Pácolt feta

Könnyed nyári előétel, amit gyakran készítek és mindig más-más változatban. Leginkább a fűszerezést szoktam variálni, de időnként kerül a sajt mellé még más is. Most éppen olajbogyó, de van amikor aszalt paradicsomot és friss fűszernövényeket - pl.: kakukkfű, rozmaring, oregáno - is használok a pácoláshoz. Nagyon egyszerű elkészíteni, a sajtokat felkockázzuk, üvegbe rakjuk, felöntjük a fűszeres olajjal és gyakorlatilag már készen is állna a fogyasztásra, ha nem kellene néhány napot várni arra, hogy összeszokjanak az ízei. De sajnos várni kell és ez idő alatt csak annyit tehetünk, hogy időnként megnézegetjük a szép színes üvegünket a hűtő felső polcán. Ha elég türelmesek voltunk, néhány nap elteltével már jólesően falatozhatjuk a kellemesen aromás sajtkockákat. A végén megmaradt ízes olajat ne öntsük ki, felhasználhatjuk salátákhoz, sült zöldségek ízesítéséhez vagy csak egyszerűen friss kenyérrel kitunkolhatjuk. Ha az

Felhőfagyi

A név számomra kicsit megtévesztő, inkább mondanám egy könnyed pohárkrémnek, mint fagylaltnak, de mivel mégiscsak egy jeges finomságról van szó, így meghagytam az eredeti recept szerinti elnevezést. A fagyi érdekessége, hogy fagyasztott állapotban kell a felvert tejszínhez adni a gyümölcsöt, mert ettől lesz igazán felhőszerű a krém. Ha friss gyümölcs van otthon előtte mindenképpen fagyasszuk le vagy használjunk mirelitet. Málna helyett epret, szedret, barackot, meggyet, ribizlit is tehetünk a krémbe. Cukor helyett édesítőszerrel ízesítve pedig még egészséges alternatíva is. Néhány alapanyagból összeállítható, üdítő nyári desszert, biztos vagyok benne, hogy a nyár folyamán még más gyümölcsökkel is fogom készíteni. FelhőfagyiHozzávalók:kb 2-3 személyre2 dl habtejszín20 dkg fagyasztott málna1/2 tk vanília esszenciaízlés szerint porcukor vagy édesítőszerdíszítés:néhány szem friss málnamentalevélElkészítése:A tejszínt kemény ha

Fetás, paradicsomos lepénykék

Fűszeres, ropogós csicseriborsó

Van úgy, hogy az ember egy kis sós ropogtatni valóra vágyik délután vagy este, de nem egy zacskó chipsre vagy popcorn-ra, hanem egy olyan ízbombára, ami tökéletesen kielégíti a nassolási vágyat és még egészséges is. Erre alternatíva a sült csicseriborsó (más néven garbanzo bab), mely tele van rosttal, fehérjével, de alacsony a zsírtartalma. Én mindig tartok itthon csicseriborsót, mert nagyon szeretem hummuszként vagy szendvicskrémnek elkészítve, de levesbe, salátába is gyakran kerül. A sült csicseriborsó egy nagyon egyszerűen elkészíthető snack, és mindösszesen négy egyszerű alapanyag szükséges hozzá: csicseriborsó, olívaolaj, fűszerek és só. Az a jó benne, hogy ízlésünknek megfelelően, végtelenségig variálhatjuk a fűszerezését, nálam most került bele egy kis csípős és füstölt íz is. Használhatunk hozzá kész fűszerkeverékeket, (pl: BBQ, cajun, marokkói, olasz...) mint ahogy én is tettem, de akár édesen, mézzel és fahéjjal is

