Pezsgőtorta

Elérkezett az év utolsó napja. Ilyenkor illik számot vetni az elmúlt év történéseivel és bízni abban, hogy szebbet, jobbat, de legalábbis nem rosszabbat hoz majd az új év. Délután még egy alkalomhoz illő tortára és néhány gyors fotóra maradt csak időm. A blog a napokban (dec.27-én) lett 8 éves, így most ezzel a tortával ünneplem meg egyúttal ezt a számomra fontos eseményt is, mivel rögtön karácsony után nem lett volna értelme újabb édességet sütni. Remélem lesz időm, erőm, lehetőségem még tovább folytatni azt, amit nagyon szeretek csinálni, és ha csak virtuálisan is, de tolmácsolni felétek ... az otthon ízeit.Minden kedves olvasómnak, követőmnek, köszönöm, hogy az idén is megtisztelt a figyelmével, látogatásával benyitott a konyhám ajtaján! Jövőre is sok szeretettel várok mindenkit!Sok finomságban bővelkedő, szépen terített asztalt, jó kedvet, vidámságot kívánok az év utolsó napjára, jövőre pedig szerencsés, boldog és s

Apró sajtos falatkák

Míg karácsonykor az édes, szilveszterkor inkább a sós sütik kelendőbbek nálunk. Apróbb, ropogós "partyfalatkákat" szeretek ilyenkor készíteni, mert az alkohol mellé jól jönnek a falatnyi harapnivalók. Csak kirakom az asztalra, aztán jártunkban-keltünkben elkapkodjuk a tányérról. Érdemes karakteresebb ízvilágú sajtot vagy sajtokat használni hozzá, a tetejére szórt különböző magocskák pedig plusz ízzel gazdagítják. Gyorsan elkészülő, egyszerű sós rágcsa, ideális ó-évbúcsúztató. Apró sajtos falatkákHozzávalók:2 gáztepsinyi adaghoz15 dkg liszt6 dkg vaj20 dkg reszelt sajt (nálam cheddar és edámi vegyesen)3-4 ek tejföl1/2 ek sótetejére:1 felvert tojásmagvak (nálam: szezám, kömény, mák)Elkészítése:A liszthez adjuk a sót, felkockázott puha vajat, összemorzsoljuk, hozzáadjuk a sajtot, ezzel is összemorzsoljuk, majd annyi tejföllel összegyúrjuk, hogy összeálljon a tészta.Folpackba csomagolva 20 percre a hűtőbe tesszük.A tésztát e

Boldog Karácsonyt!

Áldott, békés, meghitt Ünnepeket kívánok mindenkinek!

Toffifee likőr

Mi nagyon kevés alkoholt fogyasztunk, talán csak születésnapokon, alkalmanként vendégségben szoktunk inni egy-egy pohárkával. De az elmúlt években karácsonyra mindig készítek egy kis "lélekmelegítőt". Idén erre a kellemesen mogyorós, karamelles ízű alkoholos itókára esett a választásom. A toffifee csokoládé mindig is a kedvenceim közé tartozott, de ital formájában még nem kóstoltam ... eddig. Kimondottan kellemes, selymesen krémes állagú, nőies kortyolgatni való. A karácsonyi sütidömping mellé lehet kínálgatni a vendégeknek. 1-2 napot érdemes várni, míg összeszoknak az ízei. Díszes üvegbe töltve, feldíszítve kiváló gasztroajándék.Toffifee likőrHozzávalók:kb 1/2 literhez:1 doboz (15 db) Toffifee10 dkg cukor2 dl sűrített vagy sima tej1 egész tojás2 dl habtejszín2 dl vodkaElkészítése:A Toffifee-t fél órára a mélyhűtőbe tesszük, hogy kicsit megkeményedjen, könnyebb legyen összeaprítani.A Toffifeeket aprítógépbe tesszük, apróra

