Szőlős krémsajttorta

Tejfölös-gombás tarja

Rákóczi túrós

Egy örök magyar klasszikus, melyet nem II. Rákóczi Ferenc fejedelem inspirált, hanem egy hasonló családnevű cukrász és mesterszakács, Rákóczi János alkotta meg a receptjét az 1930-as évek közepén. Minden bizonnyal a fejedelemnek is a kedvenc desszertje lett volna, ha nem több száz évvel korábban születik. Az én verzióm nem mondható "eredeti"- nek, mert a mester állítólag még vajat sem tett a tésztájába, a töltelékbe pedig még zsemle is került. A napokban házi túrót, tejfölt, tojást és szalonnát kaptam egy kedves ismerősömtől, ezért a hét elején az egyik nagy kedvencünket, túrós tésztát készítettem, jó sok ropogós szalonnapörccel, a megmaradt alapanyagokból pedig ma erre a süteményre esett a választás. A krémes házi túró és tejföl hihetetlen finomságot kölcsönzött a süteménynek, a szintén házilag eltett sárgabarack lekvár íze pedig csak fokozta a már fokozhatatlant. Ilyenkor lehet úgy igazán érezni a bolti és a háztáji ala

Cukkinilepény

Gyors és egyszerű módot kerestem a hűtőben szó szerint hegyekben álló cukkinik egy részének felhasználására, mert ma nem sok időm volt főzni. Bár a cukkini szerencsére egész évben kapható, de frissen, zsengén érdemes leginkább felhasználni, ilyenkor a legfinomabb ízű. Nagyon hálás zöldség, elkészítési módjának se szeri, se száma, annyira sokoldalúan felhasználható. Töltve, rántva, rakottasnak, süteményekbe, palacsintésztába keverve és még sorolhatnám. Ma egy könnyű, húsmentes fogásra gondoltam, így lepény készült belőle. A cukkinilepény feltétnek is jó főzelékhez, de én csak magában, joghurtos mártogatóssal eszegettem egy kis lilahagymás paradicsomsaláta kíséretében. Ha már végképp nincs ötletünk a felhasználására, akkor itt ez a recept irányadónak. Tehetünk bele még reszelt sajtot vagy répát, fetát, főtt burgonyát, apróra vágott sonkát, dúsíthatjuk zabpehellyel is. Alacsony kalóriatartalmú, alakbarát, ízletes fog

Bambuszos, fafülgombás csirke

Kínai éttermek klasszikus fogása, negyed óra alatt elkészíthető, azaz kimondottan gyors kategória. Könnyű zöldséges étel, mely még a nagy melegben is jól tud esni. Bár egy kínai étterem receptje alapján készítettem, két összetevőt mégis kihagytam belőle, így bizonyára nem lett pont ugyanolyan az ízvilága, mint az eredetinek, de így is finom volt. Az egyik a kínai só, vagy közismertebb nevén a nátrium-glutamát (E621), amely a keleti konyhákban alapvető adalékanyag, ízek fokozására szolgál és megadja az ételnek a jellegzetes umami ízt. Az umami (mennyei íz) a négy alapíz - édes, savanyú, sós és keserű - mellett az ún. "ötödik íz". Mivel bizonyítottan sok betegségre hajlamosít, így szerintem nem éri meg azért a pici plusz ízélményért beletenni az ételbe. A másik a rizsbor, ami meg azért nem került az ételbe, mert nem volt itthon. Gyakran járok ázsiai boltokba vásárolni, többször is a kezembe akadt már, de mindig visszatettem a pol

Csokoládés panna cotta áfonyazselével

Egy finom és gyors olasz, tejszín alapú desszert azoknak, akik imádják a csokoládét. Az étcsokoládé kissé kesernyés íze és az édes áfonya kontrasztja teszi ellenállhatatlanná ezt a délutáni nassolni valót. Valójában percek alatt elkészül, csak a dermedési időt kell kivárni, ami nem is olyan nehéz, ha előző este készítjük el. Szinte minden nyári gyümölcs (eper, szeder, barack, málna) jól illik ehhez a nemesen egyszerű krémes, könnyű, és elegáns csodához, de egzotikus gyümölcsökkel (mangó, maracuja) talán még különlegesebbé tehetjük az ízét. Tökéletes desszert minden évszakban, ha csak valami finomat ennék vagy vendégeket várunk.Csokoládés panna cotta áfonyazselével6 db 2-2,5 dl űrtartalmú pohárhozpanna cotta:2 dl zsíros tej (lehetőleg 3,5%-os)4 dl habtejszín 10 dkg jó minőségű étcsokoládé (60-70%-os)5 dkg cukor3 lapzselatin áfonyazselé:30 dkg friss áfonya1 ek cukorpár csepp citromlé2 lapzselatinpici vízElkészítése:A p

