Almapuncs.

Az éjszaka végre hó lepte be felénk is a tájat, és az mellett hogy szép fehér minden, eléggé hideg van. Igaz nem sok hó esett, de pl. a járdák leseprése után bizony jó volt belépni a meleg lakásba, és elkortyolgatni ezt a finom, fűszeres puncsot. Az elkészítése roppant egyszerű, és mivel az almalé mellett bor is van benne, így csakis felnőtteknek ajánlott a fogyasztása......Hozzávalók:2 db édes alma1 l almalé6 dl édes fehérbor2 tk forralt-bor fűszerkeverék1/2 citrom és narancs héja1 cs vaníliás cukor4-5 ek méz (v. ízlés szerint)Az almaléhez adjuk hozzá a bort, a fűszerkeveréket, a narancs és citromhéjat, és főzzük pár percig, majd vegyük le a tűzről, és hagyjuk kb. 10 percig lefedve állni. Ezután szűrjük le, és adjuk hozzá a vaníliás cukrot, ízlés szerint ízesítsük mézzel, és újra forraljuk fel.Az almát vágjuk fel kisebb kockákra, majd citromlével csepegtessük meg, és keverjük össze. (nem kell csak pár csepp citromlé hozzá)

Narancsmázas-fűszeres csülök krumplival.

Sokszor készítek különböző fűszerezéssel csülköt, így történt ez ezzel a szép példánnyal is. A húst előző este alaposan besóztam, majd megszórtam fűszerekkel, és éjszakára betettem a hűtőbe, hogy az ízek jól átjárják. Másnap, mielőtt a sütőbe került volna a befűszerezett csülök, mézes-narancsos mázzal alaposan megkentem, és bort aláöntve először puhára pároltam, majd szép pirosra sütöttem. A köretet sem bonyolítottam túl, a hús sütésnél visszamaradt zsiradékban szép pirosra sütöttem a vékonyra szeletelt krumplit, mely különösen finom volt. Tálaláskor pedig ízlés szerint salátát, vagy savanyúságot kínálhatunk hozzá..... Hozzávalók:1 nagyobb sertéscsülök1 nagy narancs3 ek mézsóőrölt színes bors2 tk ételízesítő 2 tk szárított kakukkfű3-4 friss kakukkfűág2 dl fehérbor4-5 ek sertészsír 1 kg krumpliA kicsontozott csülköt alaposan dörzsöljük be a sóval, majd a húsos felét szórjuk meg az ételízesítővel,

Almakrémleves karamellizált almával.

Az új évben szeretnék több egészségesebbnek mondható ételt készíteni, persze azt nem ígérem, hogy mostantól csakis ilyen receptek jelennek majd meg a blogban, de igyekszem.... Mivel alma mindig van itthon, így gondoltam egy egyszerű krémlevest készítek. Cukor helyett eritrittel és mézzel karamellizáltam az almát, és édesítettem a levest, valamint laktózmentes tejföl, és tejszín került bele. Én a fűszerek mellett citromlével, és citromhéjjal ízesítettem, de ízlés szerint naranccsal is ízesíthetjük, ezt az egyszerű, ám finom krémlevest. Természetesen ízlés szerint cukorral is készíthetjük, a leves akkor is finom lesz.Hozzávalók:3 db alma5 dl víz1 mk őrölt fahéj3-4 db szegfűszeg1/2 citrom leve1/2 citrom reszelt héja1 mk vaníliaaroma2 ek méz2-3 ek eritrit (v. ízlés szerint cukor)1 dl tejföl (laktózmentes)1 dl tejszín (laktózmentes)Az almát hámozzuk meg, távolítsuk el a magházat, vágjuk fel kisebb kockákra, majd facsarjuk rá fél citrom lev

Borhabkrém aszalt áfonyával.

