Márványos sonkás felvágott - Salam de casă cu șuncă

Hozzávalók: 1 kg lapocka, 40 dkg szalonna, 50 dkg füstölt sonka, 2 tojás sárgája, 1,5 dl kásásra fagyasztott húsleves, 2,5 dkg só, 1 teáskanál bors, 1 teáskanál szárított majoránna, 1 teáskanál fűszerpaprika, 1 teáskanál mustármag, ½ teáskanál koriandermag. Ingrediente: 1 kg spată de porc, 400 g slănină proaspătă, 500 g șuncă afumată, 2 gălbenușuri, 150 ml supă de oase înghețată și pisată, 25 g sare, 1 linguriță piper măcinat, 1 linguriță maghiran uscat, 1 linguriță boia dulce, 1 linguriță semințe de muștar, ½ linguriță semințe de coriandru.Elkészítése: A lapockát ledaráljuk. A mustár és a koriandermagokat mozsárban összetörjük. hozzáadjuk a fűszereket, a sót és összekavarjuk. Carnea se dă prin mașina de tocat carne. Semințele se pisează în mojar, se adaugă la carne împreună cu sarea și restul condimentelor.Késes aprítóba tesszük, hozzáadjuk a tojássárgáját meg a húsleves kását

Mályvacukros pattogtatott kukorica - Fulgi din floricele de porumb

Hozzávalók 4 személyre: 4 csésze pattogtatott kukorica, 2 evőkanál vaj, 2 csésze mályvacukor, színes drazsék, szórócukor.Elkészítése: A vajat egy kisebb edénybe tesszük, mikor olvadni kezd hozzáadjuk a mályvacukrot és folytonos kavarás mellett folyékony, nyúlós masszává olvasztjuk. A pattogtatott kukoricát egy szilikonlapra(vagy fóliával bevont vágódeszkára) tesszük, rácsurgatjuk a mályvacukros massza felét, egy villával kissé összekavarjuk, majd a maradékot is ráöntjük. Rászórjuk a drazsékat meg a szórócukrokatt és kis tálkákban szétosztjuk. Vizes kézzel golyókat is formázhatunk, de vigyázzunk, mert nagyon ragad. Lehetőleg azonnal fogyasszuk, mert a pattogtatott kukorica meglágyul. Fulgi din floricele de porumbIngrediente pentru 4 persoane: 4 căni floricele de porumb, 2 linguri unt, 2 căni bezele moi(marshmallow), drajeuri colorate.Prepararea: Untul se pune într-un vas nu prea mare, când începe să se topească, se adaugă bezelele și amest

Bartócz Ilona: Jön a Mikulás!

Fehércsokoládés kókuszos golyó

Hozzávalók: 20-22 dkg kókuszreszelék, 2 dl tejszín, 10 dkg porcukor, 5 dkg vaj, 1 teáskanál vanília kivonat;a bevonathoz: 20 dkg fehér csokoládé, 3 evőkanál olaj;a szóráshoz: 2-3 evőkanál kókuszreszelék, pár csepp kék színű ételfesték.Elkészítése: A tejszínt a vajjal forralni tesszük, hozzáadjuk a porcukrot, a vajat meg a vanília kivonatot. Mikor felforrt beleszórjuk a kókuszreszeléket, összekavarjuk, 1-2 percig tartva a tűzön, majd félrehúzzuk és mikor lehűlt, 1 órára hűtőbe tesszük dermedni. Nedves kézzel kisebb diónyi méretű golyókat formázunk, majd 10 percre fagyasztóba tesszük. A fehércsokoládét vízgőz fölött felolvasztjuk, belekavarjuk az olajat. A kókuszreszelékre csöpögtetjük az ételfestéket és egy kanállal addig kavarjuk, míg az egész kékre színeződik. A golyókat kivesszük, mindegyikbe egy-egy fogpiszkálót szúrunk és egyenként a csokoládéba mártjuk,majd azonnal megszórjuk a kék kókuszreszelékkel és egy hung