Mákos félhold

Hoztam még egy gyors karácsonyi aprósüti ötletet. Nem kell keleszteni, így azonnal süthető és nem túl sok a munka sem vele. Isteni finom, puha a tésztája önmagában is, de a tejfölös-tojásos kenegetéstől még finomabbá, omlósabbá válik. Napokkal az ünnepek előtt elkészíthető, lefagyasztható, néhány perc alatt forró sütőbe téve pedig olyan, mintha akkor frissen sütöttük volna. A recept a Stahl magazin, Téli édességek 2011/2012 számában jelent meg. Mákos félholdHozzávalók:nekem 40 db lett belőle tészta:1 dl tej1 tk cukor2,5 dkg friss élesztő45 dkg liszt25 dkg puha vaj10 dkg cukor1 vaníliarúd1 tojás3 tojássárgája3 ek tejfölcsipet sótöltelék:15 dkg darált mák10 dkg porcukor1/2 (kezeletlen) citrom reszelt héja4 ek tejtetejére:1 tojás2 ek tejföldíszítés:jégcukorElkészítése:A sütőt előmelegítjük 160°C-ra.A töltelék hozzávalóit összekeverjük.A tésztához a langyos cukros tejben felfuttatjuk az élesztőt.A puha vajat, c

Karácsonyi kuglóf

Igazi békebeli, házias süti a kuglóf. Én is gyakran sütöm, azt szeretem benne, hogy számtalan módon készíthető, elegáns desszert. Jó a reggeli kávé mellé vagy a délutáni habos kakaóhoz, vendégváráshoz, ünnepekhez, valójában minden alkalomra elkészíthető. Nálunk már évek óta a karácsonyi sütikínálathoz is hozzátartozik. Ez a kuglóf nem az a pihe-puha fajta, kicsit tömörebb a textúrája, de ízletes falatozni való, az aszalványok teszik ünnepivé. Kívülről is kapott egy látványosabb díszítést, ezzel meghitt, ünnepi hangulatot idézve a megterített asztalon. Karácsonyi kuglófHozzávalók:30 dkg liszt (nálam fele rétesliszt)1,5 dl tej2 dkg élesztő1 tk cukor12 dkg puha vaj vagy margarin 10 dkg porcukor1 vaníliás cukor1 csapott mk só1 egész tojás3 tojássárgája1 kezeletlen citrom reszelt héja5 dkg aszalt áfonya5 dkg aszalt sárgabarack5 dkg kandírozott narancshéj5 dkg kandírozott vegyes gyümölcsmix2 ek rumcukormáz:20 dkg porcukor

Diós gurábli

Ma van advent (eljövetel) első vasárnapja, kezdetét veszi a karácsonyi időszakra történő lelki felkészülés 4 vasárnapon át tartó időszaka. Ma kell meggyújtani az első gyertyát az adventi koszorún, mely a keresztényeknél 4 lila és 1 rózsaszín gyertyából áll. A lila szín a bűnbánást és a megtérést, míg a rózsaszín az örvendezést jelképezi, melyet a harmadik (öröm)vasárnapon kell meggyújtani. Minden gyertya szimbolikus jelentéssel bír: 1. hit, 2. remény, 3. öröm, 4. szeretet. Manapság már nem ragaszkodunk a hagyományos színekhez és formákhoz sem, inkább ahhoz, amit maga a koszorú jelképez. Amikor a 4. vasárnapon mind a négy gyertyánk lángja egyszerre ragyog, elérkezett a karácsony és boldogan ünnepelhetjük a kis Jézus születését.Rátérve a mai sütire: egy egyszerű, de ízletes, karácsonyra jellemző édességgel szerettem volna megtölteni a süteményes dobozomat advent első vasárnapjára, ehhez egy régi kis füzetben találtam rá a

Cigánypecsenye

Egy igazán ütős hétvégi főétel. A legfinomabb magyar ételek közt tartják számon. Nálam kizárólag sertéstarjából készül, ami egy zsírosabb, szaftos húsféle, de ehhez az ételhez pont erre van szükség, hogy ízes és omlós, legyen a végeredmény. Én előző este szoktam bepácolni a húst, és másnap úgy időzítek, hogy mire kész a köret, addigra legyen frissen kisülve a hús is. Alig van vele munka, mégis egy ízekben gazdag, látványos fogás. Ez egy hirtelen sült hús, csak néhány perc kell hozzá, hogy rövid idő alatt is teljesen át tudjon sülni. Ha nem klopfoljuk ki és nem sütjük túl, akkor mennyeien porhanyós lesz. Burgonyakörettel, házi savanyúságokkal tálalva tartalmas, laktató étel. CigánypecsenyeHozzávalók:8 szelet sertéstarja (kb 1-1,2 kg)kb 50 dkg füstölt kenyér szalonnapác:5 ek olaj5-6 g fokhagyma1 ek pirospaprika 2 ek mustár (nálam 1-1 ek sima és dijoni)1-2 kk Erős Pista vagy chili szósz (elhagyható, mi szeretjük a csípős í