A szilveszteri buli hangulatát emelte ez az egyszerűen elkészíthető pohárkrém egy héttel ezelőtt, így mára már csak az emlékeinkben él. Persze nem kell ahhoz szilveszternek, vagy éppen bármilyen alkalomnak lenni hogy elkészítsük elég, ha csak egy finom pohárkrémet szeretnénk pl. ebéd utáni desszertként feltálalni. Ameddig az aszalt áfonya a vörösborban ázik, addig a borhabkrém is elkészül, és már kanalazhatjuk is.Hozzávalók 4 pohárhoz:6 db tojássárga (nagy)12 dkg porcukor1 cs vaníliás cukor2 dl édes fehérbor5 dkg aszalt áfonya0,5 dl vörösborAz áfonyára öntsük rá a megmelegített vörösbort, és hagyjuk legalább egy órát állni, hogy jól magába szívja. Ezután öntsük bele egy szűrőbe, és hagyjuk teljesen lecsepegni.A tojássárgához adjuk hozzá a porcukrot és a vaníliás cukrot, majd keverjük simára. Ezután keverjük hozzá a fehérbort is.Ezután gőzfürdő fölött, állandó keverés mellett, pár perc alatt főzzük sűrűre. Amikor m

Gesztenyekrémleves aszalt áfonyával.

A karácsonyi ünnepekre készült ez az egyszerű, főzés nélküli, röpke fél óra alatt elkészíthető leves, melyet természetesen bármikor pikk-pakk összedobhatunk, ha egy finom krémlevesre vágyunk. A levest ugyan nem kell főzni, csakis egyszerűen a leturmixolni, viszont az aszalt áfonyát akár már előző nap előkészíthetjük, így tálalás előtt már semmi dolgunk nem lesz vele. A krémleves már magában elkanalazgatva is nagyon finom, de én azért az ünnephez illően sütöttem hozzá leveles tésztából kiszúrt kis fenyőket, és azzal tálaltam.Hozzávalók:20 dkg gesztenyemassza2 dl tej1 dl Hulala (v. habtejszín)2-3 ek méz2 cs vaníliás cukor1 mk őrölt fahéj2 ek rum Aszalt áfonya hozzávalói:10 dkg aszalt vörös áfonya 1 dl rozé vagy vörös bor1 cs vaníliás cukor1 ek barna cukor1/2 citrom leveAz áfonyát öntsük fel a borral, majd adjuk hozzá a barna cukrot, a vaníliás cukrot, facsarjuk bele a citromlevet, majd főzzük pár percig. Ezután hagyjuk pár ó

2018! Boldog Új Évet Kívánok!

Nagy László: Adjon az Isten... Adjon az Istenszerencsét,szerelmet, forrókemencét,üres vékámbagabonát,árva kezembeparolát,lámpámba lángot,ne kelljenkorán az ágyrahevernem,kérdésre választő küldjön,hogy hitem széjjelne düljön,adjon az Isten fényeket,temetők helyettéletet-nekem a kérésnagy szégyen,adjon úgyis, hanem kérem.Boldog Új Évet Kívánok Mindenkinek!

B.U.É.K. 2018!

SIKEREKBEN, EGÉSZSÉGBEN GAZDAG, BOLDOG ÚJ ÉVET KÍVÁNOK MINDEN KEDVES OLVASÓMNAK, ISMERŐSÖMNEK, BLOGGERTÁRSAMNAK!

Ropogós virslinyárs.

Szilveszteri buli nincs virsli és pezsgő nélkül, de gondolom már mindenki be is szerezte mindkettőt. A virslit természetesen feltálalhatjuk egyszerűen csak megfőzve mustárral, de ha szánunk rá egy kicsivel több időt, akkor készíthetünk belelő remek virslinyársat. Nem kell hozzá semmi más, mint a már megvásárolt jó minőségű virsli, a szintén készen megvásárolható leveles tészta, pár darab hurkapálcika, a tészta lekenéséhez egy tojás, melyet akár el is hagyhatunk..... A virslinyársakat ízlés szerint előre elkészíthetjük, majd ráérünk tálalás előtt röpke fél órával megsütni. A ropogósra sült virslinyársnak pedig biztosan sikere lesz a felnőttek és a gyerekek körében egyaránt.Hozzávalók:1 cs leveles tészta (Tante Fanny)10 db virsli1 tojás a lekenéshez (kicsi)10 db hurkapálcika A virslit vágjuk fel lehetőleg egyforma, kisebb darabokra.Az előnyújtott leveles tésztát tekerjük ki a papírral együtt, majd vágjuk fel olyan széles csíko

Fűszeres császárhús lencsesalátával.

