Túrókrémes szendvics

Hozzávalók 4 személyre: 4 magvas zsemle, 15 dkg tehéntúró, 2-3 evőkanál görög joghurt, 2 kisebb lilahagyma, 8 szelet sonka, 2-3 marék vegyes saláta, kevés vaj, só, bors, citromlé. Elkészítése: A túrót kikavarjuk a joghurttal, hozzáadunk 1 apróra vágott hagymát, ízlés szerint sózzuk, borsózzuk és kevés citromlével ízesítjük. A zsemléket lapjában kettőbe vágjuk, vékonyan lekenjük vajjal, majd felhevített serpenyőben, a vajas felével lefele téve, megpirítjuk. A salátát szétosztjuk a tányérokon, rátesszük a zsemlék alsó felét és rákanalazzuk a túrókrémet. A sonkát csíkokra tépjük, kis halmokban a túrókrémre helyezzük, rászórjuk a karikákra vágott lilahagymát, majd rátesszük a zsemle tetejét. Megjegyzés: A túrókrémbe reszelhetünk egy sárgarépát vagy egy szelet zellert, így még több vitamint és rostot juttatunk a szervezetünkbe.

Gremolátás rántott csirkemell

Néha, még az örök, nagy kedvencet, a rántott húst is megunjuk, vagy inkább csak, kicsit más ízvilágot szeretnénk társítani hozzá. Ilyenkor adjunk rá új kabátot, hisz ez neki, de legfőképpen nekünk lesz ínyünkre! Hozzávalók 4 személyre: 1 egész csirkemell, 2 tojás, 10 dkg liszt, 15 dkg finom zsemlemorzsa, 5 dkg reszelt parmezán, 1/2 teáskanál fokhagymapor, 1 citrom reszelt héja, só, bors, 1 cikk fokhagyma, 2 evőkanál apróra vágott petrezselyemzöld, olaj a sütéshez.Elkészítése: A húst szeletekre vágjuk enyhén klopfoljuk, megszórjuk sóval és frissen őrölt borssal. A zsemlemorzsát összekeverjük a fokhagymaporral, a parmezánnal a citromhéj meg a petrezselyemzöld felével. A tojásokat felverjük, sózzuk, borsózzuk. Az olajat felhevítjük, majd a hússzeleteket lisztbe, tojásba, végül és a fűszeres zsemlemorzsába mártjuk, majd a forró olajban szép aranybarnára sütjük. A fokhagymát áttörjük, hozzáadjuk a megmaradt citromhéjat, petrezsely

Mustáros vese - Tocăniță de rinichi cu muștar

Hozzávalók 4 személyre: 3 disznóvese, 1 hagyma, 1 evőkanál mustár, 1 teáskanál francia magos mustár, 1 dl tejföl, 4 tojás, 1 teáskanál zsír, só, bors, citrom.Elkészítése: A vesét lapjában kettévágjuk, éles késsel kivágjuk a fehér, eres részeket, hideg vízben kiáztatjuk, majd vékony szeletekre metéljük. A tojásokat keményre főzzük. A zsíron üvegesre dinszteljük a szeletekre vágott hagymát, rádobjuk a vesét, sózzuk, borsózzuk, összekavarjuk és 8-10 percig fedő alatt pároljuk(nem kell több ideig, mert megkeményedik). A tejfölt kikavarjuk a kétféle mustárral, rátöltjük a vesére és lassú tűzön egyet rottyantunk rajta. Félrehúzzuk, citromlével savanyítjuk és puliszkával meg a cikkekre vágott tojással tálaljuk. Tocăniță de rinichi cu muștarIngrediente: 3 rinichi de porc, 1 ceapă, 1 lingură muștar, 1 linguriță muștar francez(ce semințe), 100 ml smântână, 4 ouă, 1 linguriță untură, sare, piper, zeama de lămâie. Preparar