Mozart golyók

Mozart szeletMájgombóc savanyúkáposzta ágyonHozzávalók: 15 dkg nugátmassza, 20 dkg marcipánmassza, 20 dkg 52 %-os kakaótartalmú csokoládé, 1 evőkanál sótlan pisztácia, pár csepp pisztácia aroma, szórócukor;a nugáthoz: 5 dkg héj nélküli, pörkölt erdei mogyoró, 5 dkg tejcsokoládé, 5 dkg porcukor, pár csepp olaj.Elkészítése: Az erdei mogyorót kávédarálóban ledaráljuk, összekeverjük a porcukorral, majd rátöltjük a csokoládét és összekavarjuk. Ha nem állna össze, pár csepp olajat keverünk hozzá. A masszát hűtőben dermesztjük. A pisztáciát mozsárban összetörjük, addig dörzsöljük, míg pasztás állagú nem lesz. A marcipánt két részre osztjuk, felét fehéren hagyjuk, másik felébe pedig beledolgozzuk a pisztáciát, illetve néhány csepp pisztácia aromát. A két masszát külön-külön, fólia között 2-3 mm vastag lappá nyújtjuk, és kb. 2 cm átmérőjű kiszúróval korongokat szaggatunk mindkettőből. A nugátmasszából kis goly

Mozart szelet

Wolfang Amadeus Mozart(1756-1791) osztrák zeneszerző, zongorista, karnagy és zenepedagogus volt, aki mesteri fokon komponált minőségi műveivel írta be magát a zenetörténelembe. Nemcsak a zenét, de a bálokat, a mulatozásokat és a nagy lakomákat is szerette, ahol „nagykanállal falta” az élet gyönyöreit. A barokk konyha elé tálalt fejedelmi fogásait mindig az utolsó falatig megette, kedvencei voltak a fácán, kappan, borjú és sertéssültek, valamint a rák és a májgombóc. Kedvelte a puncsot, a finom kávét és a jó vörösbort.Hozzávalók: a barna lapokhoz: 22,5 dkg liszt, 10 dkg vaj, 7 dkg porcukor, 1 evőkanál kakaó, 1 tojás, 1 evőkanál tejföl, csipetnyi só, ½ teáskanál sütőpor, ¼ teáskanál szódabikarbóna,1 teáskanál citromlé, kevés tej; a zöld laphoz: 2 tojás, 4 evőkanál cukor, 4 evőkanál darált mandula, 1 evőkanál keményítő, 1 teaskanal pisztácia aroma, pár csepp zöld ételszínező;a krémhez: 20 dkg vaj, 10 dkg porcukor, 5 dkg

Májgombóc savanyúkáposzta ágyon

Mészely Adél: Az első út egyedül

Sün Simi egy derengőfényű kora nyári hajnalon született. Olyan csupasz és sima volt újszülött korában, hogy anyja a Simi nevet adta neki. Siminek azonban, mint minden valamirevaló sünnek, már élete első napján előbújtak fehér tüskéi. Szépen növekedett és hamarosan ő lett a legügyesebb a süngyerekek közül. Sok gyakorlással az összegömbölyödést is kezdte megtanulni. Esténként már elkísérhette mamát vadászni, de egyedül még nem merészkedett volna messzire a gondosan bélelt családi fészektől. Sün Simi egy este ezzel a kéréssel állt a mamája elé: – Mama, engedj el kérlek ma este egyedül, hadd hozzak én vacsorát. Te már úgyis sokat dolgoztál és biztosan fáradt vagy. – Nem bánom, hiszen te vagy a legügyesebb összegömbölyödő kis sün, de azért légy óvatos kisfiam – aggályoskodott süni mama, majd így folytatta csemetéje okítását: – Jól jegyezd meg, hogy tüskéid nem védelmeznek meg minden ellenségedtől, a

Sültalma likőr - Lichior de mere coapte

Hozzávalók: 1 kg alma, 30 dkg barna cukor, 1 liter 52 fokos gyümölcspálinka, 1 teáskanál őrölt fahéj, 2 fahéjrúd, 3 dl víz. Elkészítése: Az almákat megmossuk, megtöröljük, magházukat kivájjuk, majd cikkekre vágjuk és sütőpapírral bélelt tepsibe sorakoztatjuk. Rászórjuk a cukrot meg az örölt fahéjat és forró sütőben addig sütjük, míg az almáról lefolyó cukor karamellizálódik. Egy cukrászlapát segítségével az almacikkeket és a forró karamellt egy 3 literes üvegkannába tesszük, rátöltjük a vizet meg a gyümölcspálinkát, beletesszük a fahéjrudakat és rácsavarjuk a fejtetőt. 3 hétig a konyhapulton tartjuk, naponta felkavarjuk, a végén pedig sűrű szitán vagy többrétű gézen átszűrjük. Lichior de mere coapteIngrediente: 1 kg mere, 300 g zahăr brun, 1 l țuică de fructe de 52o, 1 linguriță scorțișoară măcinată, 2 batoane de scorțișoară, 300 ml apă. Prepararea: Merele se spală, se șterg, se scot cotoarele și se taie fe