A néphagyomány szerint az év első napján lencsét, babot, borsót..... kell fogyasztani, mert ezek a termények a pénzt, és ezzel együtt a mellénk szegődött szerencsét jelképezik a babona szerint.Szintén a babona szerint újév napján disznóhúst együnk, mert az kitúrja a szerencsénket, és szárnyast semmiképpen, mert az elkaparja. Én mindezeket figyelembe véve minden évben malac vagy éppen bőrös sertés húst sütök, melyhez lencsesaláta készül, de pl. a lencselevest is szívesen fogyasztjuk. Persze azért év közben is készül lencse, és finom, szaftos sült is, mint éppen ez a fűszeres császárhús, melyet almás-répás lencsesalátával tálaltam. A húst ízlés szerint előre befűszerezhetjük, majd sütésig a hűtőben tároljuk. A salátát is elkészíthetjük már előző nap, így az ízeknek lesz ideje kellően összeérni. Újév napján pedig nincs is más dolgunk, mint megsütni a húst, majd a lencsesalátával együtt tálalni. (hasonló sültek, lencs

Meghitt, Szeretetteljes Karácsonyi Ünnepeket!

Meghitt, Szeretetteljes Karácsonyi Ünnepeket Kívánok Minden Kedves Látogatónak, Ismerősömnek, Bloggertársamnak! "Nől a dér álom jár, hó kering az ág közt. Karácsonynak ünnepelépeget a fák közt." (Weöres Sándor)

Mogyorótorta.

Az ünnepi asztalról gondolom senkinél nem hiányozhat a torta, így én is megsütöttem az idei tortánkat, mely mondhatnám hogy duplán mogyorós. A tésztába darált mogyoró került, míg a mascarponekrémet Nutella-val gazdagítottam. Természetesen mogyoró hiányában darált diót, esetleg mandulát is tehetünk a tésztába, elrontani egyik sem fogja. A díszítést sem bonyolítottam túl, az ünnephez illően egyszerűen csak színes szórócukorral szórtam meg.Hozzávalók 4 db 20 cm-es tortalaphoz:20 dkg liszt (Nagyi süteményliszt)10 dkg darált mogyoró 25 dkg porcukor2 cs vaníliás cukor8 db tojás4 ek forró vízA porcukorhoz adjuk hozzá a vaníliás cukrot és az egész tojásokat, keverjük habosra, majd csorgassuk hozzá a forró vizet, és keverjük még 1-2 percig.Ezután szitáljuk hozzá a lisztet, adjuk hozzá a darált mogyorót, majd fakanállal, óvatosan keverjük, forgassuk össze.2 db kb. 20-22 cm-es tortaformát béleljünk ki sütőpapírral, majd osszuk el egyenlően

Gesztenyés trüffel szelet.

Karácsonykor nálunk elmaradhatatlan a gesztenyével készült sütemény, torta, vagy éppen a sütés nélküli desszert. Idén erre a gesztenyés trüffel szeletre esett a választásom, melyet csak össze kell keverni, formába önteni, majd irány a hűtő, hogy kellően megdermedjen. Dermedés után sincs vele sok dolgunk, csupán csak bevonjuk csokoládéval, és mehet is vissza a hűtőbe.... A selymesen krémes gesztenyés csokoládé pedig nagyon, de nagyon finom. Gesztenye és csokoládé imádóknak pedig szinte kötelező elkészíteni. Hozzávalók 24x9x7 cm-es formához:50 dkg gesztenyemassza10 dkg porcukor2 cs vaníliás cukor12,5 dkg csokoládé (70%-os)10 dkg vaj (laktózmentes)0,5 dl tej (laktózmentes) 2-3 ek rumA gesztenyemasszát nyomjuk át a krumplinyomón, vagy villával alaposan törjük össze, majd adjuk hozzá a porcukrot, a vaníliás cukrot, a rumot, és robotgéppel keverjük simára.A csokoládéhoz adjuk hozzá a tejet, és gőzfürdő fölött, kevergetve olvasszuk fel, m