Szendvicskrém fekete retkkel

Hozzávalók 4 személyre: 1 bagett vagy gyökérkenyér, 1 nagyobb fekete retek, 1 tömlős sajt vagy 15 dkg mascarpone, 4 tojás, 1 teáskanál magos mustár, só, bors, pár csepp balzsamecet. Elkészítése: A tojásokat keményre főzzük, megpucoljuk, a fehérjét apró kockákra vágjuk, a sárgáját félretesszük. A retket megpucoljuk, megmossuk, nagylyukú reszelőn lereszeljük. Enyhén megsózzuk, összekavarjuk és 10 percig állni hagyjuk, majd a levét kiszorítjuk és összekeverjük a sajtkrémmel vagy a mascarponeval meg a mustárral. Izlés szerint sóval, borssal és balzsamecettel ízesítjük. A bagettet szeletekre vágjuk, megpirítjuk, majd rákenjük a retekkrémet, rászórjuk a tojásfehérjét, ráreszeljük a sárgáját és megszórjuk frissen őrölt borssal. Azonnal tálaljuk. Megjegyzés: Ha a tojásokat is lereszelve a krémbe keverjük, két szelet kenyér közé kenve, magunkkal vihetjük iskolába, munkába vagy kirándulásra.

Koktélnarancsos pohárkrém

Tökmagos pogácsa - Pogăci cu semințe de dovleac

Hozzávalók: 40 dkg fehérliszt, 10 dkg tökmagliszt, 1 tojás sárgája, 1 evőkanál tejföl, 5 dkg olvasztott vaj, 1,5-2 dl langyos tej, 1 teáskanál cukor, 1,5 teáskanál só, 7 g szárított élesztő; továbbá: 1,2 dl tökmagolaj, 25 dkg héj nélküli tökmag, 1 tojásfehérje.Elkélszítése: 1. A hozzávalókat a tej kivételével egy tálba tesszük, majd szükséges mennyiségű langyos tejjel rugalmas tésztát dagasztunk. 2. A tésztát letakarva 30 percig kelesztjük, majd lisztezett felületen kissé átgyúrjuk és kb. 1 cm vastag lappá nyújtjuk. 3. Vékonyan lekenjük tökmagolajjal. 4. A tökmagot megpirítjuk, apróra vágjuk és egy részét a lekent tésztára szórjuk.5. A tészta felső 1/3-ad részét középre hajtjuk, lekenjük tökmagolajjal és megszórjuk maggal, majd befedjük az alsó 1/3-ad tésztával.6. A felső részét is lekenjük, illetve beszórjuk, majd a bal oldalt középre hajtjuk, ezt is kenjük és s

Alekszej Tolsztoj: A kérkedő nyúl

Rab Zsuzsa fordításaÉlt az erdőben egy nyúl. Jól él nyáron, semmi gondja, hej, de télen sanyarú a sorsa – szérűre kell mennie, onnan zabot csennie.Elmegy egyszer egy paraszthoz, parasztember szérűjére – ott van már egy falka nyúl. A mi nyulunk így beszél:– Nem bajuszkám van: araszos bajszom, nem lábacskám, roppant mancsom, nem fogam van, agyaram van. Nem félek én senkitől.Elfecsegték a nyulak a holló nénének, mivel kérkedett a társuk. Az pedig a nagy kérkedő keresésére indult. Rá is talált egy fa tövében. Megijedt a nagy legény.– Holló néne, ó, jaj nekem, soha többé nem kérkedem!– Halljam, hogy kérkedtél!– Nem bajuszkám van: araszos bajszom, nem lábacskám, roppant mancsom, nem fogam van, agyaram van!Megcibálta szelíden a holló.– Ne dicsekedj máskor!Egyszer a holló kerítésére telepedett, a kuvaszok megtámadták: húzták, tépték, rázták, cibálták. Meglátta ezt a mi nyulunk: „Segítek én rajta!” – gondolta magában.Felszökk

