás cukorA pudingport keverjük simára egy kevés tejjel, majd adjuk hozzá a porcukrot, a vaníliás cukrot, és a maradék tejet. Ezután állandó kevergetés mellett főzzük sűrűre, majd hűtsük ki. (én kevergetve hűtöttem ki, íg

Epres-túrós szelet.

Kapros cukkinileves tojással.

Nagyon szeretem a kapor ízét és illatát, így aztán amibe csak lehet, vagyis amihez illik ez az ízvilág, bele is teszem. A napokban a szomszédasszonyomat is megleptem egy csokor kaporral, melyből finom levest készített. Gondoltam miért is ne, egy egyszerű leves éppen jó lesz ebédre.... Persze a kapor mellett került a levesbe még gyenge cukkini, újkrumpli, és tejföl, végül pedig levesbetétnek egész tojást ütöttem bele, majd főztem keményre. Látványra persze nem a szépségéről híres ez a leves, viszont az íze nagyon, de nagyon finom. Ízlés szerint pedig tálalhatjuk melegen, vagy éppen csak langyosan.......Hozzávalók:1 db zsenge cukkini3 db újkrumpli1 nagy csokor kapor1 db vöröshagymasóőrölt színes borscsipet szerecsendió2 tk ételízesítő 3 dkg vaj1 ek olaj1,5 dl tejföl 1 tk liszt1,5 l víz4-6 db tojás (nagy)A cukkinit és a krumplit vágjuk fel kisebb kockákra. A vöröshagymát pucoljuk meg, és vágjuk fel apróra. A kaprot csipkedjük le a szárról

Pikáns-citromos csirkecomb.

A húsok fűszerezéséhez mindig saját magam állítom össze a fűszerkeveréket, vagy éppen a pácot, de a napokban kaptam egy csomag Knorr pikáns fűszerkeveréket, ezért aztán gondoltam nem hagyom veszendőbe menni, kipróbálom. A csirkecombokat este bepácoltam, majd sütés előtt a tepsiben szépen felsorakoztattam. Került mellé még fokhagyma, melyet csak gerezdekre szedtem, és cikkekre vágott citrom is, majd irány a sütő. Ameddig a hús sült, elkészült a köret is, így kb. másfél óra múlva már tálalhattam is. A pikáns fűszerekeveréktől pedig nagyon finom lett a hús......Hozzávalók:4 db tanyasi csirkecomb farrésszel2 db citrom10 gerezd fokhagyma1 cs Knorr pikáns csirke fűszerkeveréksó2 dl olaj1/2 dl vízA csirkecombot sózzuk be, majd hagyjuk állni, még elkészítjük a pácot.Az olajhoz adjuk hozzá a fűszerkeveréket, facsarjuk bele fél citrom levét, préseljünk hozzá 2 gerezd fokhagymát, majd alaposan dörzsöljük be a combokat. Ezután egy fóliával