Karácsonyi receptajánló! Sós pogácsák, ropogtatni valók...

Az ünnepekre többségében krémes süteményeket és tortákat sütök, de gondolom ezzel mindenki így van. Azért gondoljunk azon szeretteinkre, vendégeinkre is akik a sós ízeket jobban szeretik, és süssünk pl. pogácsát, sós kekszet, vagy éppen a gyerekek kedvencét ropit is. Összeválogattam egy csokornyit a kedvenc sós receptjeimből, ezzel is ötletet adva a sütéshez. Szakállas pogácsa Túrós-snidlinges rúd Sajtos-sós pöffeteg Sajtos rúd Sajtroló Sajtos-sós keksz Házi sörperec Ropogós sajtos ropiTúrós pogácsa

Pavlova mézes-fűszeres karamellizált almával.

Az ünnepi sütemények készítésekor összegyűlt tojásfehérjéből nálam általában habkarika, vagy éppen Pavlova készül. Mivel most is volt félretéve tojásfehérje, gondoltam Pavlova készül majd belőle. Így is lett, méghozzá emeletes, és az ünnephez illően mézeskalács fűszerkeverékkel ízesített karamellizált almával, és mascarponekrémmel rétegezve. Már így is nagyon finom lett volna, de gondoltam azért egy kevés olvasztott csokoládé nem fogja elrontani. Bizony nem rontotta el, sőt..... Én csakis ajánlani tudom az ünnepi asztalra ezt az egyszerű, ám nagyon finom habcsóktortát. Pavlova hozzávalói: 6 tojásfehérje (nagy)35 dkg porcukor1 ek étkezési keményítő (púpozott)1/2 tk ecet (10%-os)csipet sóA tojásfehérjét tegyük bele egy keverőtálba, majd szórjuk meg egy csipet sóval, és robotgéppel kezdjük el habbá verni.Amikor már kezd kifehéredni, állandó keverés mellett kanalanként adjuk hozzá a porcukrot, és addig keverjük, míg majdne

Karácsonyi citromos kevert sütemény.

Az egyszerű kevert tésztából egy kis plusz munkával finom ünnepi süteményt varázsolhatunk az asztalra. A zöldre színezett tésztából kis fenyőket szúrtam ki, igaz sütés közben kissé amorf (alaktalan) formát vett fel, de ez a sütemény ízén mit sem változtatott, nagyon finom volt. A teljesen kihűlt sütemény tetejét csokoládékrémmel öntöttem le, és készen vásárolható kandírozott narancs, és citromhéjjal, valamit apróra vágott aszalt vörös áfonyával szórtam meg. Mivel kevert tészta, így ünnep előtt már pár nappal megsüthetjük, mert biztosan nem fog kiszáradni. A szóráshoz pedig ízlés szerint választhatunk aszalt gyümölcsöt. Hozzávalók 25x10x7 cm-es formához:1 db citrom 40 dkg liszt1 cs sütőpor1 csipet só 38 dkg vaj38 dkg kristálycukor2 tk vaníliaaroma6 db tojás (nagy)0,5 dl Hulala (v. habtejszín) pár csepp zöld ételfestékA kristálycukorhoz adjuk hozzá a reszelt citromhéjat, a felkockázott puha vajat, a vaníliaaromát, egy csipe

Mézeskalács torta.