Karamellizált alma krémleves

Hozzávalók 4 személyre: 1 kg alma, 15 dkg cukor, 1 evőkanál vaj, 2 dl főzőtejszín, őrölt fahéj. Elkészítése: A cukrot egy edénybe szórjuk és közepes lángon karamellizálódni hagyjuk. Közben az almát megpucoljuk, kockákra vágjuk, majd a forró karamellre dobjuk és összekavarjuk. Hozzáadjuk a vajat, 2-3 percig pároljuk, majd az alma kb. 40 %-át egy kanállal kiszedjük, a többit pedig felöntjük 6 dl vízzel és 3-4 percig főzzük. Levesszük a tűzről, botmixerrel turmixoljuk, felöntjük 1,5 dl tejszínnel, majd újból felforraljuk. A félretett almával, a megmaradt tejszínnel leöntve és fahéjjal megszórva tálaljuk.

Recés krumpli tejszínben párolva

Hozzávalók 4 személyre: 1 kg krumpli, 15 dkg sonka, 15 dkg sajt, 1 hagyma, 1 evőkanál házi ételízesítő, 1 evőkanál darált paprika, 1 evőkanál apróra vágott petrezselyemzöld, 1 teáskanál étkezési keményítő, 2 dl főzőtejszín, olaj, só, bors, fűszerpaprika. Elkészítése: 1. A krumplit meghámozzuk, a sonkát meg a sajtot vékony szeletekre vágjuk.2. A krumplikat keresztben bevagdossuk, úgy, hogy alul egyben maradjanak. 3. Minden vágásba egy-egy kis szelet sajtot, illetve sonkát teszünk, megszórjuk sóval, borssal meg fűszerpaprikával. 4. Egy kiolajozott tepsibe szórjuk az apróra vágott hagymát, az ételízesítőt, meg a paprika darálékot.5. Beletesszük a krumplikat, felöntjük 2 dl vízzel és megszórjuk a petrezselyemzölddel. 6. Forró sütőben 40-50 percig pároljuk, félidőben ráöntjük a keményítővel elkavart tejszínt is. Forrón tálaljuk.

Fokhagymaleves májgaluskával

a májgaluskához: 10 dkg sertésmáj, 1 tojás, ½ vékony póréhagyma, 2 evőkanál zsemlemorzsa, 1 evőkanál liszt, 1 evőkanál vaj, só, bors, majoránna;a leveshez: 2 kisebb sárgarépa, 1 szelet zeller, 1 vékony póréhagyma, 6-8 cikk fokhagyma, olaj, só, bors, 1,5 dl főzőtejszín, 1-2 szál petrezselyemzöld, ecet.Elkészítése: A póréhagymát a vajon üvegesre dinszteljük, hozzáadjuk a kis darabokra vágott májat és addig sütjük, míg a leve elpárolog. Félrehúzzuk, sózzuk, borsózzuk, megszórjuk majoránnával, kicsit hűlni hagyjuk, majd késes aprítóba tesszük. Hozzáadjuk a tojást meg a zsemlemorzsát és krémesre dolgozzuk. Belekavarjuk a lisztet, 15-20 perce hűtőbe tesszük. A megpucolt sárgarépát meg a zellert nagylyukú reszelőn lereszeljük, kevés olajon dinszteljük. Pár perc után hozzáadjuk a póréhagymát és együtt összesütjük. Felöntjük 1,5 l vízzel, sózzuk, borsózzuk, lefedve, közepes lángon főzzük. Sós vizet forralunk, a galuskamasszát