Édesanyám pácolt szalonnája, ahogy nagymamámtól tanulta

Hozzávalók: 15-20 tábla szalonna; a pácléhez: 15 l víz, 3 kg jódmentes só, 3 nagy fej, negyedekbe vágott hagyma, 25 dkg megpucolt fokhagyma, 10 dkg szemes bors, 10 babérlevél;a fokhagymás-paprikás krémhez: 15 dkg fokhagyma, 12 dkg fűszerpaprika, 2 evőkanál jódmentes só, kevés meleg vízElkészítése: A szalonnát tetszés szerinti táblákba vágjuk, megformázzuk. Bőven megszórjuk sóval, fateknőbe (vagy műanyagtálba,- hordóba) rétegezzük és 2-3 napig állni hagyjuk benne. Ezután kivesszük, a szalonnát hideg víz alatt leöblítjük, a teknőt(tálat, hordót) kimossuk. A páclé hozzávalóit forrás után 5-10 percig főzzük, kicsit hűlni hagyjuk, majd beletöltjük a teknőbe és felöntjük még 15 l hideg vízzel. (bennehagyunk mindent:hagymát, fokhagymát, borst, babérlevelet)A szalonnákat behelyezzük a hideg páclébe, vigyázva, hogy az teljesen ellepje. Ha szükséges, fával és nehezékkel lenyomjuk, majd 2-3 hétig benne hagyjuk, 1-2* átforgat

Háromszínű püspökkenyér

Hozzávalók:a sárga réteghez: 5 tojás sárgája, 5 evőkanál liszt, 5 evőkanál cukor,1 evőkanál reszelt citromhéj, 2 evőkanál víz, 2 evőkanál olaj, 1/2 teáskanál sütőpor;a barna réteghez: 2 evőkanál kakaó;a fehér réteghez: 5 tojás fehérje, 5 evőkanál liszt, 5 evőkanál cukor, 2 evőkanál víz, 2 evőkanál olaj, 1/2 teáskanál sütőpor, 1 teáskanál vanília kivonat.Elkészítése:1. A tojássárgáját kikavarjuk a cukorral, tovább verve hozzáadjuk a citromhéjat a vizet meg az olajat, majd beleforgatjuk a sütőporral elvegyített lisztet.2. A masszát kivajazott, kilisztezett tepsibe simítjuk.3. A kakaót egy teaszűrőbe tesszük és a sárga rétegre szitáljuk.4. A fehérjét a vízzel meg a cukorral kemény habbá verjük, hozzáadjuk az olajat meg a vaníliakivonatot, majd beleforgatjuk a sütőporral elvegyített lisztet.5. A masszát a kakaós rétegre simítjuk.6. Előmelegített sütőben, 30-35 percig sütjük.

Kacsaleves húsgombóccal- Supă de rață cu perișoare

Töltött pulykamell

Hozzávalók 6 személyre: 80 dkg pulykamell, 35 dkg füstölt sonka, 15 dkg cheddar sajt, só, fehérbors, fokhagymapor, olaj. Elkészítése: 1. A húst szeletekre vágjuk, kiklopfoljuk.2. Dupla réteg fóliát olajjal lekenünk, téglalap alakban kirakjuk a húst, megszórjuk sóval, borssal meg fokhagymaporral3. A sonkát vékony szeletekre vágjuk, a sajtot lereszeljük. 4. A hús 1/3- részére leterítjük a sonkát, középre halmozzuk a sajtot.5. A fólia segítségével, a sonkás résztől kezdve feltekerjük a húst, minden tekerést kézzel lenyomunk.6. A hústekercset végül a fóliába csavarjuk, a végeknél a fóliát megcsavarjuk és aládugjuk. 7. Sütőpapírba tekerjük, kevés vizet öntünk alája és forró sütőben 35-40 percig pároljuk. 8. Kicsit hűlni hagyjuk, majd szeletekre vágva tálaljuk. A körethez a megszokott krumplipürét rukkolával gazdagítottam, melyet kevés vajon megfuttattam, majd a forró, kikavart krumplipüréhez kavartam. Tálaláskor kevés tökm