Mézeskalács tortát már tavaly karácsonyra is szerettem volna sütni, viszont annyi betervezett recept várakozott, hogy bizony elmaradt. Gondoltam idén semmiképpen nem hagyom ki, a mézeskalács tészta (receptje itt található) pont jó lesz hozzá. A napokban csengettek, egy futár érkezett, és egy csomagot adott át, mely tele volt különböző Tante Fanny tésztákkal. Ezúton is szeretném megköszönni az ajándékcsomagot, és a kedves gesztust az egész Tante Fanny Csapatnak. Mivel a tészták között éppen volt egy csomag "Mézeskalács tészta" is, így nem volt kétséges hogy ebből a tésztából sütöm meg a tortalapokat. A tésztával nagyon könnyű volt dolgozni, az íze finom fűszeres, mint a házi mézeskalácstésztának, én nagyon elégedett voltam vele. Mivel semmi más dolgom nem volt mint, lisztezett felületen kinyújtani, majd pár perc alatt készre sütni, a krémet pedig egyszerűen csak kiverni, majd összeállítani a tortát, így bő fél óra alatt el is kész

Hamis gesztenyeszelet.

Advent harmadik vasárnapjához érkeztünk, az adventi koszorún meggyújtottuk a harmadik gyertyát, és már csak egy hét van hátra karácsonyig. Az aprósütemények már szépen sorakoznak a polcon, így kezdetét veszi nálam a krémes sütemények, torták készítése. A mai napra pl. egy egyszerű krémes süteményt sütöttem, melynek mint a neve is mutatja "hamis gesztenyeszelet" mert még a közelében sem volt a gesztenye, a krém íze mégis arra emlékeztet. Sőt, lehet első olvasásra kicsit furcsának tűnhet hogy a krémbe a darált dió mellett, főtt krumpli is került, de nem elírás, valóban krumplival készült. Persze azért lehetőleg jó minőségű krumplit válasszunk, ha egy kicsit kásásabb az sem baj..... Én pl. sárga krumplit vettem, és nagyon finom vele a krém. Az ünnepek előtt már pár nappal megsüthetjük ezt a süteményt, mert minél tovább áll, az ízek annál jobban összeérnek, és aki nem tudja hogy mi is került a krémbe, az biztosra veszi, hogy ges

Karácsonyi receprajánló! Krémes sütemények, torták.

Az aprósütemények, és a karácsonyi kalácsok, kuglófok után a jövő héten már hozzáfoghatunk a krémes sütemények sütéséhez is. (aprósütemények, bejgli, Stollen... receptek a linkre kattintva találhatóak) Vannak olyan sütemények melyeket már pár nappal az ünnep előtt megsüthetünk, de akad olyan is melyeket csakis az ünnep előtt egy-két nappal érdemes megsütni. A receptajánlóban a kedvenc receptjeimből válogattam egy csokorral, persze a teljesség igénye nélkül. Ezzel is szeretnék ötletet adni, hogy milyen krémes finomság kerüljön az ünnepi asztalra. Stefánia torta Tangó szelet Diótorta rumos-diós krémmel Lajcsi szelet Sacher torta Repülő krémes Engadini diótorta Puncs szelet Mozart torta Hartyáni krémes Dobostorta Diós krémes Zserbó-torta Francia mákos krémes Kókuszos kókuszkrémes torta Hólabda (Kozák sapka) Eszterházy torta Bounty rolád Mogyorós csokoládétorta (gluténmentes) Túrós Zserbó Somlói torta Ka

Fordított narancstorta. (Gluténmentes)