Tepsis bab húsgombóccal

Hozzávalók 4 személyre: 50 dkg szárazbab, 1 hagyma, 2 babérlevél, 1 evőkanál házi ételízesítő, 1 póréhagyma, 1 cikk fokhagyma, 1 evőkanál liszt, 3 dl házi paradicsomszósz, só, bors, 5 dkg fetasajt, petrezselyemzöld. a gombóchoz: 40 dkg darált sertéshús, 1 apróra vágott hagyma, 1 cikk áttört fokhagyma, 1 tojás, 2 evőkanál zsemlemorzsa, só, bors, fűszerpaprika, 2 evőkanál apróra vágott petrezselyemzöld, olaj. Elkészítése: 1. Az előzőleg beáztatott babot főni tesszük, hozzáadjuk az ételízesítőt, a megpucolt hagymát meg a babérlevelet. Lefedve, kb. 50 percig főzzük. 2. A darált húst összekeverjük a többi hozzávalókkal, ízlés szerint fűszerezzük, majd olajos kézzel diónyi méretű gombócokat formázunk belőle. 3. Kevés felhevített olajon a gombócokat körbepirítjuk, majd szűrőkanállal egy tányérra szedjük.4. A visszamaradt zsiradékon megdinszteljük a karikára vágott póréhagymát, hozzáad

Pöttyös mákos

Tökös mákos pite

Hozzávalók 2 rúdhoz: 8 réteslap, 6 dkg vaj, 2 evőkanál olaj, 1 tojás, 4 evőkanál tejföl, 25 dkg darált mák, 8 dkg cukor, 40 dkg reszelt sütőtök, 4 evőkanál búzadara, porcukor.Elkészítése: A sütőtököt egy edénybe tesszük, 2-3 evőkanál vizet öntünk alá, majd gyakran átkavarva megpároljuk(nem kell szétfőnie, csak épp ne legyen nyers). A vajat felolvasztjuk, összekeverjük az olajjal. A tojást felverjük, összekeverjük a tejföllel. A mákot összevegyítjük a cukorral. 4-4 réteslapot egymásra fektetünk, mindegyiket lekenjük a vajas-olajos keverékkel, megszórjuk a búzadarával és meglocsoljuk a tojásos-tejfölös keverékkel(egy keveset félreteszünk belőle). Rászórjuk a tököt majd a cukros mákot és a keskenyebb oldalról kezdve feltekerjük. A két rétesrudat tepsibe helyezzük és lekenjük a félretett tojásos-tejfölös keverékkel. Előmelegített sütőben, 200 fokon, 20 percig sütjük, az utolsó 5 percben felső sütést alkalmazunk. Tálalá

Kemencés oldalas káposztaágyon sülve- Costițe de porc pe pat de varză murată

Az étel ebben a kemencében sült Hozzávalók 10 személyre: a húshoz: 2 kg friss oldalas(lehet füstölt is), 1 dl olaj, 1 dl házi paradicsomszósz, 2 evőkanál paprikakrém, 5 cikk fokhagyma, só, 1/2 evőkanál frissen őrölt bors;a káposztához: 2 kg szálas savanyú káposzta, 2 nagy hagyma, 1 evőkanál zsír, 1 evőkanál fűszerpaprika, 2 evőkanál paprikakrém, szárított csombor és kapor, 10-15 dkg füstölt szalonna.Elkészítése: 1.Az oldalast a csontok között elvágjuk, bedörzsöljük sóval, 1-2 órát állni hagyjuk.2. Az áttört fokhagymát kikavarjuk az olajjal, a paprikakrémmel, a borssal meg a paradicsomszósszal, majd a húsra kenjük. További 1-2 órát állni hagyjuk.3. Az apróra vágott hagymát a zsíron üvegesre dinszteljük, félrehúzzuk, rászórjuk a fűszerpaprikát, hozzáadjuk a paprikakrémet és felöntjük kevés vízzel. 4. A káposztát ha túl savanyú, átmossuk, lecsöpögtetjük, majd belekavarjuk a paprikás hagymát, morzsolt kaporral és cso

Volt egyszer egy kemence... s lett vége egy új is!