Hógombóc

Ez a süti nagyon hasonlít a közismert hólabdára vagy kozák sapkára, de mégsem ugyanaz. Ez is kétféle piskótából készül, kókuszba van forgatva, de a sima főzött vajas krém helyett rumos gesztenyekrémmel van megtöltve és körbekenve. Nem is gondoltam, hogy a gesztenye és a kókusz íze ilyen remekül passzol egymáshoz, de még a családtagok is elismerően nyilatkoztak róla. Biztosan már mindenki tervezgeti az ünnepi aprósüti kínálatot és aki szokott hólabdát sütni karácsonyra, annak érdemes kipróbálni ezt a változatot, mert szerintem sokkal finomabb. Most kapott egy kis ünnepi díszítést is. A csokimázat és a díszítést nézzétek el nekem, egy kisebb konyhai sérülésem miatt nem lett a legszebb, de ez semmit nem változtat a süti finomságosságán. A recept és az elnevezés egy volt kolléganőmtől származik, itt is köszönet neki érte. HógombócHozzávalók:38-40 db-hozsima piskóta:4 tojás20 dkg cukor13 dkg liszt4 ek víz1/2 cs sütőporcsipet

Dióbundás sütőtökös palacsinta

Míg más országokban gyakran esznek palacsintát reggelire, addig nálunk inkább desszertként megszokott egy tartalmasabb leves után. Az ősz igen finom csemegéje a sütőtök, amely nagyon sok módon felhasználható. Én különösen szeretem levesként vagy csak megsütve, de talán nem is gondolnánk, hogy mennyiféle édesség vagy sütemény készíthető még belőle. Tehetjük kalácsba, gofriba, gyúrhatunk belőle kókuszos golyócskákat, készíthetünk muffint, hozzákeverhetjük zabkásához vagy süthetünk vele palacsintát. Nálam most az utóbbi történt és a puha, édes tökhús nem a tésztába került, hanem töltelékként kapott főszerepet. De ez a palacsinta most egy kis csavarral készült, mert nem csak töltve van, hanem rántva is. Mivel a dió íze remekül illik a sütőtökhöz, így vétek lett volna kihagyni a felhasználását. Különleges, finom, ízeiben jól harmonizáló desszert, mely nagyon laktató, - így személyenként 2 darabnál ne számítsunk többet -

Szecsuáni csirke

Kínai gyorséttermek egyik legnépszerűbb fogása, de házilag elkészíteni sem egy ördöngősség. A jó tüzes, csípős ételek sorába tartozik, így természetesen, hogy az én nagy kedvencem. Azért szeretem itthon főzni, mert az ártalmas "kínai só" biztosan nem kerül bele és a csípősségét is a magam ízlése szerint tudom beállítani. Tele van friss, roppanós zöldségekkel, így akár diétás fogásnak is beillik vacsorára. Villámgyorsan, szűk fél óra alatt készen van és ebbe már az előkészítést is beleszámoltam. Keleties ízvilágot kedvelőknek ajánlom, vagy azoknak, akik csak valami egyszerű és finom, mégis különlegesebb ételre vágynának. Szecsuáni csirkeHozzávalók:60 dkg csirkemellfilé 1 sárgarépa2 maréknyi zöldborsó3-4 szál újhagyma (lehet vöröshagyma is)4-5 g fokhagyma2-3 db szárított chilichili szósz vagy Erős Pista - ízlés szerint1 ek szójaszósz1 ek kínai bor vagy száraz fehérbor1 tk cukorkukoricakeményítősóborsolaj a süt

Borzas mákos kalács

Most, hogy már vészes gyorsasággal közelednek az ünnepek, ideje elgondolkodni a diós és mákos sütiken (is). Bevallom, én nem rajongok az ünnepi asztal "kötelező", darabjaiért, a bejgliért és a zserbóért sem. A bejgli nekem túl tömör, hagyománytiszteletből 1-2 szeletet megkóstolok és azzal én ki is tartok a következő karácsonyig, a zserbót pedig sohasem szerettem. Sokkal inkább kedvelem ilyenkor is a könnyedebb, kelt tésztás édességeket, mint a kalács. Már nem bírtam karácsonyig várni, így ma készült egy gazdagon mákos változat, aminek az érdekessége, hogy a tetejét vajas-lisztes morzsával kell megszórni és még cukormáz is kerül rá. Nem annyira könnyed a tésztája, mint egy hagyományos kalácsé, de azért főleg langymelegen nagyon eteti magát. Borzas mákos kalácsHozzávalók:tészta:50 dkg liszt5 dkg olvasztott vaj1,25 dl langyos tej4 dkg friss élesztő1 tojás7-8 dkg cukor1 cs vaníliás cukorcsipet sótöltelék:1,25 dl tej5 dkg cu