Sütőtökős édes málé - Mălai cu dovleac

Hozzávalók: 2 tojás, ½ csésze(2,5 dl) cukor, 1 csésze finom kukoricaliszt, 1 csésze rétesliszt, 1 csésze olaj, 1 csésze tej, 1 sütőpor, 1 evőkanál reszelt citromhéj, csipetnyi só, 30 dkg megpucolt sütőtök, kevés olaj, 2-3 evőkanál cukor, fahéj, porcukor.Elkészítése: Egy serpenyőbe kevés olajat töltünk, rádobjuk a kockákra vágott sütőtököt, megszórjuk 2-3 evőkanál cukorral és 3-4 percig dinszteljük(nem kell teljesen átsüljön), majd félrehúzzuk és megszórjuk fahéjjal. A kukoricalisztet összekeverjük a rétesliszttel, a sütőporral, a sóval meg a citromhéjjal. A tojásokat habosra verjük a cukorral, vékony sugárban hozzáöntjük az olajat, a tejet, majd beledolgozzuk a lisztes keveréket. A masszát egy közepes méretű, sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük, tetején szétosztjuk a sütőtököt, majd 175 fokon, 40-45 percig sütjük. Hidegen szeleteljük és megszórjuk porcukorral. Mălai cu dovleacIngrediente: 2 ouă, 1/2 cană(250 ml

Sütőtökös chia magos puding

Hozzávalók 2 személyre: 25-30 dkg sütőtök, 1 dl tejszín, 1 dl tej, 1-2 teáskanál méz, csipetnyi fahéj, 2 evőkanál chia mag;az öntethez: 5 dkg cukor, 2 dkg vaj, 1 dl tejszín, csipetnyi sótovábbá: 1 dl tejszín, dió.Elkészítése: A sütőtököt vastagabb szeletekre vágjuk, forró sütőben 25-30 perc alatt megsütjük, majd kikaparjuk a héjából és egy tálba tesszük. Mikor kihűlt hozzáadjuk a mézet, a fahéjat, a tejet meg a tejszínt, krémesre turmixoljuk, majd belekavarjuk a chiamagot. 2-3 órára hűtőbe tesszük. Az öntethez a cukrot karamellizáljuk, hozzáadjuk a vajat, a sót meg a felmelegített tejszínt, majd 1-2 percig forraljuk. Levesszük a tűzről, egy öntetes kancsóba töltjük és hűlni hagyjuk. Tálaláskor a pudingot poharakba kanalazzuk, tetejére nyomjuk a felvert tejszínt, megszórjuk dióval és rácsorgatunk a karamellöntetből. Megjegyzés: Maradék sütőtökből is elkészíthető, tejszín helyett joghurttal is jó.

Sütőtökös bulgur

Hozzávalók 4 személyre: 30 dkg megpucolt sütőtök, 2,5 dl-es csésze bulgur, 5 dl víz, 1 hagyma, 1 evőkanál vaj, 2-3 evőkanál olaj, só, szegfűbors, csilipehely.Elkészítése: A sütőtököt kislyukú reszelőn lereszeljük. Az apróra vágott hagymát üvegesre dinszteljük a vaj és az olaj keverékén, hozzáadjuk a sütőtököt, megsózzuk és addig pároljuk, míg összeesik. Hozzáadjuk a bulgurt, megszórjuk szegfűborssal és felöntjük a vízzel. Fedő alatt 15-20 percig pároljuk, majd félrehúzzuk és 15 percig meleg helyen pihentetjük. Tálaláskor megszórjuk csilipehellyel. Tetszés szerinti feltétet adunk hozzá. Megjegyzés: Ha van zöldség vagy csont alaplevünk, használjunk azt víz helyett, sokkal ízletesebb lesz az étel.