A régi időkben elképzelhetetlen volt, hogy egy családnak ne legyen sütőkemencéje. A legtöbb helyen ez a ház pitvarában(a két szoba közötti helyiség) volt felépítve, ami nyáron konyhának is szolgált. A sütőkemence biztosította a megélhetést, hisz benne sült ki a legfontosabb eledel, a kenyér. Idővel, ahogy a házak és szobák elrendezése átalakult, a kemencéket lebontották és jó esetben a hátsó udvarra építették át. Ma újból felfedezni véljük, egyre több kertben épülnek a szebbnél szebb kemencék, melyek többnyire csak funkcionalításukban hasonlítanak elődjeikre, kinézetükben kevésbé. Akinek volt szerencséje vidéki nagyszülőknél kemencében sült házi kenyeret, kalácsot, töltött káposztát vagy pecsenyét enni, az ismeri a jellegzetes illatokat melyek ilyenkor áradnak a kemence körül. Én máig érzem ezeket az illatokat, emlékszem a Nagymamám sütötte kenyér és kalács ízére, és nagyon vágytam rá, hogy legyen egy saját k

BBQ vadhúsgolyók zöldséges kuszkuszsalátával

Erdélyi konyha csapattalálkozón főztem, Ivóban.Hozzávalók 12-16 személyre: a húsgombócokhoz: 2 kg vadhús lapocka(vaddisznó vagy szarvas), 30 dkg füstölt szalonna, 2 vörös(lila)hagyma, 4-5 cikk fokhagyma, 5 tojás, 30-40 dkg zsemlemorzsa, só, bors, 1 nagy csokor petrezselyemzöld, olaj a sütéshez, 7 dl BBQ szósz.a körethez: 25 dkg kuszkusz, 5 dl víz, 2 evőkanál olívaolaj, só, fehérbors, 1 teáskanál apróra vágott petrezselyemzöld, 50 dkg fagyasztott mexikói zöldségkeverék, 1 hagyma, 5 dkg vaj, kevés olívaolaj. Elkészítése: · A vadhúst a szalonnával és a hagymával együtt ledaráljuk, hozzáadjuk az áttört fokhagymát, a tojásokat, az apróra vágott petrezselyemzöldet és szükség szerint zsemlemorzsát, majd alaposan összedolgozzuk. 30 percre hűtőbe tesszük, majd olajos kézzel diónyi gombócokat formázunk és kevés forró olajon körbesütjük. Kiolajozott tepsibe tesszük, ráöntjük a BBQ szószt, összeforgatjuk és 10-15 percre for

Rántott disznóköröm - Piciorușe de porc pane

Hozzávalók 4 személyre: 4 disznó köröm, 1 hagyma, 1 fej fokhagyma, 2 babérlevél, 1 teáskanál egész bors, só, bors;a panírozáshoz: 2 tojás, liszt, zsemlemorzsa, olaj a sütéshez;a márátshoz: 1 evőkanál majonéz, 1,5 dl tejföl, 1 teáskanál mustár, ½ teáskanál porcukor, só, fehérbors, citromlé;a tálaláshoz: 1 kg krumpli, 4 evőkanál liszt, 1 teáskanál fűszerpaprika, ½ teáskanál fokhagymapor, olaj a sütéshez.Elkészítése: A körmöket alaposan megpucoljuk, a két nagyköröm között kettőbe vágjuk, majd kuktába tesszük és felöntjük hideg vízzel. Hozzáadjuk a megpucolt hagymát, a fokhagymát(2 cikket félreteszünk), a babérlevelet meg az egész borst, megsózzuk, lezárjuk a kuktát és a sípolástól számítva, takaréklángon 40 percig főzzük. Hagyjuk, míg a benne lévő nyomás magától lecsökken és mikor az edény kézmelegre hűlt, csak akkor nyissuk ki a fedőt(eközben is puhul még a köröm). A puhára főtt körmöket szűrőkanálla