Nyári fejtettbab leves

Most van szezonja a fejtettbabnak, érdemes ezt a rövidke időt kihasználni, amíg így frissen kapni lehet és főzni belőle egy húsmentes, de mégis tartalmas levest, sok zöldséggel, csipetkével. A nyári zsenge bablevesnek egész más íze van, mint a szárazbabból készült téli, füstölt húsos, sonkás, kolbászos változatoknak, bár az sem megvetendő, ki ne szeretné a jó csülkös bablevest? Én a nyár nagy részében a hidegre behűtött gyümölcsleveseket favorizálom, de a zöldséglevesek is sorra készülnek, attól függően, hogy mi érik épen. Szerintem ez az egyik legfinomabb zöldséges nyári leves, ami magában is megállja a helyét, idő szűkében jó választás egy gyors ebédhez, vacsorához. Nálunk még egy kis szilvás gombóc (régi recept, új képekkel) is kívánkozott utána, így az is készült második fogásnak.Nyári fejtettbab levesHozzávalók:50 dkg fejtett bab (tisztán mérve, héj nélkül)1 vöröshagyma1-2 g fokhagyma2-3 sárgarépa1-2 fehérr

Sajtos, baconos jalapeno

Még a múlt heti piacozás alkalmával került a kosárkámba néhány darab különleges ízvilágú, apró, méregzöld mexikói paprika, a jalapeno, (ejtsd: hálápennyo) mely a nagyon csípős paprikák közé tartozik. Ez az egyetlen olyan paprikafajta, amit nem szabad hagyni teljesen beérni, le kell szedni mielőtt bepirosodik, mert ahogy érik, veszít a csípősségéből, édessé válik. Sokrétűen felhasználható, salsákhoz, szószokhoz, levesekhez, chilis babhoz, fajitához, burritohoz és mivel egy vastag húsú fajta, jól tölthető is. Egyetlen hátránya viszont, hogy nálunk elég drága. Receptet a Pinteresten találtam. Gyors, könnyű étel, kiválóan illik nyári összejövetelekhez előételként. A kellemesen csípős paprika, krémes sajtos töltelék és a ropogós szalonna kombinációja nekem annyira tökéletes volt, hogy talán napokig is tudnám enni.Sajtos, baconos jalapenoHozzávalók: 6 db jalapeno paprika12 dkg lágy krémsajt (Philadelphia)5 dkg reszelt cheddar1 g zú

Őszibarack fagyi - fagyigép nélkül

A nyár legnagyobb sztárja szerintem a fagyi, abból is a legeslegjobb a házi készítésű. Néhány egyszerű hozzávalóból otthon is készíthetünk jeges nyalánkságot, nem kell feltétlen megvenni a drága boltit. Nekem nincs (még) fagyigépem, amivel krémesebb lenne a végeredmény, ezért csak műanyag formákba szoktam kifagyasztani, de ez a változat is nagyon jól tud esni a rekkenő hőségben. Friss gyümölcs és krémes joghurt mindig akad a hűtőszekrényben és szinte semmi perc alatt kész van az egészséges változat, színezék és ízfokozók hozzáadása nélkül. Fontos, hogy a felhasználandó gyümölcs érett és jó édes legyen, különben nem lesz finom a fagylaltunk. Én legjobban a gyümölcsöseket szeretem, így mosolygós, nap sárga őszibarackból készült a mai desszert. Őszibarack fagyi - fagyigép nélkülHozzávalók:6-8 adag50 dkg sárga húsú, érett őszibarack6-7 ek porcukor (vagy ízlés szerint)3 dl görög joghurtpárcsepp citromléElkészítése:

