Tejfölös epres kocka

Itt az eperszezon és mivel csak néhány hétig élvezhetjük ennek az ízében tökéletes gyümölcsnek a jelenlétét, gyorsan ki kell használni az alkalmat a legfinomabb sütik elkészítésére. Nálam most ez az idei első epres desszert, már hazai eperből. A tészta alapja a közkedvelt piskóta, melybe egy kellemesen citrusos tejszínes-tejfölös krém került édes eperdarabokkal. Egyszerű, finom és könnyed házi sütemény, amely hidegre behűtve nagyon jól tud esni kánikula idején egy kellemes ebéd lezárásaként, de kiváló vendégváró is lehet. A piskótát előző nap is megsüthetjük, akkor másnap kicsit kevesebbet kell várni arra, hogy végre megkóstolhassuk.Tejfölös epres kockaHozzávalók:tészta:8 dkg liszt4 tojás10 dkg cukor1 vaníliás cukor5 dkg étkezési búzakeményítő1 csapott tk sütőporcsipet sótöltelék:40 dkg eper5 dl sűrű tejföl2,5 dl habtejszín5-7 dkg porcukor1 cs. vaníliás cukor1/2 citrom leve (vagy ízlés szerint)6 lap (vagy 18 gr por) szín

Sajtos muffin

Nálam ritkán készül muffin, talán azért, mert nem szeretjük a tömör süteményeket. Ezt a receptet az FB-n láttam meg, ciklonként söpör most végig a sütős-főzős csoportokon, sorra készítik a háziasszonyok. Gondoltam teszek vele egy próbát, egyrészt mert ez egy sós változat, - nincs tele cukorral - másrészt pedig belül puha, foszlós tésztájú, kívül ropogós rágcsálnivaló, valamint látványosan csábító is. Kicsit változtattam rajta, a töltelékben lévő margarint házi vajra cseréltem és picit sóztam is. Ez az alap változat, ha sósan készítjük, akkor krémsajttal, sonkával, szalámival, kolbásszal, újhagymával, füstölt sajttal is lehet tölteni. Édes változat esetén lekvárral vagy mogyorókrémmel tölteném, de akkor csak kevéske sót és picit cukrot tennék még a tésztájába, a tetejéről elhagynám a szezámmagot is. Langymelegen volt a legfinomabb, mikor a sajt még lágyan olvadozott benne. Tartalmas leves után kiváló második fogás,

Mézes-mustáros csirkemell cukkini salátával

Várom a tavaszt, de csak nem akar megérkezni... Bár kint vidáman trilláznak a csöppnyi madárkák, sarjadnak a kerti növények, szirmaikat bontogatják a virágok, de azért még mindig hideg van és korán sötétedik. Hogy jobb hangulatra derítsem magamat egy könnyű tavaszias ételt készítettem ebédre. Az édeskés mázzal bevont szaftos hús és a roppanós zöldségek ízkavalkádja legalább a konyhában meghozta a tavasz ízeit, színeit, hangulatát. Szűk fél óra alatt elkészíthető ez az igazán egészséges, tápláló és mennyei étek. Kiváló hétköznapi fogás, nem igényel túl sok időt, energiát, vesződséget. Aki szereti a kissé pikáns ételeket, annak ajánlom ezt az egyszerű, gyors és ízletes fogást. Mézes-mustáros csirkemell cukkini salátávalHozzávalók:2 személyre1 egész csirkemell filésóborskence:2 ek olívaolaj1 púpos tk dijoni mustár1 ek mézsaláta:2 közepes zsenge cukkini10 dkg apró koktél paradicsom2 szál újhagyma1/2 cs petrezs