Sárgabarackos manna

Mindig vannak a gépemen lementve újabb és újabb kipróbálásra váró receptek, ezért a régebbiekről van, hogy el is felejtkezem. Időnként halványan feldereng egy-egy emlék bennem valamelyik süteményről vagy desszertről, amit nagyon szerettem volna elkészíteni, de valami oknál fogva elmaradt. Így volt ennél a barackos mannánál is, már legalább 3 éve készülök megsütni, na de ma végre sorra került. A receptet Böbénél láttam meg annak idején. Nagyon-nagyon finom, puha tésztájú, szaftos kevert sütemény. A könnyed, gyümölcsös sütik az én igazi nagy kedvenceim és igyekszem is kihasználni sütés terén a nyári időszakot, amikor sorra jönnek a nap érlelte, zamatos finomságok. Bármilyen más gyümölccsel is készíthetjük, amit szeretünk vagy ami éppen otthon van, mindegyikkel isteni lesz, a süti valóban méltó az elnevezéséhez.Sárgabarackos mannaHozzávalók:kb 20x30cm-es tepsihez:tészta: 20 dkg liszt20 dkg cukor1 vaníliás cukor4 tojás2 dl olíva

Kolozsvári borsóleves

Szeretem az egyszerű, házias ízű ételeket, ilyen ez a zöldborsó leves is. Eltér a megszokott, magyaros ízvilágtól, hisz a borsón kívül más zöldség és rántás sincs benne. A belefőzött rizstől viszont tartalmas, a pirított kolozsvári szalonnától ízes és az egészet a parmezán jellegzetes aromája teszi teljessé. Tartalmas nyári leves, én ma barackos gombócot kínáltam utána második fogásként. Kolozsvári borsólevesHozzávalók:50 dkg zöldborsó10 dkg kolozsvári szalonna1 vöröshagyma5 dkg rizs1 liter csirkehúsleves (kockából is készülhet)só frissen őrölt bors tetejére:5 dkg parmezán1/2 cs petrezselyemElkészítése:A kolozsvári szalonnát csíkokra vágjuk, serpenyőben megpirítjuk, a pörcöket kiszedjük, félretesszük, tálalásig letakarva melegen tartjuk.A visszamaradt zsiradékon üvegesre pároljuk a finomra aprított vöröshagymát, hozzákeverjük a zöldborsót, további 1 percig pirítjuk, felöntjük a húslevessel, sózzuk, borsozzuk. (sóv

Mediterrán tonhalas tésztasaláta

Forró napokra az egyik legjobb választás egy nagy tál friss hozzávalókból álló, könnyű, de energiát adó saláta. Ilyenkor mindenki menekül a tűzhely mellől és leginkább expressz gyorsasággal előállítható ételekre vágyik. Ennek a színpompás, ízes tésztasalátának az elkészítése csak pár perc és a tüzet is csak annyi időre kell bekapcsolni, míg megfő a tészta. Ez most egy majonéz nélküli változat. tonhallal készült, így kicsit könnyedebb, mintha öntettel készült volna, igaz ennek hiányában kicsit szárazabb is, ezért valamilyen itóka jól csúszik mellé. Piknikre, baráti vacsorákhoz jó választás, vagy ideális munkahelyi ebéd. Mediterrán tonhalas tésztasalátaHozzávalók:25 dkg tészta (orsó, fusilli, penne)1-2 jó minőségű konzerv olajos tonhal 1 kicsi (145 gr) konzerv kukorica 1 kisebb lilahagymamaréknyi apró koktélparadicsom1 cs mini mozzarella golyó2 főtt tojásmaréknyi magozott fekete olajbogyóolívaolajfrissen facsart ci