Paradicsomos, mozzarellás csirkeraguval töltött gömbcukkini

A múlt hétvégén kint voltam a hajnali piacon és nem tudtam ellenállni ezeknek a kis gömbcukkiniknek, ráadásul a néni, akitől vettem olyan kedvesen kínálta és nagyon messziről, vidékről hozta. Éterien zsengék voltak, így valami igazán könnyed, nyárias tölteléket terveztem, amit az itthon fellelhető alapanyagokból kreáltam végül hozzá. Színes, zöldséges rizzsel kínáltam, de a köret akár el is hagyható, mert önmagában is finom, laktató, ez esetben maga a zöldség szolgáltatja a köretet is. Esetleg egy fűszeres paradicsom mártást tudnék még elképzelni mellé. Készíthető húsmentesen is, mindenhogyan mutatós, egészséges fogás. Paradicsomos, mozzarellás csirkeraguval töltött gömbcukkiniHozzávalók:4 közepes gömbcukkini1 egész csirkemellfilé1 vöröshagyma2 g fokhagyma2 szál újhagyma1 mozzarella 5 dkg reszelt trappistanéhány szem koktélparadicsom2-3 paradicsom (a tetejére)sóborsoregánóElkészítése:A sütőt 200°C-ra előmelegítjük.

Mini corn dog

Corn dog, azaz kukorica kutya, mondhatnám, hogy kölyökkutya, mivel én most mini változatot készítettem. Az amerikaiak nagy kedvence ez a ropogós, kukoricabundás virsli, igen népszerű street food étel. (szerencsére semmi köze a kutyákhoz) Gyors, egyszerű, laktató. Jól jön meccsnézéshez, buliba, de általában a gyerekek is nagyon szeretik. A jó corn dognak két titka van. Az egyik, hogy csak jó minőségű virslit használjunk hozzá, a másik, hogy megfelelő állagú legyen a tészta. Kellően sűrűnek, de mégis kicsit folyósnak kell lennie, hogy jó vastagon be tudja vonni a virslit. Ezen a ponton kicsit eltértem a recepttől, én ugyanis nem szeretem, ha túl vastag a panír és ezáltal elveszik az ételből a lényeg. Mártogatás után, hagytam kicsit lefolyni a felesleges tésztát, így nálam vékonyabb lett a bunda. Én még a rántott sajtot sem panírozom duplán soha, inkább megfagyasztom, forró olajban épp csak addig sütöm, míg megolvad a sajt, így nincs ideje k

Nektarinos-málnás Flaugnarde

A Flaugnarde (ejtsd: flonyárd) egy olyan gyümölcsös francia desszert, mely nagyon hasonlít a clafoutis-ra, (ejtsd: klafuti - mely egy tejsodószerű sült pite) a kettő között csak annyi a különbség, hogy a clafoutishoz csak cseresznyét - eredetileg magozatlan fekete cseresznyét - használnak, minden, ami bármilyen más gyümölccsel készül, az flaugnarde. A flaugnarde a "fleunhe" szóból származik, melynek jelentése: lágy, puha. És valóban egy könnyű, nem túl édes, jól variálható felfújt, pudingos, flan-állaggal, mely tökéletes befejezése lehet egy étkezésnek. Sütéskor a tészta széle megemelkedik, felfújódik, aranybarna kéreg képződik rajta, ezért mélyebb sütőedénybe süssük, nehogy kifusson. Lehetőleg keményebb, friss gyümölcsöt használjunk, mert a fagyasztott túl sok levet ereszt, eláztatja a tésztát. Annyira egyszerű, hogy a konyhában kevésbé járatos személyek is bátran nekiállhatnak, mert a hangzatos név ellenére is rendkívül kön

Pácolt feta

Könnyed nyári előétel, amit gyakran készítek és mindig más-más változatban. Leginkább a fűszerezést szoktam variálni, de időnként kerül a sajt mellé még más is. Most éppen olajbogyó, de van amikor aszalt paradicsomot és friss fűszernövényeket - pl.: kakukkfű, rozmaring, oregáno - is használok a pácoláshoz. Nagyon egyszerű elkészíteni, a sajtokat felkockázzuk, üvegbe rakjuk, felöntjük a fűszeres olajjal és gyakorlatilag már készen is állna a fogyasztásra, ha nem kellene néhány napot várni arra, hogy összeszokjanak az ízei. De sajnos várni kell és ez idő alatt csak annyit tehetünk, hogy időnként megnézegetjük a szép színes üvegünket a hűtő felső polcán. Ha elég türelmesek voltunk, néhány nap elteltével már jólesően falatozhatjuk a kellemesen aromás sajtkockákat. A végén megmaradt ízes olajat ne öntsük ki, felhasználhatjuk salátákhoz, sült zöldségek ízesítéséhez vagy csak egyszerűen friss kenyérrel kitunkolhatjuk. Ha az