Ez a fordított narancstorta ugyan gluténmentes, de bárki elkészítheti mert a tésztájába liszt helyett darált dió, és mandulaliszt (vagyis lisztté őrölt mandula) került. A receptre teljesen véletlenül bukkantam rá, a Cookpad oldalán, és rögtön megtetszett. Igaz az eredeti receptben vérnaranccsal készült, de én egyszerűen naranccsal helyettesítettem, és így is nagyon finom volt a torta. A sütőből kivéve finom narancs, fahéj, és szegfűszeg illat lengte be az egész konyhát. Karácsony közeledtével pedig ünnepi hangulatban fogyasztottuk el.Narancsos rész hozzávalói:3 db narancs12 dkg barna cukor0,5 dl víz1 cs vaníliás cukor2 db szegfűszeg1 darabka fahéjEgy serpenyőbe tegyük bele a cukrot, a vaníliás cukrot, a fűszereket, öntsük fel a vízzel, és addig melegítsük hogy a cukor feloldódjon.A narancsot alaposan mossuk meg, majd vékonyan szeleteljük fel.Ezután tegyük bele a cukorszirupba, majd szép lassan pároljuk kb. 10 percig a narancsszeleteket, majd

Piskótatekercs lekváros-habos krémmel.

A lekváros piskótatekercs nálunk, de gondolom másnál is örök kedvenc. Emlékszem régebben szinte nem múlt el úgy hét, hogy ne sütöttem volna. A piskóta tészta most is ugyanaz, viszont a lekvár helyett, egy finom krémmel töltöttem meg, melybe szintén került pár kanál lekvár is. Így a legegyszerűbb krémes sütemények csoportjába tartozik ez a piskótatekercs, melyet a közelgő karácsonyi ünnepekre is megsüthetünk. A krémbe ízlés szerint keverhetünk sárgabarack, szilva, eper..... vagy mint én tettem cseresznyelekvárt. Piskótatekercs hozzávalói:12,5 dkg porcukor 1 cs vaníliás cukor4 db tojás (nagy)12,5 dkg liszt 2 ek forró vízA porcukrot és a vaníliás cukrot tegyük bele a keverőtálba, majd adjuk hozzá az egész tojásokat, és pár perc alatt, robotgéppel keverjük jó habosra.Amikor már jó habos, állandó keverés mellett, csorgassuk hozzá a forró vizet, majd keverjük még 1-2 percig.A lisztet szitáljuk hozzá a cukros-tojásos habhoz, majd fakan

"Mennyi álom" diós-csokoládés-karamelles torta.

Nagyon finom torta, sok-sok csokoládéval, karamellel, és persze a pörkölt diót sem sajnáltam ki. A hozzávalók kiválasztása a Vénusz által meghirdetett, süssünk közösen tortát eseményen, több fordulón keresztül történt, majd akinek kedve volt elkészíthette a tortát. Természetesen én mint csokoládéimádó, ki nem hagytam volna, és bizony jól tettem, mert a torta, mint a neve is mutatja, mennyeien finom volt. Mivel csakis a tésztát kell megsütni, a karamelles, és a csokoládés rétegeknél pedig csak arra kell várni hogy megdermedjenek, így a torta több részletben készül. A karácsonyi ünnepekre pl. kevés idővel rendelkező háziasszonyok is hozzáfoghatnak, a siker pedig biztosan nem marad el.Tészta hozzávalói:30 dkg liszt (Nagyi titka)10 dkg Vénusz sütőmargarin3 dkg porcukor1 db tojás (nagy)csipet só0,5 dl hideg vízA lisztet keverjük össze a sóval, majd adjuk hozzá a felkockázott hideg margarint, és kezdjük el összemorzsolni.Amikor már kellően m

Részeges szelet.

A karácsonyi ünnepek előtt már pár nappal megsüthetjük ezt az egyszerű, ám annál finomabb süteményt. Mivel a neve is mutatja, "részeges szelet" így kizárólag felnőttek részére készül, mivel jó pár kanál rum van benne. A tésztája minél tovább áll, annál omlósabb lesz, és az ízek is jól összeérnek. Lehet azt gondolnánk, hogy a tetején lévő cukormáztól túlzottan édes lesz a sütemény, de a frissen facsart citromtól kissé savanykás az ízvilága. Nálunk nagy sikere volt....... Tészta hozzávalói 22x32 cm-es tepsihez:25 dkg liszt (Nagyi titka)15 dkg Vénusz sütőmargarin1 db tojás (nagy)10 dkg porcukor2-3 ek hideg tejcsipet sóA liszthez keverjük hozzá a sót, adjuk hozzá a felkockázott hideg margarint, majd kezdjük el összemorzsolni. Amikor már kellően morzsalékos keverjük hozzá a porcukrot, adjuk hozzá az egész tojást, és gyors mozdulatokkal gyúrjuk össze a tésztát. Gyúrás közben, apránként adjunk hozzá annyi tejet, hogy egy kö

Hamis krémes.