Húsvéti tojáslinzer tojáslikőrös fehér csokoládéval

A méltán népszerű linzer ünnepi formában és ízben. Lekvár helyett házi tojáslikőrös csokoládékrém került a tésztalapocskák közé. Szintén egy időspórolós sütemény, a linzert 1-2 héttel korábban is meg lehet sütni, fém dobozba eláll. Így szinte még az utolsó pillanatokban is elkészíthetjük, néhány perc alatt összeragasztgatjuk, elrendezzük egy szép tányéron és máris kínálhatjuk a vendégseregnek.Húsvéti tojáslinzer tojáslikőrös fehér csokoládévalHozzávalók:tészta:30 dkg liszt20 dkg hideg vaj (nálam 15 dkg vaj + 5 dkg zsír)10 dkg porcukor1 tojássárgájacsipet sókrém:20 dkg fehér csokoládé6-7 ek tojáslikőrElkészítése:A sütőt előmelegítjük 160°C-ra.A liszthez hozzákeverjük a porcukrot, csipet sót, majd a kis kockákra vágott hideg vajat gyorsan elmorzsoljuk benne.Hozzáadjuk a tojássárgáját és tésztává gyúrjuk.Fóliába csomagolva 1 órára a hűtőbe tesszük.Vékonyan lisztezett felületen kb 3 mm vastagságúra kinyúj

Kellemes Ünnepeket kívánok!

kép: netKellemes húsvéti ünnepeket kívánok minden kedves olvasómnak és blogtársamnak!

Sonkahabos roló

Biztosan már mindenkinél megfőtt a sonka, kisült a kalács és elkészültek az ünnepi sütemények is. Az édes sütik mellé ajánlanék még gyorsan egy sós finomságot. Ropogós leveles tészta, könnyű és ízes sonkahabos krémmel töltve. Tálalhatjuk húsvétra a vendégeinknek, de az ünnepek után megmaradt sonka és tojás újrahasznosítására is remek ez a recept. A sonkahabot még akár pirítósra kenve vagy tojásba töltve is el tudom képzelni sok friss primőrrel fogyasztva. Jó étvágyat hozzá! Sonkahabos rolóHozzávalók:kb 18-20 db-hoz1 cs (275 gr) leveles tésztatöltelék: 2 főtt tojás2 vöröshagyma40 dkg sonka (nálam most gépsonka)15 dkg majonéz 5-7 dkg puha vajsóőrölt fehér bors1/2 cs snidlingtészta megkenéséhez:1 felvert tojásElkészítése:A sütőt előmelegítjük 200°C-ra.A kész leveles tésztát kihajtogatjuk és kb 1,5 cm-es csíkokra vágjuk.A habrolóformákat olvasztott vajjal vékonyan lekenjük, rátekerjük a tésztacsíkokat.Sütőpapír

Méteres kalács

Sokunk gyerekkori kedvence ez a retro süti, amit régen ferdén vágós süteménynek is neveztek. Nálunk nincs karácsony és húsvét sem méteres kalács nélkül. A foszlós kalács mellett, amit a sonkához eszünk, ezt a kalácsot is nagyon szeretjük desszertként. Azért is hálás sütemény, mert 1-2 nappal az ünnepek előtt már el lehet készíteni és állásában még finomabbá válik, ahogy összeérnek az ízei. Én két fajta, csokis és vaníliás ízesítéssel készítem, mert mi csak ezt a változatot szeretjük, de puncs vagy eperpudinggal is szokták tölteni, úgy színesebb, látványosabb lesz a végeredmény. Kicsit pepecselős, de ünnepekre, családi eseményekre és néha hétköznapokra is érdemes elkészíteni, mert rendkívül kiadós és abbahagyhatatlanul finom. Méteres kalácsHozzávalók2 db 1 liter űrtartalmú őzgerinc formához(kb 5x11x30 cm)tészta:26 dkg liszt26 dkg porcukor4 tojás1 dl étolaj1 dl langyos víz1 cs sütőporcsipet sóbarna tésztához:+2 ek