Mindenszentek, Halottak napja

képÜZENETMiért sirattok?Hisz Isten arca volt,mely simogatón,hívón rám hajolt.És én mentem ...S most fényözönben élek,és nem vagyok más,csupán tisztult lélek.Sziromhullás volt ...Árnyékom lehullt ...A szemetek hát könnybe miért borult?Ha emlegettek: köztetek leszek.Ha imádkoztok: veletek vagyok.Ha rám gondoltok, mosolyogjatok.Emlékem így áldás lesz rajtatok. (Reményik Sándor)

Mágnás diós pite

Ahogy beköszönt az ősz, nálam máris megszaporodik a diós, mákos, gesztenyés sütemények száma és persze a kelt tésztákról se feledkezzünk meg. Mindig is különösen rajongtam a diós sütikért, ezért egy olyan igazi, békebeli hangulatú, kredenc mélyéről előkerülő, nagymamás-dédmamás, házias receptet hoztam, amivel tényleg lenyűgözhetjük magunkat és a családot. Két omlós, citromos linzertészta között könnyed habos, gazdag diós réteg lapul, a nyáron eltett házi sárgabaracklekvár íze pedig mesteri sütivé koronázza. Remek vendégváró, mert napokkal előbb is megsüthetjük, állásában pedig még finomabbá és puhábbá válik. Készíthető mákkal is, ez esetben savanykás meggylekvárt tegyünk a mákos réteg alá. Kiadós, könnyen elkészíthető sütemény.Mágnás diós piteHozzávalók:tepsi mérete nálam: 21x33 cmtészta:30 dkg liszt20 dkg hideg vaj (esetleg margarin) - nálam 1/3-a zsír10 dkg porcukor1 tojás1 cs sütőpor1 citromcsipet sótölt

Pezsgős mangókrém

Kedvező áron sikerült vennem a napokban egy szép nagy és színes mangót. Kicsit kemény volt, így néhány napra félretettem, hogy érjen még. Mára azonban tökéletesen megpuhult, nem akartam tovább halogatni a felhasználását, mert ha túlérik, az sem jó. Egyik kedvenc szakácskönyvemben találtam hozzá egy szuper poharas desszertötletet, amit a pezsgő tesz különlegessé. Azon kívül, hogy nagyon hamar elkészül, nem egy szokványos édesség. Az egzotikus gyümölcs és a nemes itóka találkozása egy habszerű desszertben igazán ünnepi ízélménnyel ajándékoz meg minket. A pezsgő íze intenzíven jelen van, de a sok friss gyümölcs kissé ellensúlyozza annak fanyarságát. Gyerekeknek ne kínáljuk, de magunkat bármikor meglephetjük vele, ha van otthon egy üveg pezsgő. Pezsgős mangókrémHozzávalók:1 nagy (kb 400 gramm) érett mangó1 tasak (20 gramm) porzselatin5 ek hideg víz2,5 dl pezsgő (nálam muskotály édes fehér)7,5 dkg cukor2,5 dl habtejszíndísz

Mascarponés tonhalkrémmel töltött sült kápia

Hetente többször készítek reggelire, vacsorára valamilyen kenyérre kenhető kencét. Most a tonhalkrém a sláger nálam, ami azért is érdekes, mert én nem szeretem a halakat. Egy kellemetlen "élmény" miatt kényszerültem sokáig mellőzni az étrendemből és eddig az éves halfogyasztásom is kimerül néhány szelet karácsonyi ponty elfogyasztásával. De mivel a hal nagyon egészséges, a diétás és cukorbeteg étrendbe is könnyen beilleszthető, több-kevesebb sikerrel próbálom magamat rávennia fogyasztására. Ez a tonhalkrém viszont fantasztikusan finom. Nincs túlbonyolítva, de az íze mégis nagyon el van találva, a mascarponétól lágyan krémes, a sült édeskés kápiát pedig remekül ellensúlyozza és kiegészíti a citrom és a kapribogyó fanyarsága. A lenti recept nem nagy adag, de két főnek elegendő vacsorára. Pirítóssal, friss bagettel, sok ropogós zöldséggel, zöldsalátával kínáljuk. Mascarponés tonhalkrémmel töltött sült kápiaHozzáva