Köménymagos csülök káposztaágyon

cHozzávalók 6-8 személyre: 1 hátsó sertéscsülök, 2-3 evőkanál olaj, 2-3 cikk fokhagyma, 1 teáskanál őrölt köménymag; a pácléhez: 1 hagyma, 5 cikk fokhagyma, 1 teáskanál köménymag, só, szemes bors, 2 babérlevél; a körethez: 1,2 kg vágott savanyú káposzta, 1 paprika, 1 vöröshagyma, 10 dkg császárszalonna, bors.Elkészítése: A pácléhez a csülök nagyságától függően 2-3 l, sós vizet felforralunk a megtisztított és egészben hagyott hagymával, fokhagymával és a fűszerekkel, majd lehűtjük és egy éjszakára a csülköt pácolódni hagyjuk benne. Másnap a csülköt a páclében, lassú tűzőn, 1-1,5 óra alatt megfőzzük. Mikor a hús puha szűrőkanállal kiemeljük, kicsit hűlni hagyjuk, majd szeletekre vágjuk. A köménymagot összekeverjük az olajjal meg az áttört fokhagymával és a csülökszeleteket bekenjük vele. A körethez a császárszalonnát kis kockákra vágjuk és forró serpenyőben sülni tesszük. Pár perc után hozzáad

Karfiolgombóc leves - Supă cu găluște de conopidă

Kókuszos túrógaluska meggyöntettel - Găluște de brânză de vaci cu sos de vișine

Hozzávalók 4 személyre: 25 dkg tehéntúró, 1 tojás, 2 evőkanál porcukor, 10 dkg őrölt zabpehely, 2 evőkanál kókuszreszelék, 1 evőkanál rétesliszt, 1 teáskanál reszelt citromhéj, csipetnyi só;a hempergetéshez: 5 dkg kókuszreszelék; a meggyöntethez: 1 üveg(370 ml) meggykompot, 1 csapott evőkanál keményítő, porcukor, 1 evőkanál citromlé. Elkészítése: A tehéntúrót összekeverjük az összes többi hozzávalóval, 1 órára hűtőbe tesszük. A meggyet leszűrjük, kimagozzuk és lecsöpögtetjük. A keményítőt pár evőkanál kompotlével kikavarjuk, a többi levet a citromlével főni tesszük, ízlés szerint porcukorral édesítjük. Mikor felforrt beleöntjük a keményítőt és kis lángon besűrítjük. Félrehúzzuk, belekavarjuk a meggyet, és hűlni hagyjuk. Vizet forralunk, egy evőkanállal galuskákat szaggatunk bele, 1-2 percig főzzük, majd szűrőkanállal kiszedjük és lecsöpögtetjük. Kókuszreszelékbe hempergetjük, majd az öntettel tálaljuk

Zöldfűszeres malacrolád - Porchetta

Hozzávalók 8-10 személyre: 1,5-2 kg malac császárhús, 1,5 dl fehérbor, 1 hagyma, 5 cikk fokhagyma, 1 szikkadt zsemle, 1 nagy marék zöldfűszer(rozmaring, zsálya, kakukkfű, bazsalikom, petrezselyemzöld), 1 citrom reszelt héja, olívaolaj, só, őrölt bors.Elkészítése: A császárhúst kiterítjük, ha elég vastag lapjában kettőbe szeljük, úgy hogy ne vágjuk át teljesen és ki tudjuk teríteni. Éles késsel beirdaljuk, megszórjuk sóval meg frissen őrölt borssal, meglocsoljuk a borral, majd felcsavarjuk és legalább 2 órára hűtőbe tesszük. Az apróra vágott hagymát olívaolajon üvegesre dinszteljük, hozzáadjuk az apróra vágott fokhagymát, összekavarjuk és leveszük a tűzről. A zsemlének levágjuk a héját, késes aprítóba tesszük a zöldfűszerekkel együtt és összevágjuk. Hozzáadjuk a reszelt citromhéjat, majd az egészet a kihűlt hagymákhoz keverjük, sózzuk, borsózzuk. A császárhúst kiterítjük, rászórjuk a zöldfűszeres tölteléket, maj