Naposcsibék főtt tojásból

Egy vidám, nem szokványos tojás tálalási ötlet a sonka mellé. A Pinteresten láttam meg és nem tudtam ellenállni neki. Receptje nem is nagyon van, hisz csak főtt tojás, néhány konyhai eszköz és egy kis kézügyesség szükségeltetik hozzá. Inkább répából javasolnám az elkészítését, bár én megpróbáltam sajtból is, de az törékenyebb, könnyebben hajlik, így nem tartja túl stabilan a formáját. Talán egy keményebb fajta sajtból jobb lenne a végeredmény. Aki szeretné idén ilyen aranyos kis naposcsibékkel feldobni a húsvéti asztalt, annak még van ideje gyakorolni. A gyerekek biztosan örülnének neki, de jó móka az elkészítése is. Naposcsibék főtt tojásbólHozzávalók:tojásrépasajt (nálam vörös cheddar)valamint:éles késhegyes fapálcikapogácsaszaggatóElkészítése:A tojásokat hideg vízbe tesszük, forrástól számítva 10 perc alatt keményre főzzük.Megpucoljuk, kihűtjük.Közben a megtisztított répából - vagy a sajtból - elkészítjük

Spirálos márvány tekercs

Aki szereti a finom és dekoratív sütiket, annak most mutatok egyet. A receptet Tortelina oldalántaláltam és nagyon megtetszett, először a kinézete, majd a receptleírás is. Kicsit tartottam az elkészítésétől, de nem annyira bonyolult, mint amilyennek elsőre tűnik. Igaz némi türelmet és kézügyességet is igényel, de nem lehetetlen elkészíteni. A spirálok tölteléke egy finom étcsokis-nutellás keverék, melyet az édes lekvár íze - ami ebben a sütiben ragasztóanyagként is szolgál - tesz teljessé. Bármilyen családi ünnepre elkészíthető, de ha csak a délutáni kávé mellé szeretnénk egy csábító desszertet, akkor is megállja a helyét. Sok sikert az elkészítéséhez! Spirálos márvány tekercsHozzávalók:tészta:60 dkg liszt7,5 dkg cukor1 cs (7 gramm) száraz élesztő2 tojássárgája3,5 dl tej 5 dkg puha vaj1 tk sótöltelék:10 dkg étcsoki3 ek lágy nutellalekvár (nálam málnalekvár)Elkészítése:A lisztet tálba szitáljuk, hozzáadjuk a só

"Tavaszi kert" répatorta

Húsvétkor kihagyhatatlan az édességek sorából egy finom répatorta. Azoknak is ajánlom akik nem kedvelik annyira ezt a zöldségfélét, mert igazi kora tavaszi vitamin forrás, egyáltalán nincs tömény répa íze és az elkészítése is nagyon egyszerű. Bizonyára mindenkinek meg van a kedvenc receptje, hisz ez is olyan desszert, mely jól variálható. Sok olyan leírással találkoztam a neten, ahol a tésztájába kókuszt és ananászt vagy almát is kevernek, hogy jó szaftos legyen, de nekem ez az egyszerű Rachel Allen recept évek óta a megunhatatlan kedvenc. Ha már répatortáról van szó, akkor én szeretem, ha az adott zöldség íze érződik inkább és nem nyomják el azt más, eltérő ízvilágú összetevők, viszont a dió tényleg remek párost alkot vele. Én most egy formabontó, tavaszi répás kertre hasonlító tortát készítettem saját gyártású marcipán répácskákkal, a barázdákat keserű kakaóporral jelöltem ki, de a torta hagyományos, kerek formában is

Copfos mákos kalácskoszorú

Szeretjük a kalácsot, mert puha, foszlós, ünnepi hangulatot áraszt, mert gyerekkori emlékeket idéz és mert sokféle módon variálható benne töltelék. Tulajdonképpen egy fonott kalácsot készítettem, ami nem hagyományosan van megfonva, mert szerettem volna a külsejét is ünnepi díszbe öltöztetni. Higgyétek el nem nehezebb ezt a jellegzetes copfos fonást elkészíteni, mint pl. a hatos fonást. Igaz, kicsit időigényesebb, de ez a kalács biztosan egyedi darab lesz majd az ünnepi asztalon. Én most mákkal töltöttem, de túrósan, diósan vagy sós változatban is nagyon finom. A sonkához töltetlenül kínáljuk, töltve pedig desszertként fogyaszthatjuk. Az ünnepre készülve érdemes elkészíteni és meglepni vele a locsolkodókat vagy a családot.Copfos mákos kalácskoszorútészta:50 dkg liszt3 tojás (2 egész + 1 tojásfehérje)1,5 dl tej2 dkg friss élesztő12 dkg cukor10 dkg sertészsír1 vaníliás cukorcsipet sóteteje megkenéséhez: 1 tojássárgája kevéske tejmá