Csípős-fűszeres kukoricakrémleves

Még van friss zsenge kukorica a piacokon, érdemes ezt a krémes levest elkészíteni belőle. Hűvös napokon én sokszor nem is vágyom másra csak egy forró, fűszeres levesre, ami felfűti az ember szervezetét. Itt a blogon is közismert a chili-imádatom, sokszor készítek erős, csípős ételeket és ebbe a levesbe is jutott bőven ebből a tüzes fűszerből, az édes kukoricával finom harmóniát alkot. Ha egy-két napig áll a leves, akkor még inkább összeérnek az ízei. Nyáron hidegre behűtve is jó választás. A tortilla chipset ne felejtsünk mellé kínálni! Csípős-fűszeres kukoricakrémlevesHozzávalók:3-4 cső friss vagy 2 kis doboz konzerv kukorica vagy 50 dkg mirelit kukorica1 vöröshagyma2 g fokhagyma2 dl tejszín1 liter zöldségalaplé (víz + zöldségleveskocka)szárított chili - ízlés szerint, ki mennyire szereti a csípőset késhegynyi füstölt paprika (elmaradhat)1/2 tk őrölt római kömény1/2 tk kurkumasófrissen őrölt bors1 ek vajElkészít

Gesztenyés krémes

Még a nyáron elmentettem ennek a sütinek a receptjét, aztán néhány héttel ezelőtt Katalinnál újra megláttam ezt a csodás finomságot, akkor rögtön el is készítettem. Mivel másnap ajándékba vittem, így már lefotózni nem volt idő és kóstolásra sem volt lehetőség. Nagy gesztenye (... meg mogyoró, meg dió, meg mandula ...) rajongó lévén már akkor tudtam, hogy hamarosan elkészül majd újra, mert az lehetetlen, hogy én ezt ne ízleljem meg. :) Most csak fél adagot készítettem és nem szögletesre formáztam, hanem kisebb (18 cm-es) csatos tortaformába rétegeztem az alapanyagokat. Eredeti recepthez képest kisebb módosítások történtek, a leírásban a teljes adag mennyiségei szerepelnek. Nagyon kellemes ízű, krémes, habos, sütés nélküli finomság, tipikus őszi desszert vagy hétvégi sütemény. Gesztenyés krémesHozzávalók:25x27 cm-es formáhozkekszes alap:50 dkg áttört gesztenyemassza25 dkg darált háztartási keksz5 dkg olvasztott vaj5 ek

Állatok világnapja van ma

kép: innen"Nem tudod megváltoztatni a világot, ha megmentesz egy állatot, de annak az állatnak megváltozik a világ!" Ma én ezzel a videóval emlékezem erre a napra, a fenti idézet szellemében.Ne csak ezen a napon szeressük az állatokat! Szívszorító, hogy hogyan reagál a sérült kutyus, Layla, mikor rájön, hogy megmentették ... Ma már szerető családban él.forrás: youtube"Magunkénak tudni egy kis lényt, méltónak lenni a szeretetére,a kezünkben tartva érezni szíve dobbanását, élvezni bizalmát,s végül megérteni, hogy összetartozunk.Ez igazi örömet jelent az életben.A magányosság végét."(Pam Brown)

Citromos borjúszelet tejszínes kapribogyómártással

Találtam néhány szelet borjúcombot a hűtőben. Hirtelen nem is tudtam mit készítsek belőle, mert nálunk ez nem mindennapi alapanyag. Aztán szemrevételeztem a fellelhető készletet és kialakult az elképzelés is. A citrom üdeséget, a kapribogyó pikánsságot adott az ételnek, a bor pedig elmélyítette az ízeket. A hús is puhára főtt, megőrizve a szaftosságát. Egyszóval az omlós húshoz nagyon jól illet a kissé pikáns tejszínes mártás, igazi hétköznapi ünnepi fogás lett belőle. Burgonyakrokettet kínáltam mellé, amit lehet a szaftba mártogatni. Holnap a maradék néhány szeletből jó ropogós bécsi szeletet készítek majd.Citromos borjúszelet tejszínes kapribogyómártássalHozzávalók:60 dkg borjúcomb10 dkg (üveges) kapribogyó1/2 citrom1/2 dl száraz fehérbor1,5 dl húsleves 2 dl tejszín1 tk keményítősóborssütéshez:vajElkészítése:A hús felszeleteljük, vékonyra kiklopfoljuk.Sózzuk, borsozzuk, citromlével megcsepegtetjük, 15 percre félretessz