Kemencés malacsült

Hozzávalók 4-6 személyre: 1,5 kg bőrős malachús(lapocka, hátgerinc), 1 kg krumpli, 40 dkg sárgarépa, 25 dkg pasztinák, 1 lilahagyma, 1 fehérhagyma, 1 fej fokhagyma, só, bors, fűszerpaprika, olaj, zellerzöld, rozmaring. Elkészítése: A húst csonttal együtt nagyobb(kb. 20-25 dkg-os) darabokra vágjuk, bedörzsöljük sóval és 2-3 órát(ha lehet, egy egész éjszakát is) állni hagyjuk. A zöldségeket megpucoljuk, megmossuk, a krumplit negyedekbe, a sárgarépát és pasztinákot 2-3 darabba, a hagymákat nagyobb cikkekre vágjuk. A zöldségeket tepsibe tesszük, sózzuk, borsózzuk és meglocsoljuk kevés olajjal. A húst is megszórjuk borssal meg fűszerpaprikával, ráhelyezzük a zöldségágyra és rátesszük a fokhagymát meg a zöldfűszereket. Aláöntünk 4 dl vizet, fóliával befedjük és a forró kemencébe toljuk. 1 órát pároljuk, közben egyszer megforgatjuk a húsokat, majd levesszük a fóliát és 30 percig pirulni hagyjuk.

Betyár karaj - Cotlet haiducesc

Hozzávalók4 személyre: 4 szelet csontos karaj, 1 evőkanál liszt, 2 dl vörösbor, 2 hagyma, 1 fej fokhagyma, 1 evőkanál zsír, só, bors, csombor, bazsalikom, csípőspaprika.Elkészítése:A hússzeleteket bedörzsöljük frissen őrölt borssal meg kevés sóval, fóliával letakarjuk és 2-3 órára félretesszük. A zöldfűszereket 2-3 cikk fokhagymával apróra vágjuk, kevés sóval kidörzsöljük. A megpucolt hagymát vastagabb szeletekre vágjuk, felét egy tepsibe tesszük. A zsírt egy serpenyőben felhevítjük, a liszttel megszórt hússzeleteket mindkét felükön pirosra sütjük, majd a hagymára helyezzük. Megszórjuk a zöldfűszerkeverékkel és befedjük a megmaradt hagymával, fokhagymával meg a szeletekre vágott csípőspaprikával. A serpenyőben maradt forró zsiradékra rátöltjük a bort, felforraljuk, az odasült pörcöt felkaparjuk, majd az egészet a húsra töltjük. Forró sütőben 20 percig pároljuk. Petrezselymes krumplival és savanyúsággal tálaljuk. Cotlet

Ünnepi töltött zsemlekoszorú

Hozzávalók: a tésztához: 50 dkg liszt, 2 dl tej, 2 evőkanál joghurt, 5 dkg olvasztott vaj, 1 tojás, 1 teáskanál méz, 1 teáskanál só, 7 g szárított élesztő; a töltelékhez: 15 dkg sonka, 15 dkg sajt;a mázhoz: 8 dkg rizsliszt, 0,9 dl langyos víz, 7 g szárított élesztő, 1 evőkanál olaj, 1 teáskanál cukor, kevés só.Elkészítése: 1. A tészta hozzávalóit egy tálban megdagasztjuk. Letakarva 30 percig kelesztjük. 2. Lisztezett deszkán 20 részre osztjuk, mindegyik darabot gombóccá gyúrjuk. 3. A sonkát meg a sajtot kis kockákra vágjuk. A tésztákat kerekre nyújtjuk, közepükre tölteléket teszünk.4. Egyenként kézbe vesszük, a tészta szélélt középen összefogjuk és szép kerekre formázzuk.5. Sütőpapírral kibélelt kerek tepsibe tesszük, a belső sorban 7, a külső sorban pedig 13 zsemlét. Középre egy kisméretű hőálló tálat teszünk. 6. A máz hozzávalóit összekavarjuk, míg a zsemlék pihennek, 10 percig meleg helyen kelesztjük.