Kolbászkrém házilag

A szendvicskrémek szerintem sokunk kedvencei, de az enyémek biztosan. Pár perc alatt elkészíthetők, amikor már unalmasak a felvágottak, vajkrémek, tojásrántották és persze finomabbak is a boltinál. Egy darabka kolbász már sehogy nem akart elfogyni, gondoltam kence formájában kapósabb lesz majd. A finomra darált kolbászhús mellé még puha házi vaj, főtt tojás, újhagyma is került, plusz ízekkel gazdagítva a jó habosra kikevert krémet. Nyáresti borozgatáshoz vagy hideg téli estéken egy csésze citromos tea mellé kitűnő választás. Én melegszendvicsként, sok reszelt sajttal megszórva is kipróbáltam, úgy is finom volt. Kolbászkrém házilagHozzávalók:25 dkg puha füstölt kolbász10 dkg puha vaj 2 főtt tojás1-2 ek tejföl1 tk mustár2-3 szál újhagyma sóborsElkészítése:A tojásokat feltesszük főni, forrástól számítva 10 perc alatt keményre főzzük, meghámozzuk.A kolbász héját lehúzzuk, - kis ideig hideg víz alá tartva könnyen lejön - kiseb

Citromos Blancmange málnával

A Blancmange a panna cottához hasonló, kellemesen édes, krémes, finoman rezgő, hófehér tejpuding. Bár a recept eredetileg arab vagy francia eredetű, nagyon népszerű egyes dél-olaszországi régiókban is, főleg Szicíliában. Alapvetően tejből, cukorból és kukoricakeményítőből áll, melyeket összefőzve egy megvastagodott, kocsonyás krémet kapunk. Számos változata van, gyakran készítik mandula vagy kókusztejből is. Ha pohárkrémként szeretnénk kínálni, akkor mindenképp kukoricakeményítővel készítsük el, mert ettől lágyabb, selymesebb lesz a textúrája, de ha mutatósabb desszertnek szánjuk és formákba öntenénk, akkor zselatinnal dolgozzunk, (én mindkettőből tettem bele) különben nem fogja megtartani a formáját, szétesik. Tetejét friss gyümölcs helyett megszórhatjuk pisztáciával, mandulával, rakhatunk rá gyümölcsöntetet, aszalt gyümölcsöt vagy reszelhetünk rá csokoládét. Könnyű, ízletes, olcsó desszert, szinte a semmiből, gyorsan

Egzotikus oldalas

Egyszerűen elkészíthető, különleges húsétel, tele egzotikus ízekkel. Diszkréten csípős, kissé pikáns, puhán omlós, kellően szaftos, szinte elolvadnak a falatok az ember szájában. Bár az oldalas a zsírosabb húsfélék közé tartozik, amit nem kedvel mindenki és diétás falatnak sem mondható, de szárazabb húsból nem lehet ugyanezt az eredményt elérni. Nagyon szeretek kísérletezni az ízletes, ragacsos pácokkal, van benne számomra valami megnyugtató, ahogy kevergetem, kóstolgatom, teszek hozzá még egy kis ezt, egy kis azt, meg amazt és a végére kialakul egy tökéletes, izgalmas ízvilág. Én legalább egy éjszakát hagyom pácolódni a húsokat, hogy jól át tudja járni a pác aromája őket. Másnap sütőtálba, de legújabban inkább sütőzacskóba pakolom az ízes darabkákat, a többi már a sütő dolga. Grillen is el lehet készíteni, de akkor pácolás előtt puhára meg kell főzni az oldalast. Kicsit nemzetközi lett a végeredmény, mert amerikai kápos

In memoriam

MIA2015.05.16 - 2017.05.28"Elvitted a derűt, a fényt, a meleget,csak egy sugárt hagytál, az emlékedet."Nyugodj békében! 2 hetes pici MiaMama cica gyászol