Felhőfagyi

A név számomra kicsit megtévesztő, inkább mondanám egy könnyed pohárkrémnek, mint fagylaltnak, de mivel mégiscsak egy jeges finomságról van szó, így meghagytam az eredeti recept szerinti elnevezést. A fagyi érdekessége, hogy fagyasztott állapotban kell a felvert tejszínhez adni a gyümölcsöt, mert ettől lesz igazán felhőszerű a krém. Ha friss gyümölcs van otthon előtte mindenképpen fagyasszuk le vagy használjunk mirelitet. Málna helyett epret, szedret, barackot, meggyet, ribizlit is tehetünk a krémbe. Cukor helyett édesítőszerrel ízesítve pedig még egészséges alternatíva is. Néhány alapanyagból összeállítható, üdítő nyári desszert, biztos vagyok benne, hogy a nyár folyamán még más gyümölcsökkel is fogom készíteni. FelhőfagyiHozzávalók:kb 2-3 személyre2 dl habtejszín20 dkg fagyasztott málna1/2 tk vanília esszenciaízlés szerint porcukor vagy édesítőszerdíszítés:néhány szem friss málnamentalevélElkészítése:A tejszínt kemény ha

Fetás, paradicsomos lepénykék

Fűszeres, ropogós csicseriborsó

Van úgy, hogy az ember egy kis sós ropogtatni valóra vágyik délután vagy este, de nem egy zacskó chipsre vagy popcorn-ra, hanem egy olyan ízbombára, ami tökéletesen kielégíti a nassolási vágyat és még egészséges is. Erre alternatíva a sült csicseriborsó (más néven garbanzo bab), mely tele van rosttal, fehérjével, de alacsony a zsírtartalma. Én mindig tartok itthon csicseriborsót, mert nagyon szeretem hummuszként vagy szendvicskrémnek elkészítve, de levesbe, salátába is gyakran kerül. A sült csicseriborsó egy nagyon egyszerűen elkészíthető snack, és mindösszesen négy egyszerű alapanyag szükséges hozzá: csicseriborsó, olívaolaj, fűszerek és só. Az a jó benne, hogy ízlésünknek megfelelően, végtelenségig variálhatjuk a fűszerezését, nálam most került bele egy kis csípős és füstölt íz is. Használhatunk hozzá kész fűszerkeverékeket, (pl: BBQ, cajun, marokkói, olasz...) mint ahogy én is tettem, de akár édesen, mézzel és fahéjjal is

Sárgabarackos manna

Mindig vannak a gépemen lementve újabb és újabb kipróbálásra váró receptek, ezért a régebbiekről van, hogy el is felejtkezem. Időnként halványan feldereng egy-egy emlék bennem valamelyik süteményről vagy desszertről, amit nagyon szerettem volna elkészíteni, de valami oknál fogva elmaradt. Így volt ennél a barackos mannánál is, már legalább 3 éve készülök megsütni, na de ma végre sorra került. A receptet Böbénél láttam meg annak idején. Nagyon-nagyon finom, puha tésztájú, szaftos kevert sütemény. A könnyed, gyümölcsös sütik az én igazi nagy kedvenceim és igyekszem is kihasználni sütés terén a nyári időszakot, amikor sorra jönnek a nap érlelte, zamatos finomságok. Bármilyen más gyümölccsel is készíthetjük, amit szeretünk vagy ami éppen otthon van, mindegyikkel isteni lesz, a süti valóban méltó az elnevezéséhez.Sárgabarackos mannaHozzávalók:kb 20x30cm-es tepsihez:tészta: 20 dkg liszt20 dkg cukor1 vaníliás cukor4 tojás2 dl olíva