Céklás desszertkenyér -Pâine cu sfeclă și brânză feta

Hozzávalók: 30 dkg kenyérliszt, 1 teáskanál szárított élesztő, 1 teáskanál méz, 2 dl langyos víz, 1 evőkanál tejföl, 1 evőkanál puha vaj, 1 teáskanál só, 10 dkg főtt cékla, 1 evőkanál balzsamecet, 10 dkg fetasajt, 1 marék dió, 1 evőkanál köménymag, kevés tojás vagy tojásfehérje a kenéshez.Elkészítése: 1. A lisztet egy tálba szitáljuk, közepébe öntünk 1 dl vizet, hozzáadjuk a mézet meg az élesztőt és 15 perc alatt felfuttatjuk. 2. Hozzáadjuk a tejfölt, a vajat meg a sót és a maradék vízzel megdagasztjuk a tésztát. Letakarjuk, 40 percig kelni hagyjuk. 3. A céklát lereszeljük és összekeverjük a balzsamecettel, a fetasajtot összemorzsoljuk, a diót pedig felaprítjuk. 4. A tésztát lisztezett deszkára borítjuk, kézzel téglalap alakúra lapítjuk, majd rászórjuk a céklát, a fetasajtot, a diót meg a kömény ¾ részét. 5. Középen elfelezzük, minkét rész középről kezdve felcsavarj

Gyömbéres sütőtök krémleves

Hozzávalók 4 személyre: 70 dkg megpucolt sütőtök, 1 hagyma, 1 sárgarépa, 1 evőkanál vaj, 2+1 dl tejszín, 1 teáskanál reszelt gyömbér, só, olaj. Elkészítése: A sütőtökből 15-20 dkg-ot félretesszük, a többit kockákra vágjuk a megpucolt sárgarépával együtt. Az apróra vágott hagymát üvegesre dinszteljük a vajon, hozzáadjuk a sütőtököt meg a sárgarépát, megsózzuk és felöntjük annyi vízzel amennyi jól ellepi. Lefedjük, 20-25 percig főzzük, majd félrehúzzuk és letöltünk a levéből. Hozzáadunk 2 dl tejszínt és botmixerrel krémesre dolgozzuk, közben annyi főzőlevet adunk töltünk vissza, hogy krémes állagú levest kapjunk. Beletesszük a gyömbért, visszatesszük a tűzre és egyet lobbantunk rajta. A félretett sütőtököt krumplihámozóval vékony szeletekre vágjuk és forró olajban ropogósra sütjük. A levest tejszínnel és a sütőtök forgáccsal tálaljuk. Megjegyzés: A levest édesen és elkészíthetjük: ha a hagymát lecseréljü

Boros csirke aszalt gyümölcsökkel-Shakespeare konyhájából

Egyéb receptek Shakespeare idejébőlHozzávalók 4 személyre: 4 egész csirkecomb, só, bors, 3-4 evőkanál korpás liszt, olívaolaj, 2,5 dl száraz fehérbor, ½ csésze aszalt szilva, ½ csésze kimagozott datolya, ¼ csésze ribizli, 2 savanykás alma, 1 evőkanál aprított gyömbér, ¼ teáskanál őrölt szerecsendió, ¼ teáskanál őrölt fahéj. Elkészítése: A csirkecombokat kettőbe vágjuk, sózzuk-borsózzuk, lisztben megforgatjuk, majd felforrósított olívaolajon körbepirítjuk. A húst kivesszük a serpenyőből, félretesszük, a visszamaradt zsiradékra pedig rátöltünk egy kevés bort és egy fakanállal felkaparjuk az odatapadt pörcöt. Hozzáadjuk a többi bort, beletesszük a vastagabb szeletekre vágott, hámozatlan almát, az aszalt gyümölcsöket, a gyömbért meg a húst. Megszórjuk a fűszerekkel, lefedjük és takaréklángon, kb. 30 percig pároljuk. Ha a leve nem főtt el, a húst kivesszük és nagy lángon besűrítjük a mártást, majd beleszórjuk a ribizli

Rózsás sütemény -Shakespeare idejéből

Egyéb receptek Shakespeare idejébőlHozzávalók: 10 dkg vaj, 10 dkg cukor, 4 evőkanál rózsaszirup, csipetnyi őrölt szerecsendió, 1 evőkanál tejszín, 1 nagy tojássárgája, 22,5 dkg rétesliszt, 1 evőkanál zúzott, kandírozott rózsaszírom. Elkészítése: Kézi mixerrel habosra dolgozzuk a vajat a cukorral, hozzáadjuk a tejszínt, a tojássárgáját, a szerecsendiót és 1 evőkanál szirupot, 2-3 percig verjük, majd beledolgozzuk a lisztet is. A masszát deszkára szedjük, kézzel összegyúrjuk, majd diónyi golyókat formázunk belőle. Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük és egy pohár aljával kissé óvatosan lelapítjuk. 170 fokon, 10 percig sütjük. A forró süteményeket lekenjük a megmaradt sziruppal és meghintjük a zúzott rózsaszirmokkal. Megjegyzés: A rózsaszirupot a következő keverékkel helyettesíthetjük: 3 evőkanál virágméz, 1 evőkanál víz, 1 teáskanál rózsavíz (narancsvíz vagy vanília kivonat).