Hasselbach cukkini

A nyár egyik közkedvelt zöldsége a cukkini, de szerencsére évszaktól függetlenül szinte bármikor kapható. Nem csak a zöld, de a nap sárga színben pompázó példányok is megszokottak a piacokon, sőt nem rég teljesen fehér színűvel is találkoztam már. A legízesebb azért a zöld, a sárgát inkább grill nyársakra szokták fűzni, mert nagyon mutatós. Egész nyáron gyakori fogás a konyhámban, semleges íze miatt változatosan elkészíthető, szinte minden maradékot hasznosítani tudunk vele. Én nagyon szeretem rántva is, töltve is, de most még ezeknél is egyszerűbb változatot hoztam. A Hasselbach burgonya mintájára készült, csak be kell irdalni, megtölteni füstölt sajttal és ízes szalonnával, betolni a sütőbe és megvárni míg ez a sok finomság mennyei fogássá lényegül át. Meleg nyári napokra jó választás ez a zöldség, alacsony kalória, de magas vitamin és ásványi anyag tartalma miatt jótékony hatású a szervezetre. Könnyű, tápláló, ízl

Bodza szirup

Évek óta készítek bodzás üdítőt, már amikor nem késem le a bodza virágzását ill. amikor sikerül pormentes, tiszta helyen bodzabokrot találnom. Eddig mindig a jól bevált bodza szörpöt gyártottam liter számra, de idén eszembe jutott, hogy valamikor régen egy kedves kollégámtól kaptam én egy bodza szirup receptet, ami hosszabb ideig eláll, így még akár télen is visszaidézhetjük vele a nyár zamatát. Nosza, gyorsan előkerestem és idén felkészülten vártam, hogy virágba boruljon a kiszemelt bokor, amikor teljes pompájában tündökölt, kis kosárkával a kezemben begyűjtöttem a bódítóan illatozó tenyérnyi hófehér virágernyőket róla, amivel nagyon óvatosan kell bánni, hisz a finom virágpora adja az itóka jellegzetes aromáját. Már csak a cukorszirupot kellett megfőzni, belerakni a bodzavirágokat, citromot, tartósítót és lefedve néhány napot türelmesen várni, hogy elkészüljön az egyik legkellemesebb nyári frissítő. A kész bodza szirupot aj

Eton mess

Azt hiszem, hogy ennél egyszerűbb epres nyári desszertet keresve sem lehetne találni, ráadásul nagyon egyszerűen és gyorsan elkészül. 10 perces mutatvány, aztán már kanalazhatjuk is. A lágy tejszín, a ropogós habcsók és az édes eper triumvirátusa teljes összhangban van az angliai Eton Collage híres desszertjében. Én a habcsókokat már előző nap megsütöttem, de a bolti változat is megfelelő, ha nincs kedvünk a nyári forróságban habcsókot sütögetni. Ha gyerekek nem fogyasztják, akkor valamilyen illatos likőrrel is megbolondíthatjuk. Ne hagyjátok ki, eperszezonban legalább egyszer ki kell próbálni, mert nagyon finom!Eton messHozzávalók:4-6 személyreeton mess:50-60 dkg eper3-5 ek porcukor (vagy ízlés szerint)5 dl habtejszín10 dkg habcsókházi habcsók:3 nagy tojásfehérje20 dkg átszitált porcukor1/2 tk frissen facsart citromlé (vagy 1/2 tk ecet)1/2 tk kukoricakeményítőcsipet sódesszert díszítéséhez:epercitromfű Elkészítése:Az epret megtisztít

Csirkés Cézár saláta

Egy örök klasszikus, mely Cesare Cardini (1896-1956) nevéhez fűződik. Olasz bevándorlók gyermekeként született Mexikóban és itt vitt egy olaszos ízvilágú konyhát. A Cézár saláta kényszer megoldásként született meg az éttermében 1924. július 4-én, amikor Amerika a függetlenség napját ünnepelte. Tömegek tértek be ebédelni hozzá, de az étterem nem volt felkészülve erre, ezért Cardini a konyhában fellelhető alapanyagokból alkotta meg gyorsan ezt a salátát, amely mindenkinek nagyon ízlett és nagy sikert aratott vele. Az eredeti Cézár saláta római salátából készült, így autentikusan én is mindig azt használok hozzá, nekem nagyon ízlik az enyhén diós íze, de aki nem szereti kompromisszumos megoldásként készítheti jégsalátából is. Cardini salátája nem tartalmazott feltéteket, azt külön kellett még rendelni hozzá. Ma már szokás sült csirkemellel, pirított baconnal, tonhallal, tojással vagy paradicsommal is dúsítani a salátát. Sajnos