Tavaszi vitaminos tojáskrém

Egy klasszikus kenőke, mely ezerféleképpen variálható. Nálunk nem csak húsvétkor, hanem az év bármely szakában közkedvelt reggeli vagy vacsora étel. Ha szinte üres a hűtő, tojás akkor is akad otthon mindenkinél, némi zöldség, pár szelet pirítós és máris elkészült a fehérjedús, tápláló, energiát adó harapnivaló. Most a zöldséget nem kísérőnek kínáltam mellé, hanem a harmat zsenge újhagyma és a harsogóan ropogós piros retek magába a krémbe került bele. Mi a frissen kisült medvehagymás gyökérkenyérre kenve ettük, de pirított zsemleszeletekre vagy kiflikarikákra kenve még vendégvárónak is igen kitűnő. Tavaszi vitaminos tojáskrémHozzávalók:6 tojás8 dkg puha vaj2 ek sűrű tejföl2 tk mustár1 késhegynyi őrölt fehérbors1 cs piros retek1 cs újhagymacsipetnyi pirospaprikasóElkészítése:A tojásokat 10 perc alatt keményre főzzük, kihűtjük, meghámozzuk, majd finom reszelőn lereszeljük.Amíg a tojások főnek, a vajat habosra kever

Medvehagymás gyökérkenyér

Gyakran és már elég rég óta sütöm ezt a rusztikusan kinéző, istenien ropogós kérgű, de puha bélzetű kenyeret, nem is tudom miért nem került fel eddig a blogra. Most pótolom a mulasztást és mivel ismét itt a medvehagyma szezon, így ma az is került bele. Gyakorlatilag 5 perc munka van vele, viszont lassú kelesztéssel készül, így bizony ki kell várni az időt a megfelelő eredmény eléréséhez. Én mindig előző este készítem el a tésztát és rögtön egy zárható fedelű műanyag dobozban dolgozom össze az alapanyagokat, így nem kell külön edényt sem összekoszolni hozzá. Készítettem már sima lisztből, kenyérlisztből és keverve is, de az a tapasztalatom és a család véleménye is, hogy akkor a legfinomabb ízű, ha csak kenyérlisztet használok. Tölthetjük bármivel, amit szeretünk, pl: olajbogyóval, aszalt paradicsommal, pirított hagymával, zöld fűszerekkel, különböző magvakkal, dióval is, de ha csak a töltetlen alap változatot készítjük el,

Citromkrémes virágok

Krémes szószban sült karfiol baconnal, cheddarral

Lassan érkeznek a tavaszi zsengék, és a téli, laktatóbb ételek után időnként jól esik már egy-egy húsmentes fogás is. A hófehér karfiol egész barátságos áron kapható, így vettem egy szép nagy fejet a napokban, "majd lesz belőle valami" alapon. Szeretem minden formájában, levesnek, rántva, krémnek kenyérre kenve, pirított morzsával megszórva, de még pogácsának kisütve is. A karfiol kissé jellegtelen ízét karakteres ízek hozzáadásával lehet ellensúlyozni, így most egy olyan egytálétel készült belőle nálam, amely bizony nem nélkülözi a finom alapanyagokat. Először krémes sajtszószban megsütjük a zöldséget, majd ráolvasztjuk a sajtot és ropogósra sült szalonnával, zsenge snidlinggel meghintve tesszük ellenállhatatlanná. Annak ellenére, hogy húsmentes, mégis nagyon laktató, önálló fogás. Krémes szószban sült karfiol baconnal, cheddarralHozzávalók:1 kg karfiol1 kis pohár tejföl1 dl habtejszín2 dkg olvasztott vaj (nem margari