Kolozsvári borsóleves

Szeretem az egyszerű, házias ízű ételeket, ilyen ez a zöldborsó leves is. Eltér a megszokott, magyaros ízvilágtól, hisz a borsón kívül más zöldség és rántás sincs benne. A belefőzött rizstől viszont tartalmas, a pirított kolozsvári szalonnától ízes és az egészet a parmezán jellegzetes aromája teszi teljessé. Tartalmas nyári leves, én ma barackos gombócot kínáltam utána második fogásként. Kolozsvári borsólevesHozzávalók:50 dkg zöldborsó10 dkg kolozsvári szalonna1 vöröshagyma5 dkg rizs1 liter csirkehúsleves (kockából is készülhet)só frissen őrölt bors tetejére:5 dkg parmezán1/2 cs petrezselyemElkészítése:A kolozsvári szalonnát csíkokra vágjuk, serpenyőben megpirítjuk, a pörcöket kiszedjük, félretesszük, tálalásig letakarva melegen tartjuk.A visszamaradt zsiradékon üvegesre pároljuk a finomra aprított vöröshagymát, hozzákeverjük a zöldborsót, további 1 percig pirítjuk, felöntjük a húslevessel, sózzuk, borsozzuk. (sóv

Mediterrán tonhalas tésztasaláta

Forró napokra az egyik legjobb választás egy nagy tál friss hozzávalókból álló, könnyű, de energiát adó saláta. Ilyenkor mindenki menekül a tűzhely mellől és leginkább expressz gyorsasággal előállítható ételekre vágyik. Ennek a színpompás, ízes tésztasalátának az elkészítése csak pár perc és a tüzet is csak annyi időre kell bekapcsolni, míg megfő a tészta. Ez most egy majonéz nélküli változat. tonhallal készült, így kicsit könnyedebb, mintha öntettel készült volna, igaz ennek hiányában kicsit szárazabb is, ezért valamilyen itóka jól csúszik mellé. Piknikre, baráti vacsorákhoz jó választás, vagy ideális munkahelyi ebéd. Mediterrán tonhalas tésztasalátaHozzávalók:25 dkg tészta (orsó, fusilli, penne)1-2 jó minőségű konzerv olajos tonhal 1 kicsi (145 gr) konzerv kukorica 1 kisebb lilahagymamaréknyi apró koktélparadicsom1 cs mini mozzarella golyó2 főtt tojásmaréknyi magozott fekete olajbogyóolívaolajfrissen facsart ci

Kolbászkrém házilag

A szendvicskrémek szerintem sokunk kedvencei, de az enyémek biztosan. Pár perc alatt elkészíthetők, amikor már unalmasak a felvágottak, vajkrémek, tojásrántották és persze finomabbak is a boltinál. Egy darabka kolbász már sehogy nem akart elfogyni, gondoltam kence formájában kapósabb lesz majd. A finomra darált kolbászhús mellé még puha házi vaj, főtt tojás, újhagyma is került, plusz ízekkel gazdagítva a jó habosra kikevert krémet. Nyáresti borozgatáshoz vagy hideg téli estéken egy csésze citromos tea mellé kitűnő választás. Én melegszendvicsként, sok reszelt sajttal megszórva is kipróbáltam, úgy is finom volt. Kolbászkrém házilagHozzávalók:25 dkg puha füstölt kolbász10 dkg puha vaj 2 főtt tojás1-2 ek tejföl1 tk mustár2-3 szál újhagyma sóborsElkészítése:A tojásokat feltesszük főni, forrástól számítva 10 perc alatt keményre főzzük, meghámozzuk.A kolbász héját lehúzzuk, - kis ideig hideg víz alá tartva könnyen lejön - kiseb

Citromos Blancmange málnával

A Blancmange a panna cottához hasonló, kellemesen édes, krémes, finoman rezgő, hófehér tejpuding. Bár a recept eredetileg arab vagy francia eredetű, nagyon népszerű egyes dél-olaszországi régiókban is, főleg Szicíliában. Alapvetően tejből, cukorból és kukoricakeményítőből áll, melyeket összefőzve egy megvastagodott, kocsonyás krémet kapunk. Számos változata van, gyakran készítik mandula vagy kókusztejből is. Ha pohárkrémként szeretnénk kínálni, akkor mindenképp kukoricakeményítővel készítsük el, mert ettől lágyabb, selymesebb lesz a textúrája, de ha mutatósabb desszertnek szánjuk és formákba öntenénk, akkor zselatinnal dolgozzunk, (én mindkettőből tettem bele) különben nem fogja megtartani a formáját, szétesik. Tetejét friss gyümölcs helyett megszórhatjuk pisztáciával, mandulával, rakhatunk rá gyümölcsöntetet, aszalt gyümölcsöt vagy reszelhetünk rá csokoládét. Könnyű, ízletes, olcsó desszert, szinte a semmiből, gyorsan