Tejfölös epres kocka

Itt az eperszezon és mivel csak néhány hétig élvezhetjük ennek az ízében tökéletes gyümölcsnek a jelenlétét, gyorsan ki kell használni az alkalmat a legfinomabb sütik elkészítésére. Nálam most ez az idei első epres desszert, már hazai eperből. A tészta alapja a közkedvelt piskóta, melybe egy kellemesen citrusos tejszínes-tejfölös krém került édes eperdarabokkal. Egyszerű, finom és könnyed házi sütemény, amely hidegre behűtve nagyon jól tud esni kánikula idején egy kellemes ebéd lezárásaként, de kiváló vendégváró is lehet. A piskótát előző nap is megsüthetjük, akkor másnap kicsit kevesebbet kell várni arra, hogy végre megkóstolhassuk.Tejfölös epres kockaHozzávalók:tészta:8 dkg liszt4 tojás10 dkg cukor1 vaníliás cukor5 dkg étkezési búzakeményítő1 csapott tk sütőporcsipet sótöltelék:40 dkg eper5 dl sűrű tejföl2,5 dl habtejszín5-7 dkg porcukor1 cs. vaníliás cukor1/2 citrom leve (vagy ízlés szerint)6 lap (vagy 18 gr por) szín

Sajtos muffin

Nálam ritkán készül muffin, talán azért, mert nem szeretjük a tömör süteményeket. Ezt a receptet az FB-n láttam meg, ciklonként söpör most végig a sütős-főzős csoportokon, sorra készítik a háziasszonyok. Gondoltam teszek vele egy próbát, egyrészt mert ez egy sós változat, - nincs tele cukorral - másrészt pedig belül puha, foszlós tésztájú, kívül ropogós rágcsálnivaló, valamint látványosan csábító is. Kicsit változtattam rajta, a töltelékben lévő margarint házi vajra cseréltem és picit sóztam is. Ez az alap változat, ha sósan készítjük, akkor krémsajttal, sonkával, szalámival, kolbásszal, újhagymával, füstölt sajttal is lehet tölteni. Édes változat esetén lekvárral vagy mogyorókrémmel tölteném, de akkor csak kevéske sót és picit cukrot tennék még a tésztájába, a tetejéről elhagynám a szezámmagot is. Langymelegen volt a legfinomabb, mikor a sajt még lágyan olvadozott benne. Tartalmas leves után kiváló második fogás,

Mézes-mustáros csirkemell cukkini salátával

Várom a tavaszt, de csak nem akar megérkezni... Bár kint vidáman trilláznak a csöppnyi madárkák, sarjadnak a kerti növények, szirmaikat bontogatják a virágok, de azért még mindig hideg van és korán sötétedik. Hogy jobb hangulatra derítsem magamat egy könnyű tavaszias ételt készítettem ebédre. Az édeskés mázzal bevont szaftos hús és a roppanós zöldségek ízkavalkádja legalább a konyhában meghozta a tavasz ízeit, színeit, hangulatát. Szűk fél óra alatt elkészíthető ez az igazán egészséges, tápláló és mennyei étek. Kiváló hétköznapi fogás, nem igényel túl sok időt, energiát, vesződséget. Aki szereti a kissé pikáns ételeket, annak ajánlom ezt az egyszerű, gyors és ízletes fogást. Mézes-mustáros csirkemell cukkini salátávalHozzávalók:2 személyre1 egész csirkemell filésóborskence:2 ek olívaolaj1 púpos tk dijoni mustár1 ek mézsaláta:2 közepes zsenge cukkini10 dkg apró koktél paradicsom2 szál újhagyma1/2 cs petrezs