Fokhagymás csomó

Annyira finomak ezek a falatnyi sós péksütemények. Pihe-puha tésztájukat a sütés után tetejükre kent fűszeres, aromás olvasztott vaj teszi tökéletessé. Ahogy ráolvad a frissen kisült tészta tetejére, mennyei illatokat árasztva és felébresztve az érzékszerveinket, az leírhatatlan. Nem a gyorsan elkészülő kategória, de a képzeletbeli kedvencek listájára azonnal felkerült nálam. Az alapja egy egyszerű pizza tészta, amit ha házilag készítünk, - mint most én is - bizony kicsit időigényes, de szerintem kész bolti tésztával is remekül működik. Mi csak magában ettük egy csupor tej kíséretében, de sonkával, szalámival, sajttal talán még finomabb. Fokhagymás csomókb 30-40 db-hoz Hozzávalók:tészta: 70 dkg liszt (nálam pizza liszt)415 ml meleg víz17 gramm száraz élesztő60 ml olívaolaj1,5 dkg cukor5 gr sófokhagymás-petrezselymes vaj: 2 ek olívaolaj3 dkg olvasztott vaj (nem margarin!)4 g zúzott fokhagyma1 cs petrezselyemcsipet sóElkészítése: Az m

Fűszeres, ragacsos, narancsmázas csirkeszárnyak

Nagy rajongója vagyok az édes-csípős-fűszeres kombinációknak, egy ilyen receptet hoztam mára. A csirkeszárnyakat nem szükséges pácolni, mivel a mennyei ragacsos máz a végén kerül a ropogósra sült húsra, így igazán időtakarékos is. Az édes méz, a fanyar narancslekvár, a csípős chili szósz egészen fantasztikus, egzotikus ízvilágot kölcsönöz az ételnek. Aki szereti a különlegesebb ízeket, ne féljen kipróbálni!Fűszeres, ragacsos, narancsmázas csirkeszárnyakHozzávalók:8 csirkeszárny2-3 ek olajsóborsmáz:2 nagy narancs leve2 ek méz1 ek narancslekvár2 ek szójaszósz4 g fokhagyma1 tk frissen reszelt gyömbér1/2-1 tk csípős szósz (nálam Srirachca)Elkészítése:A sütőt előmelegítjük 200°C-ra.Egy mélyebb tálba öntjük az olajat, sózzuk, borsozzuk, beleforgatjuk a csirkeszárnyakat. (én a szárnyvégeket levágtam)Sütőpapíros tepsibe tesszük egy rétegben, kb 50 perc alatt ropogósra sütjük, félidőben egyszer megfordítjuk a húsdarabokat.Közbe

Churros rumos csokoládé öntettel

Holnap már húshagyó kedd van, mely a farsangi időszak zárónapja majd hamvazószerdával megkezdődik a keresztények 40 napos nagyböjti időszaka, amely a húsvétra való felkészülés ideje.Így én még a farsang jegyében és egyben a tél búcsúztatására ma fánkot sütöttem, a spanyolok híres churros-át. Bizonyára mindenki ismeri és szereti is ezt az édességet. Egy égetett tészta, amely nagyon hasonlít a mi képviselőfánkunkhoz, de ezt nem sütőben, hanem bő forró olajban kell megsütni. Gyors, egyszerű desszert, melyet fahéjas porcukorban szokás megforgatni és a selymes csokiszósz sem maradhat el mellőle. Bár a spanyolok forró csokoládéval vagy vanília fagylalttal is szívesen fogyasztják. A receptben leírt mennyiség kb 2 fő részére elegendő, így bátran lehet duplázni is. Melegen a legfinomabb, így a sütését célszerű rögtön ebéd utánra időzíteni. Ha gyerekek is fogyasztják, természetesen a rumot hagyjuk ki az öntetből. Churros rumos csoko