Tökös-mákos pite

Szilvalekvár besztercei szilvából, cukor nélkül, sütőben sütve

Az idén először szántam rá magamat a szilvalekvár főzésére, - pontosabban sütésére - de nem a gyors, dzsemfixes változatot szerettem volna kipróbálni hanem azt az igazi, jó sűrű és ragacsos békebeli lekvárt, amit vidéken, hatalmas üstökben, órákig kevergetve főznek, már gondolván a karácsonyi ünnepek süteményeire is. Nem volt kedvem fél napot a tűzhely mellett ácsingózni, ezért egy mostanság igen népszerű lekvár főzési módot választottam, mégpedig, hogy sütőben fogom megsütni. Fogtam a kis kosárkámat, kimentem a piacra, mert a legszebb áru szerintem mindig ott kapható és bőven van választék is. A kedvenc árusomnál meg is leltem a megfelelő, friss, hibátlan, mézédes alapanyagot, és még megfelelő instrukciókat is kaptam a lekvárkészítést illetően. Alapos tisztítás és előkészítés után nekiláttam a munkálatoknak. Alább lépésről-lépésre (képekkel) megmutatom a folyamatot. Nálam most nem került bele sem cukor, sem bor, sem e

Mandulás szilvatorta

Végre itt a szilva szezon! Készülhetnek a gombócok, piték, lekvárok és a mennyei sütemények belőle. A hétvégén beszereztem a szilvalekvárhoz valót, de úgy számoltam, hogy egy finom süteményt is biztosan fogok sütni belőle, ezért kicsivel többet vettem. Ez a felséges, igazán szaftos tortácska készült belőle. Egyszerű kevert tészta, mely darált mandulával van ízesítve, dúsítva. A két íz hihetetlenül jól passzol egymáshoz. Kicsit tömörebb a tésztája, de a krémesre sült rengeteg gyümölcs nagyon jól ellensúlyozza ezt. Kiváló desszert a délutáni kávéhoz, de egy csupor tejjel is isteni.Mandulás szilvatortaHozzávalók:22-23 cm-es tortaformához tészta:12,5 dkg vaj12,5 dkg cukor1 cs. vaníliás cukor15 dkg liszt1 csapott tk sütőpor3 tojás10 dkg darált mandulacsipet sótetejére:70 dkg szilva3 dkg jégcukorElkészítése:A sütőt előmelegítjük 180°C-ra.A megmosott, lecsepegtetett szilvát félbevágjuk, kimagozzuk, a félbevágott szemeket hosszába

Szicíliai kenyér (Pane Siciliano)

Már nem emlékszem, hogy honnan és mikor jegyzeteltem ki ennek a kenyérnek a receptjét, de a lényeg, hogy a napokban a kezembe került és azon nyomban meg is sütöttem, mert szerencsére volt hozzá itthon minden alapanyag. Valami csodálatosan foszlós és puha a tésztája, mennyei az illata és rabul ejtő az olaszos ízvilága. Langymelegen szinte abbahagyhatatlan a fogyasztása, teavajjal megkenve, szalámival, sajttal vagy csak magában is rendkívül finom. A látszat ellenére nem nehéz elkészíteni. A megtöltött, feltekert tésztát "S" alakúra kell meghajlítani, valószínűleg ez jelképezi a recept névadóját, Szicíliát. Nagyon jó kenyér-féle, sokszor fogom még készíteni más töltelékkel kipróbálva ill. töltelék nélkül is.Szicíliai kenyér (Pane Siciliano)Hozzávalók:kovász:1/2 dl tej1 mk cukor1/4 kocka ( 1,2 gr) friss élesztőtészta:35 dkg liszt1 tojás2 ek olívaolaj3/4 csésze langyos vízkovász1 kk sótöltelék:5-6 szem olajban eltett aszalt paradicsom2 á

Szőlős krémsajttorta