Húsvéti tojáslinzer tojáslikőrös fehér csokoládéval

A méltán népszerű linzer ünnepi formában és ízben. Lekvár helyett házi tojáslikőrös csokoládékrém került a tésztalapocskák közé. Szintén egy időspórolós sütemény, a linzert 1-2 héttel korábban is meg lehet sütni, fém dobozba eláll. Így szinte még az utolsó pillanatokban is elkészíthetjük, néhány perc alatt összeragasztgatjuk, elrendezzük egy szép tányéron és máris kínálhatjuk a vendégseregnek.Húsvéti tojáslinzer tojáslikőrös fehér csokoládévalHozzávalók:tészta:30 dkg liszt20 dkg hideg vaj (nálam 15 dkg vaj + 5 dkg zsír)10 dkg porcukor1 tojássárgájacsipet sókrém:20 dkg fehér csokoládé6-7 ek tojáslikőrElkészítése:A sütőt előmelegítjük 160°C-ra.A liszthez hozzákeverjük a porcukrot, csipet sót, majd a kis kockákra vágott hideg vajat gyorsan elmorzsoljuk benne.Hozzáadjuk a tojássárgáját és tésztává gyúrjuk.Fóliába csomagolva 1 órára a hűtőbe tesszük.Vékonyan lisztezett felületen kb 3 mm vastagságúra kinyúj

Kellemes Ünnepeket kívánok!

kép: netKellemes húsvéti ünnepeket kívánok minden kedves olvasómnak és blogtársamnak!

Sonkahabos roló

Biztosan már mindenkinél megfőtt a sonka, kisült a kalács és elkészültek az ünnepi sütemények is. Az édes sütik mellé ajánlanék még gyorsan egy sós finomságot. Ropogós leveles tészta, könnyű és ízes sonkahabos krémmel töltve. Tálalhatjuk húsvétra a vendégeinknek, de az ünnepek után megmaradt sonka és tojás újrahasznosítására is remek ez a recept. A sonkahabot még akár pirítósra kenve vagy tojásba töltve is el tudom képzelni sok friss primőrrel fogyasztva. Jó étvágyat hozzá! Sonkahabos rolóHozzávalók:kb 18-20 db-hoz1 cs (275 gr) leveles tésztatöltelék: 2 főtt tojás2 vöröshagyma40 dkg sonka (nálam most gépsonka)15 dkg majonéz 5-7 dkg puha vajsóőrölt fehér bors1/2 cs snidlingtészta megkenéséhez:1 felvert tojásElkészítése:A sütőt előmelegítjük 200°C-ra.A kész leveles tésztát kihajtogatjuk és kb 1,5 cm-es csíkokra vágjuk.A habrolóformákat olvasztott vajjal vékonyan lekenjük, rátekerjük a tésztacsíkokat.Sütőpapír

Méteres kalács

Sokunk gyerekkori kedvence ez a retro süti, amit régen ferdén vágós süteménynek is neveztek. Nálunk nincs karácsony és húsvét sem méteres kalács nélkül. A foszlós kalács mellett, amit a sonkához eszünk, ezt a kalácsot is nagyon szeretjük desszertként. Azért is hálás sütemény, mert 1-2 nappal az ünnepek előtt már el lehet készíteni és állásában még finomabbá válik, ahogy összeérnek az ízei. Én két fajta, csokis és vaníliás ízesítéssel készítem, mert mi csak ezt a változatot szeretjük, de puncs vagy eperpudinggal is szokták tölteni, úgy színesebb, látványosabb lesz a végeredmény. Kicsit pepecselős, de ünnepekre, családi eseményekre és néha hétköznapokra is érdemes elkészíteni, mert rendkívül kiadós és abbahagyhatatlanul finom. Méteres kalácsHozzávalók2 db 1 liter űrtartalmú őzgerinc formához(kb 5x11x30 cm)tészta:26 dkg liszt26 dkg porcukor4 tojás1 dl étolaj1 dl langyos víz1 cs sütőporcsipet sóbarna tésztához:+2 ek