Szerelmes levél

Megosztó a mai nap, a szerelmesek ünnepe. Világszerte ünneplik és szokás ilyenkor egy kis apró figyelmességgel meglepni a párunkat, szeretteinket. Én nem szoktam különösebben megünnepelni, de mint gasztroblogger, azért minden évben igyekszem megemlékezni róla. Stílszerűen egy nagyon egyszerű, mégis finom és mutatós Bálint vagy Valentin-napi sütemény, a szerelmes levél receptjét hoztam, amely a Konyhafőnők c. műsor győztesének, Orbán Áginak a receptje. Az FB-n futottam bele valamelyik nap, megtetszett és így ma el is készítettem. Hihetetlenül gyorsan kész van, kb negyed óra munka van vele összesen. Langymelegen egy gombóc tejszínes vaníliafagyival... hmmm, mennyei.Szerelmes levélHozzávalók:11 db-hoztészta:2 db (2x270 gr) kész leveles tésztatöltelék: 1 üveg (680 gr) magozott meggybefőtt3 ek barnacukor4 dkg étkezési keményítő1 csapott kk őrölt fahéj2-3 szegfűszeg (nálam 1/2 kk-nyi őrölt, már ilyet is lehet kapni) csipet sóElkészítése: A

Csikós tokány

A magyar konyha ínyencségei közé tartoznak a tokányok, amik az én nagy kedvenceim. Egyszerű, házias ízű, tartalmas, szaftos fogások. Hétköznapra, hétvégére tökéletes választás, mert finom és általában mindenki kedveli. Manapság már készül csirkéből, pulykából is, de szerintem sertéshúsból a legízesebb én nem is szoktam másból készíteni. Ez a fogás nem okoz csalódást azoknak sem, akik szeretik a hagyományos pörköltet, de néha egy kicsit izgalmasabb ízekre vágynának. Köretként nokedlit ajánlok hozzá, de tésztával, rizzsel is tálalhatjuk. Csikós tokányHozzávalók:80 dkg sertéscomb vagy lapocka10 dkg füstölt szalonna1 nagy vöröshagyma2 g fokhagyma1 paradicsom1 paprikasóborspirospaprikahabaráshoz:2 dl tejföl1 dl tejszín (elmaradhat)1 ek keményítő (vagy liszt)Elkészítése:A szalonnát apróra felkockázzuk, zsírjára olvasztjuk, megfonnyasztjuk rajta a finomra vágott vöröshagymát és zúzott fokhagymát.Beletesszük a vékonyan felcsík

Tawa Tawas - bolíviai fánk

Már javában benne járunk a farsangi szezonban, itt az ideje hát fánkot sütni. Egy nagyon finom, könnyed, puha, sütőporos fánk receptjét hoztam, mely nagyon népszerű Bolíviában. Mivel nincs szükség hosszadalmas kelesztésre, az elejétől a végéig 20 percbe telik az elkészítése, vagyis kimondottan időspórolós recept. A tésztája nem túl édes ezért mézet vagy lekvárt is kínálhatunk mellé. Jobb étvágyú család részére célszerű duplázni az adagot.Tawa Tawas (bolíviai fánk)Hozzávalók:25 dkg liszt2 ek cukor2 tk sütőpor1/2 tk só2 tojás3 ek olvasztott vaj125 ml tejsütéshez:olajElkészítése:A lisztet tálba szitáljuk, elkeverjük benne a cukrot, sót, sütőport.Hozzákeverjük a tejet, tojást, olvasztott vajat, robotgép dagasztó karjával tésztává gyúrjuk.A tésztát letakarva, 5 percig pihentetjük.Lisztezett deszkán négyzet alakúra nyújtjuk, - ha nagyon ragadna, kicsi lisztet adjunk még hozzá - 0,5 cm vastagságúra hagyjuk.A tésztát 4 cm széles

NYERTEST HIRDETEK!

Tegnapelőtt éjfélkor lezárult a blog 7. születésnapi játéka és ma megtörtént a sorsolás is. Szeretném megköszönni, hogy ilyen sokan játszottatok velem és a kedves hozzászólásokat is!Nem is húzom az időt, mutatom a sorsolást és a nyertes nevét.A sorsolás előkészítése: A neveket felírtam kis cetlikre és összehajtva beletettem egy bádog edénykébe.Aztán a húgom segítségével megtörtént a sorsolás, melyet, hogy hiteles legyen, videó formájában rögzítettem.A nyertes:KORPAI KATALINKatalin, szívből gratulálok Neked, remélem tetszeni fog a nyereményed. Kérlek vedd fel velem a kapcsolatot, hogy az ajándékot postázni tudjam.Remélem a többiek sem szomorodtak el, ígérem, hogy lesz még játék az oldalon.