Egzotikus oldalas

Egyszerűen elkészíthető, különleges húsétel, tele egzotikus ízekkel. Diszkréten csípős, kissé pikáns, puhán omlós, kellően szaftos, szinte elolvadnak a falatok az ember szájában. Bár az oldalas a zsírosabb húsfélék közé tartozik, amit nem kedvel mindenki és diétás falatnak sem mondható, de szárazabb húsból nem lehet ugyanezt az eredményt elérni. Nagyon szeretek kísérletezni az ízletes, ragacsos pácokkal, van benne számomra valami megnyugtató, ahogy kevergetem, kóstolgatom, teszek hozzá még egy kis ezt, egy kis azt, meg amazt és a végére kialakul egy tökéletes, izgalmas ízvilág. Én legalább egy éjszakát hagyom pácolódni a húsokat, hogy jól át tudja járni a pác aromája őket. Másnap sütőtálba, de legújabban inkább sütőzacskóba pakolom az ízes darabkákat, a többi már a sütő dolga. Grillen is el lehet készíteni, de akkor pácolás előtt puhára meg kell főzni az oldalast. Kicsit nemzetközi lett a végeredmény, mert amerikai kápos

In memoriam

MIA2015.05.16 - 2017.05.28"Elvitted a derűt, a fényt, a meleget,csak egy sugárt hagytál, az emlékedet."Nyugodj békében! 2 hetes pici MiaMama cica gyászol

Hasselbach cukkini

A nyár egyik közkedvelt zöldsége a cukkini, de szerencsére évszaktól függetlenül szinte bármikor kapható. Nem csak a zöld, de a nap sárga színben pompázó példányok is megszokottak a piacokon, sőt nem rég teljesen fehér színűvel is találkoztam már. A legízesebb azért a zöld, a sárgát inkább grill nyársakra szokták fűzni, mert nagyon mutatós. Egész nyáron gyakori fogás a konyhámban, semleges íze miatt változatosan elkészíthető, szinte minden maradékot hasznosítani tudunk vele. Én nagyon szeretem rántva is, töltve is, de most még ezeknél is egyszerűbb változatot hoztam. A Hasselbach burgonya mintájára készült, csak be kell irdalni, megtölteni füstölt sajttal és ízes szalonnával, betolni a sütőbe és megvárni míg ez a sok finomság mennyei fogássá lényegül át. Meleg nyári napokra jó választás ez a zöldség, alacsony kalória, de magas vitamin és ásványi anyag tartalma miatt jótékony hatású a szervezetre. Könnyű, tápláló, ízl

Bodza szirup

Évek óta készítek bodzás üdítőt, már amikor nem késem le a bodza virágzását ill. amikor sikerül pormentes, tiszta helyen bodzabokrot találnom. Eddig mindig a jól bevált bodza szörpöt gyártottam liter számra, de idén eszembe jutott, hogy valamikor régen egy kedves kollégámtól kaptam én egy bodza szirup receptet, ami hosszabb ideig eláll, így még akár télen is visszaidézhetjük vele a nyár zamatát. Nosza, gyorsan előkerestem és idén felkészülten vártam, hogy virágba boruljon a kiszemelt bokor, amikor teljes pompájában tündökölt, kis kosárkával a kezemben begyűjtöttem a bódítóan illatozó tenyérnyi hófehér virágernyőket róla, amivel nagyon óvatosan kell bánni, hisz a finom virágpora adja az itóka jellegzetes aromáját. Már csak a cukorszirupot kellett megfőzni, belerakni a bodzavirágokat, citromot, tartósítót és lefedve néhány napot türelmesen várni, hogy elkészüljön az egyik legkellemesebb nyári frissítő. A kész bodza szirupot aj