Datolyás borjúpástétom házi mustárral-Shakespeare idejéből

Shakespeare darabjaiban és költeményeiben szenvedélyesen dicsőítette az evést-ivást. Bár arról, hogy pontosan mi volt a kedvenc étele, nem maradtak fent írások, de a 16-17. században kiadott Angliai szakácskönyvekből megtudjuk, hogyan főztek és ettek a kor emberei. Francine Segan ezekből a könyvekből válogatott össze reneszánszkori recepteket, melyeket Shakespeare konyhája című könyvében adott ki. Ebből készítettem el három, számomra érdekes receptet. Datolyás borjúpástétom házi mustárralHozzávalók 4 személyre: a pástétomhoz: 25 dkg borjúmáj, 125 ml tej, 6 dkg apróra vágott húsos szalonna(pl. pancetta), 3 mogyoróhagyma, 60 ml tejszín, 2 evőkanál szobahőmérsékletű vaj, 6 kimagozott és apróra vágott datolya, 1 evőkanál ribiszke; a mustárhoz: 2 evőkanál mustárpor, 1 teáskanál mustármag, 1 evőkanál méz, 1 teáskanál cukor, 1-2 evőkanál fehérbor, 1 evőkanál fehérborecet, őrölt szerecsendió;a tálaláshoz: vékonyra szeletelt b

Paradicsomos-paprikás mártásban sült hal - Plachie de pește

Hozzávalók 4 személyre: 12 szelet tőkehal, 1 hagyma, 3 kápia paprika, 4 dl aprított konzervparadicsom, 2,5 dl fehérbor, 1 dl olaj, só, bors, zellerzöld.Elkészítése: A halszeletek mindkét felét sózzuk, borsózzuk, letakarjuk és 30 percig állni hagyjuk. Az olajat egy mélyebb serpenyőben melegedni tesszük, hozzáadjuk a vékony szeletekre vágott hagymát, megsózzuk és üvegesre pároljuk. Hozzáadjuk a szintén vékony szeletekre vágott paprikát és együtt sütjük tovább. Mikor a paprika is puhulni kezd, rátöltjük a paradicsomot, a bort, 1 dl vizet, sózzuk, borsózzuk és nagy lángon 2-3 percig forraljuk. A mártás felét tepsibe vagy hőálló tálba tesszük, ráhelyezzük a halszeleteket, majd rátöltjük a megmaradt mártást. Forró sütőben, 25-30 percig sütjük. Puliszkával tálaljuk.Plachie de peșteIngredientepentru 4 persoane: 12 rondele de merluciu, 1 ceapă, 3 ardei kapia, 400 ml roșii mărunțite din conservă, 250 ml ml vin alb, 100 ml ulei, sare, piper, frunz

Charlotte Royal palacsintatorta

Töltött paprikaleves- gombával

Hogyan ajándékozott Mátyás király?

Egy szegény ember talált egy nagyon nagy tököt. ElvitteMátyás királynak, odaadta ajándékba. Mátyás meg pénztadott a szegény embernek, annyi pénzt, hogy két ökrötvehetett rajta. Így aztán négy ökrön szánthatott, mertazelőtt is volt két ökre. A szomszédja gazdag ember volt,kérdezte, hogy hol vette azt a két ökröt. A szegény emberelmondta, hogy így meg így talált egy nagy tököt, aztánMátyás királynak adta ajándékba. Na, jól van, majd viszekén is valamit. Volt neki egy szép csikója, odaadta Mátyáskirálynak ajándékba. Nézi Mátyás a szép csikót, egyszerazt mondja: – Ez már csakugyan szép csikó, ilyent még magam semláttam! Odavezeti a gazdag embert a tökhöz, hogy hát ő látott-emár ilyen nagy tököt? – Na, már ilyent még magam sem láttam!– Na, legyen a magáé azért a csikóért! Mert Mátyás király tudta, hogy gazdag ember, nincsrászorulva a pénzre. Azt a tököt adta néki, amelyiket aszegény embertől kapott. Ilyen igazságos vol