Elérkeztünk advent második vasárnapjához, és meggyújtottuk a második gyertyát is az adventi koszorún. Szép lassan behálózza a napjainkat a közelgő karácsonyra való készülődés, az ajándékok beszerzése, a menü összeállítása és a hozzávalók beszerzése, de a vasárnap nálunk mégiscsak a pihenésről szól. Az ebéd elfogyasztása után, pedig egy finom, krémes sütemény volt a desszert, melyet az ünnepi asztalon is feltálalhatunk. A napokban egy kedves olvasómmal váltottunk pár szót a "pudingos-tejfölös szelet" (recept itt található) kapcsán, és Ilona elmondta, hogy hasonló krémmel készíti a hamis krémest. Rögtön el is kértem a receptet, így lett ez a finom sütemény a mai desszertünk. A tésztája olyan finom, omlós, hogy pl. tortalapoknak is eltudom képzelni, és hamarosan ki is fogom próbálni.....Mindenkinek kellemes Advent vasárnapot, és meghitt, várakozással teli napokat kívánok!Hozzávalók a tésztához:40 dkg liszt (Nagyi titka)25 dkg V

Karácsonyi receptajánló! Stollen, bejgli, aprósütemények.....

A hétvégén megkezdődik nálam a karácsonyi aprósütemények sütése, de gondolom ezzel nem vagyok egyedül. A Stollen már becsomagolva várja az ünnepeket, a mézesek is szép sorban készülnek, és a linzertésztákat is nyugodtan megsüthetjük. A receptajánlóban a kedvenc receptjeimet válogattam össze, persze a teljesség igénye nélkül.... ezzel is ötletet adva, hogy az ünnep alkalmából mi kerüljön a süteményes tányérra. Stollen Bejgli Hópuszedli Mézeskalács Panettone Mézes puszedli Isler Preckedli (diós linzer) Kókuszkocka Vaníliás karika Monte Carlo keksz Narancsos kuglóf Csodakifli Non plus ultra Puncskarika PuncsgolyóCsokis-lekváros keksz FOODYNY is szívesen oszt meg tőlem tartalmat!

Dióhabos szelet.

Egyszerű sütemény, mely az ünnepi asztalon is megállja a helyét. Szerintem az olcsóbb kategóriába sorolható, főként ha a sem a diót, sem pedig a tojást nem kell hozzá a boltban megvásárolni. A két tésztalap közé pedig ízlés szerint kanalazhatjuk a lekvárt, én bizony nem spóroltam ki, így jó szaftos lett a sütemény. A tésztalapokat sem kell külön-külön megsütni, csak vékonyra nyújtani, és már mehet is a tepsibe. Érdemes előző nap megsütni, így van ideje a süteménynek teljesen kihűlni, és szépen feltudjuk majd szeletelni. Száraz, hűvös helyen pár napig tárolhatjuk. Tészta hozzávalói 22x32 cm-es tepsihez:35 dkg liszt (Nagyi titka)15 dkg sertészsír10 dkg porcukor1 cs vaníliás cukor 3 db tojássárga (nagy)1 citrom reszelt héja1 ek holland kakaó2-3 ek tej (hideg)csipet sóegy üveg ízlés szerinti lekvár a tésztalapok megkenéshez A lisztet keverjük össze egy csipet sóval, a reszelt citromhéjjal, majd adjuk hozzá a zsírt, és kezdjük el ös