Húsos hasé

Reggel már posztoltam egy party-ételt, de időközben még ezek a húsos minifalatkák is elkészültek nálam, talán adok még ötletet valakinek vele. Ropogós tészta, szaftos, ízes töltelék, nem is nagyon kell ezt magyarázni. Vendégseregnek érdemes nagyobb adagot készíteni, akár különböző töltelékekkel is, káposztásan, sajtosan-sonkásan vagy gombásan, így mindenki kiválaszthatja, mit szeret. Egy biztos, hogy pezsgő, sör vagy bor mindenképpen kívánkozik utána. Mivel ez az év utolsó bejegyzése, és már csak jövőre jelentkezem, szeretnék mindenkinekBOLDOG ÚJ ÉVET, jó egészséget, sok szerencsét kívánni a 2017-es évre is!Egyúttal köszönöm az egész évi megtisztelő figyelmeteket, hozzászólásokat, visszajelzéseket, a felém irányuló bizalmat, szeretetet. Remélem találkozunk az új évben is, én igyekszem majd sok jó receptet, ötletet hozni.Húsos haséHozzávalók:kb 25 db-hoz1 cs (270 gr) leveles tészta30 dkg darált hús (lehet sertés, marha vagy

Baconba tekert aszalt szilva fetával

Nemcsak egyszerű, de nagyon finom is, 3 összetevőből álló partyfalatka. Az édes aszalt gyümölcs a sós fetával, füstös ízű baconnal egyedi ízvilágot képvisel és azt újévi pezsgő is jól csúszik utána. Nagy előnye, hogy előre elkészíthető, a vendégek érkezésekor csak be kell tolni a sütőbe és negyed óra múlva már tálalható is. Szilveszteri bulikba, vendégváráshoz, de akár egy esti filmnézéshez is kiváló választás. Ha még friss kevert zöldsalátát is kínálunk hozzá, felér akár egy komplett, ám de hús nélküli fogással.Baconba tekert aszalt szilva fetávalHozzávalók:20 dkg aszalt szilva 20 dkg feta (nem krémfehér sajt)szeletelt baconfogpiszkálóElkészítése:A fetát aszalt szilva méretűre daraboljuk.A bacon szeleteket félbevágjuk.A kimagozott puha aszalt szilvához hozzáfogunk egy darabka fetát, becsomagoljuk a baconbe.Fogpiszkálóval megtűzzük.Sütőpapíros tepsire rakjuk.Előmelegített sütőben 200°C-on kb 10-15 percig sütjük,

Balzsamecetes, zöldséges lencsesaláta

Mint lyukas zsákból a lencse, úgy hulljon rád a szerencse - mondja az újévi jókívánság. De lencsét nem csak a szerencse és jólét bevonzása miatt érdemes enni, hanem mert egészséges is. Nagyon gazdag tápanyag és növényi fehérjeforrás. Én év közben is sokszor készítek, főleg lencsefőzeléket, de így szilveszterkor sem hiányozhat a kínálatból. Most egy igen hamar elkészíthető lencsesalátát ajánlok az újévi malacsült mellé, csak a lencsét kell megfőzni, a zöldségek nyersen kerülnek a salátába, megőrizve a roppanósságukat és vitamintartalmukat. Kis időt kell csak hagyni, hogy az öntet jól átjárja a saláta összetevőit, aztán már fogyasztható is. Balzsamecetes, zöldséges lencsesalátaHozzávalók:saláta:50 dkg főtt lencse1/2 piros kaliforniai paprika1/2 kígyóuborka1/2 lilahagyma1 cs petrezselyemöntet:3-4 ek balzsamecet1 ek olívaolaj1 tk dijoni mustár1 tk juharszirup (helyettesíthető mézzel)2 gerezd zúzott fokhagymasófrissen őrölt bor