Naposcsibék főtt tojásból

Egy vidám, nem szokványos tojás tálalási ötlet a sonka mellé. A Pinteresten láttam meg és nem tudtam ellenállni neki. Receptje nem is nagyon van, hisz csak főtt tojás, néhány konyhai eszköz és egy kis kézügyesség szükségeltetik hozzá. Inkább répából javasolnám az elkészítését, bár én megpróbáltam sajtból is, de az törékenyebb, könnyebben hajlik, így nem tartja túl stabilan a formáját. Talán egy keményebb fajta sajtból jobb lenne a végeredmény. Aki szeretné idén ilyen aranyos kis naposcsibékkel feldobni a húsvéti asztalt, annak még van ideje gyakorolni. A gyerekek biztosan örülnének neki, de jó móka az elkészítése is. Naposcsibék főtt tojásbólHozzávalók:tojásrépasajt (nálam vörös cheddar)valamint:éles késhegyes fapálcikapogácsaszaggatóElkészítése:A tojásokat hideg vízbe tesszük, forrástól számítva 10 perc alatt keményre főzzük.Megpucoljuk, kihűtjük.Közben a megtisztított répából - vagy a sajtból - elkészítjük

Spirálos márvány tekercs

Aki szereti a finom és dekoratív sütiket, annak most mutatok egyet. A receptet Tortelina oldalántaláltam és nagyon megtetszett, először a kinézete, majd a receptleírás is. Kicsit tartottam az elkészítésétől, de nem annyira bonyolult, mint amilyennek elsőre tűnik. Igaz némi türelmet és kézügyességet is igényel, de nem lehetetlen elkészíteni. A spirálok tölteléke egy finom étcsokis-nutellás keverék, melyet az édes lekvár íze - ami ebben a sütiben ragasztóanyagként is szolgál - tesz teljessé. Bármilyen családi ünnepre elkészíthető, de ha csak a délutáni kávé mellé szeretnénk egy csábító desszertet, akkor is megállja a helyét. Sok sikert az elkészítéséhez! Spirálos márvány tekercsHozzávalók:tészta:60 dkg liszt7,5 dkg cukor1 cs (7 gramm) száraz élesztő2 tojássárgája3,5 dl tej 5 dkg puha vaj1 tk sótöltelék:10 dkg étcsoki3 ek lágy nutellalekvár (nálam málnalekvár)Elkészítése:A lisztet tálba szitáljuk, hozzáadjuk a só

"Tavaszi kert" répatorta

Húsvétkor kihagyhatatlan az édességek sorából egy finom répatorta. Azoknak is ajánlom akik nem kedvelik annyira ezt a zöldségfélét, mert igazi kora tavaszi vitamin forrás, egyáltalán nincs tömény répa íze és az elkészítése is nagyon egyszerű. Bizonyára mindenkinek meg van a kedvenc receptje, hisz ez is olyan desszert, mely jól variálható. Sok olyan leírással találkoztam a neten, ahol a tésztájába kókuszt és ananászt vagy almát is kevernek, hogy jó szaftos legyen, de nekem ez az egyszerű Rachel Allen recept évek óta a megunhatatlan kedvenc. Ha már répatortáról van szó, akkor én szeretem, ha az adott zöldség íze érződik inkább és nem nyomják el azt más, eltérő ízvilágú összetevők, viszont a dió tényleg remek párost alkot vele. Én most egy formabontó, tavaszi répás kertre hasonlító tortát készítettem saját gyártású marcipán répácskákkal, a barázdákat keserű kakaóporral jelöltem ki, de a torta hagyományos, kerek formában is